Οι φονιάδες θα πληρώσουν;

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Σαββάτου ήταν 530 (61,9% άνδρες) με μέση ηλικία τα 65 έτη...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Κι όμως αυτοκτονούν...
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Σαββάτου ήταν 530 (61,9% άνδρες) με μέση ηλικία τα 65 έτη...


To 83,2% αυτών είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι το Σάββατο που πέρασε, οι 446 (84,15%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 84 (15,85%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Με βάση τα στοιχεία των εμβολιασμών και νοσήσεων περί τα 7,5 -7,7 εκατ. πολίτες διαθέτουν εμβολιαστική ή φυσική ανοσία. Ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός είναι 1 – 1,2 εκατ. και ο πληθυσμός που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών εκ των οποίων ο αριθμός των ανεμβολίαστων υπολογίζεται πως προσεγγίζει τις 600 χιλ.

Για τον μέσο λογικό άνθρωπο το να είναι κάποιος άνω των 60 ετών και να παραμένει ανεμβολίαστος είναι σαν παίζει ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή του.

Τούτο όμως είναι προφανώς πως δεν γίνεται κατανοητό...

Η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ενός Επόπτη Υγείας που έχει τεθεί σε αργία λόγω άρνησης εμβολιασμού είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτισμικού φορτίου με το οποίο πορεύεται στη ζωή και συμπορεύεται με τους υπολοίπους αυξάνοντας κατακόρυφα το ρίσκο της μακροημέρευσης και ευημερίας της κοινότητας, μια σημαντική μερίδα των αρνητών:

"Έφυγε πριν από λίγο η Π… όπως πληροφορούμαι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. Μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες, ίνα αναπαύονται εκ των κόπων αυτών. Τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ’ αυτών. Καλή ανάσταση Π… και καλή αντάμωση. Οι φονιάδες σου θα πληρώσουν."

Μια μέρα αργότερα ο ίδιος αναρτά πάλι στα κοινωνικά δίκτυα τα εξής: "Εξωνημένοι γιατροί, στους φαρμακοβιομηχανους, που δέχτηκαν εν γνώση τους, και εν πλήρη συνειδηση, να τροποποιησουν το DNA τους, μη σεβομενοι την ίδια την ζωή τους, αποδεδειγμένα πλέον, μετά τις φρικαλεες αποκαλύψεις της πρόσφατης Σουηδικής ερευνας, περιμένει κανείς, να σεβαστούν τις ζωές των ασθενών τους, μέσα στα νοσοκομεια; Όχι βέβαια. Δεν δικαιούστε ούτε να ομιλείτε, ούτε να απειλείτε.

Βγάλτε τον σκασμό, τόσο απλά, γιατί με κάθε κουβέντα που λέτε, επιβαρύνετε την θέση σας. Οι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνοι για την τραγωδία της ιατρικής απάτης, που βιώνει η ανθρωπότητα".

Ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα φέρεται να παρότρυνε 51χρονη αρνήτρια την οποία οι γιατροί έκριναν πως πρέπει να διασωληνωθεί: "Να υπογράψει και να φύγει"... Το αποτέλεσμα ήταν η άτυχη γυναίκα να καταλήξει.

Σε φυσιολογικές συνθήκες κανονικότητας οι συμπολίτες μας που ενεργούν με βάση τις συμβουλές που απορρέουν είτε από τη μυθολογία του ζωδιακού κύκλου, είτε τις δοξασίες θρησκόληπτων σεχτών ποικίλων θρησκειών και αιρέσεων, είτε θολές εναλλακτικές θεωρίες και γιατροσόφια, δεν ενοχλούν κανένα παρά μόνο τον εαυτό τους. Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως εμπλουτίζουν την ποικιλία της κοινωνικής "πανίδας" και "χλωρίδας" με πινελιές διαφορετικότητας.

Σε συνθήκες πανδημίας όμως οι συμπεριφορές και συνήθειες αυτές αυξάνουν το ρίσκο μιας κοινωνικής και οικονομικής ζημιάς που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που στη Σιγκαπούρη η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καλύπτει το Δημόσιο τα έξοδα όσων χρειαστούν νοσοκομειακή νοσηλεία και είναι εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστοι.

Στην Ευρώπη όμως που είναι κοιτίδα τόσο του Χριστιανισμού και του ορθολογικού ανθρωπισμού μια ανάλογη απόφαση μοιάζει πολύ δύσκολη καθώς η συγχώρεση και η ανεκτικότητα αποτελούν σημαντικά δομικά στοιχεία της υπαρξιακής της υπόστασης.

