Follow us

Οι εκλογές μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση αφού με βάση τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό περί το 37-38%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Οι εκλογές μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Με τη μεγαλύτερη απόσταση από τις ερχόμενες εκλογές να μην υπερβαίνει πλέον τους 12 μήνες και την πολιτικά "νεκρή" θερινή περίοδο των επόμενων 2-3 μηνών, η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο.

Προεκλογική περίοδος για τις υπανάπτυκτες δημοκρατίες της Νοτιοβαλκανικής Χερσονήσου σημαίνει καθήλωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς άπαντες οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι κομματικοί παρατρεχάμενοι θα ασχολούνται με την επανεκλογή ιδίων ή ημετέρων.

Ήδη, όσοι πιστεύουν πως έχουν γνώση είτε σχετικών πληροφοριών είτε της μεθόδου που λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις με βάση το ισοζύγιο κόστους οφέλους, εκτιμούν πως οι εκλογές θα λάβουν χώρα το αργότερο περί τα μέσα περίπου του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Ουδείς γνωρίζει τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τον επόμενο Χειμώνα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει ήδη εκτός ελέγχου και η πανδημία αναμένεται να επανακάμψει με άγνωστη ένταση και διάρκεια.

Οι προσδοκίες μιας δυναμικής τουριστικής περιόδου τους επόμενους 2-3 μήνες δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για όσους επιθυμούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες με σχετική αισιοδοξία.

Το Θέρος βέβαια ενέχει τους κινδύνους άλλης μια ανεξέλεγκτης πύρινης λαίλαπας ή κάποιας εμπλοκής με την Τουρκία που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και αλλαγές στις συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά ο επόμενος Χειμώνας έχει αυξημένες πιθανότητες να κρύβει ακόμη περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις.

Η αντιπολίτευση φαίνεται πως ποντάρει στις αναταράξεις ευελπιστώντας σε επιτάχυνση της φθοράς της κυβέρνησης. Τούτο μοιάζει με λάθος καθώς γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις φαίνεται πως ενισχύουν την κυβέρνηση που εμφανίζει ένα περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα...

Όπως είναι ήδη γνωστό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και επειδή μοιάζει απίθανο να προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία θα ακολουθήσει και άλλη αναμέτρηση μετά από ένα μήνα.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κινείται σε ένα εκλογικό ποσοστό μεταξύ 31-36%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23-28% και το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12-15%.

Με τα ποσοστά αυτά δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στη δεύτερη αναμέτρηση αφού με βάση τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό περί το 37-38% τουλάχιστον για να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία...

Μια οποιαδήποτε συγκυβέρνηση θα μειώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της επόμενης διακυβέρνησης σε μια περίοδο που θα χρειάζονται ρηξικέλευθες και γρήγορες αποφάσεις.

Επίσης, αν οι πρώτες εκλογές λάβουν χώρα περί τα μέσα Οκτωβρίου και οι δεύτερες ένα μήνα αργότερα, με βάση το καλύτερο σενάριο, οι επόμενες εκλογές θα αναγγελθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και κυβέρνηση θα προκύψει λίγο πριν τα Χριστούγεννα...

Τούτο θα καταστήσει τη διαχείριση της πανδημίας και της αναζωπύρωσης της διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης ακόμη δυσκολότερες υποθέσεις.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως το Φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη περίοδος...

2) Εθνική συνεννόηση και επιτέλους υπευθυνότητα...

Αγαπητέ κε Στούπα,

Παρακολουθούμε πιά σε καθημερινή βάση την Τουρκία να κλιμακώνει επιθετικά έναντι της Ελλάδας. Ας μην ξεγελαστούμε ότι και αυτήν τη φορά, όπως όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από το 1970 και μετά ο γείτονας θα παραμείνει μόνο στη ρητορική. Η κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική λόγω διαφορετικών συνθηκών. Οι επικείμενες εκλογές της γείτονος με το σημερινό καθεστώς να κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί, που αυτό αποτελεί υπαρξιακή του απειλή (όπως και στη σημερινή περίπτωση της Ρωσίας) δεν αποτελεί καθόλου καλό οιωνό. Τα μηνύματα της γείτονος δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα αλλά σαφέστατα και προς τη δύση και το ΝΑΤΟ. Βλέπε πυραύλους S-400, απαράδεκτα λόγια σε βαθμό ύβρεων έναντι του Προέδρου της μεγαλύτερης αμυντικής δύναμης της Ευρώπης (Γαλλία), μη υιοθέτηση κυρώσεων έναντι της Ρωσίας (το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που το κάνει αυτό), εκβιαστικό βέτο για ενίσχυση του ΝΑΤΟ με νέα μέλη, συνεχή ρητορική εναντίον δυτικών αξιών κ.α.

Τα πολύ καλά νέα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τα μηνύματα και λαμβάνει με σχέδιο μέτρα αποτροπής ενισχύοντας την άμυνα της χώρας και παράλληλα τη γεωπολιτική σημασία και διπλωματική της θέση (Αλεξανδρούπολη, ενεργειακό, ενίσχυση βάσεων του ΝΑΤΟ κλπ). Σχεδιάζει βάσει του χειρότερου σεναρίου και πολύ σοφά πράττει. Εξάλλου, η μεγάλη περιπέτεια της Ουκρανίας όπου ελάχιστοι πιστεύαν ότι θα συμβεί το χειρότερο αυτό διδάσκει.

Η καλύτερη άμυνα μίας χώρας είναι η στρατιωτική της ισχύς και μετά έπονται όλα τα άλλα όπως στρατηγικές συμμαχίες κλπ. Αυτό ιστορικά έχει αποδειχθεί περίτρανα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η Ελλάδα έχει επιδείξει πολλές φορές εθνική συνοχή στις εξωτερικές απειλές και αυτό είναι μία επιταγή των παλαιότερων προς τους νεότερους. Ο ελληνικός λαός και όλα τα κόμματα που τον εκπροσωπούν αυτό ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνούν ποτέ. Η ομοψυχία, η εθνική συνοχή, το κοινό μέτωπο, η εθνική συμφωνία και ομοφωνία είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα, ίσως και πολύ αποτρεπτικό για όποιον μπει στον πειρασμό να τολμήσει επιθετικά. Ας βάλλουν όλοι πλάτη και στην άκρη τα αφελή πολιτικά μικροσυμφέροντα, να δουν επιτέλους τη μεγάλη εικόνα γιατί διακυβεύονται κοινά και υψίστης σημασίας συμφέροντα.

Τα αναφέρω αυτά γιατί τα σημάδια από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι καλά. Φοβάμαι ότι στο όνομα της αντιπολίτευσης μπορεί να παρασύρουν τον κόσμο να ξεχάσει την επιταγή αυτή, το πιο πιθανό από αφέλεια και έλλειψη υπευθυνότητας. Αντιπολίτευση δεν είναι να λέω όχι σε όλα όσα η κυβέρνηση κάνει χωρίς να σκεφτώ πόσο κακό μπορεί αυτό το όχι να σημαίνει για τη χώρα. Παρακολουθώ με βαθιά πραγματικά θλίψη στελέχη κομμάτων να φωνάζουν ανεύθυνα ότι οι δαπάνες για αμυντική ενίσχυση της χώρας αλλά και άλλες κινήσεις άμυνας είναι υπερβολικές ή λάθος. Θυμίζω ότι δυστυχώς η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ατυχία να έχει γείτονα μία χώρα που ιστορικά αποτελεί απειλή όχι μόνο για αυτήν αλλά πιά και για όλη την Ευρώπη και πιθανά για το ΝΑΤΟ το ίδιο, ασχέτως εάν είναι μέλος της. Και δε διστάζει καθημερινά σχεδόν να το επιδεικνύει. Επίσης θυμίζω ότι λόγω της μεγάλης πρόσφατης οικονομικής περιπέτειας η χώρα δεν έχει επενδύσει στρατιωτικά όσο θα έπρεπε σε αντίθεση με τη γείτονα. Αυτό το κενό πρέπει επειγόντως να κλείσει. Προφανώς κάποιοι πρέπει να σκεφτούν το πολύ απλό ότι μία αντιπολίτευση δεν μπορεί να γίνει ποτέ κυβέρνηση όταν δεν θα υπάρχει ανεξάρτητη χώρα να κυβερνήσει. Ας μην επαναλάβουμε τα τραγικά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος που οι ανεύθυνες και εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων αποδυνάμωσαν τη χώρα οικονομικά γιατί η στρατιωτική αποδυνάμωση μπορεί να έχει στην κυριολεξία δραματική και αναντίστροφη κατάληξη.

