Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην Ευρώπη

Το θέμα της συζήτησης είναι το άμεσο μέλλον μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην Ευρώπη

Από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019 ξεκινούν σημαντικές ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αρχικά, μεταβάλλεται το ίδιο το πολιτικό σκηνικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τρίτη παράταξη, το κόμμα των Δημοκρατών & Φιλελεύθερων του Γκυ Φερχόφστατ διαλύεται για να αναγεννηθεί μαζί με τις νέες δυνάμεις που έρχονται. Ο όρος "Αναγέννηση" δεν είναι τυχαίος στην προηγούμενη πρόταση.

Είναι το σύνθημα που επέλεξε ο γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν για να τιτλοφορήσει μια σημαντική νέα προσπάθεια για την Ευρώπη. Στην επιστολή που δημοσιεύθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές εφημερίδες, προς τους πολίτες της Ευρώπης, ο Μακρόν απαρίθμησε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων για την Ε.Ε. Ο τίτλος αυτής: Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Αυτός φέρεται ότι θα είναι και ο τίτλος της νέας παράταξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα σχηματιστεί μετά τις Ευρωεκλογές. Μια νέα παράταξη που θα περιλαμβάνει τους φιλελεύθερους ευρωβουλευτές των σχετικών με τον Φέρχοφστατ κομμάτων της Ευρώπης, αλλά και τους ευρωβουλευτές των "μακρονικών" κομμάτων. Στην Ελλάδα, υπέρ της ατζέντας Μακρόν και της συνεργασίας μαζί του στην Ευρωβουλή έχει ταχθεί ανοιχτά το Ποτάμι. Η συμπόρευση δεν είναι καθόλου τυχαία. Το Ποτάμι έχει όλα εκείνα τα συστατικά στην λειτουργία του που έχει και το κόμμα Μακρόν: δημιουργήθηκαν και τα δύο από επιτυχημένους επαγγελματίες που τοποθετούνται ιδεολογικά στο κέντρο, είχαν και τα δύο μια σημαντική απήχηση στο εκλογικό σώμα και, κυρίως, είναι οι πιο γνήσιοι εκφραστές της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να περάσει για μια ακόμη φορά στην ιστορία της μια σοβαρότατη κρίση. Οι λεγόμενοι "ευρωσκεπτικιστές", ευφημιστικός όρος για να αποδοθούν τα κυρίαρχα ρεύματα των αυταρχικών αντιφιλελεύθερων της ακροδεξιάς και της ψεκασμένης αριστεράς είναι έτοιμοι να προελάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αποδομήσουν όλες τις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου των τελευταίων 60 ετών. Δεν θέλουν ισότητα, θέλουν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που θεωρούν "κανονικούς". Δεν θέλουν ελευθερία, αλλά ασυδοσία για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που θεωρούν "αντικανoνικούς". Η ρητορική τους για την Ευρώπη των Εθνών είναι ψευδεπίγραφη: δεν τους ενδιαφέρουν τα έθνη, τους ενδιαφέρει να μην υπάρχουν οι άλλοι.

Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη. Η δράση των εθνικιστών πρέπει να προκαλέσει γνήσια αντίδραση και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ενοποίησης της Ευρώπης. Έχουμε πλέον τα διδάγματα της αποτυχίας του Συντάγματος της Ευρώπης (2003-2005), το οποίο απορρίφθηκε από τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, διότι πολύ απλά ήταν ένα σύνταγμα που δεν εισήγαγε πολίτευμα αλλά απλώς τροποποιούσε την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μας ενδιαφέρει μια ακόμη τροποποίηση της Συνθήκης. Το επόμενο βήμα δεν είναι μια απλή αναθεωρητική διαδικασία. Οι αναθεωρητικές διαδικασίες έχουν φτάσει πλέον στο όριό τους. Η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι ιδρυτική ενός νέου υποκειμένου του διεθνούς δικαίου.

Χρειαζόμαστε πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ο ίδιος ο ιδρυτής των ΗΠΑ, ο George Washington είχε προβλέψει ότι μια μέρα όπως ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ θα ιδρυθούν και οι Ηνωμένες Πολιτεές της Ευρώπης. Μπορεί να ακούγεται πολύ οραματικό, αλλά αυτή είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να συντρίψει τον "ευρωσκεπτικισμό" και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι κρίμα που για αυτά τα θέματα δεν συζητάει κανείς στην προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Ενώ οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν γι' αυτά, τα παραδοσιακά κόμματα περιορίζονται σε μια κλασική λογική αντιμετώπισης των ευρωεκλογών ως πεδίο παραταξιακού ανταγωνισμού, ως αφορμή επίσημης μέτρησης ποσοστών. Στο Ποτάμι έχουμε ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο: μιλάμε μόνο για την Ευρώπη. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού, όχι απλά να εκπροσωπεί, αλλά και να κατευθύνει και να ορίζει το θέμα της συζήτησης. Το θέμα της συζήτησης τώρα δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται το ΠΑΣΟΚ, αν θα γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή αν θα πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της συζήτησης είναι το άμεσο μέλλον μας και η συνύπαρξή μας με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς μέσα σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι.

*O Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς

06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Σεπ 2021 | 12:14

Αποκάλυψη: Διεκδικούμε πακέτο από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια - "Ναι" των ηγετών του EUMED

Για το πακέτο που διεκδικούμε από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια, μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...