Επί του πρακτέου...
Η πανδημία εξελίσσεται με βάση τα χειρότερα των σεναρίων που υπάρχουν. Τούτο, αν και μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Καταλυτικές συνέπειες έχει όμως ήδη στις δυνατότητες του Δημοσίου Συστήματος Υγείας να προσφέρει υπηρεσίες σε πολίτες που τις χρειάζονται για άλλες ασθένειες λόγω του φόρτου από περιστατικά του Covid.

Η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες μας υπενθυμίζει με κάθε τρόπο πως δεν έχει τελειώσει μαζί μας και φυσικά και ούτε και εμείς μαζί της.

Κυρίως όμως μας υπενθυμίζει διαρκώς πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η ευημερία και σταθερότητα των κοινωνιών μας...

2) Η αστάθεια επανέρχεται…
H άνοδος των τιμών των τροφίμων επηρεάζει λιγότερο τα πλούσια νοικοκυριά της Δύσης και περισσότερο των κοινωνικά και πολιτικά ασταθών χωρών των γειτονικών περιοχών της Ευρώπης από τις οποίες προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να διαφύγει της προσοχής μας πως η Βόρεια Αφρική έχει εισέλθει σε κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

"Η Τυνησία, η Αλγερία και το Μαρόκο βιώνουν μια κατάσταση πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων ανάλογη με εκείνη που οδήγησε στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης πριν από μια δεκαετία.


Στη συνέχεια, η άνοδος του κόστους των τροφίμων, ιδιαίτερα η εκτίναξη των τιμών του ψωμιού, τροφοδότησε τα λαϊκά κινήματα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της αδικίας που ανέτρεψαν τον επί χρόνια δικτάτορα της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και ανέτρεψαν άλλα αυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική…"

Για εμάς στην Ελλάδα οι εξελίξεις αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί αφενός μεν βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών και κατά δεύτερο μια από τις συνέπειες της αστάθειας που επέφερε η "Αραβική Άνοιξη" ήταν η ανάσταση των "νεοθωμανικών" σχεδίων της Άγκυρας...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ 09 Ιαν 2022 | 20:47

Αυτό είναι το διήγημα του Χρήστου Χωμενίδη- Γι΄αυτό το κείμενο τον "αφόρισε" ο Αμβρόσιος

Το διήγημα του Χρήστου Χωμενίδη που εξόργισε τον Αμβρόσιο και τον "αφόρισε"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 09 Ιαν 2022 | 11:47

Νέο "χτύπημα" από τον Αμβρόσιο: "Αφόρισε" τον Ηλία Μόσιαλο και τον Χρήστο Χωμενίδη

Ο Αμβρόσιος διάβασε μπροστά από την εικόνα της Παναγίας τον αφορισμό για τον Ηλία Μόσιαλο και τον Χρήστο Χωμενίδη

28 Δεκ 2021 | 07:03

Στα στερνά του 2021

Παράξενα που λειτουργεί η μνήμη! Πριν από έναν μόλις χρόνο, βιώναμε την πιο αλλόκοτη συλλογική εμπειρία: τις γιορτές-μη γιορτές. Πόσο γρήγορα ξεχάσαμε (ή μάλλον απωθήσαμε) πώς είναι να στέλνεις σμς για να ξεμυτίσεις.

20 Δεκ 2021 | 06:29

Ο χρόνος και ο βοσκός

Ο Σύριζα, στην τωρινή τουλάχιστον μορφή του, έχει ξοφλήσει. Αρκεί, για να το διαπιστώσει κανείς, να παρακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;

04 Ιαν 2022 | 07:02

Ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Κυριάκο...

Οι προεκλογικές περίοδοι όμως στο... Νότο και ακόμη περισσότερο στην Ανατολή της Ευρώπης "παραλύουν" τον κρατικό μηχανισμό και "μουδιάζουν" την οικονομική δραστηριότητα.

31 Δεκ 2021 | 07:04

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2000!

Το 2022 θα ξεκινήσει με πολλά ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμότητες που μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικές και να ορίσουν τις εξελίξεις για δεκαετίες.

30 Δεκ 2021 | 06:42

Η τουρκική λίρα, το "κουφάρι" και τα "όρνια"...

Η τουρκική λίρα ξαφνικά μετά κάποιες αόριστες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν μετά από ένα μήνα ισχυρών πιέσεων άρχισε να ανακάμπτει επιθετικά.