Κλείνω με αυτό που πάντα προσπαθώ να μην ξεχνώ ποτέ. Όποιος δεν θυμάται την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και δυστυχώς η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες όταν το λησμόνησαν το πλήρωσαν με βαρύ αντίτιμο.

Σας ευχαριστώ θερμά,

Ένας καθημερινός αναγνώστης σας.

3) Όταν το κράτος επενδύει τα χρήματά μας...

Αγαπητέ κ. Στούπα

Διαβάσαμε και θα διαβάσατε κι εσείς προφανώς, πως η κυβέρνηση με αφορμή το υπαρκτό πρόβλημα της υπογεννητικότητας/δημογραφικό (που πράγματι υφίσταται) σκέπτεται να κάνει 3.300 προσλήψεις δημοδιδασκάλων, και να θεσμοθέτηση την διάρκεια του σχολικού ωραρίου έως τις 18.00 μ.μ. με προφανή στόχο την διευκόλυνση των γονέων ούτως ώστε, να προβούν ξέγνοιαστα, στην αύξηση των μελών της οικογένειας, και την επόμενη δεκαετία η Ελλάς να απαριθμεί συν, 1.000.000 νέους Έλληνες !! – προσωπική εκτίμηση –

Επιπλέον το κράτος, είπε ότι δεν θα υπάρχουν οικονομικά και άλλα... κριτήρια για την εγγραφή των παιδιών τους στο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΛΕΟΝ σχολείο.

Η κ. υπουργός είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση κατά 17%, στις εισαγωγές στο δημοτικό, καθ’ όμοιο τρόπο φαντάζομαι θα έχει στο νου της, να δει και την επόμενη τριετία – πενταετία, ποια θα είναι η μείωση του ποσοστού εισαγωγής στο δημοτικό, και ποιος ήταν ο στόχος (που δεν μας λέει) για να είναι επιτυχές το project.

Όταν γενικά κάνουμε μια επένδυση, σαν στόχο έχουμε το κέρδος, αλλά και τα κριτήρια που θα διέπουν το Project….. και την απόσβεση του κεφαλαίου αλλά και την κατάργηση εάν αυτό είναι ασύμφορο.

α) θα εγγραφεί ένα παιδί και οι γονείς θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση πως τον επόμενο χρόνο να μείνει η μητέρα έγκυος; Κι αν περάσουν 3 χρόνια και δεν μείνει, (σκόπιμα, ή όχι ) που ωστόσο θα έχει απαλλαχτεί από το βάρος ενός που θα είχε μες΄ τα πόδια της, ποια είναι η επιτυχία του προγράμματος;

β) Εάν δεν πάει καλά το project, και στα τρία – πέντε χρόνια ,δεν έχει καταγραφεί ο προσδοκώμενος αριθμός γεννήσεων, σε σύγκριση των προηγούμενων πέντε ετών, ούτως σώστε να δει εάν η "επένδυση " πρέπει να συνεχιστεί, τι θα γίνει;

Τι θα κάνει το κράτος τις 3.300 δημοδιδάσκαλους; ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙ; ή θα συνεχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα;

Ή θα τους κρατήσει για να μεγαλώσει, ο στρατός των συνδικαλιστών και να πληρώνει ο Έλλην φορολογούμενος;

[Με την ευκαιρία τι έγιναν οι 1.400 δημοδιδάσκαλοι, επί υπουργίας κ. Διαμαντοπούλου, οι οποίοι ήταν χρόνια σε δελτίο ασθένειας;]

Παρεμπίπτοντος το ίδιο συμβαίνει με τους αγρότες που πριμοδοτεί ένα αχρείαστο τρακτέρ με 20.000 ευρώ π.χ., και δεν ελέγχει τον αγρότη, ποια ήταν η ΑΥΞΗΣΗ της παραγωγής του με το τρακτέρ; Διότι το κράτος από την δική μου και δική σας τσέπη κ. Στούπα πήρε και έδωσε τα 20.000 π.χ.

