Πληθωρισμός και λεφτόδεντρα

Σε μία ελεύθερη (ή έστω "ελεύθερη") αγορά οι τιμές αλλάζουν συχνά και εξαιτίας πολλών και διαφορετικών λόγων.

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που, όταν εμφανιστεί, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις εθνικές οικονομίες τοπικά αλλά συνολικά διεθνώς.

Κατά το παρελθόν έχει προκαλέσει μεγάλες κρίσεις ανά την Υφήλιο και θεωρείται ως η γενεσιουργός αιτία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Σαν πληθωρισμός ορίζεται η γενικευμένη κίνηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών, σε έναν οικονομικό χώρο. Ανάλογα με την κατεύθυνση της κίνησης προσδιορίζεται ως αποπληθωρισμός, στασιμοπληθωρισμός, υπερπληθωρισμός κ.ο.κ.

Σε μία ελεύθερη (ή έστω "ελεύθερη") αγορά οι τιμές αλλάζουν συχνά και εξαιτίας πολλών και διαφορετικών λόγων. Όσο αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε ένα συγκεκριμένο εύρος και δεν επηρεάζουν τις τιμές συνολικά σε όλα τ’ αγαθά και τις υπηρεσίες, το φαινόμενο είναι όχι μόνο ανεκτό, αλλά και επιθυμητό για την υγιή λειτουργία της αγοράς.

Η εκάστοτε Κεντρική Τράπεζα και οι οικονομικές αρχές παρακολουθούν την πορεία του και λαμβάνουν τα μέτρα που εκείνοι θεωρούν κατάλληλα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ώστε να μην επεκταθεί και να παραμείνει στα επιθυμητά όρια.

Τα όρια αυτά, διαχρονικά ποικίλουν ανάλογα με τις οικονομικές θεωρίες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου τη συγκεκριμένη εποχή, αλλά για τις μεγαλύτερες οικονομίες ο στόχος παραμένει κοντά στο 2%, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών!

Με το ξέσπασμα και τη διάδοση της πανδημίας από τη μεγαλύτερη ΒΙ.ΠΕ. του πλανήτη που λέγεται Κίνα, αναπόφευκτα δόθηκαν σοβαρότατα πλήγματα στη λειτουργία και συνοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προμηθεύει τα πλείστα όσα αγαθά, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτά τα πλήγματα είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές ελλείψεις σε πολλά από τα αγαθά, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές (αλλά λελογισμένες) αυξήσεις των τιμών τους. Μέχρι εδώ δεν είχαμε τίποτε το εξαιρετικό από οικονομικής απόψεως. Απλά μια αυξημένη ζήτηση χωρίς επαρκή προσφορά, κάτι όχι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, αλλά με αρκετά μεγάλο αριθμό προϊόντων να επηρεάζεται.

Τα άσχημα ξεκίνησαν όταν, με την πάροδο του χρόνου και την εφαρμογή των εμβολίων κατά του ιού, οι ανθρώπινες κοινωνίες άρχισαν να επανέρχονται μαζικά σε κανονικούς ρυθμούς. Ξαφνικά η ζήτηση γιγαντώθηκε, χωρίς να υπάρχει η άμεση δυνατότητα αντίστοιχης αύξησης της προσφοράς. Το τι επακολούθησε είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς. Το βιώνουμε εξάλλου εδώ και μερικές εβδομάδες, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Βρισκόμαστε στις αρχές ενός κλασικού φαινομένου ανάπτυξης υπερπληθωρισμού, ταχύτατης και σημαντικής αύξησης τιμών όλων των βασικών αγαθών.

Ενός φαινομένου που οι σύγχρονες οικονομίες έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα απαραίτητα εκείνα αντανακλαστικά, που χρειάζονται για να το καταπολεμήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά το οποίο θα μπορούσε να μεταμορφωθεί από βραχυχρόνιο γεγονός σε μακροχρόνια και δισεπίλυτη κρίση, πολύ-πολύ εύκολα. Το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρξει χαλαρή αντιμετώπιση και να γίνουν 1-2 σημαντικά λάθη.

