Όταν ο Αλέξης και οι άλλοι "ανακάλυψαν" τα 12 μίλια

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Δεν πρότεινε, πάντως, τη βύθιση του Oruc Reis και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε.

Θυμίζουμε βέβαια ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται από την Τουρκία casus belli και η Ελλάδα, αν και δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα αυτό που έχει από το Διεθνές Δίκαιο, δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση, αναγνωρίζοντας (εμμέσως) τις ειδικές συνθήκες του προβλήματος.

Πονηρός ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και για να μην κατηγορηθεί για υπερ-πατριωτισμό και εθνικισμό, πρότεινε μια νέα στρατηγική για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Θα ξεκινήσουμε, μας είπε, "από τα Νότια και Ανατολικά της Κρήτης, και ανάλογα με τις εξελίξεις θα πάμε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελόριζο”. Μύκονος και Σαντορίνη ακολουθούν…

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη στρατηγική Τσίπρα, στρατηγική "βλέποντας και κάνοντας” και μένει να μας διευκρινίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποιο ακριβώς είναι το όφελος από τη στρατηγική του. Πώς απαντά στο ενδεχόμενο της πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία; Ποιες είναι οι εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν ή θα μας αποτρέψουν να προχωρήσουμε από την Κρήτη στο Καστελόριζο; Λίγη αναμονή όμως, το σκέφτεται ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει της μόδας εσχάτως, για πολιτικούς, αναλυτές και κάθε είδους σχολιαστές να προτείνουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα μας δεν είναι απόλυτα σαφές, εκτός από την επίδειξη αποφασιστικότητας, ή "τσαμπουκά” αν θέλετε, αλλά ας δούμε και την άλλη όψη. Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί.

Κατ' αρχάς να σημειώσουμε, όπως το κάνει ο έμπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, που ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία -αν ξεκινήσουν ποτέ...- ότι ναι μεν το Διεθνές Δίκαιο δίνει το δικαίωμα στη χώρα μας να προχωρήσει μονομερώς στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όμως, "είθισται, και πάντως αποτελεί σώφρονα πρακτική μεταξύ γειτονικών κρατών, να προηγείται μια ενημέρωση και να λαμβάνονται κατά το δυνατόν υπόψη τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να μην προκύψει διαφορά που μπορεί να συνεπάγεται τη μη αναγνώριση της επέκτασης”. (Παύλος Απόστολίδης, Καθημερινή, 29/10/2018)

Αλλά ας αφήσουμε τη "σώφρονα πρακτική” στους comme il faut διπλωμάτες και ας δούμε τα προβλήματα που δημιουργεί η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων, όπως σημειώνει ο καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ένθερμος υποστηρικτής της άποψης αυτής, σημαίνει ότι "η περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου που θα απομείνει να διεκδικείται από τα δύο κράτη θα περιορισθεί μόλις στο 5% του Αιγαίου. Αυτό θα καταστήσει τη διαφορά άνευ σημασίας". Δηλαδή το Αιγαίο θα γίνει μια ελληνική λίμνη.

Αν όμως η ελληνική θέση, αποδεκτή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι ότι το μόνο που μένει να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία -και προφανώς αποτελεί επίδικο θέμα- είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, πώς συμβαδίζει με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια; Αφού το μόνο που μένει να διαπραγματευτούμε είναι ένα 5%; Αναμένεται μια απάντηση.

Ας σημειώσουμε εδώ, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, ότι σύμφωνα με τους μελετητές των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο τότε πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει στη δεκαετία του 70 τον Ετσεβίτ, όταν ξεκινούσαν οι σχετικές συζητήσεις και ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι συζητήσειςγια το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, ότι αναγνωρίζει δηλαδή τις ενστάσεις της Τουρκίας και την βασιμότητα των παρατηρήσεών- ενστάσεώντης, αλλά δεν μπορεί να κάνει σχετική δήλωση, για λόγους εσωτερικούς…

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια κλείνει το Αιγαίο στη διεθνή ναυσιπλοΐα και εμποδίζει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα. Με δύο λόγια, οποιοδήποτε πλοίο είτε της Τουρκίας είτε της Ρωσίας είτε άλλης χώρας θέλει να βγει στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, θα πρέπει να παίρνει άδεια από την Ελλάδα. Δύσκολο μου φαίνεται να το αποδεχθεί η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Όπως σημείωνε πρόσφατα ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης: "Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σημαίνει ότι το Αιγαίο θα γίνει μια ελληνική λίμνη, θα κλείσει. Αυτή τη λύση ο ΟΗΕ, η ΕΕ, τα μεγάλα κράτη, τη θεωρούν εγωιστική και απαράδεκτη. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο, όταν έχει άλλη χώρα απέναντί της, της οποίας διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα, δεν έχει επιχειρήσει να ιδιοποιηθεί όλη τη θάλασσα. Φανταστείτε, για παράδειγμα, η Περσία να πει ότι "ο περσικός κόλπος ανήκει μόνο σε μένα" ή η Σαουδική Αραβία να πει το ίδιο για την Ερυθρά Θάλασσα ή η Γερμανία για τη Βαλτική. Είναι μία λύση που θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ότι συνιστά εχθρική ενέργεια προς την Τουρκία. Το Αιγαίο είναι θάλασσα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, ενώ βρίσκεται μεταξύ αυτών και του Ινδικού Ωκεανού μέσω του Σουέζ. Γι' αυτό θεωρείται ότι αυτή η θάλασσα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες. Η εθνικιστική σχολή λέει ότι, ακόμα και αν κλείσουμε το Αιγαίο, θα επιτρέψουμε στους άλλους να χρησιμοποιούν ένα μικρό διάδρομο ή απλώς θα επιτρέπουμε την αβλαβή διέλευση”. ( Αλέξης Ηρακλείδης, εφημερίδα Η Αυγή, 16/06/2020).

Ομοίως και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης είχε σχετικά πρόσφατα επισημάνει: "Η επέκταση της αιγιαλίτιδας σε όλα τα ελληνικά νησιά θα έκλεινε το Αιγαίο στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αφού και το νομικό καθεστώς της αιγιαλίτιδας προβλέπει ασφυκτικό έλεγχο του πλου ενός πλοίου, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση των τοπικών αρχών εάν τον πραγματοποιεί με τον όρο της αβλαβούς διέλευσης. Εάν όχι, το παράκτιο κράτος μπορεί να διακόψει τον πλου και να υποχρεώσει το πλοίο ή να συμμορφωθεί με την αβλαβή διέλευση ή να εξέλθει από την αιγιαλίτιδα.

Με δεδομένο ότι δεν είναι η Τουρκία ο μοναδικός μαζί με την Ελλάδα χρήστης του Αιγαίου, αλλά τη θάλασσα αυτήν χρησιμοποιούν ως μοναδική δίοδο προς και από τον Εύξεινο Πόντο η Ρωσία, η οποία μάλιστα τη θεωρεί ως τη μόνη θερμή θάλασσα που την οδηγεί προς τη Μεσόγειο και προς τον υπόλοιπο κόσμο, και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στρατηγικά συμφέροντα στον Πόντο, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία μιας διόδου ανοικτής θάλασσας που να απολαμβάνει την ελευθερία των θαλασσών. Και κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη διαφοροποιημένη οριοθέτηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας, ώστε να υπάρξουν τμήματα ανοικτών θαλασσών στο Αιγαίο Πέλαγος”.

Αυτά τα ολίγα όσον αφορά όσους με ευκολία προτείνουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΛΟΝΤΕΤ 20 Ιουν 2021 | 20:56

Τραγωδία στις ΗΠΑ: 10 νεκροί, ανάμεσά τους 9 παιδιά, σε καραμπόλα αυτοκινήτων στην Αλαμπάμα [βίντεο]

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 9 παιδιά, κοντά στο Γκράνβιλ της Αλαμπάμα, λόγω της τροπικής καταιγίδας Κλοντέτ που πλήττει την περιοχή.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ 20 Ιουν 2021 | 18:49

Παράθυρο για συνομιλίες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας: Ενδιαφέρον σημάδι το σχόλιο του Κιμ Γιονγκ Ουν, λέει η Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι τα σχόλια του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ είναι ένα "ενδιαφέρον σημάδι".

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ 20 Ιουν 2021 | 11:02

Ο Ρώσος πρεσβευτής επιστρέφει στις ΗΠΑ - Είχε ανακληθεί όταν ο Μπάιντεν είπε τον Πούτιν "δολοφόνο"

Η Ρωσία ανακάλεσε τον Μάρτιο τον Αντόνοφ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του "δολοφόνο".

20 Ιουν 2021 | 08:00

Euro 2020: Ελβετία και Τουρκία για το "μπαμ", για τα σίγουρα Ιταλία - Ουαλία

Τι φινάλε θα υπάρξει για τον πρώτο όμιλο του τουρνουά;

ΕΩΣ ΤΟ 2030 19 Ιουν 2021 | 21:20

Τουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030, που θα προσεληνωθεί και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 19 Ιουν 2021 | 19:50

Πέθανε ο Τσαμπ, το λυκόσκυλο των Μπάιντεν: "Θα μας λείπεις για πάντα"

Ο Τσαμπ ζούσε με τους Μπάιντεν εδώ και 13 χρόνια, όταν ο Τζο ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19 Ιουν 2021 | 08:55

Τι κρύβει η επίθεση φιλίας του Ερντογάν στην Αθήνα: Παζάρια της Άγκυρας με την Ε.Ε. ενόψει Συνόδου Κορυφής

Διεθνολόγοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας καθώς δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα του Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 18 Ιουν 2021 | 23:54

Κοινή γραμμή Μέρκελ - Μακρόν: "Προτεραιότητα της ΕΕ τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο"

"Το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο", είπαν από κοινού Άνγκελα Μέρκελ και Εμάνουελ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 18 Ιουν 2021 | 09:47

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προετοιμάζεται για όλα: Και για διάλογο και για σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Ο αρχηγός του κράτους "υπογράμμισε την ανάγκη να προετοιμαστούμε τόσο για τον διάλογο όσο και για τη σύγκρουση".

"ΣΕ ΤΥΦΛΩΣΗ Η ΕΕ" 18 Ιουν 2021 | 09:07

Cumhuriyet μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Οι S-400 θα μείνουν αχρησιμοποίητοι στα υπόστεγα της Τουρκίας

Η Cumhuriyet αναφέρει ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια, με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18 Ιουν 2021 | 08:40

Κούρσα θανάτου στην Αριζόνα: Πυροβολισμοί με έναν νεκρό και 12 τραυματίες

Ένας νεκρός, άλλοι 3 τραυματίες από σφαίρες - 12 τραυματίες συνολικά - σε τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις ενόπλου που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο στην Αριζόνα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιουν 2021 | 07:55

Ηχηρή σιωπή Τσίπρα για το αντιεμβολιαστικό παραλήρημα Πολάκη - ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει και σφυρίζει αδιάφορα

Στο Μαξίμου τονίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει δημόσια ή μέσω της σιωπής του τον Παύλο Πολάκη