Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα…

Προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες που υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις είναι προσωρινές λόγω αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν τις μετακυλούν στις τιμές.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Πέρυσι για τις ίδιες ποσότητες το ελαιόλαδο μάς στοίχιζε 500 ευρώ την εβδομάδα και φέτος μας στοιχίζει 800. Στο ίδιο διάστημα η δαπάνη για το υγραέριο που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και τις υπαίθριες θερμάστρες από 700 ευρώ την εβδομάδα έχει ξεπεράσει τα 1.200, μου έλεγε πριν λίγες μέρες φίλος με επιχείρηση εστίασης...

Το ίδιο συμβαίνει με πολλά προϊόντα και κυρίως με τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.

Προς επιβεβαίωση κοίταξε τις τιμές LPG, προπανίου και βουτανίου για βιομηχανική χρήση. Πέρυσι οι τιμές ήταν περί τα 550 ευρώ ο μετρικός τόνος και φέτος έχουν εκτιναχθεί μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ.

Ανάλογα και οι τιμές ελαιόλαδου από 2 ευρώ το κιλό έχουν σκαρφαλώσει περί τα 3,40.

Προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες που υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις είναι προσωρινές λόγω αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν τις μετακυλούν στις τιμές.

Τούτο σημαίνει πως δουλεύουν με ζημιές ή μειωμένα κέρδη προκειμένου να μην χάσουν την εμπιστοσύνη των πελατών.

Η μετακύληση των αυξήσεων στον καταναλωτή όμως είναι θέμα χρόνου. Τότε ο πελάτης που έβγαζε μια φορά την εβδομάδα την οικογένεια έξω για φαγητό και πλήρωνε 70 ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει πάνω από 100.

Τούτο σημαίνει πως το μία φορά την εβδομάδα θα γίνει δύο φορές τον μήνα...

Οι επιχειρήσεις εστίασης που επιβίωσαν της πανδημίας και πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν δυσκολευόμενες να βρουν προσωπικό τώρα καλούνται να αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για τις γενιές που γεννήθηκαν μετά το ΄70.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω οι αυξήσεις των τιμών σε πρώτη φάση θα φέρουν μείωση της κατανάλωσης και μετά αναστάτωση στην αγορά εργασίας για αυξήσεις μισθών.

Τούτο οδηγεί σε ένα σπιράλ ανατιμήσεων που θα αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες να ανεβάσουν τα επιτόκια.

Η άνοδος των επιτοκίων σε έναν υπερχρεωμένο κόσμο θα δημιουργήσει συνθήκες για σκηνές αποκάλυψης.

Τα "ζόμπι" (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και χώρες) θα αποκαλυφθούν και θα είναι πολλά. Η Ελλάδα σαν η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος και το μεγαλύτερο βουνό "κόκκινων" δανείων θα είναι μεταξύ των πρώτων.

Το ευτύχημα της Ελλάδας είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το έχουν οι "Θεσμοί" με σχετικά σταθερό κόστος εξυπηρέτησης. Αυτό δεν σημαίνει πως η οικονομία δεν θα υποφέρει ή πως θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές με την άνεση και τα επιτόκια που έβγαινε τα τελευταία χρόνια.

Αν η Ελλάδα που βρίσκεται κάτω από την "ασπίδα" του ευρώ και της ΕΚΤ θα δυσκολευτούν, χώρες όπως η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες που θα εκραγούν...

Το καλό μιας περιόδου με υψηλό πληθωρισμό είναι πως μπορεί να διαβρωθούν χρέη και συντάξεις. Χώρες με υψηλά χρέη και υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος χωρίς μειώσεις των ονομαστικών μεγεθών.

Τούτο βέβαια απαιτεί σχέδιο και πειθαρχία...

Το κακό είναι πως περίοδοι πληθωρισμού και υφέσεων δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις, πολιτική αστάθεια και γεωπολιτικές τριβές.

Ο κόσμος όπως τον γνωρίσαμε εισέρχεται στην τελική ευθεία για ριζικές ανακατατάξεις...

2) Προσωρινός ή μόνιμος ο πληθωρισμός...

Όσοι υποστηρίζουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές στηρίζουν τα επιχειρήματά τους στις εκτιμήσεις πως αυτές προκύπτουν από τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις μονάδες παραγωγής λόγω της επιδημίας.

Από την άλλη πλευρά όσοι υποστηρίζουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι προσωρινές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους σε στοιχεία όπως η παράλληλη αύξηση στις τιμές των ακινήτων με τη διεύρυνση του ισολογισμού των Κεντρικών Τραπεζών η οποία υποδηλώνει τις ποσότητες του "φρέσκου" χρήματος που ρίχνεται στην κυκλοφορία.

Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα…

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 06:55

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

19 Νοε 2021 | 07:06

Η επόμενη κρίση σε 9 εικόνες…

Αυτή η ψευδαίσθηση συνοψίζεται στη φράση "η νέα εποχή".

18 Νοε 2021 | 06:52

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

17 Νοε 2021 | 06:59

Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

16 Νοε 2021 | 08:16

Δυστυχώς ο Ερντογάν δείχνει τον δρόμο...

Αναμφίβολα η ενέργεια αποτελεί το βασικότερο συστατικό μιας οικονομίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

12 Νοε 2021 | 06:55

Στην παγίδα του Πούτιν και Ερντογάν...

Δεν γνωρίζω αν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 είναι επιτεύξιμοι και με πιο κόστος ή αν οι συνθήκες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμες...