Περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία!

Δημόσιοι κριτές, γνωστοί αδέκαστοι κήνσορες, έσπευσαν να απαξιώσουν την επιλογή Στυλιανίδη.

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Γύρω στο μεσημέρι εχθές, άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία πως την θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει ο Κύπριος Χ. Στυλιανίδης, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Με τη συνδρομή Έλληνα υφυπουργού, ο οποίος διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία και αρετές.

Αμέσως διάφοροι δημόσιοι κριτές, γνωστοί αδέκαστοι κήνσορες, άλλοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, άλλοι ορμώμενοι από την πικρία της απώλεια της καρέκλας, άλλοι ποιος ξέρει για ποιους λόγους, έσπευσαν να απαξιώσουν την επιλογή και να κατηγορήσουν ότι "δεν αξιοποιήθηκαν πανάξια στελέχη". Κύριο και προεξάρχον επιχείρημα τους: "δεν είναι κοινοβουλευτικός"! Ή, το δεύτερο πιο συχνό, "είναι κεντροαριστερός"! Λες και ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το "αδερφάκι" του ΠΑΣΟΚ στην Μεγαλόνησο...

Πάλι καλά που δεν αποφάνθηκαν πως δεν είναι Έλληνας ο κύριος Στυλιανίδης, οι... ειδήμονες!

Όλοι αυτοί και όσοι άλλοι έχουν αντιρρήσεις για την πιθανότητα ορισμού του Κυπρίου, πρώην Επιτρόπου (εξαιρετικά επιτυχημένου στην αντιμετώπιση κρίσεων) ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας, δεν σκαμπάζουν και πολλά για τις βασικές αρχές του κράτους Δικαίου και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος!

Ας ενημερωθούν λοιπόν ότι, μία από αυτές ίσως η σημαντικότερη, λέγεται "αρχή της διάκρισης των εξουσιών" και επιβάλλει τον πλήρη και απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ της δικαστικής, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Θεωρείται ότι τη διατύπωσε πλήρη και ολοκληρωμένη πρώτος ο Μοντεσκιέ, αν και ορισμένοι την αποδίδουν στον Ζαν Ζακ Ρουσσώ και κάποιοι άλλοι στο Ντιτερώ. Όμως πρόκειται για λάθος. Στην πραγματικότητα η μόνη αμφισβήτηση στην "πατρότητα" από τον Βαρόνο, μπορεί να προέλθει από τον Αριστοτέλη ο οποίος στα Πολιτικά, την περιγράφει μια χαρά, αν και όχι με τους όρους που χρησιμοποιούμε σήμερα στην πολιτική.

Σε μια απλή ερμηνεία της, η αρχή καθορίζει πως σε μια πραγματική δημοκρατία, δεν θα πρέπει οι δικαστές να γίνονται υπουργοί ή/και βουλευτές, οι βουλευτές υπουργοί κ.ο.κ.

Είναι πολύ λογικό τώρα, να αναρωτιέστε όλες και όλοι πώς και γιατί τόσες δεκαετίες μέχρι και σήμερα, τα απείρως περισσότερα μέλη κάθε ελληνικής κυβέρνησης είναι βουλευτές!

Αυτό συμβαίνει επειδή αφενός δεν υπάρχει νόμος (το Σύνταγμα την ορίζει στο άρθρο 26 αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής οπότε...) που να το απαγορεύει και αφετέρου επειδή, εδώ και πάμπολλα χρόνια, το κοινό αίσθημα περί Δημοκρατίας, ουσιαστικά είναι ταυτόσημο με την ασυδοσία. Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με την αρχή της δεδηλωμένης, είναι εκείνο που επιτρέπει στους εκάστοτε εκλεγμένους ενός κυβερνώντος κόμματος να πιέζουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό, ώστε να αναλάβουν υπουργικούς θώκους αυτοί και όχι διάφοροι τεχνοκράτες, εξωκοινοβουλευτικοί κ.λπ.

