ΓιαννηΣ ΒλασταρηΣ
ΓιαννηΣ ΒλασταρηΣ

Οι μικρομέγαλοι

Υπάρχουν κάποια απλά περιστατικά τα οποία, ωστόσο, δηλώνουν σύνθετα προβλήματα.

SHARE THIS
0
SHARES

Υπάρχουν κάποια απλά περιστατικά τα οποία, ωστόσο, δηλώνουν σύνθετα προβλήματα, όπως υπάρχουν και συγκεκριμένα χρονικά σημεία όπου μπορεί να αποτυπώνονται ισχυρές παθογένειες ετών. Η διαχείριση, μάλιστα, αυτών των υποθέσεων συγκροτεί μία τρίτη παράμετρο η οποία έρχεται να τις πλαισιώσει με νέα χαρακτηριστικά, αλλά και να τις ερμηνεύσει επί της ουσίας. Παράδειγμα, η επταήμερη λειψυδρία της Θεσσαλονίκης!

Οι βρύσες της συμπρωτεύουσας άρχισαν, αίφνης, να στερεύουν σταδιακά χωρίς, βεβαίως, το γεγονός να θεωρηθεί εξαιρετικό, ώστε να ανησυχήσει την κρατική μηχανή και να απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιοι οι καταναλωτές, άλλωστε, δεν το θεώρησαν σοβαρό, συνηθισμένοι σε τέτοιου τύπου συμπτώματα, αλλά αγνοώντας την αιτία τους. Η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης δεν ασχολήθηκε, καν, με το γέρικο δικτύο της, ενώ το επιβλέπον υπουργείο έκρυψε το πρόβλημα. Άλλωστε, το ίδιο έκανε και συνολικά η κυβέρνηση, που άλλοτε διαδήλωνε κατά της πώλησής της ΕΥΑΘ, αλλά τώρα επιζητεί την ιδιωτικοποίησή της. Οι δε αρμόδιοι του Μαξίμου φρόντισαν να επισπευστεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού, ώστε να μη συμπέσει με την κλιμάκωση του προβλήματος. Και σωστά! Πώς να μιλάς για «καθαρή έξοδο» σε μία βρώμικη πόλη;

Καθώς η έλλειψη νερού απλωνόταν από συνοικία σε συνοικία, το μυαλό ταξίδευε από την απλή οικιακή παροχή στις βαρειές σωληνώσεις ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η οριακή ταλαιπωρία σταδιακά μετατρεπόταν σε αγωνιώδη αναζήτηση εμφιαλομένου νερού. Ενώ η συνεχιζόμενη αδράνεια της κρατικής μηχανής οδηγούσε τη σκέψη από τον καταλογισμό κάποιας “ανεκτής” αμέλειας στη διαπίστωση της σοβαρής ανεπάρκειας. Με άλλα λόγια, μία αστοχία στο σύστημα υδροδότησης αναδείκνυε ένα τεράστιο κενό υποδομών. Και η αδυναμία αντιμετώπισής του έφερνε στην επιφάνεια την ανικανότητα ενός διοικητικού μηχανισμού που διαλαλεί την αποτελεσματικότητά του. Όσο για την κεντρική διαχείριση του θέματος, ερχόταν, με τη σειρά της, να επιβεβαιώσει αυτό που χαρακτηρίζει και άλλους τομείς της κυβερνητικής δράσης: επικοινωνωνιακά τρικ προς παραπλάνηση αντί της έγκαιρης αναπτυξης πρακτικών πρωτοβουλιών!

