Πλήρης απαξίωση του Χρηματιστηρίου

Η ανάσταση του χρηματιστηρίου μοιάζει πιο δύσκολη και από την ανάσταση του Λαζάρου.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια βρέθηκε χωρίς τράπεζες αλλά και χωρίς χρηματιστήριο που αποτελεί μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Αν η ελληνική οικονομία φυτοζωεί το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το 2010 είναι "νεκρό”...

Ένα ζωντανό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας. Τα αντικίνητρα όμως είναι πολλά ενώ τα σκάνδαλα των εισηγμένων περισσότερα και η απαξίωση πλήρης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της αριστερής "θολούρας" έκανε τα πάντα να απαξιώσει τον θεσμό της κεφαλαιαγοράς, αφού το αναπτυξιακό σχέδιο περνούσε μέσα από τη σκανδαλώδη μετατροπή της Αττικής σε βραχίονα ανάπτυξης. Επρόκειτο για ένα σχέδιο που πριν ξεκινήσει βούλιαξε στα σκάνδαλα και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως οφείλει σχεδιάζει να αναστήσει τον πυλώνα του χρηματιστηρίου σαν έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης.

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα καταρτίσει τον "οδικό χάρτη".

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, έτσι ώστε το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά -που είναι έτοιμο και εκτιμάται ότι εν τω μεταξύ θα έχει πάει προς ψήφιση στη Βουλή– να μπορεί να "συμπληρωθεί" στη συνέχεια με την εξέταση κινήτρων ή την απαλοιφή αντικινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών.

Η ανάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση γιατί πέραν των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, της ποιότητας της επιχειρηματικής κοινότητας, ο διεθνής ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η τεχνολογία κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Σκάνδαλα όπως αυτά της Folli Follie και της MLS αυξάνουν τις αρνητικές εντυπώσεις. Τις αρνητικές εντυπώσεις αυξάνουν και οι ιστορίες των σκανδάλων ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια σε ξένα χρηματιστήρια όπως η Aegean Marine Petroleum Network και η Excel Maritime και έγιναν στόχος δικαστικών ερευνών.

Είναι παράδοξο που το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ελάχιστες εισηγμένες επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Καθόλου παράδοξο δεν είναι που οι περισσότερες από τις σημαντικές εισηγμένες επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν εισάγει τις μετοχές και σε άλλες διεθνείς αγορές ή έχουν μεταφέρει έδρες τους εκτός Ελλάδας για να μην αντιμετωπίζονται σαν ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια...

Επιπλέον η πρόσβαση των Ελλήνων επενδυτών σε διεθνείς αγορές απευθείας μέσω διαδικτυακών χρηματιστηριακών έχει γίνει εύκολη διαδικασία εφικτή ακόμη και από τεχνολογικά και χρηματιστηριακά αναλφάβητους.

Μοιραία στην ελληνική αγορά έχουν απομείνει ελάχιστοι εγχώριοι επενδυτές ενώ δραστηριοποιούνται κυρίως ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου.

Πριν από 20-30 χρόνια ο μέσος Έλληνας επενδυτής δεν είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και στην έγκαιρη πληροφόρηση. Σήμερα στον τομέα αυτόν υπάρχουν επαναστατικές ανατροπές. Γιατί να επενδύσει κάποιος στον τοπικό αντιπρόσωπο ή σε μια φτωχή απομίμηση της Google ή της Microsoft όταν από ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να αγοράσει τις μετοχές των εταιρειών αυτών σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη Νέα Υόρκη;

Οι εγχώριες χρηματιστηριακές που κέρδιζαν παλιά λόγω των προμηθειών από τις συναλλαγές μπορούν να επιβιώσουν πλέον μόνο παρέχοντας συμβουλές ή υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας.

Το ίδιο και ο οικονομικός τύπος που εκτός της ισχνής εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να δίνει περισσότερο βάρος στις διεθνείς επιχειρηματικές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στους τομείς του χρηματιστηρίου και της οικονομικής ενημέρωσης είναι ραγδαίες και η προσαρμογή σ’ αυτές είναι η μοναδική δίοδος επιβίωσης.

Η ανάσταση του χρηματιστηρίου μοιάζει πιο δύσκολη και από την ανάσταση του Λαζάρου…

Το μέλλον των μικρών περιφερειακών αγορών είναι να γίνουν παραρτήματα μεγαλύτερων χρηματιστηριακών πλατφορμών. Όσο ταχύτερα το αντιληφθούν αυτό κυβέρνηση και χρηματιστήριο τόσο καλύτερα για επιχειρήσεις, μετόχους και οικονομία...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 18:54

Τα "μαζεύει" ο Τραμπ μετά τον σάλο για την αναβολή των εκλογών - Σε ελεύθερη πτώση ο Dow Jones

Η ανάρτηση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και "βουτιά" του χρηματιστηρίου

29 Ιουλ 2020 | 14:24

Κι όμως ο Ερντογάν την "πάτησε"...

Από ελληνικής πλευράς υπήρξε μια πρωτοφανής διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση η οποία θύμισε ανάλογες καταστάσεις με το "Χόρα" και το "Πίρι Ρέις" τη δεκαετία του ‘80.

29 Ιουλ 2020 | 12:10

Ένα, δυο, τρία ελληνοτουρκικά παράδοξα

Η Αθήνα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

27 Ιουλ 2020 | 12:15

Οι δικαστές δεν παράγουν πλούτο

Τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των αναμενομένων των συνταξιούχων του Δημοσίου, δεν είναι στραγάλια για μια χώρα με δημόσιο χρέος οσονούπω 200% του ΑΕΠ.

24 Ιουλ 2020 | 13:33

Βρέχει λεφτά, προσοχή στις "σφαλιάρες"!

Όταν βρέχει εύκολα λεφτά, η χρεοκοπία παραμονεύει στην γωνία…

22 Ιουλ 2020 | 11:59

Τι σχεδιάζει η Τουρκία...

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να το τραβήξει η Τουρκία.

20 Ιουλ 2020 | 09:30

Οι επόμενες 100 κρίσιμες ημέρες...

Από σήμερα μέχρι την 3η Νοέμβρη απέχουμε 106 ημέρες ακριβώς.

16 Ιουλ 2020 | 10:11

Όλος ο παράλογος ΣΥΡΙΖΑ σε μια ερώτηση

Αν αμφιβάλλετε ότι στο Ελληνικό υπάρχουν 900 αυθαίρετα, καλά κάνετε.

16 Ιουλ 2020 | 10:06

Μεγάλος Περίπατος: Μεγάλη ευκαιρία ή μια "πατάτα";

Κέντρο πόλεως με 3-4 μεγάλες λεωφόρους με 3-4 λωρίδες η κάθε μία είναι διασταύρωση Εθνικής Οδού και αποτελεί πρόσκληση για μόνιμο μποτιλιάρισμα.

15 Ιουλ 2020 | 08:43

Πνιγηρή οσμή του παρελθόντος...

Πώς το νομοσχέδιο θεωρεί ότι στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει το Υπουργείο, θα τους επιτύχουν ένας Διευθυντής σε συνεργασία με ένα άμισθο πενταμελές ΔΣ;

14 Ιουλ 2020 | 14:14

Η Αγιά Σοφιά δεν είναι μακριά...

Κάθε νέος πολιτισμός χτίζει τα σύμβολά του με τα υλικά αποδόμησης των συμβόλων του προηγούμενου και παλαιότερων.

13 Ιουλ 2020 | 09:32

Ψυχραιμία και αποστάσεις μέχρι νεωτέρας...

Η έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη μέτρων στη χώρα μας την περασμένη Άνοιξη βοήθησε να έχουμε λίγα θύματα.

13 Ιουλ 2020 | 09:28

Tο γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Παρά τα σημερινά φαινόμενα, ο ερντογανισμός δεν θέριεψε στο μεταίχμιο του 21ου ως θρησκευτικό κίνημα.