Λάθη σαν αυτές τις προτάσεις οι οποίες ακούγονται τις τελευταίες ημέρες που η κουβέντα για υψηλότερες τιμές και μεγάλες αυξήσεις, έχει πάρει διαστάσεις. Προτάσεις οι οποίες ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά του πληθωρισμού.

Ποια μέτρα, θ’ αναρωτιέστε σίγουρα! Μα φυσικά "παροχές προς τους αδύναμους οικονομικά" και "ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας των μισθών"! Σαν να λέμε δηλαδή ότι, για να σβήσει η πυροσβεστική μια πυρκαγιά, θα πρέπει να ρίξει στις φλόγες... κάμποση βενζίνα. Τόσο οι παροχές όσο και οι αυξήσεις στους μισθούς αυξάνουν τη ρευστότητα στο σύστημα και άρα ενισχύουν τη ζήτηση. Δηλαδή μεγαλώνουν την αιτία του προβλήματος! Είναι τόσο απλό!

Είναι να τρελαίνεται κανείς! Να βγαίνει πραγματικά από τα ρούχα του με την επιδεικνυόμενη άγνοια (αν θεωρήσουμε πως είναι άγνοια και όχι λαϊκισμός)!

Η καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο τρόπους: τη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Επειδή η πρώτη δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα φάση, λόγω της πανδημίας, απομένει μόνο η δεύτερη.

Πρόκειται για μία σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα η οποία όμως δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και καλά θα κάνουμε όλοι να επικεντρωθούμε ακριβώς σε αυτό: την όσο τον δυνατό μεγαλύτερη, "φρενήρη" αν γίνεται αύξηση του ανταγωνισμού. Είναι ο μοναδικός εφικτός υπό τις δεδομένες συνθήκες τρόπος, για να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι τιμών που χωρίς αμφιβολία έχει ξεκινήσει και θα κάνει συνεχώς όλο και πιο έντονη την παρουσία του.

Όποιος διαφωνεί, ας προσλάβει ένα πρωτοετή από κανονική σχολή Οικονομικών για ένα μάθημα δεκαπέντε, το πολύ τριάντα λεπτών. Δεν θα χρειαστεί παραπάνω. Εγγυημένα!

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 11 Οκτ 2021 | 18:43

Σ' ένα σοβαρό κράτος...

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί της χώρας, προσπαθούν με κάθε τρόπο ν’ απεργήσουν

29 Σεπ 2021 | 17:40

Το παιχνίδι αλλάζει!

Οι δυνατότητες συνεργασίας των Belh@rra με τα Rafale καθιστούν την Ελλάδα απόλυτα ικανή για να αμυνθεί απέναντι σε οποιοδήποτε προσπάθεια προσβολής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

28 Σεπ 2021 | 20:35

Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ 27 Σεπ 2021 | 15:35

Ψηφοθηρικές γελοιότητες!

Αρχές, ηθική και νομιμότητα θυσιάζονται στον βωμό της ψηφοθηρίας

26 Οκτ 2021 | 07:02

Η αναμέτρηση με την Τουρκία στην τελική ευθεία...

Μετά τη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου η οποία αμφισβητεί τα σχέδια της τουρκικής "Γαλάζιας Πατρίδας" με το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος προχωρούν στην έμπρακτη αξιοποίηση της συμφωνίας μέσω της ενεργειακής διασύνδεσης με υποβρύχιο καλώδιο.

25 Οκτ 2021 | 08:06

Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα…

Προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες που υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις είναι προσωρινές λόγω αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν τις μετακυλούν στις τιμές.

25 Οκτ 2021 | 07:30

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς

Τι τους παθιάζει; Ζητήματα που εσένα σού φαίνονται ακατανόητα. Αδιανόητα. Ανόητα ή -στην καλύτερη περίπτωση- αυτονόητα.

22 Οκτ 2021 | 07:53

Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:57

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου

Ακόμα και η "ανακοίνωση" της υποψηφιότητάς του είχε το γνωστό στιλ του Παπανδρέου.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.