Follow us

Οι αγωγές Τσίπρα, οι δημοσιογράφοι και η βίλα στο Σούνιο

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Έχει δικαίωμα ένας πολιτικός που θεωρεί ότι συκοφαντείται να καταθέσει αγωγή σε βάρος των δημοσιογράφων; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και στην υπόθεση των αγωγών που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου (Τα Νέα) και Γιάννη Κουρτάκη (Παραπολιτικά) -για την περίφημη βίλα στο Σούνιο- είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Εκ πρώτης όψεως κάθε άνθρωπος που θεωρεί ότι αδικείται έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Συνεπώς και ο πολιτικός. Είναι όμως έτσι;

Ας ξεκινήσουμε με τα γεγονότα. Η βίλα του Αλέξη Τσίπρα είναι γεγονός και η ενοικίασή της επίσης. Με το παραδόξως ευτελές τίμημα των 500 ευρώ τον μήνα. Το παραδέχθηκε -έστω και με καθυστέρηση- και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικό θέμα; Προφανώς, αφού κάθε οικονομική δοσοληψία πολιτικού, πόσο μάλλον πολιτικού αρχηγού, συνιστά αντικείμενο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Όταν μάλιστα στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, η διαμονή στην Κυψέλη είχε γίνει στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας, προφανώς και η "μετακόμιση" στο grand bourgeois προάστιο του Σουνίου -που επιχειρήθηκε να μείνει κρυφή- έχει πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Και κάθε είδους σχολιασμός είναι απολύτως νόμιμος και ενδεδειγμένος. Πού είναι λοιπόν η συκοφαντία;

Η συκοφαντία, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνήγορό του Γιάννη Ματζουράνη, έγκειται στο γεγονός ότι η αποκάλυψη της μετακόμισης του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύθηκε από άλλες αποκαλύψεις περί ιδιοκτησίας της κατοικίας και παράπλευρων κατασκευών που δεν επιβεβαιώθηκαν. Επ' αυτού, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωμοδότησε ότι "δημοσιογραφικές έρευνες ή ερωτήσεις για το πραγματικό κόστος της ανακαίνισης και το συνηθισμένο για τα δεδομένα της αγοράς ύψος του μισθώματος μιας κατοικίας δεν είναι θέματα που υπερβαίνουν το όριο του εύλογου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Αφορούν τα αντικειμενικά στοιχεία μιας μισθωτικής σύμβασης, όχι τον ηθικό πυρήνα της προσωπικότητας ενός δημοσίου προσώπου".

Ενώ ο Πάσχος Μανδραβέλης, από τη στήλη του στην "Καθημερινή", μας θύμισε παλαιότερη αρθρογραφία του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη, που επικαλούνταν τη νομολογία των αμερικανικών δικαστηρίων ακόμα και για ψευδείς ειδήσεις:

"Αν και οι ψευδείς αναφορές δεν έχουν εγγενή αξία, ο χώρος για να αναπνεύσει η ελευθερία της έκφρασης, ώστε να ανθήσει, απαιτεί να ανεχόμαστε περιοδικώς ψευδείς αναφορές, τουλάχιστον για να μην υπάρξει ένα αφόρητο αποτέλεσμα 'παγώματος' του λόγου, ο οποίος έχει συνταγματική αξία" ("Καθημερινή", 13.9.2020).

Τα προβλήματα δεν σταματούν όμως εδώ. Βασική προϋπόθεση για να σταθεί στην κριτική η κατάθεση μιας αγωγής σε βάρος δημοσιογράφων για τη δημοσιογραφική τους έρευνα -και να μην κατηγορηθεί ο ενάγων ότι στοχεύει στη φίμωση της ελευθερίας του λόγου- είναι η δυνατότητα του θιγόμενου να απαντήσει. Ένας πολίτης μπορεί να μην έχει άλλο τρόπο απάντησης, παρά μόνο την προσφυγή στα δικαστήρια.

Ο πολιτικός όμως; Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, για να απαντήσει σε αυτά που εκείνος θεωρεί ψευδή ή ακόμα και συκοφαντικά; Προφανώς όχι. Πόσο μάλιστα στην Ελλάδα, που υπάρχει και νομική υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ να αναπαράγουν τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύθηκαν αναλυτικά και παντού. Γιατί λοιπόν κατέθεσε τις αγωγές; Η προφανής υποψία είναι ότι η κίνηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει στην ανακατασκευή και διόρθωση των ενδεχομένως λάθος στοιχείων, αλλά -σε περίπτωση που καταδικαστούν- στην τιμωρία των δημοσιογράφων. Δύο δημοσιογράφων που έχουν διακριθεί για τη σκληρή τους κριτική στο πρόσωπο του αρχηγού της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ακόμα χειρότερα. Με την αγωγή του ο κ. Τσίπρας διεκδικεί 1 εκατ. ευρώ από καθέναν από τους δύο δημοσιογράφους. Ποιο είναι το νόημα του εξοντωτικού χρηματικού ποσού που διεκδικεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που οι δυο δημοσιογράφοι καταδικαστούν;

Όχι στη τιμωρία, αλλά στον παραδειγματισμό. Στον παραδειγματισμό αλλά και στον εκφοβισμό όλων των δημοσιογράφων που θα θελήσουν να ασχοληθούν στο μέλλον με τις οικονομικές δοσοληψίες του Αλέξη Τσίπρα. Θα απογοητευθεί…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 01 Ιουν 2023 | 19:51

Συνάντηση Τσίπρα με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη

Ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο γιος του Φρέντι Μπελέρη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Ιουν 2023 | 18:14

Μήνυμα Τσίπρα στους μαθητές για τις Πανελλήνιες: Καλή επιτυχία στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά σας

Με αφορμή τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως "καμία μάχη, ανεξαρτήτως της έκβασής της, δεν καθορίζει την πορεία της ζωής μας".

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ 01 Ιουν 2023 | 15:44

Τσίπρας σε εργαζόμενους ΕΥΔΑΠ: Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι το νερό μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους

Σχέδιο στήριξης εργαζόμενων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα, το κρίσιμο δίλημμα στις εκλογές το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 31 Μαϊ 2023 | 20:41

Πορτοσάλτε: "Ο Τσίπρας δεν έρχεται σε εμένα για συνέντευξη, φοβάται"- Το ερώτημα που του υπέβαλε

Ο Άρης Πορτοσάλτε ανέφερε μάλιστα ότι "ο Τσίπρας προσέβαλε τους πολίτες".

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 31 Μαϊ 2023 | 20:23

Αλέξης Τσίπρας: "Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Είμαστε όρθιοι"

"Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "εμείς όχι μόνο θα την δώσουμε, αλλά θα ματώσουμε για να την κερδίσουμε"

ΝΑ "ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ" ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ 31 Μαϊ 2023 | 10:25
31 Μαϊ 2023 | 07:27

Η νέα, Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη

Έτοιμος ήταν να το ρίξει στο ΠΑΣΟΚ και ας αναγνώριζε ότι η ιστορία με τον άγνωστο χ πρωθυπουργό ήταν μια μεγάλη σαχλαμάρα. Όταν επέστρεψε όμως από το εκλογικό κέντρο ήταν σκασμένος στα γέλια και ανακουφισμένος.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 30 Μαϊ 2023 | 22:26

Απάντηση Σκέρτσου σε Τσίπρα: "Εξακολουθεί να παρουσιάζει μια Ελλάδα μαύρη - Επιμένει στα ίδια ψέματα"

"Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα οι ιδέες του και η έλλειψη τεκμηρίωσης για την υλοποίησή τους και μετά το ύφος και τα πρόσωπα που τις επικοινωνούν" ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος

ΣΤΟ STAR 30 Μαϊ 2023 | 20:15

Τσίπρας στη Ζαχαρέα: Μετά το αποτέλεσμα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα μετά από "ένα οδυνηρό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ".

"ΦΟΡΤΣΑΡΟΥΝ" ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 30 Μαϊ 2023 | 10:44

Εκλογές 2023: Περιοδεία Μητσοτάκη σε Ηράκλειο και Λασίθι - Στη Νίκαια ο Τσίπρας, στη Χίο ο Ανδρουλάκης

Η μάχη των εκλογών συνεχίζεται με τους πολιτικούς αρχηγούς να πυκνώνουν τις εμφανίσεις και τις ομιλίες τους.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ 29 Μαϊ 2023 | 18:37

Ο Παπαδημούλης τώρα... δικαιώνεται: Πρώτη εμφάνιση Τσίπρα με την "ομάδα κρούσης" για τις κάλπες του Ιουνίου

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορή υπό τον Αλέξη Τσίπρα η νέα εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 29 Μαϊ 2023 | 13:16

Αρβανίτης: Οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζικές και δυναμικές, όχι αυτές που πήγε ο Τσίπρας, αλλά με τα μικρότερα στελέχη

Ο Κώστας Αρβανίτης δήλωσε πως "οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζικές, όχι αυτές που πήγε ο Τσίπρας, αυτές που πήγαμε εμείς, τα μικρότερα στελέχη".

ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ 29 Μαϊ 2023 | 10:34

Ο Μαραντζίδης επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ΣΥΡΙΖΑ - Ενώ μιλούσε για "ασπόνδυλο κόμμα" και έθετε θέμα ηγεσίας

Ο Μαραντζίδης είναι ένας πολύ γνωστός πολιτικός επιστήμονας και αρθρογραφεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων και στην "Καθημερινή".