Πλήρης απαξίωση του Χρηματιστηρίου

Η ανάσταση του χρηματιστηρίου μοιάζει πιο δύσκολη και από την ανάσταση του Λαζάρου.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια βρέθηκε χωρίς τράπεζες αλλά και χωρίς χρηματιστήριο που αποτελεί μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Αν η ελληνική οικονομία φυτοζωεί το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το 2010 είναι "νεκρό”...

Ένα ζωντανό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας. Τα αντικίνητρα όμως είναι πολλά ενώ τα σκάνδαλα των εισηγμένων περισσότερα και η απαξίωση πλήρης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της αριστερής "θολούρας" έκανε τα πάντα να απαξιώσει τον θεσμό της κεφαλαιαγοράς, αφού το αναπτυξιακό σχέδιο περνούσε μέσα από τη σκανδαλώδη μετατροπή της Αττικής σε βραχίονα ανάπτυξης. Επρόκειτο για ένα σχέδιο που πριν ξεκινήσει βούλιαξε στα σκάνδαλα και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως οφείλει σχεδιάζει να αναστήσει τον πυλώνα του χρηματιστηρίου σαν έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης.

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα καταρτίσει τον "οδικό χάρτη".

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, έτσι ώστε το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά -που είναι έτοιμο και εκτιμάται ότι εν τω μεταξύ θα έχει πάει προς ψήφιση στη Βουλή– να μπορεί να "συμπληρωθεί" στη συνέχεια με την εξέταση κινήτρων ή την απαλοιφή αντικινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών.

Η ανάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση γιατί πέραν των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, της ποιότητας της επιχειρηματικής κοινότητας, ο διεθνής ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η τεχνολογία κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Σκάνδαλα όπως αυτά της Folli Follie και της MLS αυξάνουν τις αρνητικές εντυπώσεις. Τις αρνητικές εντυπώσεις αυξάνουν και οι ιστορίες των σκανδάλων ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια σε ξένα χρηματιστήρια όπως η Aegean Marine Petroleum Network και η Excel Maritime και έγιναν στόχος δικαστικών ερευνών.

Είναι παράδοξο που το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ελάχιστες εισηγμένες επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Καθόλου παράδοξο δεν είναι που οι περισσότερες από τις σημαντικές εισηγμένες επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν εισάγει τις μετοχές και σε άλλες διεθνείς αγορές ή έχουν μεταφέρει έδρες τους εκτός Ελλάδας για να μην αντιμετωπίζονται σαν ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια...

Επιπλέον η πρόσβαση των Ελλήνων επενδυτών σε διεθνείς αγορές απευθείας μέσω διαδικτυακών χρηματιστηριακών έχει γίνει εύκολη διαδικασία εφικτή ακόμη και από τεχνολογικά και χρηματιστηριακά αναλφάβητους.

Μοιραία στην ελληνική αγορά έχουν απομείνει ελάχιστοι εγχώριοι επενδυτές ενώ δραστηριοποιούνται κυρίως ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου.

Πριν από 20-30 χρόνια ο μέσος Έλληνας επενδυτής δεν είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και στην έγκαιρη πληροφόρηση. Σήμερα στον τομέα αυτόν υπάρχουν επαναστατικές ανατροπές. Γιατί να επενδύσει κάποιος στον τοπικό αντιπρόσωπο ή σε μια φτωχή απομίμηση της Google ή της Microsoft όταν από ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να αγοράσει τις μετοχές των εταιρειών αυτών σε πραγματικό χρόνο απευθείας στη Νέα Υόρκη;

Οι εγχώριες χρηματιστηριακές που κέρδιζαν παλιά λόγω των προμηθειών από τις συναλλαγές μπορούν να επιβιώσουν πλέον μόνο παρέχοντας συμβουλές ή υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας.

