O χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος, Κυριάκο...

Πριν ένα χρόνο περίπου (στις 25 Νοεμβρίου του 2020) στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έφτανε στο 37,6%, σημειώνοντας μια διαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.

Κώστας Στούπας

1) O χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος, Κυριάκο…
Πριν ένα χρόνο περίπου (στις 25 Νοεμβρίου του 2020) στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έφτανε στο 37,6%, σημειώνοντας μια διαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 19 Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,7%. Η διαφορά είχε περιοριστεί στο 10,9%.

Στο διάστημα αυτό η Ν.Δ. έχει χάσει περί τις 3 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει 2. Ανάλογες σε γενικές γραμμές είναι και οι μεταβολές και οι τάσεις που καταγράφονται και στις άλλες δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου.

Η απώλεια 3 μονάδων σε διάστημα ενός χρόνου περίπου ενώ έχουν προηγηθεί σημαντικές ανατροπές δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική. Ούτε η λίγο πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ όμως μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί ανατροπή του σκηνικού.

Παρ’ όλα αυτά η διαφορά των 16 μονάδων περίπου περιορίστηκε κατά 30% στις 11.

Το τελευταίο δεκάμηνο αποδείχτηκε διαβρωτικό για την κυβέρνηση γιατί επλήγη σε καίρια μέτωπα τα οποία διαχειριζόταν με επιτυχία.

Ποια ήταν αυτά;

α) Η διαχείριση της πανδημίας όπου μέχρι πέρυσι τον χειμώνα κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος τα πήγαινε καλύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. χάρη στην έγκαιρη αντίδραση με το καθολικό οριζόντιο κλείδωμα την Άνοιξη του 2020.

Στο τρίτο κύμα ο έλεγχος άρχισε να χάνεται ενώ η διαχείριση των μαζικών κινητοποιήσεων στη συνέχεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι με την Ελλάδα να υστερεί από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.

β) Η διαχείριση των πυρκαγιών του Καλοκαιριού ανέδειξε για άλλη μια φορά τη σαθρή αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος έχει δομηθεί με "πελατοτειοκεντρικά" "δημοσιοϋπαλληλικά" κριτήρια.

γ) Ο ανασχηματισμός στη συνέχεια συμπλήρωσε την εικόνα της επιστροφής στη βαλκανική πραγματικότητα όπου τα επικοινωνιακά κριτήρια διαχείρισης της κομματικής συσπείρωσης και αντιπαράθεσης υπερίσχυσαν αυτών της αρωγής ενός επιτελικού αποτελεσματικού κράτους και αξιοκρατίας. Η περίπτωση Αποστολάκη ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό που έμεινε σαν κεντρική ιδέα είναι πως όπως στις "μπανανίες" αρκεί η εύνοια ενός οικονομικού παράγοντα για να γίνει κάποιος από επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων μέχρι Υπουργός υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση.

δ) Εν αντιθέσει με το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2020 που υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κρήτη φέτος παρατηρήθηκε νηνεμία. Το 2020 η αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και προκλήσεων ήταν επιτυχής και έδωσε πόντους στην κυβέρνηση στο εσωτερικό αλλά και αναβάθμισε την αξιοπιστία της χώρας.

Οι απώλειες της κυβέρνησης παρά τα σοβαρά ολισθήματα στη διαχείριση καίριων θεμάτων μπορεί να θεωρηθούν μικρές όπως πενιχρά μπορεί να θεωρηθούν και τα κέρδη της αντιπολίτευσης.

Τούτο όμως μπορεί να αποδειχτεί πρόσκαιρο. Υπάρχουν ρωγμές στα ύφαλα του κυβερνητικού σκάφους τα οποία αν υπάρξει θαλασσοταραχή θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ρήγματα και το σκάφος να αρχίσει να βάζει νερά.

Στην τελευταία έρευνα της MRB π.χ. ενώ η πρόθεση ψήφου, όπως αναφέραμε, είναι στο 34,6%, στην ερώτηση αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας μόνο το 30,4% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά.

Στην ερώτηση αν ο ανασχηματισμός ήταν στην σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, μόνο το 25,1% απαντά θετικά. Τα αποτελέσματα των ερευνών ίσως ήταν ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση αν της αντιπολίτευσης ηγούνταν κάποιο πρόσωπο λιγότερο φθαρμένο (λόγω των γνωστών παλινδρομήσεων) από τον κ. Τσίπρα. Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να ασκήσει επιρροή στην κεντροαριστερά, το κέντρο και την κεντροδεξιά παραμένει εμφανής από το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που τοποθετείται εγγύτερα του κ. Μητσοτάκη παρά του ιδίου.


Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση όμως θα παιχτεί στην οικονομία και αυτό τους επόμενους μήνες θα καθορίσει τον χρόνο και τους όρους που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Με την έλλειψη εργατικού δυναμικού που ανεβάζει το κόστος, την άνοδο των τιμών και ιδίως την εκτόξευση στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου ο επόμενος χειμώνας δεν θα είναι εύκολος.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην αντίδραση σαν πιεσμένου ελατηρίου της οικονομίας μετά το κλείδωμα της πανδημίας. Οι παραπάνω εξελίξεις όμως μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές.

Αν η άνοιξη και το καλοκαίρι αποδείχτηκαν δύσκολα για την κυβέρνηση και προκάλεσαν ολισθήματα και φθορές, ο χειμώνας προμηνύεται δυσκολότερος...

2) Περιορισμός της κυκλοφορίας των μετρητών...
Κε Στούπα καλημέρα!

Θα ήθελα την άποψή σας για την ιδέα του περιορισμού της κυκλοφορίας μετρητών και συνακόλουθα της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικού ή λογιστικού χρήματος ως μέτρου κατά της φοροδιαφυγής.

Προσωπικά είμαι διαπρύσιος υποστηρικτής αυτής της ιδέας γιατί συνεπάγεται πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 15 δισ. ετησίως που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της σημαντικότατα περιθώρια για να μειώσει ή να εξαλείψει άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, αύξηση αφορολόγητου, κλπ) αλλά και να ασκήσει άκρως απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, όπως είναι η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση του δημογραφικού, η κατάρτιση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και πολλά άλλα που σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν ελλείψει επαρκών δημοσίων πόρων.

Ο κυριότερος αντίλογος που έχω ακούσει κατά της εφαρμογής του μέτρου είναι ότι έτσι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η παραοικονομία η οποία υπολογίζεται στο 20-25% του ΑΕΠ.

Αυτό κατά την άποψή μου δεν ευσταθεί γιατί το μεγαλύτερο μέρος της παραοικονομίας θα προσαρμοσθεί στη νομιμότητα, ιδίως αν παράλληλα ληφθούν τα προαναφερθέντα μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων. Το επιχείρημα αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ανάλογο εκείνου όσων είναι κατά της αυστηροποίησης των ποινών του ποινικού κώδικα για ανθρωπιστικούς λόγους και για να μη γεμίσουν δήθεν οι φυλακές, ενώ στην πραγματικότητα κόπτονται για τις δουλειές των δικηγόρων και για τις μίζες όλων των επαγγελματιών που έχουν άμεση σχέση με τη σύλληψη των εγκληματιών και την επιβολή και έκτιση των ποινών και ο ... νοών νοείτω!

Με εκτίμηση

Ηλίας Ριτσούδης

Απ: Τα περιουσιακά στοιχεία, μετά τη μόρφωση, αποτελούν τον ισχυρότερο εγγυητή της προσωπικής ελευθερίας εκάστου. Επειδή ελευθερία σημαίνει κυρίως ελεύθερη επιλογή, για να επιλέγει κάποιος ελεύθερα πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον του και τις πιθανές δευτερεύουσες συνέπειες. Τούτο απαιτεί μόρφωση με την έννοια της γενικής παιδείας και διαρκή ενημέρωση.

Με τον έλεγχο της ροής του χρήματος το κράτος μπορεί να ελέγχει την περιουσία άρα και τις δυνατότητες ελεύθερων επιλογών των πολιτών.

Όταν λέμε κράτος μην πάει το μυαλό σας σε κάποια αφηρημένη φιλοσοφική έννοια δικαίου σαν αυτές με τις οποίες ο Χέγκελ εμπότισε το πνεύμα των Γερμανών, αλλά σε έναν παντοδύναμο μηχανισμό. Ο μηχανισμός αυτός συνήθως ελέγχεται από διεφθαρμένους πολιτικούς ή γραφειοκράτες που πέραν του προσωπικού πλουτισμού, σκοπό έχουν να παίρνουν τα χρήματα από αυτούς που εργάζονται και να τα μοιράζουν σε αυτούς που δεν εργάζονται για να τους ψηφίζουν.

Διαφωνώ με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των μετρητών γιατί φαλκιδεύει τις ελευθερίες. Πιστεύω πως οι πολίτες θα είχαν περισσότερες επιλογές αν είχαν πρόσβαση για συναλλαγές και αποταμίευση και σε νομίσματα πέραν αυτών που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες με εγγενή αξία όπως ο χρυσός και χωρίς εγγενή όπως τα κρυπτονομίσματα.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.

01 Οκτ 2021 | 07:31

Καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Μέχρι πριν δυο εβδομάδες οι ανησυχίες μας επικεντρώνονταν στη σφοδρότητα και την έκταση του τέταρτου κύματος της πανδημίας "Covid-19".

30 Σεπ 2021 | 07:42

Οι Γάλλοι, η Μήλος και οι "Παπαγάλοι"...

Αν πιστεύει κάποιος πως η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας είναι τέτοια όπου το συμφέρον της χώρας κλίνει προς τη μονομερή επιβολή των δικαίων ή αυθαιρέτων διεκδικήσεων ας το πει καθαρά...