Παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο...

Αν προσέξει κάποιος τους αριθμούς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτοί ακολουθούν πορεία αντίστροφη με αυτούς της επιδημίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κωστας Στουπας

1) Παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο...

"Ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική, μέχρι να διαψευστεί επίσημα".

Όττο φον Μπίσμαρκ

Αν προσέξει κάποιος τους αριθμούς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτοί ακολουθούν πορεία αντίστροφη με αυτούς της επιδημίας.

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της επιδημίας έδειχναν τους θανάτους να έχουν πέσει περί τους 40 ημερησίως από σχεδόν υπερδιπλάσιους που ήταν πριν λίγες εβδομάδες. Επίσης η τάση δείχνει πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι θέμα ημερών να πέσει κάτω από τους 500.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega το ποσοστό αυτών που πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση έχει ανέβει στο 46% από 36% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το ποσοστό αυτών που πιστεύει πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση από 56% τον Μάρτιο τον Μάιο έχει πέσει στο 44%.

Αντίστοιχα ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει με 46% το καλύτερο ποσοστό για φέτος στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με τον "Κανένα" να ακολουθεί με 24% και τον Α. Τσίπρα στην τρίτη θέση με 16%. Ο κ. Τσίπρας υπολείπεται 4 μονάδες του 20,1% της προτίμησης ψήφου που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται 12 μονάδες του ποσοστού που συγκεντρώνει η Ν.Δ. χωρίς τις αναγωγές...

Όπως θα περιέγραφε και ο ιστορικός Ρεϊμόν Καρτιέ ο οποίος έγραψε την ιστορία του Β’Π.Π.: Ήταν μια ανέφελη έναστρη νύχτα πάνω από τις γερμανικές πόλεις, ιδανική για βομβαρδισμούς. Ο βόμβος των Avro Lancaster δεν άργησε να ακουστεί...

Οι παραπάνω αντίστροφες τάσεις θα μπορούσαν να ανακοπούν ή να αντιστραφούν μόνο από κάποια αρνητική εξέλιξη η οποία αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η οικονομία ανοίγει σιγά-σιγά και στην Ελλάδα με τη μηχανή του Τουρισμού να θερμαίνει τις "αρτηρίες" της. Η τουριστική κίνηση φέτος δεν αναμένεται να επιστρέψει στην προ πανδημίας κανονικότητα του 2019 αλλά αναμένεται καλύτερη από αυτήν του 2020.

Τα νοικοκυριά σε όλη τη Δύση έχουν συσσωρεύσει κάμποσα τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ κατά τη διάρκεια της επιδημίας και αδημονούν να τα ξοδέψουν.

Τούτο θα δώσει απότομη ώθηση στην οικονομία. Ήδη, παρατηρούνται ανατιμήσεις και ελλείψεις στις αγορές αλλά αυτήν την περίοδο και για μερικούς μήνες οι άνθρωποι θα τελούν σε κατάσταση ευφροσύνης και αυτό δημιουργεί θετικό αντίκτυπο εκτός από την οικονομία και στα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία.

Οι επόμενοι μήνες λοιπόν προσφέρονται για εκλογικό αιφνιδιασμό καθώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα βρει καλύτερη ευκαιρία να παρατείνει την θητεία της για άλλα τέσσερα χρόνια.

Δεν θα βρει καλύτερη ευκαιρία επίσης να δώσει το οριστικό χτύπημα σε όσες φιλοδοξίες έχουν απομείνει στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ στην ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως η οικονομία και το χρηματιστήριο θα αντιδράσουν θετικά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές καθώς αυτές είναι πιθανό να διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα τουλάχιστον για τα επόμενα 4 χρόνια έναντι 2 που εξασφαλίζει η παρούσα Βουλή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε στην εξουσία το Καλοκαίρι του 2019 και 6 μήνες αργότερα ξεκίνησε μια από τις χειρότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις με την προσπάθεια "υβριδικής εισβολής" στον Έβρο και μια από τις χειρότερες κρίσεις της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας με την πανδημία Covid-19.

