Ο ΣΥΡΙΖΑ-Χιονάτη

Το ερώτημα του παραμυθιού στο πλαίσιο μίας νεοελληνικής πολιτικής παρωδίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

«Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, στον τοίχο πάνω τώρα,

πες μου ποιος είναι πιο Σοσιαλδημοκράτης σ’ολόκληρη τη χώρα;»

Το ερώτημα του γνωστού παραμυθιού επανέρχεται, στο πλαίσιο μίας νεοελληνικής πολιτικής παρωδίας, με πρωταγωνιστές, βεβαίως, πολύ διαφορετικούς από εκείνους των αδελφών Γκριμ: στην περίπτωσή μας, η βασίλισσα-Σοσιαλδημοκρατία αναρωτιέται αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Χιονάτη μπορεί να μοιραστεί το στέμμα της, ενώ κάποιοι από τους 7 νάνους ποντάρουν, ήδη, στη μεταμόρφωση του δεύτερου, ώστε να μοιάσει στην πρώτη. Αλλά σφάλλουν...

Οι οπαδοί της «μετεξέλιξης» του κυβερνώντος κόμματος σε σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη επικαλούνται την προφανή μνημονιακή στροφή του ως δείγμα ρεαλισμού, ύστερα από μία πολυετή περιπλάνησή του στον κόσμο της τάχα ριζοσπαστικής «αυταπάτης». Ξεχνούν, όμως, ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα της Αριστεράς, επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο παρόν του αποτελεί συνεπή συνέχεια του «αγανακτισμένου» παρελθόντος του. Βαφτίζει «έντιμους συμβιβασμούς» τα δύο σκληρά μνημόνια που ο ίδιος επέβαλε και σταθερά διαλαλεί ότι αυτά λήγουν, όταν η υπογραφή του φιγουράρει κάτω από οδυνηρά μέτρα, που θα εφαρμόζονται τουλάχιστον μέχρι το 2022 και με ενέχυρο τη δημόσια περιουσία έως το 2116!

Ασφαλώς, όσοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως Χιονάτη βλέπουν και ως δείγμα μετακίνησης προς το κέντρο τα ανοιγματά του προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Δεν αμφισβητούν, ωστόσο, την ειλικρίνεια του, όσο την αμφισβητεί η ίδια η πραγματικότητα. Διότι η αλήθεια της δεύτερης ανατινάζει την υποκρισία του πρώτου, καθώς επίσημη θέση του κόμματος παραμένει αυτή που διακινούν και σήμερα τα στελέχη του: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έφεραν την κρίση και τη χρεοκοπία. Οι αρχηγοί τους είναι σκέτα «βαρίδια», ο Σταύρος Θεοδωράκης εργαλείο του κατεστημένου κι όλοι τους (μαζί και ο Πικραμένος) είναι ένοχοι σκανδάλων. Μοναδική υγιής δύναμη, οι εθνολαϊκιστές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμένου. Με άλλα λόγια, στην πράξη ζει και βασιλεύει το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί»!

Ακούγεται λογικό, πάντως, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εισηγούμενος (και) κάποια θέματα που πράγματι αφορούν τον εκσυγχρονισμό, αποκτά προφίλ σοσιαλδημοκρατικό. Πρόκειται, όμως, για αληθινές ρυτίδες ωριμότητας ή για μακιγιάζ σκοπιμότητας; Διότι είναι άστοχο, για παράδειγμα, να εγείρεις ως άμεση εθνική προτεραιότητα την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια σε καιρούς πρωτοφανούς λιτότητας. Άγονο να συζητάς ένα ευαίσθητο ζήτημα με ανέτοιμους ακροατές δίχως την ευελιξία να επικαλεστούν την ατομική τους συνείδηση. Και υποκριτικό να μετατρέπεις μία υπόθεση συμμόρφωσης στα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε ζυγαριά «προοδευτικότητας». Ακόμη και οι μεγαλύτερες τομές, άλλωστε, υπονομεύονται όταν αποδεικνύονται τακτικοί ελιγμοί με στόχους άλλότριους...

Στον δικό μας καθρέφτη δεν φαίνεται κανένα συνέδριο αλλαγής θέσων και αυτοκριτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα σήμαινε ότι ποτέ δεν υπήρξε ο άλλος δρόμος που έταζε το 2014 και ότι η περίοδος Βαρουφάκη, το Δημοψήφισμα και οι δεύτερες εκλογές ήταν μία μπλόφα διαρκείας. Ότι ποτέ οι αντίπαλοι δεν υπήρξαν προδότες και πάντως όχι ανεπαρκέστεροι της υπουργικής αλυσίδας που ξεκινά από Πολάκη, Κατρούγκαλο και Τόσκα και κλείνει με Τέρενς Κουίκ, Παππά και Φλαμπουράρη. Και ότι η Βουλή δεν έγινε καλύτερη με Μπαλαούρα, Ζουράρι ή Αυλωνίτου. Τελικά, τόσες ανατροπές, θα έδειχναν ξανά στον καθρέφτη και έναν αριθμό, που η κυβέρνηση θέλει να ξεχάσει: το αρχικό, μονοψήφιο ποσοστό ενός κόμματος διαμαρτυρίας!