Αυτή η "πίεση", δεν είναι ούτε παράνομη, ούτε μη Δημοκρατική. Μία Δημοκρατία όμως είναι τόσο καλύτερη, όσο περισσότερο κατορθώνει να τηρεί τις Δημοκρατικές αρχές. Είναι αυτονόητο επομένως πως, όταν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζεται η διάκριση των εξουσιών, αντί για γκρίνια θα πρέπει να υπάρχει επιδοκιμασία! Διότι η κάθε τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού σε κυβερνητική θέση, σηματοδοτεί περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία για την χώρα! Όχι λιγότερη και χειρότερη!

Κι αυτό είναι ένα γεγονός εξαιρετικά πολύτιμο για την πρόοδό της. Όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους που "χάνουν την κουτάλα"…

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

16 Οκτ 2021 | 16:51

Στυλιανίδης:; "Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη στην Ιθάκη. Σε επίπεδα ρεκόρ η βροχόπτωση στο νησί"

Η τέταρτη μεγαλύτερη βροχόπτωση στην ιστορία της Ιθάκης, με συνολικά 345 χιλιοστά νερού, κατέγραψε το μικρό νησί του Ιονίου .εξαιτίας του "Μπάλλου"

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 14 Οκτ 2021 | 21:35

Κακοκαιρία Μπάλλος: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό και Παραλιακή από τη 1 έως τις 8 το πρωί - Οι ανακοινώσεις Στυλιανίδη

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στον Κηφισό και την Παραλιακή, ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης - Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες την Παρασκευή, τηλεργασία για τον ιδιωτικό τομέα - Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 14 Οκτ 2021 | 17:03

Κακοκαιρία "Μπάλλος" - Στυλιανίδης: Πολύ επικίνδυνο φαινόμενο - Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως αύριο θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

ΤΙ ΕΙΠΕ 13 Οκτ 2021 | 17:35

Κακοκαιρία "Μπάλλος" - Στυλιανίδης: "Προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή" - Οδηγίες προς τους πολίτες με το 112

Έκτακτη ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη για την επερχόμενη κακοκαιρία "Μπάλλος"

13 Οκτ 2021 | 07:49

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την κακοκαιρία Μπάλλος - Ερχονται ανακοινώσεις για τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Από την "Αθηνά" στον... "Μπάλλο". Η κακοκαιρία χτυπήσει τις επόμενες ημέρες τα δυτικά-νοτιοδυτικά της χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 03 Οκτ 2021 | 09:30

Χρήστος Στυλιανίδης: Έρχεται η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας - Εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία και δήμους

Εθνική Στρατηγική για την κλιματική κρίση - Φυτώριο εθελοντών και προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού, οι άμεσες ενέργειες του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

27 Οκτ 2021 | 08:58

Το κύκνειο άσμα ενός γερακιού

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αργά αλλά σταθερά, σημειώνονται σημαντικές αλλαγές προσώπων στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Ευρώπης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 11 Οκτ 2021 | 18:43

Σ' ένα σοβαρό κράτος...

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί της χώρας, προσπαθούν με κάθε τρόπο ν’ απεργήσουν

29 Σεπ 2021 | 17:40

Το παιχνίδι αλλάζει!

Οι δυνατότητες συνεργασίας των Belh@rra με τα Rafale καθιστούν την Ελλάδα απόλυτα ικανή για να αμυνθεί απέναντι σε οποιοδήποτε προσπάθεια προσβολής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

28 Σεπ 2021 | 20:35

Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

27 Οκτ 2021 | 08:58

Το κύκνειο άσμα ενός γερακιού

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αργά αλλά σταθερά, σημειώνονται σημαντικές αλλαγές προσώπων στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Ευρώπης.

27 Οκτ 2021 | 07:56

Τι μας αφήνει η Φώφη Γεννηματά

Φεύγοντας, η Φώφη Γεννηματά, όχι μόνο ένωσε τον πολιτικό κόσμο, αλλά τον έκανε και πιο ανθρώπινο.

27 Οκτ 2021 | 07:23

Τότε έχουμε πρόβλημα...

Δυο από τις ειδήσεις οι οποίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις τελευταίες μέρες αφορούν τη δίκη της υπόθεσης με το βιτριόλι και το επεισόδιο της καταδίωξης δυο νεαρών ρομά, ο ένας εκ των οποίων κατέληξε από τα πυρά αστυνομικών.