Ο ΣΥΡΙΖΑ & ο πολωνικός δρόμος

«Εχουμε την κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε την εξουσία» έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο ΣΥΡΙΖΑ & ο πολωνικός δρόμος

“Έχουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουμε την εξουσία” έλεγε με στόμφο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό πάνελ. Η αντίληψη αυτή είναι διάχυτη. Υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνουν ότι την ασπάζονται. Η κυβέρνηση δεν τους αρκεί. Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Ποια διάκριση των εξουσιών; H εξουσία γι΄αυτούς είναι μία: η δική τους. Τα ΜΜΕ που τους ασκούν κριτική δεν το κάνουν επειδή πρεσβεύουν διαφορετικές απόψεις, αλλά γιατί κάνουν προπαγάνδα και υπηρετούν συμφέροντα, κόντρα στα “συμφέροντα του λαού” που εκπροσωπούν εκείνοι. Μιλούν για “συστημικά μέσα” και κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία όσα δεν ελέγχουν. Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία “αντισυστημικά μέσα” να θεωρούνται τα φιλοκυβερνητικά! Υπόδειγμα δε έγκυρης ενημέρωσης και αντικειμενικότητας θεωρούν την κρατική ΕΡΤ που αναμασά τη γραμμή των υπουργών. Πώς το έλεγε ο υπουργός; “Το κράτος εγγυάται την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης” και είναι “παθογένεια η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”. Το μόνο που λείπει είναι κομματικός γκαουλάιτερ στις αίθουσες σύνταξης.

Με αυτή την νοοτροπία πώς να ανεχθούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Αφού έκαναν προσπάθεια να την ελέγξουν προωθώντας αρεστούς στην ηγεσία της πέρασαν στις κατά μέτωπον επιθέσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα μιλώντας για θεσμικά εμπόδια. Τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί του με ένα ορυμαγδό δηλώσεων αμφισβητώντας αποφάσεις και προχωρώντας σε ανοιχτή σύγκρουση με τους δικαστές. Επειδή παραβιάζουν την ανεξαρτησία; Όχι! Επειδή δεν υποκύπτουν στα κελεύσματά τους. Έφθασαν ακόμη και στο σημείο να επιτεθούν κατά δικαστή βγάζοντας από το κομματικό τους έντυπο στη φόρα στοιχεία της ιδιωτικής του ζωής.

Η δημιουργία κυβερνητικού συστήματος στα ΜΜΕ, η άλωση της δικαιοσύνης και ο έλεγχος του κρατικού μηχανισμού με το διορισμό κομματικών τοποτηρητών, θεωρούνται από τους κυβερνώντες απαραίτητοι όροι, προκειμένου παράλληλα με την κυβέρνηση να καταλάβουν και την εξουσία.

Η διάκριση των εξουσιών δεν είναι στην πολιτική τους κουλτούρα. Πιστεύουν ότι από τη στιγμή που έχουν ψηφιστεί για να κυβερνήσουν, δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες εξουσίες. Επειδή επίσης πιστεύουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, θεωρούν οποιαδήποτε διαφωνία ή αντίσταση στην εξουσία τους ως ύποπτη και υποκινούμενη. Όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, όσοι είχαν άλλη άποψη ήταν “προδότες” και “γερμανοτσολιάδες” και όταν ήρθαν στην κυβέρνηση οι αντιπολιτευόμενοι έγιναν “τρόικα εσωτερικού”, “υπονομευτές” και “υποτακτικοί του Σόιμπλε”.

Είναι λάθος να μετριέται η κυβέρνηση μόνο με οικονομικούς δείκτες, όταν η χώρα οδηγείται σε “Πολωνοποίηση” με διαρκή περιορισμό του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών και της ελευθερίας της ενημέρωσης. Οι ομοιότητες της ρητορικής και των επιλογών με αυτές της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας είναι ανατριχιαστικές. Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) κάνει συστηματική προσπάθεια να εξαφανίσει κάθε μηχανισμό ελέγχου της κυβέρνησης και κατηγορεί το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι εκπροσωπεί «ό,τι υπάρχει άσχημο στην Πολωνία» και ως υποκινούμενο από την αντιπολίτευση. Πριν από 3 μέρες ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνεται η εξουσία στο πολωνικό κοινοβούλιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζουν δικαστές χωρίς να συμβουλεύονται τα δικαστικά σώματα. “Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επειδή το δικαστικό σώμα είναι διεφθαρμένο και υπηρετεί μόνο τις ελίτ” υποστήριξε η κυβέρνηση (θυμίζουν κάτι οι δηλώσεις;)

Την ίδια στιγμή η πολωνική κυβέρνηση θέτει τη δημόσια τηλεόραση και τη δημόσια ραδιοφωνία υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. «Είναι σημαντικό τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι αμερόληπτα, αντικειμενικά και αξιόπιστα», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης (ούτε απευθείας μετάφραση να έκαναν οι εγχώριοι κυβερνητικοί).

Παράλληλα με τον περιορισμό της δημοκρατίας η κυβέρνηση προωθεί κοινωνικά αιτήματα, όπως επιδόματα μητρότητας, λαϊκή κατοικία, αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Αυταρχισμός από τη μια και προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών, κοινωνικό πρόσωπο από την άλλη.

Όπως λέει η Hannah Arendt “απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκόλαψη του ολοκληρωτισμού, είναι ο λαϊκισμός σε συνδυασμό με το έλλειμμα δημοκρατικού κοινωνικού έλεγχου”.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κινούνται έχοντας ως πρότυπο τις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης. Είναι πιο κοντά στην Πολωνία παρά στη Γαλλία. Γι΄αυτό αντί να διορθώσουν τα πολλά στραβά που υπήρχαν σε δικαιοσύνη και στο χώρο των ΜΜΕ (παραδικαστικά κυκλώματα, διαπλοκή κλπ) τα χρησιμοποιούν ως άλλοθι για το στήσιμο ενός ημιαυταρχικού κράτους. Η αντίσταση στα σχέδια τους είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2020 | 12:27

Φίλης: Έξω από την ηθική της αριστεράς οι απόψεις Τζάκρη

"Στην ηθική της αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να κατηγορείται κανένας για απάτρις" είπε ο Νίκος Φίλης για τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Σεπ 2020 | 09:55

Φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το εθνικιστικό παραλήρημα της Τζάκρη - Έντονες αντιδράσεις από Φίλη, Καββαδία και Μπίστη

Οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη προκάλεσαν τα βέλη του Νίκου Φίλη, του Νίκου Μπίστη και της Αννέτας Καββαδία, που της απάντησαν στα περί "άπατρι και διεθνιστή" Μητσοτάκη.

ΠΥΡΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ 22 Σεπ 2020 | 17:16

Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα λασπόνερα της Καρδίτσας με φόντο "αγανακτισμένους" και "στημένα πλάνα"

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο "πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταστροφές στην Καρδίτσα.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ 22 Σεπ 2020 | 16:32

Ύμνοι από το γερμανικό Ntv για Μητσοτάκη: Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων

Ο γερμανικός ειδησεογραφικός σταθμός ntv εκθειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας ότι η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Σεπ 2020 | 15:53

Τηλεργασία-Βρούτσης: Συνολική ρύθμιση με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο

O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση του πλαισίου που διέπει την τηλεργασία

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΗΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ 21 Σεπ 2020 | 11:35

Μήνυση του Ερντογάν κατά της εφημερίδας Δημοκρατία για το απαράδεκτο "αι σιχτίρ"

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu οι δικηγόροι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εφημερίδας Δημοκρατία

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

"ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ" 18 Σεπ 2020 | 10:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία - Αιχμές κατά Γεωργιάδη για τις μάσκες

Αυστηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. επιλέγει να παίξει στα ζάρια τη δημόσια υγεία.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ 17 Σεπ 2020 | 16:01

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή Λιάκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις για τη Μόρια

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.