Παράσταση για δύο ρόλους

Οι δύο πρώην κυβερνητικοί συνεταίροι στο προεκλογικό σανίδι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παράσταση για δύο ρόλους

“Είσαι αχάριστος”, “με πρόδωσες”, “είσαι ψυχρός εκτελεστής”, “είχες σχέδιο να ανατρέψεις την κυβέρνηση”... Οι ανταλλαγές καταγγελιών, διανθισμένες με ποιητικούς στίχους, μπορεί να βγάζουν δημοσιογραφικούς τίτλους, δεν είναι όμως παρά μέρος της παράστασης που έχουν στήσει οι δύο πρώην κυβερνητικοί συνεταίροι.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Π.Καμμένος πορεύτηκαν αρμονικότατα επί μια ολόκληρη τετραετία. Την αγαστή συνεργασία τους δεν κλόνισαν ούτε οι κατά καιρούς “αταξίες” του υπουργού Άμυνας, ούτε καν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν ήρθε η συμφωνία, οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ κι έμειναν στην κυβέρνηση. Η κυβερνητική θητεία όμως πλησιάζει στο τέλος της και μαζί της τελειώνει οριστικά και ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι δύο πρέπει να διαχειριστούν την επερχόμενη ήττα και να φροντίσουν το πολιτικό μέλλον τους.

Ο Πάνος Καμμένος με τη συνέχιση της παραμονής του στην κυβέρνηση, χαλούσε το πολιτικό αφήγημα της σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και την επιχείρηση δημιουργίας “προοδευτικού μετώπου” από τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που επεσήμαιναν από την αρχή οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί.

Έπρεπε λοιπόν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ο Π.Καμμένος να κάνει στην άκρη. 'Ετσι από κεντροδεξιός, (όπως χαρακτηριζόταν στη διάρκεια της τετραετίας από τον κ.Τσίπρα) έγινε ακροδεξιός και από σύμμαχος έγινε αντίπαλος. Βεβαίως στο “προοδευτικό μέτωπο” ξέμειναν αρκετά εμβληματικά στελέχη των ΑΝΕΛ, κυρίως αυτά που έχουν υπουργικές καρέκλες, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του ο κ.Καμμένος έπρεπε να στήσει το δικό του αφήγημα το οποίο λέει: “εγώ βοήθησα να βγει η χώρα από τα μνημόνια, αλλά όταν ήρθαν κρίσιμα εθνικά θέματα, όχι μόνο αποχώρησα αλλά ήθελα να ρίξω και την κυβέρνηση”. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει το κόμμα του στην επόμενη Βουλή. Ξέρει όμως ταυτόχρονα ότι αν προσδοκά κάποιο ρόλο στο μέλλον (στην ελληνική πολιτική σκηνή έχουμε δει πολλά) πρέπει να διαρρήξει με έντονο τρόπο τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθεί ξανά στο χώρο στα δεξιά της ΝΔ, στον οποίο ανήκε πάντα.

Η σύγκρουση λοιπόν βολεύει και τους δύο. Τον κ.Τσίπρα για να επενδύσει στο λεγόμενο “προοδευτικό μέτωπο” και τον κ.Καμμένο για να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο. Ο κ.Τσίπρας εμφανίζεται ως ο σκληρός εξουσιαστής (ο ρόλος δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα) και ο κ.Καμμένος το αφελές θύμα. Οι προσωπικές επιθέσεις του ενός προς τον άλλο είναι κι αυτές μέρος της παράστασης. Θα προσλαμβάνουν έντονο χαρακτήρα, ποτέ όμως δεν θα ξεπερνούν τα όρια ούτε θα δημιουργούν μείζονα προβλήματα.

Είναι απίθανο να ξεφύγουν τα πράγματα; Προφανώς στον αγώνα επιβίωσης που δίνεται κυρίως από την πλευρά των ΑΝΕΛ μπορούν να ειπωθούν και κάποιες κουβέντες παραπάνω. 'Οχι όμως τέτοιες που θα προκαλέσουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Αγώνα επιβίωσης δίνουν, όχι μάχη αλληλοεξόντωσης. Μπορεί αρχές να μην έχουν, ένστικτο αυτοσυστήρησης όμως διαθέτουν.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

06 Δεκ 2021 | 08:04

Ο μ@l@#@ς και ο φασίστας

Χίλιες φορές να ζεις στον καιρό του μαλάκα παρά στην εποχή του φασίστα.

03 Δεκ 2021 | 07:02

Η δύναμη των... Ίντερνετς!

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cloud στον κόσμο Amazon Web Services να εγκαταστήσει βάση υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανοίγει πρωτοφανείς προοπτικές για τη χώρα.

03 Δεκ 2021 | 06:57

Ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ...

Η Ελλάδα μπορεί να έχει με 200% επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο χρέος αλλά αυτό ονομαστικά βρίσκεται λίγο πάνω από τα 300 δισ. και ως εκ τούτου ήταν εύκολα διαχειρίσιμο από τους "θεσμούς".

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.