Μοιραία η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει τα σχέδιά της προσαρμόστηκε στις έκτακτες νέες συνθήκες. Τούτο την ανάγκασε να χάσει σχεδόν δύο χρόνια από την υλοποίηση των σχεδίων της.

Αυτήν τη στιγμή η Προεδρία Μπάιντεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να αλλάξει προσωρινά πλήρως γραμμή πλεύσης σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα έχει απαντήσει με επάρκεια στις περισσότερες προκλήσεις και η πανδημία είναι σε αποδρομή, το Φθινόπωρο προσφέρεται για επανεκκίνηση.

Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν μετά από 1 ή 2 χρόνια όταν ο πληθωρισμός μπορεί να μην έχει αποδειχτεί προσωρινός και οι Κεντρικές Τράπεζες αναγκαστούν να ανεβάσουν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές.

Αν δεν υπάρξει ανατροπή του κλίματος στις διεθνείς αγορές και δεν υπάρξει άλλη αύξηση κεφαλαίου από συστημική τράπεζα το χρηματιστήριο στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 2014.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας μεταβολής του πολιτικού σκηνικού τουλάχιστον για ολόκληρη την δεκαετία.

Η κυβέρνηση βέβαια διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά ποια κυβέρνηση δεν το έχει διαψεύσει και κατά το παρελθόν...

2) Παράπονα...

Κύριε Στούπα, Καλημέρα,

Διαβάζω χρόνια τα άρθρα σας και πραγματικά χωρίς να ασχολούμαι με χρηματιστήριο βλέπω ότι είστε γνώστης των χρηματοοικονομικών, περισσότερο βέβαια ενδιαφέρομαι για τα σχόλια των χρηστών της στήλης σας που διατυπώνουν ωραίες απόψεις, όμως εκείνο που με εκνευρίζει σε σας και σήμερα αποφάσισα να σας γράψω, γιατί και στο σημερινό σας άρθρο το αναφέρετε, είναι αυτό το ανήκουστο που γράφετε ότι για τη χρεοκοπία του 2010 φταίνε οι υψηλές δαπάνες του συνταξιοδοτικού.

Παρακολουθώ ότι ποτέ δεν κάνετε διαχωρισμό των συνταξιούχων του ΙΚΑ, και δη αυτών που εργάστηκαν 35 χρόνια, από τους συνταξιούχους του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και των ΔΕΚΟ που πραγματικά με 15 χρόνια εργασία έπαιρναν τα υψηλά εφ'αρπαξ και υψηλές συντάξεις, εμείς στον ιδιωτικό τομέα και σκληρά δουλέψαμε, Ήμουνα λογίστρια σε μεγάλο όμιλο, νύχτα έμπαινα νύχτα έβγαινα. Είχαμε κρατήσεις τεράστιες και εμείς και ο εργοδότης στο ΙΚΑ, ακόμα είχαμε και στα δώρα κρατήσεις και στην άδεια. Περιμέναμε να πάρουμε σύνταξη να ξεκουραστούμε και να ζήσουμε λίγο ανέμελα (γιατί στο δημόσιο καθάριζαν φασολάκια, έβαφαν νύχια, όλο άδειες, τα ξέρουμε πολύ καλά τι γινόταν και ακόμα τι γίνεται, φυσικά πάντα υπήρχαν εξαιρέσεις και ακόμα υπάρχουν) και ενώ θα παίρναμε μια αξιοπρεπή σύνταξη και ετησίως θα είχαμε και μια μικρή αύξηση τα δώρα μας κανονίσαμε την ζωή μας ώστε να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς πληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας όσοι είχαμε στεγαστικό κι άλλα έξοδα και έρχεται η κυβέρνηση με το PSI, κλέβει τα λεφτά μας, αρχίζει περικοπές μειώσεις, αρχίζουν οικογενειακά προβλήματα, επιστήμονες παιδιά άνεργα και έρχεστε εσείς και τα βάζετε συνέχεια με τους συνταξιούχους και όλοι σε ενα τσουβάλι. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δεν έπρεπε να έχουν περικοπές γιατί τα πλήρωσαν, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πλήρωναν μέχρι το 1992 εισφορές, και τώρα λέγονται λογιστικές δαπάνες, σας έχουν γράψει πολύ ωραία ο χρήστης mpakaliaros, greglip και αλλοι. Έχουμε αγανακτήσει συνέχεια να τα φορτώνετε στους συνταξιούχους και δεν γράφετε τίποτα για το υπέρογκο δημόσιο και για τις προσλήψεις που γίνονται χωρίς κριτήρια.

