Follow us

Οι απατεώνες και το κράτος δικαίου

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αδύναμα της Ε.Ε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κώστας Στούπας

1) Οι απατεώνες και το κράτος δικαίου

Το να κατηγορεί η ελληνική αριστερά τον Μητσοτάκη για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι σαν να κατηγορεί ο Χίτλερ τον Ρούσβελτ για την καταπίεση των Εβραίων στις ΗΠΑ.

Τούτο γιατί η ελληνική αριστερά συχνά καταφέρεται κατά της αστικής δημοκρατίας βασικό συστατικό της οποίας είναι το κράτος δικαίου, ενώ συχνά δεν αποκρύπτει πως στόχος είναι να ελέγξει αποτελεσματικά όλους τους "αρμούς της εξουσίας".

Οι "αρμοί της εξουσίας" στον έλεγχο των οποίων συχνά έχουν αναφερθεί στελέχη της Αριστεράς, που μετά την "κωλοτούμπα" του 2015 και το εκλογικό "στραπάτσο" του 2019 και του ’23 υποδύονται τους ευρωπαϊστές σοσιαλδημοκράτες, αποτελούν ακριβώς τα θεμελιώδη συστατικά του κράτους δικαίου.

Κράτος δικαίου σημαίνει πως υπάρχουν και λειτουργούν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές και ανεξάρτητος Τύπος που ελέγχουν την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι από τα πλέον αδύναμα της Ε.Ε. αλλά βαθμολογείται πάνω από τη βάση και τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μικρά βήματα βελτίωσης.

Με βάση τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού Word Justice Project, που διεξάγει κάθε χρόνο σχετική έρευνα σε πληθώρα στοιχείων που συνιστούν την ποιότητα της δομής ενός κράτους δικαίου, η Ελλάδα με άριστα το 1 και χειρότερο το 0, το 2023 βαθμολογήθηκε με 0,61.

Βλέπε:World Justice Project – Greece

H βαθμολογία αυτή της δίνει την 47η θέση μεταξύ 142 χωρών που ερευνά και βαθμολογεί ο οργανισμός. Την τελευταία θέση κατέχει η Βενεζουέλα με 0,26 στη βαθμολογία. Ακολουθούν στην 141 και 140 θέσεις η Καμπότζη και το Αφγανιστάν με 0,31 και 0,32.

Στις πρώτες τρεις θέσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα του κράτους δικαίου βρίσκονται η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία με βαθμολογίες 0,90, 0,89 και 0,87 αντίστοιχα.

Στην περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα η Τουρκία π.χ. απέχει παρασάγγας βρισκόμενη στην 117 θέση με βαθμολογία 0,41, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 59η θέση με 0,56. Στα Βαλκάνια την καλύτερη θέση έχει η Ρουμανία που βρίσκεται στην 40η θέση με 0,63 βαθμολογία.

Για τα δεδομένα της Ε.Ε. λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις αλλά αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη επί της σημερινής κυβέρνησης. Μετά το 2019 μάλιστα παρατηρείται οριακή βελτίωση.

Στους επιμέρους τομείς η Ελλάδα έχει τη χειρότερη βαθμολογία στους τομείς της απόδοσης δικαιοσύνης ενώ την καλύτερη επίδοση τη σημειώνει στο τομέα τάξη και ασφάλεια. Στον τομέα των περιορισμών της εκτελεστικής εξουσίας η επίδοση της Ελλάδας είναι πάνω από τη μέση βαθμολογία.

Η καταδίκη της Ελλάδας λοιπόν την εβδομάδα που πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ποιότητα του κράτους δικαίου και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης μπορεί να μην εξέπληξε πολλούς, αλλά αποτελεί πλήγμα για τη δημόσια εικόνα της χώρας μας.

Όπως είδαμε η κακή ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο και κυρίως δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

Φαίνεται όμως πως κάποιοι εργαλειοποίησαν αυτή την αρνητική εικόνα προκειμένου να την εκμεταλλευτούν πολιτικά. Ήταν φυσικό όταν την παρουσίασαν στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, με τις επιδόσεις που περιγράψαμε παραπάνω, να προκύψει η καταδίκη.

Αν κάποιος μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση είναι γιατί παρά τις διακηρύξεις της περί κράτους δικαίου και ευρωπαϊκού προσανατολισμού δεν έχει πετύχει κάποια θεαματική βελτίωση της κατάστασης μετά από μια τετραετία διακυβέρνησης.

