Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην Ευρώπη

Το θέμα της συζήτησης είναι το άμεσο μέλλον μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην Ευρώπη

Από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019 ξεκινούν σημαντικές ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αρχικά, μεταβάλλεται το ίδιο το πολιτικό σκηνικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τρίτη παράταξη, το κόμμα των Δημοκρατών & Φιλελεύθερων του Γκυ Φερχόφστατ διαλύεται για να αναγεννηθεί μαζί με τις νέες δυνάμεις που έρχονται. Ο όρος "Αναγέννηση" δεν είναι τυχαίος στην προηγούμενη πρόταση.

Είναι το σύνθημα που επέλεξε ο γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν για να τιτλοφορήσει μια σημαντική νέα προσπάθεια για την Ευρώπη. Στην επιστολή που δημοσιεύθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές εφημερίδες, προς τους πολίτες της Ευρώπης, ο Μακρόν απαρίθμησε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων για την Ε.Ε. Ο τίτλος αυτής: Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Αυτός φέρεται ότι θα είναι και ο τίτλος της νέας παράταξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα σχηματιστεί μετά τις Ευρωεκλογές. Μια νέα παράταξη που θα περιλαμβάνει τους φιλελεύθερους ευρωβουλευτές των σχετικών με τον Φέρχοφστατ κομμάτων της Ευρώπης, αλλά και τους ευρωβουλευτές των "μακρονικών" κομμάτων. Στην Ελλάδα, υπέρ της ατζέντας Μακρόν και της συνεργασίας μαζί του στην Ευρωβουλή έχει ταχθεί ανοιχτά το Ποτάμι. Η συμπόρευση δεν είναι καθόλου τυχαία. Το Ποτάμι έχει όλα εκείνα τα συστατικά στην λειτουργία του που έχει και το κόμμα Μακρόν: δημιουργήθηκαν και τα δύο από επιτυχημένους επαγγελματίες που τοποθετούνται ιδεολογικά στο κέντρο, είχαν και τα δύο μια σημαντική απήχηση στο εκλογικό σώμα και, κυρίως, είναι οι πιο γνήσιοι εκφραστές της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να περάσει για μια ακόμη φορά στην ιστορία της μια σοβαρότατη κρίση. Οι λεγόμενοι "ευρωσκεπτικιστές", ευφημιστικός όρος για να αποδοθούν τα κυρίαρχα ρεύματα των αυταρχικών αντιφιλελεύθερων της ακροδεξιάς και της ψεκασμένης αριστεράς είναι έτοιμοι να προελάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αποδομήσουν όλες τις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου των τελευταίων 60 ετών. Δεν θέλουν ισότητα, θέλουν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που θεωρούν "κανονικούς". Δεν θέλουν ελευθερία, αλλά ασυδοσία για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που θεωρούν "αντικανoνικούς". Η ρητορική τους για την Ευρώπη των Εθνών είναι ψευδεπίγραφη: δεν τους ενδιαφέρουν τα έθνη, τους ενδιαφέρει να μην υπάρχουν οι άλλοι.

Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη. Η δράση των εθνικιστών πρέπει να προκαλέσει γνήσια αντίδραση και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ενοποίησης της Ευρώπης. Έχουμε πλέον τα διδάγματα της αποτυχίας του Συντάγματος της Ευρώπης (2003-2005), το οποίο απορρίφθηκε από τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, διότι πολύ απλά ήταν ένα σύνταγμα που δεν εισήγαγε πολίτευμα αλλά απλώς τροποποιούσε την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μας ενδιαφέρει μια ακόμη τροποποίηση της Συνθήκης. Το επόμενο βήμα δεν είναι μια απλή αναθεωρητική διαδικασία. Οι αναθεωρητικές διαδικασίες έχουν φτάσει πλέον στο όριό τους. Η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι ιδρυτική ενός νέου υποκειμένου του διεθνούς δικαίου.