Πραγματικά είστε πολύ άδικος και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που τώρα πληρώνουν το μάρμαρο με 10ωρα και 534 ευρώ ενώ στο δημόσιο έχουν άλλο μισθολόγιο μπόνους κτλ. Τα ξέρετε τα ξέρουμε, μερικές φορές νομίζω έτσι όπως γράφετε και για αλλά θέματα ότι είστε υπάλληλος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, εσείς εργαζόμενος και φαντάζομαι όχι πολύ μακριά από τη σύνταξη όπως υπολογίζετε τι σύνταξη θα πάρετε. Πρέπει να έρθετε στην θέση των συνταξιούχων αν σας κάνουν περικοπή και δεν τα βγάζετε πέρα με τις ατελείωτες υποχρεώσεις φόρους κτλ. Ποτέ δεν γράφετε για την ακρίβεια τον δεύτερο λογαριασμό που πληρώνουμε στη ΔΕΗ για ΥΚΩ κτλ. Ολα τέλεια αναρωτιέμαι τα βρίσκετε και δεν αφήνετε σχεδόν άρθρο να μην κατηγορείτε τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, σαν την κ. Ξαφά που ο στόχος της είναι οι μειώσεις των συντάξεων, με αυτό κοιμάται με αυτό ξυπνάει.

Κρίμα, καμία υποστήριξη στην τρίτη ηλικία αλλά εκεί που είμαι θα έρθεις, και κλείνοντας ο κ. Πατέλης λέει ότι οι συνταξιούχοι κλέβουν το μέλλον των νέων, αντί να πιάσουν την φοροδιαφυγή, λαθραία κτλ. πάλι οι συνταξιούχοι.

Συγγνώμη για το σεντόνι και λίγα είπα. Έχω μεγάλο καημό και παράπονα και για σας και για την κυβέρνηση που πιστέψαμε ότι μας είπαν θα έχουν τους αρίστους και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Η μόνη διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι φοράνε γραβάτα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μαρία

Υ.Γ ΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Απάντηση: Δεν διαφωνώ σε σχέση με τις αδικίες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Το συνταξιοδοτικό όμως είναι η μεγάλη πληγή. Η πεποίθηση πως οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα εισπράττουν τις εισφορές που απέδιδαν όταν εργάζονταν δεν είναι αληθής. Οι συντάξεις συνήθως είναι πολλαπλάσιες των κρατήσεων και τη διαφορά αυτή την πληρώνουν οι επόμενες γενιές. Η παρακάτω επιστολή αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για το εύρος του ύψους αυτών των διαφορών... Περιγράφει πως όσα εισέφερε σε όλο τον εργασιακό βίο ως εισφορές συνταξιοδότησης τα εισέπραξε τα πρώτα 3 χρόνια της συνταξιοδότησης.

Τα περί υπαλληλίας στη Ν.Δ. τα αφήνω ασχολίαστα. Το άρθρο που έγινε αφορμή για την επιστολή είναι κριτική στη ΝΔ να αντιμετωπίσει τη αλήθεια. Τέλος εμείς που είμαστε κοντά στη συνταξιοδότηση πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι θα ακολουθήσει...

3) Συνταξιοδοτικό

Αγαπητέ κ. Στούπα, σας διαβάζω συχνά εδώ και αρκετά χρόνια.

Το σημερινό σας άρθρο μου έδωσε αφορμή να σας στείλω δύο κείμενά μου.

Το πρώτο κείμενο είναι ένας πίνακας, στον οποίο υπολόγισα πόσα χρήματα πλήρωσα (μετατρέποντας σε ευρώ και τις δρχ.), ως ελεύθερος επαγγελματίας για το χρονικό διάστημα από 01/01/1977 έως 30/07/2010. Το ποσό των 68.119,66 ευρώ, το οποίο πλήρωσα σε 439 μήνες, για τη σύνταξή μου, θα το έπαιρνα πίσω, μέσω της αρχικής μου σύνταξης, σε 2,93 χρόνια, η οποία ήταν 2.015,29 – 80,61 (παρακράτηση κλάδου υγείας) = 1.934,68 καθαρό ποσό, Αύγουστος 2010. (Σήμερα συνεχίζει να είναι περί τα 1.250,00 ευρώ τον μήνα). Ο υπολογισμός έγινε με τη συνεργασία του προϊσταμένου του ΤΕΒΕ της πόλης μου τον Απρίλιο του 2010. Δεδομένο ότι το συνταξιοδοτικό στη χώρα μας στηρίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα.

Παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο...

Το δεύτερο κείμενο είναι μία επιστολή την οποία δημοσίευσα τότε στον τοπικό τύπο, τον Γενάρη του 2010 και στα γεγονότα που αναφέρεται είναι αληθή.

Το τρίτο κείμενο είναι η ανάλυση σε πόσους μήνες πήρα πίσω, μέσω της σύνταξής μου, υπολογισμένο και με τις περικοπές, τα χρήματα που πλήρωσα για τη σύνταξή μου.

Εάν δημοσιεύσετε κάποιο κείμενο από τα δύο, παρακαλώ χωρίς ονοματεπώνυμο.

ΧΜ

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

21 Ιουλ 2021 | 06:43

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

20 Ιουλ 2021 | 06:50

Τα κόμματα της "Ψέκας"...

Στις αρχές του 2020, κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας "Covid-19" δημιουργήθηκε μια αρκετά πολυπληθής κατηγορία πολιτών οι οποίοι αρνούνταν την ύπαρξη των ιού. Μιλούσαν για "κοροϊδοϊό" και απέδιδαν τα περί πανδημίας και τα μέτρα ανάσχεσης που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις, σε ύποπτες προθέσεις ελέγχου από σκοτεινούς κύκλους της παγκόσμιας ελίτ η οποία χειραγωγεί τις κυβερνήσεις.

19 Ιουλ 2021 | 07:28

Το τείχος της ανοησίας κι ο "ρετσινόλαδος"...

Με βάση τις εκτιμήσεις πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα "τείχος ανοσίας" ικανό να ανακόψει και να εκμηδενίσει σταδιακά την επιδημία χρειάζεται περί το 70-80% του πληθυσμού να έχει αντισώματα στον ιό, ο στόχος είναι επιτεύξιμος το Φθινόπωρο.

16 Ιουλ 2021 | 13:02

Δεν υπάρχει εναλλακτική...

Μια προσφιλής ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της τη δεκαετία του ’80 ήταν η "There is no alternative". Τουτέστιν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα της.

15 Ιουλ 2021 | 07:56

Και όμως υπάρχουν ελπίδες...

Η Ελλάδα που στις 10ετίες του ’50 και του ’60 συναγωνιζόταν την Ιαπωνία σε ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεταπολίτευση του κρατικοδιαιτισμού και της χρεολαγνείας έγινε ιδιαίτερα εχθρική προς τις επιχειρήσεις και άρα και τις επενδύσεις...

14 Ιουλ 2021 | 06:44

Ιδού το Κέντρο Αλέξη, ιδού και το πήδημα...

Δεν περνάει μήνας που ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην μας υπενθυμίζει πως και το τωρινό πολιτικό "κοστούμι" (του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης) του πέφτει μεγάλο και βαρύ...

13 Ιουλ 2021 | 06:32

Το "σάλτο μορτάλε" του Ερντογάν...

Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά "drones" τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τον διεθνή τύπο αλλά και πολλούς ειδικούς να μιλάνε με ενθουσιασμό ή να "παραμιλάνε" ανάλογα την οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζουν την Τουρκία.

12 Ιουλ 2021 | 07:06

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα...

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετική βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα...

02 Αυγ 2021 | 16:22

Γενέθλιον

Ξημερώνει τρεις Αυγούστου. Γίνομαι δεκαεφτά χρονών. Με πλημμυρίζει μια απέραντη ευδαιμονία. Νοιώθω έτοιμος, πρόθυμος, ασυγκράτητος.