Οι δύο όψεις μιας εποχής

Ο Κ. Σημίτης, το “βαθύ ΠΑΣΟΚ” και τα “μαγαζάκια” των υπουργών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι δύο όψεις μιας εποχής

'Ηταν καλή ή είχε αρνητικό πρόσημο η διακυβέρνηση Σημίτη; Η προφυλάκιση Παναντωνίου έδωσε την αφορμή για να ξανανοίξει μια συζήτηση, που επανέρχεται κατά καιρούς στο προσκήνιο με διάφορες αφορμές. Σταθεροί πολέμιοι εκείνης της περιόδου, όχι μόνο οι κομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη αλλά και οι κάθε λογής αντιευρωπαίοι, οι αντίπαλοι του ορθολογισμού και εκείνοι που ήθελαν μια Ελλάδα, κλεισμένη στον εαυτό της με ορίζοντα τη βαλκανική γειτονιά.

Συνεπείς υπερασπιστές της αυτοί που βλέπουν τη χώρα μας αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ, που επιθυμούν την Ελλάδα της αριστείας, που θέλουν να κοιτάζουμε τον κόσμο κατάματα κι όχι φοβικά. Η περίοδος Σημίτη, αναμφισβήτητα είναι συνδεδεμένη με τα τελευταία στοιχεία. Επίτευγματά της η ένταξη της Ελλάδας στον “σκληρό πυρήνα” της Ευρώπης μέσω της συμμετοχής της στην ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μεγάλα έργα υποδομής (μετρό Αθήνας, αεροδρόμιο, Αττική οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρίου), ο θεσμικός εκσυγχρονισμός σε πολλούς τομείς, η πολιτική κουλτούρα του συγκεκριμένου αντι της αερολογίας και της συνθηματολογίας.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ούτε η διακυβέρνηση εξαντλείτο σε ένα στενό κύκλο γύρω από τον πρωθυπουργό στον πυρήνα του οποίου βρίσκονταν πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και υψηλής κατάρτισης όπως ο Ν. Θέμελης, ο Χρ. Ροζάκης, ο Τ. Γιαννίτσης, ο Π. Ιωακειμίδης (για να αναφέρω μερικούς που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό). Στην ίδια περίοδο το “βαθύ ΠΑΣΟΚ” συνέχιζε τα δικά του. Πολιτευόταν με πελατειακούς όρους. Υπουργοί είχαν στήσει τα “δικά τους μαγαζιά”.

Ο Κ. Σημίτης είναι ένας πολιτικός που σε όλη τη μακρά διαδρομή του δεν τον βαραίνει καμιά σκιά. Ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σκάνδαλο. Αλλά δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι 2 υπουργοί εκείνης της διακυβέρνησης (Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης) έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα κι ένας υπουργός (Παπαντωνίου) έχει προφυλακιστεί. Και γι΄αυτά υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την προφυλάκιση Παπαντωνίου για να ενισχύσει το σενάριο του “νέου απέναντι στο παλιό σύστημα της διαφθοράς”. Η προσπάθεια πείθει μόνο αφελείς, απο τη στιγμή που σε κυβέρνηση και κόμμα φιγουράρουν πρόσωπα, όχι του εκσυγχρονιστικού, αλλά του Τσοχατζοπουλικού ΠΑΣΟΚ. Το “δεξί χέρι” μάλιστα του πρώην υπουργού Αμυνας εκλέχθηκε στην πρώτη θέση για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 'Ολοι αυτοί, πέφτουν από τα σύννεφα; Δεν πήραν χαμπάρι τι γινόταν γύρω τους;

Το “δόγμα Πολάκη”, να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδηθούν οι εκλογές, έχει ανακηρυχθεί σε επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και οι καταγγελίες δικαστών για πολιτικές πιέσεις δείχνουν ότι στα Μέγαρο Μαξίμου θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που μπορούν να τους δώσουν πολιτικούς πόντους, δίχως ηθικές αναστολές και χωρίς κανένα σεβασμό σε στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου. Η αντίδραση σε όλα αυτά δεν είναι να αρνούμαστε αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά να κοιτάζουμε κατάματα τα προβλήματα και να απαιτούμε την αυστηρή τήρηση των κανόνων που διέπουν τον νομικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ετσι μόνο μπορούμε να υπερασπιστούμε πειστικά τα θετικά μιας διακυβέρνησης.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιαν 2022 | 06:52

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

26 Ιαν 2022 | 06:47

Ηταν ένα φιάσκο και δεν αρκεί η συγνώμη

Προφανώς και η διαχείριση ήταν ένα φιάσκο. Οταν εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για σχεδόν 24 ώρες στην Αττική Οδό, προφανώς κάτι δεν πήγε καλά. Καθόλου καλά. Και δεν ήταν μόνο η Αττική Οδός.

24 Ιαν 2022 | 07:22

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

24 Ιαν 2022 | 07:19

Ο παθός μαθός;

Τα όσα επιχειρήθηκαν κατά την πενταετία 2015-2019, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, το μοίρασμα της πίττας σε "φίλους επιχειρηματίες", η κατασκευή σκανδάλων που θα καθήλωναν τους πολιτικούς αντιπάλους στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχουν ασφαλώς ξανασυμβεί.

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".