Χρειαζόμαστε πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ο ίδιος ο ιδρυτής των ΗΠΑ, ο George Washington είχε προβλέψει ότι μια μέρα όπως ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ θα ιδρυθούν και οι Ηνωμένες Πολιτεές της Ευρώπης. Μπορεί να ακούγεται πολύ οραματικό, αλλά αυτή είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να συντρίψει τον "ευρωσκεπτικισμό" και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι κρίμα που για αυτά τα θέματα δεν συζητάει κανείς στην προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Ενώ οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν γι' αυτά, τα παραδοσιακά κόμματα περιορίζονται σε μια κλασική λογική αντιμετώπισης των ευρωεκλογών ως πεδίο παραταξιακού ανταγωνισμού, ως αφορμή επίσημης μέτρησης ποσοστών. Στο Ποτάμι έχουμε ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο: μιλάμε μόνο για την Ευρώπη. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού, όχι απλά να εκπροσωπεί, αλλά και να κατευθύνει και να ορίζει το θέμα της συζήτησης. Το θέμα της συζήτησης τώρα δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται το ΠΑΣΟΚ, αν θα γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή αν θα πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της συζήτησης είναι το άμεσο μέλλον μας και η συνύπαρξή μας με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς μέσα σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι.

*O Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ "ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 15 Ιουλ 2020 | 12:48

Καρφιά από τη Handelsblatt για την Αγιά Σοφιά: H E.E. δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο, όπως ο Ερντογάν

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ 13 Ιουλ 2020 | 18:44

Δένδιας από Βρυξέλλες: Συμφωνήσαμε για κυρώσεις αν συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα

"Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου"

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ 08 Ιουλ 2020 | 13:06

Για δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο ετοιμάζονται Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Λουξεμβούργο

Εξετάζουν συνδυασμό μέτρων από το φθινόπωρο για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονο ξέσπασμα κορονοϊού και εποχικής γρίπης.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 02 Ιουλ 2020 | 18:38

Bloomberg: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προτείνει στους "πλούσιους" του Βορρά

Θα την παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές με τον ευρωπαϊκό Νότο

ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΓΚΙΝΤΟΣ 01 Ιουλ 2020 | 12:54

ΕΚΤ: Μειωμένος ο αντίκτυπος στα "κόκκινα" δάνεια για τις τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω του κορονοϊού

Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων.

ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Ιουν 2020 | 19:29

Ζημιά 1,8 δισ. ευρώ θα υποστεί η Ιταλία από την έλλειψη Αμερικανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι

Στη ζημία αυτή προστίθενται οι απώλειες από τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 26 Ιουν 2020 | 22:47

Στη "δίνη" του κορονοϊού ξανά Ευρώπη και ΗΠΑ - Ανησυχία από την αναζωπύρωση, χιλιάδες τα κρούσματα καθημερινά

Ο ιός Covid-19 δεν έχει εγκαταλείψει τον πλανήτη και ειδικά τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης

25 Ιουν 2020 | 14:40

ΠΟΥ: Συναγερμός για Ευρώπη - Καθημερινά 700 θάνατοι και 20 χιλ. κρούσματα κορονοϊού

Ραγδαία αύξηση - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας των χωρών της Ευρώπης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΑSA 25 Ιουν 2020 | 09:04

Τεράστιος ωκεανός βρέθηκε στον δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη

Θα μπορούσε να είναι φιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής.

ΕΚΤΙΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ 24 Ιουν 2020 | 18:42

Το Παρίσι "ξαναχτυπά": Ζητά συζήτηση χωρίς ταμπού στην ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία

Τι δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν

8.680.649 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Ιουν 2020 | 15:09

Απολογισμός σοκ: Περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη

Η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Ιουν 2020 | 10:08

Κίνα: Από την Ευρώπη έρχεται η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοίού

Οι τρόποι με τους οποίους ο ιός έφτασε στην Κίνα μπορεί να είναι πολλοί.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΖΗΤΗΜΑ 19 Ιουν 2020 | 07:21

Εκρηκτικό το κλίμα στη Μεσόγειο – Ο Μητσοτάκης θέτει στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις

Θα καλέσει τους ομολόγους τους να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και κυρώσεις εναντίον της γειτονικής χώρας.