Οι αγώνες που έχτισαν καριέρες

Τα κέρδη από τις απεργίες είναι μετρήσιμα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι αγώνες που έχτισαν καριέρες

Αν κάποια πρωτομαγιά που βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, καθαρογραφόταν μια συμφωνία με την τρόικα, που θα περιλάμβανε τόσο δύσκολα μέτρα, όπως αυτά περιλαμβάνει η συμφωνία, τότε η εικόνα του κέντρου της Αθήνας δεν θα είχε την ήρεμη εικόνα της Δευτέρας, αλλά από κάποια κτίρια θα ανέβαιναν καπνοί.

Τώρα μόνο ο Π. Λαφαζάνης κι ελάχιστοι σύντροφοί του, απέμειναν να θυμίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις της εποχής των μνημονίων. Αλλωστε οι επιφανέστεροι από τους ηγέτες των κινητοποιήσεων εκείνης της εποχής είχαν άλλες δουλειές: βρίσκονταν ή στα υπουργεία ή στο εσωτερικό του Χίλτον για να περάσουν από τις εξετάσεις της τρόικας.

O κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έφθασε μάλιστα να επαίρεται για την απουσία κινητοποιήσεων λέγοντας ότι δεν υπάρχει “απονομιμοποίηση στην ελληνική κοινωνία για τη σημερινή κυβέρνηση”. Η αλήθεια για τις λιγότερες κινητοποιήσεις και τη μικρότερη συμμετοχή σε αυτές, δεν είναι μόνο ότι το μοναδικό κόμμα που πρωτοστατεί πλέον είναι το ΚΚΕ. Είναι κι ότι ο κόσμος, που δεν υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, κουράστηκε από μια επαναστατική γυμναστική με μοναδικό αποτέλεσμα την άνοδο κάποιων στην εξουσία που το μόνο που “κατάφεραν” ήταν να φέρουν άλλο ένα μνημόνιο και πολύ σκληρότερα μέτρα.

Ποιά από τα συνθήματα της αντιμνημονιακής εποχής υλοποιήθηκαν;

Το σκίσιμο του μνημονίου, έφερε άλλο ένα μνημόνιο,εκεί που θα δινόταν 13η συνταξη γίνονται νέες περικοπές,το αφορολόγητο αντι να αυξηθεί στις 12.000 μειώνεται στα 5.681 ευρώ και από τις περιβόητες επιτροπές για το χρέος και τη μονομερή διαγραφή φθάσαμε να περιμένουμε τη συμφωνία ΔΝΤ-Σόϊμπλε.

Σύμφωνα με μελέτη των Κέρστιν Χάμαν από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, Αλισον Τζόνσον από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον και Τζον Εντουαρντ Κέλι από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που είχε δημοσιεύσει η “Καθημερινή” (7/11/2013) στη Δυτική Ευρώπη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί 81 γενικές απεργίες. Από αυτές, οι 37 γενικές απεργίες είχαν γίνει στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι γενικές απεργίες είναι συχνότερο φαινόμενο στις μεσογειακές χώρες όπως στην Ιταλία (13), τη Γαλλία (9), την Ισπανία (6), την Πορτογαλία (3), αλλά και στο Βέλγιο (8). Αντιθέτως, οι γενικές απεργίες είναι πολύ σπάνιες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως την Ολλανδία (2), την Αυστρία (1) και τη Νορβηγία (1).

Ωστόσο, η συχνότητα στην κήρυξη γενικών απεργιών δεν σημαίνει και ότι οι κυβερνήσεις ικανοποιούν τα αιτήματα των απεργών, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Τουναντίον, σύμφωνα με τη μελέτη των Χάμαν, Τζόνσον και Κέλι, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην Ελλάδα μόνο σε μία περίπτωση η κυβέρνηση προέβη σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τους απεργούς και σε άλλες δύο περιπτώσεις σε μικρότερες παραχωρήσεις. Αντιθέτως, τα εργατικά συνδικάτα της Φινλανδίας απείλησαν τέσσερις φορές με γενική απεργία και τις τέσσερις απέσπασαν σημαντικές παραχωρήσεις από τις κυβερνήσεις χωρίς καν να απεργήσουν.

Στην Ιταλία το ποσοστό επιτυχίας των γενικών απεργιών (όταν δηλαδή οι απεργοί πέτυχαν τη γενική ή μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους) φτάνει το 71%, στη Γαλλία το 50%, στην Ισπανία και το Βέλγιο το 17%. Ακόμη και πριν από την κρίση δηλαδή, μιλούσαμε για “επαναστατική γυμναστική” κι όχι για κινητοποιήσεις που θα είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως στις άλλες χώρες.

Στην εποχή των Μνημονίων οι δρόμοι και οι πλατείες γέμισαν πολύ πιο συχνά απ΄ ότι σε χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (Ημερησία 12/3/2016) “είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (και στον κόσμο) στην οποία κατά την πενταετία που πέρασε έγιναν περίπου 50 Γενικές Απεργίες! Στην ίδια περίοδο σε Πορτογαλία - Ισπανία - Ιταλία έγιναν 1 ή 2 απεργίες και στην Ιρλανδία καμία!.. “.

Τα κέρδη από τις απεργίες είναι μετρήσιμα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επενδύοντας στην οργή έγιναν εξουσία. Για τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που συμμετείχαν, έμειναν τα νέα βάρη και η απογοήτευση αφού όλες οι εύκολες λύσεις που πίστευαν,αποδείχθηκαν φαινάκη. Ενα μεγάλο μέρος στρέφει την οργή του πλεον κατά της κυβέρνησης, άλλοι προτιμούν να απέχουν και μερικοί αναζητούν νέες αυταπάτες... Ελπίζω ορισμένοι να έχουν αντιληφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί στη χώρα και να μετακινηθούν στο “στρατόπεδο της λογικής”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:36

Μην κοιτάς τα μαύρα χέρια, κοιτά τα άσπρα στα κεμέρια

Το να σε αποκαλούν "μάστορα" λογιζόταν κάποτε η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Είθε να ξαναγίνει.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

29 Νοε 2020 | 20:05
27 Νοε 2020 | 08:31

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.