Πατέντα η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς, το θέμα δεν είναι αν πρώτος πρότεινε την άρση της πατέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτως ή άλλως πρώτος το πρότεινε ο Η. Μόσιαλος.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Υποθέτω μόνο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να σχολιάσει το θέμα με την άρση της πατέντας των εμβολίων, ένα θέμα εξαιρετικά περίπλοκο ούτως ή άλλως, κάνοντας την εξής αναφορά:

"Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε εν ονόματι της εικόνας του, να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, στην γελοιότητα του ''αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω και άλλες" όπως έλεγε και ο Γκράουτσο Μαρξ".

Να μείνεις στο έξαλλο ύφος και στην εχθροπάθεια; Να θαυμάσεις την αναφορά στον Μαρξ; Έστω και στον Γκράουτσο Μαρξ. Την ανέμελη χρήση του βαρύτατου όρου "γελοιότητα";

Δεν διαφέρει το ύφος του φυσικά από αυτό της Αυγής: "Και πολιτικοί απατεώνες με πατέντα", τιτλοφορεί το μετρημένο κείμενό της η ριζοσπαστική της αριστεράς, κάνοντας λόγο για "ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού από Μητσοτάκη και ΝΔ".

Και όλα αυτά για να υποστηρίξει η εφημερίδα ότι αποτελεί "επιτομή του εμπαιγμού και της υποκρισίας η επιδίωξη της κυβέρνησης να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιου αγαθού, είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού- σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου- σε άρθρο στη FAZ στις 6 Απριλίου του 2020". (Αυγή 07/05)

Καμία σημασία φυσικά δεν έχει για τους συντάκτες της Αυγής ότι ο πρωθυπουργός όντως είχε στηρίξει τη σχετική πρόταση του Ηλία Μόσιαλου, σε άρθρο στη FAZ στις 6 Απριλίου του 2020, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας, γκουγκλάροντας απλώς στο διαδίκτυο. Αν δεν σου αρέσει η πραγματικότητα όμως, απλώς την αγνοείς. Σημασία έχει αυτό που λες.

Αλλά φυσικά όλα είναι σχετικά. Σε σχέση με το κείμενο που δημοσίευσε ως κύριο άρθρο της η ΕφΣυν, με τον εύγλωττο τίτλο "Αυτοεξευτελισμός" και η δήλωση Τσίπρα και η Αυγή μοιάζουν υποτονικοί.

"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με περισσότερους από 10.000 νεκρούς δεν μπόρεσε τόσο καιρό να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδεολογική προδοσία το αίτημα για προστασία της υγείας των πολιτών όλων των λαών, σε βάρος των υπερκερδών των φαρμακευτικών πολυεθνικών. Μόλις όμως το είπε ο Τζο Μπάιντεν υποκλίθηκαν όλοι οι άριστοι σφουγγοκωλάριοι (sic) της κυβέρνησης Μητσοτάκη". Σημειώστε το σφουγγοκωλάριοι…

Προφανώς, βέβαια, το θέμα δεν είναι αν πρώτος πρότεινε την άρση της πατέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτως ή άλλως πρώτος το πρότεινε ο Ηλίας Μόσιαλος, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποζημιωθούν οι εταιρείες, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για να ανακαλυφθούν και νέα εμβόλια.

Το θέμα είναι αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με μια πολιτική δύναμη που αρνείται ακόμα και τα προφανή. Ακόμα και τα αυταπόδεικτα. Μια πολιτική δύναμη που αποφεύγει την πραγματικότητα και βλέπει άλλα πράγματα από αυτά που βλέπουν όλοι οι άλλοι. Που χτίζει μια εικονική πραγματικότητα.

Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Την ίδια μέρα που η Αυγή και η ΕφΣυν δημοσίευαν τα εμπνευσμένα άρθρα τους, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους νυν συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλούσε τον Κωστή Χατζηδάκη, γιατί δεν κάνει υποχρεωτική την σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμβαση εργασίας που προβλέπει μεταξύ άλλων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Πού είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα είναι ότι την προηγουμένη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους νυν συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, διαδήλωνε στους δρόμους της Αθήνας, εναντίον του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη, καταγγέλλοντας ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που εισηγείται… καταργείται το 8ωρο. Τώρα γιατί όταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μαζί με τους νυν συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν καταργείται το 8ωρο, αλλά καταργείται, όταν το εισηγείται ο Κωστής Χατζηδάκης, παραμένει ένα μυστήριο. Αλλά, είπαμε, όταν δεν σου αρέσει η πραγματικότητα απλώς την αγνοείς και συνεχίζεις να λες τα δικά σου. Ή όπως λένε οι δημοσιογράφοι μεταξύ σοβαρού και αστείου, ποτέ δεν αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία…

Αυτή η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πραγματικό, υπαρκτό κόσμο, είναι ακόμα πιο φανερή στην ανακοίνωση του κόμματος που μου ήρθε στο mail μου, καθώς έγραφα αυτές τις γραμμές. Είναι μια ερώτηση που κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των κ. Κάτση, Γκαρά και Σπίρτζη και αφορά τα περίφημα μηνύματα sms που πλέον οδεύουν προς κατάργηση.

