Πίστευα ότι δεν θα το ξαναζούσα

Ακόμα και τώρα μουδιάζω όταν σκέφτομαι αυτά που είδα από κοντά.

Πίστευα ότι δεν θα το ξαναζούσα

Πίστευα ότι δεν θα το ξαναζούσα.

Ακόμα και τώρα μουδιάζω όταν σκέφτομαι αυτά που είδα από κοντά, την κατάρα που έζησε η Πελοπόννησος τον Αύγουστο του 2007.

Κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με τον Δημήτρη Τζάθα (κοινοβουλευτικός συντάκτης «Νέα») καταγράψαμε το δρόμο της φωτιάς και της καταστροφής στο νομό Ηλείας με τους 49 νεκρούς, τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, τα σπίτια.

Χρειάστηκαν μόνο μερικά 24ωρα για να χαθούν για πάντα ανθρώπινες ζωές και να καταδικαστεί για χρόνια ένα μεγάλο μέρος του νομού.

Και όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν είναι φάρσα μα μια τραγωδία απερίγραπτη, κυρίως μεγαλύτερη από εκείνη του Αυγούστου του 2007.

Στην Ηλεία χάθηκαν 49 άνθρωποι μέσα σε λίγα 24ωρα. Στο Μάτι και στην γύρω ζώνη μέσα σε λίγες ώρες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100.

Έφταιξαν βέβαια οι καιρικές συνθήκες. Ζέστη και αέρας δυνατός. Δυστυχώς υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται. Ακόμα όμως και στην απευκταία αυτή περίπτωση θα μπορούσε το αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο σε ότι αφορά τουλάχιστον τις ανθρώπινες απώλειες.

Νωρίς βέβαια για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Να υπάρχει, για παράδειγμα ένα σχέδιο διαφυγής. Δεν είναι δα και άχρηστο σε μια περιοχή πευκόφυτη και πυκνοκατοικημένη.

Να έχει οργανωθεί μια αντιπυρική ζώνη όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν κάτοικοι και επισκέπτες και όχι να τρέχουν αλλόφρονες με τη φωτιά να τους «καταπίνει».

Να έχουν βγει οχήματα του Δήμου στους δρόμους και να ειδοποιούν.

Να γίνονταν η δημόσια τηλεόραση αλλά και τα ιδιωτικά μέσα, δίαυλοι επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Θα μπορούσαν να έχουν γίνουν πολλά σε αυτή την χώρα που εξακολουθεί ακόμα να βλέπει να χάνονται σαν μυρμήγκια ανθρώπινες ζωές στις βροχές και στις φωτιές.

Δεν χρειάζονται λοιπόν μεταμεσονύκτια τραπέζια συσκέψεων σε πανελλαδική μετάδοση και ύφος προβληματισμού και κατήφειας. Σχεδιασμός χρειάζεται, να φτάσουμε εμείς μια φορά πρώτοι και όχι πάντα ανήμποροι να μετράμε τους νεκρούς μας.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

16 Οκτ 2020 | 11:49

Το "παράθυρο" ευκαιρίας του Ερντογάν...

Μετά την κρίση του 2008 έχουμε εισέλθει στη φάση της εκτύπωσης χρήματος και των αρνητικών επιτοκίων.

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...

14 Οκτ 2020 | 18:22
14 Οκτ 2020 | 09:33

Ο Ερντογάν στα βήματα του Σαντάμ...

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν όποιος και αν είναι, συνεχίζει να υλοποιείται.

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

12 Οκτ 2020 | 13:49

Ώρα ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -είναι πρόδηλο- ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπερβεί τις παθογένειές του.

12 Οκτ 2020 | 10:34

Η "Χρυσή Αυγή" και το φως στο τούνελ...

Η καταδίκη της "Χρυσής Αυγής" ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί σταθμό για την ελληνική δικαιοσύνη και τη μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.

08 Οκτ 2020 | 09:18

Το "εθνικόν τυφέκιον", ο Γερμανός και ο Αμερικάνος...

Αυτό που έκανε τα Windows αυτό που είναι σήμερα, είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

07 Οκτ 2020 | 11:07

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και οι πλατείες των Αγανακτισμένων

Ποιος θα διαφωνήσει με το δημοκρατικό τείχος στους νεοναζί; Με την ανάγκη να προστατεύσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα από τους νεοναζί εγκληματίες;

07 Οκτ 2020 | 11:07

Η Τουρκία είναι ξανά στο στόχαστρο...

Παρά τις αντιρρήσεις των χωρών που την υποστηρίζουν, η Τουρκία μπαίνει όλο και βαθύτερα στο στόχαστρο της Δύσης και όχι μόνο.