Το ίδιο και ο οικονομικός τύπος που εκτός της ισχνής εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να δίνει περισσότερο βάρος στις διεθνείς επιχειρηματικές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στους τομείς του χρηματιστηρίου και της οικονομικής ενημέρωσης είναι ραγδαίες και η προσαρμογή σ’ αυτές είναι η μοναδική δίοδος επιβίωσης.

Η ανάσταση του χρηματιστηρίου μοιάζει πιο δύσκολη και από την ανάσταση του Λαζάρου…

Το μέλλον των μικρών περιφερειακών αγορών είναι να γίνουν παραρτήματα μεγαλύτερων χρηματιστηριακών πλατφορμών. Όσο ταχύτερα το αντιληφθούν αυτό κυβέρνηση και χρηματιστήριο τόσο καλύτερα για επιχειρήσεις, μετόχους και οικονομία...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

08 Ιουν 2021 | 07:06

Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

07 Ιουν 2021 | 06:32

Περιμένοντας την έκρηξη μετά την πανδημία...

Οι περισσότερες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

04 Ιουν 2021 | 06:32

Το "χρηματιστήριο" του οργανωμένου εγκλήματος...

Η κρατούσα άποψη είναι πως η αύξηση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών του υποκόσμου τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην άρση του "lockdown" μετά από ένα χρόνο και πλέον συνθηκών πανδημίας.

03 Ιουν 2021 | 06:33

Το επαίσχυντο και το επωφελές...

Η επιβίωση ενός λαού δια μέσου της ιστορίας απαιτεί ισχυρή ταυτότητα, σθένος αλλά και απαράμιλλη ευελιξία να ανταπεξέλθει τις περιόδους της παρακμής που ακολουθούν αυτές της ακμής.

02 Ιουν 2021 | 07:23

Το δυσάρεστο διάλειμμα του Αλέξη...

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δίκιο στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά δεν κάνει καθόλου λόγο για την "ταμπακιέρα". Για το καλοκαίρι του 2015.

01 Ιουν 2021 | 08:04

Γιατί επιμένουν με τη Θράκη...

Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας αξιωματούχος μπορεί να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ή τη χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο μπορεί και κάθε Τούρκος αξιωματούχος να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

31 Μαϊ 2021 | 06:42

Παράθυρο ευκαιρίας το Φθινόπωρο...

Αν προσέξει κάποιος τους αριθμούς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτοί ακολουθούν πορεία αντίστροφη με αυτούς της επιδημίας.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1956 28 Μαϊ 2021 | 17:58

Στα χέρια των Τούρκων της Dardanel περνά η ελληνική εταιρεία Καλλιμάνης

Ο διοικητικό συμβούλιο της Dardanel εξαγοράζει την Καλλιμάνης ΑΕ

28 Μαϊ 2021 | 06:32

Η ένοχη σιωπή των πολιτικών μας...

Η χώρα μας, με επικεφαλής την κυβέρνηση, διανύει μια περίοδο αυτάρεσκης ικανοποίησης, εν μέρει και λόγω των εντυπωσιακών επιτυχιών στη διαχείριση σημαντικών έκτακτων περιστατικών και καταστάσεων που ενέσκηψαν την τελευταία διετία.

27 Μαϊ 2021 | 06:32

Παππάς όμως σημαίνει Τσίπρας...

Την παραβολική διδαχή του θράσους που περικλείει ο πυρήνας της παραπάνω ιστορίας θυμίζει η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ έναντι του σκανδάλου Καλογρίτσα.

26 Μαϊ 2021 | 06:30

Ανατροπή του σκηνικού...

Το 2022 μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις... Με βασικότερη αυτή της ριζικής ανατροπής του σκηνικού των μηδενικών επιτοκίων που έχουν πλημμυρίσει την παγκόσμια οικονομία με χώρες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις "ζόμπι".

24 Μαϊ 2021 | 07:37

Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης, το άνοιγμα σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν τεθεί πλέον σε σταθερή καθοδική τροχιά...