Με τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας «στεγνής» Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο θέμα προσφέρεται, πλέον, ως πεδίο αξιολόγησης ευρύτερων δεδομένων. Για παράδειγμα, η ίδια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΕΥΑΘ -πριν και μετά τις εκλογές- φανερώνει τον ανοιχτό πολιτικό οπορτουνισμό του. Η άρον άρον κομματική στελέχωση της εταιρίας δηλοί κυνικό νεποτισμό, αλλά και πρακτική ανικανότητα του δυναμικού του. Η αρχική διοικητική αδράνεια αποδεικνύει την ανερυθρίαστη υποτίμηση του πολίτη και της καθημερινότητάς του. Η «προστασία» του Αλέξη Τσίπρα από κάθε τύπου λαϊκή διαμαρτυρία αποκαλύπτει το σχέδιο να εμφανίζεται δήθεν αθώος και αμέτοχος ένας ένοχος πρωθυπουργός. Ενώ η συγκυρία που θέλει Τουρκοφάγο τον Πάνο Καμένο την ώρα που διψά ο δεύτερος πνέυμονας της χώρας, επιβεβαιώνει το κλαυσίγελο συμπέρασμα πως οι δύο κυνικοί συγκυβερνήτες ...μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό!

Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης εικονογραφούν, πάντως, κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβέρνησης το οποίο, όμως, προκύπτει ανάγλυφα μόνο αν συνδεθούν τα επιμέρους στοιχεία του: Η φανφαρόνικη ίδρυση Γραφείου Πρωθυπουργού σε μία πόλη που αντιμετωπίζεται στην πράξη ως περιφερειακή. Η μεταφορά και επίδειξη βαγονιών- μαϊμού στην Δ.Ε.Θ σε ένα διοικητικό κέντρο που δεν έχει ακόμη μετρό. Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες περί κέντρων καινοτομίας σε μία περιοχή που δεν μπορεί να διώξει τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα από τον κήπο του πανεπιστημίου της. Η επιλογή του συγκεκριμένου τόπου ως έδρας του περίφημου Παράλληλου Προγράμματος το οποίο, βεβαίως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Καί η προκλητική αξιολόγηση των ανθρώπων του, όπως αυτή προσωποιείται στο μοντέλο του πρωθυπουργικού συμβούλου Καρανίκα. Πρόκειται για το γνώρισμα του υποκριτικού πολιτικού Μικρομεγαλισμού!

Πράγματι, η άνυδρη συμπρωτεύουσα μάς καλεί, μεταξύ άλλων, να “διαβάσουμε” την κυβερνητική πρακτική και μέσω, ακριβώς, του μικρομεγαλισμού της. Της οικοδόμησης, δηλαδή, μιας ψευδούς ισχυρούς εικόνας γύρω από ένα αληθινά ανίσχυρο υποκείμενο. Και της επένδυσης πραγματικών λαθών με κίβδηλους ύμνους ανύπαρκτων επιτυχιών. Να θυμηθούμε, ας πούμε, τους λεονταρισμούς για καταργήσεις χρεών και μνημονίων που έφεραν μεγαλύτερη λιτότητα και φοροκαταιγίδα. Το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ μέσα σε χορούς και σε τραγούδια και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που εφαρμόστηκαν μέσα σε συνθήματα υπέρ της κοινωνίας. Το πισωγύρισμα σε Κυπριακό, Σκοπιανό, Αλβανικό και Ελληνοτουρκικά εν μέσω πανηγυρικών δηλώσεων για μια άφαντη πρόοδο. Και, βέβαια, να αντιμετωπίσουμε αναλόγως και τις τρέχουσες μεγαλοστομίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περί τέλους των προγραμμάτων και “καθαρών” εξόδων στις αγορές.

Επτά εικοσιτετράωρα μετά, καμία ευθιξία, καμία παραίτηση. Αντ΄αυτών, συνεδρίασε, λέει, το πρωθυπουργικό επιτελείο της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο …την ύδρευση! Για κάτι, δηλαδή, που η ΕΥΑΘ έπρεπε είτε να έχει αποτρέψει, συντηρώντας το δίκτυο, είτε να  έχει επισκευάσει αυθημερόν και αθόρυβα. Πάλι μεγάλα λόγια για ανύπαρκτες ή μικρές και αυτονόητες πράξεις! Ένα ποντίκι που βρυχάται από την συμπρωτεύουσα…

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook