Οι πρόσφυγες και εμείς

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το προσφυγικό δράμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι πρόσφυγες και εμείς

Το δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Εδώ και καιρό, ανθρώπινες ζωές χάνονται, σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό το κακό οφείλεται σε πολλές και μεγάλες αστοχίες που είναι ανάγκη να διορθώσουμε γρήγορα. Είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε και χρειαζόμαστε:

Αρχές Απογραφής στη χώρα προέλευσης των μεταναστών και εάν αυτό είναι αδύνατο, στη γειτονικότερη χώρα διέλευσής τους. Αρχές οι οποίες να πιστοποιούν τη προσφυγική ιδιότητα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. Να διευκολύνουν τη νόμιμη μετακίνηση των προσφύγων μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Και, ασφαλώς, να κατανέμουν τους πρόσφυγες σε χώρες υποδοχής / τελικούς προορισμούς τους. Με τα μέτρα αυτά να αφορούν σε κάθε πρόσφυγα, κάθε εθνικότητας.

Αρχές Δίωξης ικανές να αντιμετωπίσουν τη παράνομη διακίνηση των μεταναστών : από τη παραοικονομία γύρω από τη διακίνηση (εμπόριο φουσκωτών, κόμιστρα, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα) μέχρι τη σύλληψη και τη ποινική δίωξη των διακινητών και των συνεργών τους.

Είναι φανερό ότι όποια από αυτές τις πτυχές του προβλήματος ξεδιπλώσουμε, βρίσκουμε μπροστά μας… την Τουρκία! Η γειτονική μας χώρα όχι μόνο δεν κάνει τίποτε από όσα θα έπρεπε, αλλά ανέχεται (εάν δεν ενθαρρύνει) την απίστευτη βαρβαρότητα εις βάρος των προσφύγων. Ζητάει να εισπράξει προκαταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση «έναντι του κόστους διαχείρισης του προσφυγικού», χωρίς να δεσμεύεται ότι θα κάνει κάτι συγκεκριμένο, ακόμα και αν εισέπραττε αυτή τη προκαταβολή. Αξιώνει αποζημιώσεις για ζημιές τις οποίες έχει, δήθεν, υποστεί, ενώ στη πραγματικότητα προσπορίζεται οφέλη για την παραοικονομία της, από την παράνομη διακίνηση των προσφύγων. Επιχειρεί τέλος να αξιοποιήσει το προσφυγικό σε άλλα πεδία πολιτικής, όπως το Κουρδικό και οι διεκδικήσεις της απέναντι σε γειτονικές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλάπτεται σοβαρά από αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι αν έχει τη θέληση να την αντιμετωπίσει. Αν μπορεί να διακρίνει τι έρχεται μετά τα θλιβερά διασυνοριακά επεισόδια μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και την αναζωπύρωση ρατσιστικών κινημάτων σε μητροπόλεις της. Αν ενδιαφέρεται να αποδείξει ότι,πράγματι, δεν ανέχεται τον απάνθρωπο χαμό ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο, σε καθημερινή βάση. Θέτοντας ως, εκ των ουκ άνευ, απαίτησή της αξιόπιστες Διεθνικές Αρχές Απογραφής και Αρχές Δίωξης επί τουρκικού εδάφους. Επιδιώκοντας, εξ άλλου, την ενεργοποίηση του Ο.Η.Ε. για την άρση των αιτίων των προσφυγικών ροών.

Για την Ευρώπη (και ιδίως για μας που βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή) αυτό το πλαίσιο πολιτικής για το προσφυγικό θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος. Μόνο που τα παλιά μας κόμματα, αντί να τον υιοθετήσουν ώστε να προωθήσουν λύση, ασχολούνται με το να χρεώνουν το ένα στο άλλο τη ζημιά από τη μη λύση. Την ίδια στιγμή, στελέχη τους έρχονται διαρκώς σε επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να επισημαίνουν το πρόβλημα της ανυπαρξίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως θα όφειλαν. Και, δυστυχώς, χωρίς να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις για τη διαμόρφωσή της.

Εκτός από την υστέρηση αυτή, είναι ανάγκη όμως να υπερβούμε και μια άλλη: για να θυμίζουμε στους συνομιλητές μας την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, οφείλουμε και εμείς να σκύψουμε στις ανάγκες στέγασης και σίτισης των προσφύγων στο τόπο μας. Πολύ περισσότερο, εφ όσον η οργάνωση και η κανονικότητα της πρόνοιας για τους πρόσφυγες έχει εξελιχθεί σε απαραίτητη προϋπόθεση προάσπισης της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του έλληνα πολίτη, προστασίας της περιουσίας του και φροντίδας για τη δημόσια υγεία.

Με αυτή τη πολιτική, το προσφυγικό μπορεί να μπει στο δρόμο για τη λύση του. Τα ανθρώπινα θύματα στις θάλασσες μας και τα γκέτο στις πόλεις μας να γίνονται όλο και λιγότερα. Όπως το χρωστάμε στους πρόσφυγες και - πριν απ όλα ίσως - στους εαυτούς μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

13 Οκτ 2021 | 06:59

Η μυστική δημοσκόπηση της πρεσβείας

Και μόνο η αφορμή, για την εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

11 Οκτ 2021 | 06:47

Πολίτες

Κάποιον που ενδιαφέρεται χαλαρά για τα κοινά, διαβάζει-ακούει τις ειδήσεις, συμπαθεί μια πολιτική παράταξη, απεχθάνεται έναν -και περισσότερους- αρχηγούς των αντιπάλων, στις προεκλογικές περιόδους η θερμοκρασία του ανεβαίνει, φανατίζεται και τσακώνεται στα καφενεία, το βράδυ μετά τις κάλπες άλλοτε πανηγυρίζει κι άλλοτε γαμωσταυρίζει...

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

08 Οκτ 2021 | 08:10

Σοσιαλδημοκρατία με τη νέα γενιά στο προσκήνιο

Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού χώρου θα κριθεί στο κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει στις ανησυχίες και στα προβλήματα της νέας γενιάς.

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:58