Τι διαβάζουμε; Επικαλούμενοι δηλώσεις των κ. Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι "το μέτρο των SMS χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση συμβολικά για τη "διαπαιδαγώγηση" - χειραγώγηση των πολιτών, προκειμένου να ενσωματώσουν ψυχολογικά και να συνηθίσουν την κατάσταση περιορισμού της ελευθέριας μετακινήσεων, μέσω διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα "οικονομικά της συμπεριφοράς". Το μέτρο δεν ήταν λοιπόν για να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες, αλλά για να χειραγωγηθούν οι πολίτες και να ενσωματώσουν ψυχολογικά τον εγκλεισμό. Ο τεχνοφασισμός στα καλύτερά του.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Επικαλούμενοι άλλες δηλώσεις, του Στέλιου Πέτσα αυτή τη φορά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι "οι μετακινήσεις των πολιτών καταγράφονται και παρακολουθούνται, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες Αρχές ή/και εταιρείες έχουν πρόσβαση σε αυτά". Παρακολουθεί ο Πιερρακάκης την κυρία Τασία πότε πηγαίνει βόλτα τον σκύλο της… και πότε πηγαίνει κομμωτήριο. Και πουλάει και την πληροφορία στην Google.

Υπάρχει και χειρότερο όμως. Δεν τα λένε μόνο. Τα πιστεύουν κιόλας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 22 Ιουν 2021 | 13:28

Πέφτουν οι υπογραφές για τη Γραμμή 4 του Μετρό: 15 νέοι σταθμοί που θα εξυπηρετούν 340.000 πολίτες ημερησίως

Η Γραμμή 4 "Άλσος Βεΐκου - Γουδή" του Μετρό έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ 22 Ιουν 2021 | 13:05

Μητσοτάκης: Αρκετά πιθανή η τρίτη δόση εμβολίου για όλο τον πληθυσμό - Εχουμε επάρκεια για τον χειμώνα

"Φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας" δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ 22 Ιουν 2021 | 10:01

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Κυριακίδου στο Μαξίμου - Ομιλία για τη γραμμή 4 του Μετρό το βράδυ

Με την ευρωπαία επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου θα συναντηθεί στο Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης.

22 Ιουν 2021 | 09:39

Μην εμβολιαστείτε και... απολαύστε το

Μάταια οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 22 Ιουν 2021 | 08:39

Διαφωνία Λινού: Να μην βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι - Φόβοι για μεταλλάξεις και 4ο κύμα

"Να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους", είπε η καθηγήτρια Α. Λινού - Τι φοβούνται οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ 22 Ιουν 2021 | 07:42

Επιφυλακτική η Αθήνα στην "επίθεση φιλίας" Ερντογάν - Αγκάθι το Κυπριακό, προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες

Σε νηνεμία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Νέα επίθεση φιλίας από Ερντογάν σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕΣΩ TWITTER ΤΟ CIGB 22 Ιουν 2021 | 07:29

Το κουβανικό εμβόλιο Αμπντάλα είναι κατά 92,98% αποτελεσματικό με 3 δόσεις

Το Αμπντάλα, στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

ΤΟ 75% ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ COVAX 22 Ιουν 2021 | 07:04

ΗΠΑ: Αυτές είναι οι χώρες στις οποίες θα σταλούν 55 εκατ. δόσεις εμβολίων

Τα 55 εκατομμύρια δόσεις θα προέρχονται από τις προμήθειες των ΗΠΑ από τις Pfizer Inc, Moderna Inc και Johnson & Johnson.

21 Ιουν 2021 | 22:23

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Η αναφορά του πρωθυπουργού στην Κρήτη και η απάντηση του Πατριάρχη [Εικόνες]

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συνάντηση με την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 21 Ιουν 2021 | 22:17

"Καρφιά" Τσίπρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Οι εργαζόμενοι στη μουσική τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά

"Χωρίς τη μουσική, όπως έλεγε ο Νίτσε, η ζωή θα ήταν ένα λάθος", σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

EMVOLIO.GOV.GR 21 Ιουν 2021 | 21:22

Εμβόλιο Astrazeneca: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση - Η διαδικασία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca

325,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ 21 Ιουν 2021 | 18:45

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανοσία η ΕΕ: Σχεδόν 6 στους 10 έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου

Το 57% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει έστω μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ 21 Ιουν 2021 | 16:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σίσι: Τι συζήτησαν για Τουρκία και Λιβύη - Τι αναφέρουν κυβερνητικες πηγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.