Ή η επιστροφή ΦΠΑ, από την αγορά ενός θηριώδους διπλοκάμπινου αγροτικού αυτοκινήτου που σκοπό είχε την μεταφορά προϊόντων, και αυτό χρησιμοποιείται σαν "κούρσα" πολυτελείας, διότι το κράτος δεν έλεγξε, εάν αυτό, έχει ποτέ κουβαλήσει μια κλούβα με πατάτες π.χ. και εκτός αυτού, έχει και μείωση στην τιμή του καυσίμου.

Άρα το Project ΑΠΕΤΥΧΕ . ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΙ .

Δοθέντος ότι η αγορά ενός τέτοιου κοστίζει π.χ. 35.000 ευρώ(και άνω) το κράτος του επιστρέφει 8.400 ευρώ .

Εν κατακλείδι... όταν το κράτος επενδύει τα χρήματά μας, θα πρέπει και να ελέγχει την επένδυση εν γένει.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 20 Ιουλ 2022 | 11:30

Ο κόσμος ξαναμοιράζεται...

Η κρατούσα πεποίθηση μεταξύ σημαντικών διεθνών αναλυτών είναι πως η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς να προκύψει ύφεση.

01 Αυγ 2022 | 08:08

Η κρίση βρίσκεται στην αρχή...

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε πολλούς παράγοντες επουσιωδέστερος των οποίων είναι η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας.

26 Ιουλ 2022 | 17:45

Στο ίδιο καζάνι βράζουμε...

Όσοι απασχολούν εργατικό δυναμικό επισημαίνουν το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη φθηνών μεροκάματων για την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ 25 Ιουλ 2022 | 17:58

Μια ευκαιρία...

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ελληνικό χρέος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

16 Αυγ 2022 | 06:41

Διαφάνεια, έλεγχος και Δημοκρατία!

Οι μυστικές υπηρεσίες κάθε χώρας υπάρχουν για να εξασφαλίζουν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για πιθανές εχθρικές κινήσεις, στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλοτε το καταφέρνουν και άλλοτε όχι.

16 Αυγ 2022 | 06:40

Τα καλοκαίρια της μεγάλης χαράς

Το δηλώνω ορθά-κοφτά. Αντιπαθώ τη νοσταλγικότητα. Τη θεωρώ ένδειξη γήρατος. Όσοι εξιδανικεύουν τα "παλιά καλά χρόνια", υποκαθιστούν τη μνήμη με τη φαντασία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ 08 Αυγ 2022 | 13:57

Εκ τριών λαϊκαστριών

"Πόσο ευμετάβλητος είναι ο πολιτικός καιρός. Πόσο εύκολα, από τη μια στιγμή στην άλλη ξεσπάει η τέλεια καταιγίδα".

01 Αυγ 2022 | 08:14

Startup και... "startup"

Στην Ελλάδα οι πραγματικές startup, αυτές που διαθέτουν πραγματικά καινοτόμες ιδέες και τις εφαρμόζουν παραγωγικά, είναι ελάχιστες.

01 Αυγ 2022 | 08:08

Η κρίση βρίσκεται στην αρχή...

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε πολλούς παράγοντες επουσιωδέστερος των οποίων είναι η διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας.

01 Αυγ 2022 | 07:11

Γιατί δεν το δείχνουν τα κανάλια;

Η κατηγορία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχει ένα γεγονός που πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης. Το κρύβουν τα κανάλια, δεν γράφουν τίποτα τα σάιτ και οι εφημερίδες… Προφανώς υπάρχει κάτι βρώμικο από πίσω.

27 Ιουλ 2022 | 14:01

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΣΕΗ του Μπιμπίλα

Οι αποφάσεις που εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού, σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτό που πιστεύει ο μέσος Ελληνας; Προφανώς και όχι.

26 Ιουλ 2022 | 17:45

Στο ίδιο καζάνι βράζουμε...

Όσοι απασχολούν εργατικό δυναμικό επισημαίνουν το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη φθηνών μεροκάματων για την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ 25 Ιουλ 2022 | 17:58

Μια ευκαιρία...

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ελληνικό χρέος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης