Ο στρατιωτικός νόμος Χατζηδάκη και η απάνθρωπη εντατικοποίηση

Τι συνέβη όμως και το 2021 εκδόθηκαν πάνω από 220.000 νέες συντάξεις, τη στιγμή που το 2020 είχαν εκδοθεί 160.000 συντάξεις ενώ το 2019 μόλις 123.000;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Ηταν τη μακρινή εποχή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης είχε βρεθεί στο υπουργείο Βιομηχανίας τότε. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κάλεσε τους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους του υπουργείου και τους ζήτησε μια έκθεση για τους τομείς της Βιομηχανίας που θα έπρεπε να στηριχθούν από το κράτος, αφού εκεί η Ελλάδα διέθετε συγκριτικό πλεονέκτημα. Απορημένοι και σχεδόν τρομοκρατημένοι οι υπάλληλοι, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ομολόγησαν στον νέο υπουργό. "Δεν μπορούμε να συντάξουμε τέτοια έκθεση, δεν γνωρίζουμε. Εμείς άδειες λειτουργίας εκδίδουμε...”.

Αυτή ήταν τότε η δημόσια διοίκηση και παρά τις προσπάθειες Πιερρακάκη, αμφιβάλω αν έχει βελτιωθεί ουσιωδώς έκτοτε. Γι' αυτό και οι δημοσιογράφοι θυμόμαστε τον πρώην πρωθυπουργό, να λέει πάντα -σε αντίθεση με τη μόδα περί περιορισμένων, σφιχτών δήθεν κυβερνητικών σχημάτων και μικρού αριθμού υπουργών και υφυπουργών- ότι στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος σε κάποιον τομέα της δημόσιας διοίκησης, πολύ απλά... δεν βγαίνει η δουλειά.

Θυμήθηκα αυτήν την ιστορία με αφορμή τις προσπάθειες Χατζηδάκη να δώσει ένα τέλος στο αίσχος των εκκρεμών συντάξεων, που αδυνατούσε όλα τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αλλά και ο προκάτοχός του Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννης Βρούτσης. Θα περίμενε κανείς ένα στρατηγικό σχέδιο, ένα πολύπλοκο σχέδιο που έχουν εκπονήσει super managers από τον ιδιωτικό τομέα, νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλα εξαιρετικά κόλπα, εντυπωσιακά και νεωτερικά. Οχι. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Τι συνέβη όμως και το 2021 εκδόθηκαν πάνω από 220.000 νέες συντάξεις, τη στιγμή που το 2020 είχαν εκδοθεί 160.000 συντάξεις ενώ το 2019 μόλις 123.000; Το πιο "εντυπωσιακό”... είναι ότι δημιουργήθηκε ένα τηλεφωνικό κέντρο, ναι ένα απλό call center, που απαντούσε άμεσα σε όλες τις απορίες, διαμαρτυρίες, αιτήσεις και απαιτήσεις των φορολογουμένων από τον ΕΦΚΑ και το άλλο επίσης "εντυπωσιακό”, είναι ότι η πολιτική ηγεσία, εφοδίασε με έξτρα υπολογιστές τους υπαλλήλους και μετά...τους έστρωσε στη δουλειά. Τόσο φοβερά εντυπωσιακό σχέδιο και τόσο απλό. Τους έστρωσε στη δουλειά...

Δημιουργήθηκε και ένα κέντρο ελέγχου της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και σύντομα, εκεί -για παράδειγμα στην Κρήτη- που εκδίδονταν 1.000 με 1.400 συντάξεις τον μήνα, σήμερα οι συντάξεις που εκδίδονται ξεπερνούν τις 3.000 τον μήνα. Τόσο "εντυπωσιακό” και τόσο απλό.

Α ναι, βοήθησε και η απουσία ιδεολογικών ταμπού, που επέτρεψε στον υπουργό Εργασίας να στρατεύσει στην έκδοση των συντάξεων και επαγγελματίες δικηγόρους και λογιστές, ώστε να συνδράμουν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. "Μόλις 8 συντάξεις από ιδιώτες” αποφάνθηκε προ ημερών η ΕφΣυν, λοιδορώντας τη συμμετοχή των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, που κινδυνεύουν να μολύνουν με τον ιό της αποδοτικότητας τους υπαλλήλους του Φορέα. Θα μπορούσε να ξεκινήσει την έρευνα και λίγο νωρίτερα και να αποφανθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου για παράδειγμα, ούτε μία σύνταξη δεν είχε εκδοθεί από τους ιδιώτες που συνεπικουρούν τον ΕΦΚΑ. Πολύ λογικό. Από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται οι ιδιώτες, δεν έχουν περάσει ούτε 3 μήνες, που διεθνώς θεωρείται και ο μίνιμουμ χρόνος για την έκδοση μιας σύνταξης.

Τελευταίο επεισόδιο στην επιχείρηση έκδοσης των συντάξεων, ήταν η ανάκληση των αδειών των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την περίοδο των γιορτών. Αστραψε και βρόντηξε ο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που en passant ανακάλυψε και απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ φυσικά, κατηγορώντας τον Κωστή Χατζηδάκη για λαϊκισμό. Η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ κατήγγειλε τον υπουργό Εργασίας ότι επιβάλει "Στρατιωτικό Νόμο" στους εργαζομένους του e-ΕΦΚΑ, "στα πλαίσια μίας απάνθρωπης εντατικοποίησης της εργασίας, η οποία δεν σέβεται πλέον, ούτε ακόμα κι αυτό το ιερό δικαίωμα στην άδεια”.

Η ΠΟΠΟΚΠ (σ.σ. υποθέτω και αυτοί συνδικαλιστές του δημοσίου) σχολίασε ότι "λες και το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων θα λυθεί με την ανάκληση των αδειών των εργαζομένων που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή τους εξόντωση”. (Και το αστείο είναι ότι όταν γράφουν στις ανακοινώσεις τους "εξόντωση”, το πιστεύουν.)

Κάτι ανάλογο ήταν και το σχόλιο της ΕφΣυν: Λες και ο ίδιος (σ.σ. ο Κωστής Χατζηδάκης) δεν ζει στη χώρα όπου προ και μετά τη γέννηση του Θείου Βρέφους, σύσσωμη η δημόσια διοίκηση παγώνει ή υπολειτουργεί, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αυτή ήταν η τελευταία επαναστατική και σούπερ υπερνεωτερική παρέμβαση του υπουργού Εργασίας. Για να μην παγώσει η διαδικασία, όπως γίνεται προ και μετά τη γέννηση του Θείου Βρέφους, για να συνεχιστεί η έκδοση των συντάξεων, ανακάλεσε τις άδειες και έστρωσε τους υπαλλήλους στη δουλειά. Τόσο φοβερά εντυπωσιακό και τόσο απλό.

Σημειώστε ότι αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί έκδοσης νέων συντάξεων, το στοκ των εκκρεμοτήτων θα έχει εξαλειφθεί πλήρως μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. Να δούμε τι θα λέει τότε η Μαριλίζα...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

10 Ιαν 2022 | 07:16

Ο Βαλυνάκης πάει πόλεμο

Ετσι είναι αν είσαι καθηγητής και έχεις διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών σε κυβέρνηση Καραμανλή. Εκπονείς και εθνική στρατηγική. Και μπουρδολογείς ασυστόλως.

29 Δεκ 2021 | 08:10

Ο Μόσιαλος, η Παναγία, ο κρίνος και η Εκκλησία

Ολοι οφείλουμε να σεβόμαστε το δικαίωμα των άλλων να πιστεύουν ό,τι θέλουν, αλλά καμία υποχρέωση δεν έχουμε να σεβόμαστε αυτό το κάτι που πιστεύουν.

27 Δεκ 2021 | 07:54

Από τον Κυριάκο περίμεναν περισσότερα

Περιμένω πολλά, γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος για να ζητήσω το παραμικρό. Και περίμενα περισσότερα. Και κάπως έτσι εξηγείται και η καθήλωση- με πτωτική τάση- και του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα γκάλοπ τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει κανείς άλλος.

22 Δεκ 2021 | 07:48

Ποιος θυμάται την Πολυκλινική; Που έκλεισαν οι μνημονιακοί

Στο περιβάλλον των ΜΕΘ είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό αντιστοιχεί ανά ασθενή, τόσο καλύτερη είναι η φροντίδα που μπορεί να παρέχεται στους βαρέως πάσχοντες.

ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ 22 Δεκ 2021 | 07:25

Γιατί η κυβέρνηση έκανε πίσω στα rapid test για το ρεβεγιόν - Η γκάφα Οικονόμου, η λάθος επικοινωνία και το παρασκήνιο

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις για rapid test και για τους εμβολιασμένους τις ημέρες των γιορτών.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...