Δεν γίνεται, λοιπόν, να εξελιχθεί ο παρών ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό κόμμα του ρεαλισμού και της Κεντροαριστεράς. Γιατί, μία διαδικασία όπως αυτή περνά μέσα από την καταδίκη απόψεων και πρακτικών που συνειδητά ακολουθεί επί 4 χρόνια. Και δεν μπορεί ο ίδιος να γίνει, αίφνης, κριτής που θα αθωώνει τον ένοχο εαυτό του, ενώ ταυτόχρονα θα τον υπερασπίζεται. Είχε, άλλωστε, πολλές ευκαιρίες, τις οποίες όμως ποδοπάτησε στο όνομα της εξουσίας, μαζί με την αξιοπρέπεια των στελεχών του. Η επόμενη θα υπάρξει μόνο ύστερα από μία εκλογική συντριβή, που ίσως τον οδηγήσει σε έναν νέο πολιτικό αυτοπροσδιορισμό, με άλλους πρωταγωνιστές και, ασφαλώς, με θεμέλια διαφορετικά από το ψέμμα και τον κομματικό κυνισμό που τον έθρεψαν μέχρι τώρα.

Καθόλου τυχαία, ακόμη και την ώρα που διεξάγεται αυτή η συζήτηση για την τυχόν «αναβάπτισή» του, ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σταθερά στο δρόμο που χάραξε εξαρχής. Επιμένει να σκαρφίζεται κόλπα με τις κάλπες, να αναζητεί εκλογικούς πελάτες για διορισμούς και να στήνει νέες παγίδες στους αντιπάλους του. Δεν είναι, συνεπώς, η παρεξηγημένη αλλά κατά βάθος όμορφη Χιονάτη. Ούτε, βέβαίως, και το πολύτιμο φρούτο, που κάποιοι ελπίζουν να ωριμάσει και κάποιοι άλλοι να πέσει μόνο του από το κλαρί του. Αντιθέτως, αποδεικνύεται επικίνδυνη αρρώστια στη ρίζα και στον κορμό του ίδιου του δέντρου! Ας ραντιστεί, λοιπόν, με το φάρμακο της αλήθειας αν θέλουμε να μείνει υγιής και καρποφόρα η σοδειά της Δημοκρατίας…

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Μαρ 2020 | 20:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα να φάνε τηλε-εκπαίδευση

δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κ.λπ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Μαρ 2020 | 16:33
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

26 Μαρ 2020 | 15:24

Κορονοϊός: Άγρια κόντρα Βούλτεψη - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για απρέπεια σε βάρος των Ιταλών και των Ισπανών-Η Σοφία Βούλτεψη δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαρ 2020 | 13:48

Ούτε λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλιότητες Καψώχα & Κούλογλου - Βούλτεψη: Τζάμπα μαγκιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να καταδικάσει τις ακραίες αναρτήσεις στελεχών του με αποκορύφωμα αυτή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΨΩΧΑΣ 26 Μαρ 2020 | 12:26

ΝΔ: ΝΑ πάρει θέση ο Τσίπρας για τις χυδαιότητες "Θα γυρίσω και θα σας γαμ@@@"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για τη χυδαία ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

ΣΤΙΣ 12 26 Μαρ 2020 | 11:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ 26 Μαρ 2020 | 08:04

"Γλιτώσαμε": Ο Καψώχας του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την απειλητική ανάρτηση χωρίς να ζητήσει συγγνώμη

Ισχυρίζεται με νέα ανάρτησή του στο facebook ότι τα όσα έγραψε με κατακλείδα τη φράση "όταν γυρίσω, θα τους γ@@@" δεν συνιστούν απειλή.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 21 25 Μαρ 2020 | 10:37

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 25η Μαρτίου: "Ώρα δράσης με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας"

"Είναι η ώρα του έμπρακτου σεβασμού στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας"

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 25 Μαρ 2020 | 08:31

Το "πάρτι" φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο: Θα λογαριαστούμε μετά την καραντίνα

H ησυχία στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ανεκτή από πολλούς "ριζοσπάστες" του πρώην κυβερνώντος κόμματος.