"Ο Πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύντροφό μου"

Ουδόλως παράξενο που έγινε ο τίτλος της συνέντευξης και προκάλεσε και πλήθος σχολίων.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Ηταν μια φράση, μέσα σε μια συνέντευξη στο "Γεύμα με την Καθημερινή”, με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού και διευθυντή του οικονομικού του γραφείου, Αλέξη Πατέλη.

"Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του", είπε ο διαπρεπής οικονομολόγος. Τόσο απλό. Αλλά και βαρυσήμαντο.

Ουδόλως παράξενο που έγινε ο τίτλος της συνέντευξης και προκάλεσε και πλήθος σχολίων. (Καθημερινή γαρ...). Από μία άποψη ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

Ηταν παραπάνω από προφανές, ότι η φράση δεν διατυπώθηκε τυχαία. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι ειπώθηκε χωρίς να έχει την έγκριση του προϊσταμένου του Αλέξη Πατέλη, Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε στόχο λοιπόν. Οχι να προκαλέσει, αλλά να στείλει ένα μήνυμα.

Αποδέκτες ήταν η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί να εκφράσει αυτός και μόνο αυτός, τον χώρο των δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, που παραμένει ένας αρτηριοσκληρωτικός, συντηρητικός μηχανισμός, αλλεργικός στις νέες ελευθερίες.

Αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στην ευρύτερη στόχευση. Του να εξοικειώσει την ελληνική κοινωνία με τις νέες ελευθερίες και τα νέα δικαιώματα. Και από αυτήν την άποψη ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ομοφυλόφιλος βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό. Και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για παράδειγμα, ήταν επίσης gay. Σε μια εποχή που η δυνατότητα να παντρευτεί κανείς τον αγαπημένο του ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Γι' αυτό παρέμεινε μέχρι τέλους ένα μυστικό, του γνωστού τριγώνου της Αθήνας. Οταν δεν έδινε λαβή για ειρωνείες.

Η "αποκάλυψη” από τον Αλέξη Πατέλη, ο συμβολισμός που περιέχει, η απλότητα και η φυσικότητα με την οποία διατυπώθηκε -σαν να είναι ένα αυτονόητο γεγονός- δημιουργεί ένα προηγούμενο και ανοίγει ένα νέο δρόμο. Ελευθερίας, κοινωνικής απελευθέρωσης, νέων δικαιωμάτων. Και ναι, ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

Διαβάζοντας τα σχόλια που έφθασαν στην Καθημερινή (στην ανάλυση της Ξένιας Κουναλάκη), ορισμένοι αναγνώστες της εφημερίδας, σημείωσαν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού ουδόλως μας ενδιαφέρει. Υποκρισία. Οταν θα φθάσουμε στο σημείο να μην το σχολιάζουμε, τότε θα συμφωνήσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει. Οταν δεν θα είναι ο τίτλος στη συνέντευξη, όταν δεν θα προκαλεί καμία αντίδραση, τότε θα συμφωνήσουμε ότι έχουμε εξοικειωθεί με τον διαφορετικό, ότι δεν τον αντιμετωπίζουμε καν σαν διαφορετικό.

Αλλοι, όπως για παράδειγμα η Ελενα Ακρίτα, θυμήθηκαν ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και έκαναν λόγο για υποκρισία. Σωστά. Από μόνο του αυτό το γεγονός, δείχνει τη σημασία της δήλωσης του Αλέξη Πατέλη. Σαν υποσημείωση όμως να θυμίσουμε ότι το σύμφωνο ψήφισε ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Αλέξη Πατέλη, ο συμβολισμός της, η επιδίωξη να γίνει ορατός ο άλλος ,είναι μια ειρηνική επανάσταση. Η δήλωση, η παρουσία του Αλέξη Πατέλη, προσφέρει πολύ περισσότερα στην αναγνώριση των νέων δικαιωμάτων, από τις διδακτικού τύπου παρεμβάσεις. Ισως είναι πιο αποτελεσματική ακόμα και από τη νομοθέτηση των νέων δικαιωμάτων, που δεν συνεπάγονται αυτόματα και αποδοχή των νέων δικαιωμάτων .

Οπως σωστά σημειώνει η Ξένια Κουναλάκη "ο Αλέξης Πατέλης έθεσε στη συνέντευξη του τη σημασία της ορατότητας έναντι της νομοθέτησης. Ταυτόχρονα επέλεξε να γίνει ο ίδιος σύμβολο αυτής της ορατότητας. Όσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία εξοικειώνεται με τέτοιου είδους θέματα, τόσο ευκολότερη θα είναι η θέσπιση των σχετικών νόμων (γάμος ομοφυλοφίλων, τεκνοθεσία, αναγνώριση ταυτότητας φύλου), που αυτήν τη στιγμή η συντηρητική παράταξη διστάζει να εντάξει στην ατζέντα της, φοβούμενη τις αντιδράσεις των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.”

Γι' αυτό ναι, η δήλωση Αλέξη Πατέλη ήταν μια ειρηνική επανάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Φεβ 2021 | 08:58

Μόνο 24 ώρες...

Το κύμα της κακοκαιρίας που ενέσκυψε τις τελευταίες μέρες με την ονομασία "Μήδεια" θα μείνει στη μνήμη όσων το έζησαν.

17 Φεβ 2021 | 13:15

Η σεξουαλική βία είναι γαλάζια ή κόκκινη;

Εντύπωση έκανε το ειρωνικό ύφος του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία του παράσταση στη Βουλή, όταν θέλησε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το χάος και τη βία στα πανεπιστήμια.

14 Φεβ 2021 | 19:40

Το ραβασάκι της ΕΡΤ και η Ικαρία

Σαν καλοί, παλαιάς κοπής δημοσιογράφοι, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν την αλήθεια να χαλάσει μια καλή αντιπολιτευτική ιστορία και ζητούν την κεφαλή του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, επί πίνακι.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ 09 Φεβ 2021 | 08:58

Μιας πανδημίας μύρια έπονται

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την εμφάνιση της απειλής της πανδημίας "Covid-19" στη Δύση.

08 Φεβ 2021 | 08:16

Περίλυπος είναι η ψυχή μου

Έσπασε το απόστημα, ήρθε στο φως το πύον! "Δεν χαίρεσαι;" θα ρωτήσετε. "Είναι περίλυπος έως σχεδόν θανάτου η ψυχή μου..." θα σάς πω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΔΗΜΟΠΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΝ 04 Φεβ 2021 | 09:48

Η Φινλανδία, ο Μαραντζίδης και τα ελληνοτουρκικά

Ο καθηγητής που μας αρέσει να βρίζουμε.

01 Φεβ 2021 | 09:36

Το γαρ πολύ της εκ δημοσκοπήσεων θλίψης…

Δηλαδή, παραφράζοντας το γνωστό ρητό, "το γαρ πολύ της εκ δημοσκοπήσεων θλίψης, γεννά… αγωγές για αποζημιώσεις"!

01 Φεβ 2021 | 09:22

Η ζωή είναι σύντομη, η τέχνη μακρά...

Η ζωή είναι σύντομη, η τέχνη μακρά. Ό,τι θα μείνει από τον καθένα μας θα είναι το έργο του.

01 Φεβ 2021 | 09:20

Οι εξελίξεις γίνονται απρόβλεπτες…

Υπάρχει μια θεωρία συνωμοσίας στα δίκτυα που υποστηρίζει πως αν εκτοξεύσουν την τιμή του ασημιού θα ανατινάξουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ 28 Ιαν 2021 | 13:06

25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο των 200 χρόνων - Καλεσμένοι Μακρόν, Πούτιν και Κάρολος της Αγγλίας

Στρατιωτική παρέλαση με υψηλούς προσκεκλημένους την 25η Μαρτίου, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση

27 Ιαν 2021 | 08:48

Από τη Νίκη στην Ήττα μια Ελλάδα δρόμος...

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε. μετά το Brexit ενώ η γερμανική οικονομία λογίζεται σαν η "ατμομηχανή" της Ευρώπης...