Οι λαοί μίλησαν, η ώρα των ηγετών

Οι ηγέτες κρίνονται όταν τραβούν μπροστά και ανοίγουν δρόμους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι λαοί μίλησαν, η ώρα των ηγετών

Με τις γερμανικές εκλογές κλείνει ένας κύκλος αναμονής στην ΕΕ. Όλοι περίμεναν τι θα βγάλουν οι κάλπες σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, προκειμένου να αντιληφθούν την πορεία αυτών των χωρών, αλλά και πώς
προδιαγράφεται το μέλλον της Ευρώπης.

Σήμερα είναι σαφές ότι μολονότι δεν έχουμε πουθενά νίκη ακραίου υποψήφιου ή ακραίου κόμματος,οι ξενοφοβικές και αντιευρωπαϊκές φωνές έχουν ενισχυθεί σημαντικά. H Λεπέν ήταν αντίπαλος του Μακρόν στο β' γύρο των προεδρικών στη Γαλλία και το ακροδεξιό AfD είναι το τρίτο κόμμα στη Γερμανία.

Σε αυτές τις συνθήκες, με τις παραδοσιακές μεταπολεμικές δυνάμεις (ιδιαίτερα τους Σοσιαλδημοκράτες) να χάνουν διαρκώς έδαφος και τους ευρωσκεπτικιστές να ενισχύονται, Μέρκελ και Μακρόν καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ξεκίνησε και προχώρησε μέσω της γαλλογερμανικής
συνεργασίας. Ενώ στις πρώτες δεκαετίες τον κύριο ρόλο έπαιζε η Γαλλία, σταδιακά ενισχυόταν ο ρόλος της Γερμανίας, σε σημείο που να μιλάμε για “γερμανική Ευρώπη”.

Η Γερμανία είναι η πλέον ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη και η χώρα που διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ. Δεν είναι όμως εκείνη που μπορεί να κυριαρχήσει στην ήπειρο. Έχει ανάγκη τη Γαλλία και τη διαμόρφωση συμμαχιών. Στο Παρίσι ο Ε.Μακρόν προχωράει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η γαλλική οικονομία και να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Παράλληλα δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με πυρήνα την ευρωζώνη.

Η επίτευξη των στόχων δεν θα είναι καθόλου εύκολη, με δεδομένες τις ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις από
δεξιά και αριστερά. Η Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται για τέταρτη και τελευταία φορά στο τιμόνι της Γερμανίας. Εξαιρετικά αποδυναμωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν και με ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά όχι μόνο λόγω της AfD, αλλά και της CSU στη Βαυαρία που έκανε τη χειρότερη εμφάνισή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ηγέτης της H.Seehofer, έχει δείξει ότι θέλει να κατευθύνει το κόμμα του ακόμη πιο δεξιά.

Η κα Μέρκελ μέχρι σήμερα κινήθηκε με ρεαλισμό και μετριοπαθή συντηρητισμό. Χωρίς όραμα και μεγάλες κινήσεις. Αυτό ήταν αρκετό για να ενισχυθεί η θέση της Γερμανίας και να εξασφαλίσει στην ίδια το χαρακτηριστικό της “καλής θείας που θα κρατήσει το σπίτι σε τάξη”. Τώρα καλείται να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Και οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη Γερμανία, αλλά κυρίως με την Ευρώπη. ΄Ήρθε η ώρα να γίνουν μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση της ενοποίησης.

Η Α.Μέρκελ δεν περιμένει να κερδίσει επόμενη θητεία. Αναμετράται πλέον μόνο με την ιστορία. Πρέπει τη θέση της μετριοπάθειας και των μικροϋπολογισμών να πάρει η τόλμη. Είναι πολύ θετικό γεγονός ότι στο τιμόνι της Γαλλίας βρίσκεται ο Ε.Μακρόν που συναρτά τη βελτίωση της θέσης της χώρας του με την αλλαγή στην Ευρώπη. Είναι η ώρα λοιπόν για μια νέα γαλλογερμανική συμφωνία που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το κλείσιμο στα σύνορα και η ενίσχυση των εθνικών ανταγωνισμών θα αυξάνει τα ποσοστά των ακραίων και θα είναι σε βάρος όλων. Μέρκελ-Μακρόν καλούνται να λάβουν ιστορικές αποφάσεις. Οι ηγέτες κρίνονται όχι όταν αποδεικνύονται καλοί διαχειριστές των συσχετισμών, αλλά όταν τραβούν μπροστά και ανοίγουν δρόμους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Ιαν 2021 | 08:41

Οι αντιφάσεις Σαμαρά

Αναρωτιέμαι όμως τι εννοεί ο Αντώνης Σαμαράς με τις "ισχυρές συμμαχίες", όταν στην ίδια συνέντευξη οικτίρει την Ενωμένη Ευρώπη

26 Ιαν 2021 | 08:42

Φοβάται τη βροχή ο βρεγμένος;

Ο εντοπισμός όλο και περισσότερων κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού από ένα στέλεχος που μεταδίδεται ακόμη ευκολότερα ενισχύουν το δυσμενές σενάριο.

25 Ιαν 2021 | 10:47

Το τελευταίο θύμα

"Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια!" είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975.

25 Ιαν 2021 | 10:46

Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά θυμάται...

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως με τον προσηλυτισμό της λαϊκίστικης "μούργας" του ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσουν δυναμική επανόδου.

22 Ιαν 2021 | 16:38

Ο πράσινος μετασχηματισμός της Σαντορίνης

Η Θήρα, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό

22 Ιαν 2021 | 09:17

Το 2020 δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Όσα ζήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες οι περισσότεροι, ακόμη και των μεγαλύτερων ημών σε ηλικία, δεν τα έχουμε ζήσει συσσωρευμένα ούτε τα προηγούμενα 50 και πλέον χρόνια.

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.

20 Ιαν 2021 | 12:13

Η συγγνώμη που δεν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τον Παύλο Πολάκη για να μάθουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ @@@ τη μεσαία τάξη. Το νιώσαμε κι εμείς.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

19 Ιαν 2021 | 08:49

Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.