Επίσης, ζητήματα όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τις οποίες δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές εξηγήσεις και δεν έχει τιμωρηθεί κάποιος από τη δικαιοσύνη, επιδεινώνουν την εικόνα.

Η κατάσταση όμως όπου διάφοροι σταλινικοί που διακηρύττουν την κατάργηση των εκλογών και του κράτους δικαίου να ασκούν κριτική για τη μη βελτίωσή του αποτελεί πολιτική ταχυδακτυλουργία απατεώνων.

2) Ιδεολογική κυριαρχία

Αγαπητέ κ ΣΤΟΥΠΑ διαβάζω τακτικά τα άρθρα σου στο Capital.

Ένα σου λέω, να αγιάσει το στόμα σου, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Δυστυχώς, στη χώρα μας η αριστερά έχασε στον εμφύλιο αλλά οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν την άφησαν να δείχνει ότι έχει την ιδεολογική κυριαρχία στα πανεπιστήμια και αυτοί κατάφεραν και τα διέλυσαν. Πρέπει αμέσως να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε αν θέλουμε να μην κάνουμε παρέα στη Β. Κορεα και να γελάει όλος ο πολιτισμένος κόσμος.

Με εκτίμηση Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ συνταξιούχος υπαξιωματικός

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

03 Απρ 2024 | 07:35

Δεν πάμε καθόλου καλά

Αυτό που δεν πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη είναι... παρωδία.

01 Απρ 2024 | 07:26

Από την κυριαρχία στους κλυδωνισμούς, μια αλαζονεία δρόμος

Το τραγικότερο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνίσταται στη διαχείριση του τραγικού συμβάντος.

27 Μαρ 2024 | 07:59

Διεθνείς παρατηρητές στο κόμμα σας

Το να ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τις πρόωρες εκλογές, είναι αστειότητα αν δεν ήταν προσβλητικό για την μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.

26 Μαρ 2024 | 07:57

Δεν πρέπει να συνηθίζουν έξω από το μαντρί

Tο πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι η πτώση της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μέχρι τώρα αποτελούσε το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας.

20 Μαρ 2024 | 07:00

Τα τύμπανα του πολέμου

Μας λένε λοιπόν πως κάποιος που έχει εισβάλλει σε μια ξένη χώρα, έχει θέσει υπό κατοχή ένα τμήμα της και τώρα ζητά να σταματήσει ο πόλεμος, είναι ειρηνιστής...

19 Μαρ 2024 | 08:15

Χρειαζόμαστε Δικαιοσύνη

Η υπόθεση Ξαφάς-Μάκκα είναι χαρακτηριστική του τρόπου που λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15 Απρ 2024 | 08:49

Τι ακολουθεί τον πόλεμο Ιράν Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα και οι Χούθι στην Υεμένη αποτελούν δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και χειραγωγούνται από το Ιράν.

15 Απρ 2024 | 08:49

Θερμοπύλες

Έχεις πλήρη επίγνωση ότι εάν αγαπάς την πατρίδα σου, πρέπει να την υπερασπίζεσαι ανά πάσα στιγμή.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Απρ 2024 | 06:27

Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια

"Εμείς πάμε στην Ευρώπη με το σύνθημα ¨Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια¨…". "Αυτό το ‘λεγε ο Παπαδόπουλος".

10 Απρ 2024 | 08:02

Γιατί ζητάει εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης

Η κάλπη του Ιουνίου θα δείξει ποιο είναι και πόσο μεγάλο είναι το κοινό των νέων Αγανακτισμένων που θέλει να εκφράσει ο κ. Κασσελάκης.

10 Απρ 2024 | 08:02

Μετά την πανδημία η λειψυδρία

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, οι οποίοι καθώς καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη αποτελούν τους βασικούς ρυθμιστές του κλίματος.

08 Απρ 2024 | 07:41

Freak show

Χαίρονται -ή κάνουν ότι χαίρονται- στη Νέα Δημοκρατία επειδή σε όλες τις δημοσκοπήσεις η απόσταση από το δεύτερο κόμμα παραμένει 15%, ίσως και κάπως παραπάνω...

08 Απρ 2024 | 07:40

Οι υποκλοπές μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις

Τα Τέμπη, οι παρακολουθήσεις και ο γάμος των ομοφυλοφίλων εξελίσσονται σε πληγές που δεν κλείνουν και απειλούν οριστικά την από 2016 και μετά πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ..