Ποιο θα είναι το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία

Το ζήτημα δεν είναι η απόλυτη ικανοποίηση, αλλά μια ισορροπημένη δυσαρέσκεια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποιο θα είναι το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία

Η δημόσια συζήτηση για την Ουκρανία είναι μόνο για τη σύγκρουση. Ξέρουμε, όμως, πού πηγαίνουμε; Στη ζωή μου, έχω δει τέσσερις πολέμους να ξεκινούν με μεγάλο ενθουσιασμό και δημόσια στήριξη, για τους οποίους όμως δεν γνωρίζαμε πως θα τελειώσουν και από τους τρεις υποχωρήσαμε μονομερώς. Η πολιτική κρίνεται από το πως τελειώνει, όχι από το πως αρχίζει.

Πάρα πολύ συχνά η ουκρανική κρίση τίθεται ως μια αναμέτρηση: αν η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ανατολής ή της Δύσης. Αλλά αν η Ουκρανία θα επιβιώσει και αναπτυχθεί, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «φυλάκιο» αλλά πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ τους.

Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί ότι αν προσπαθήσει να αναγκάσει την Ουκρανία σε ένα καθεστώς δορυφόρου, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση των συνόρων της και πάλι, θα οδηγούσε τη Μόσχα να επαναλάβει την ιστορία των αυτοεκπληρούμενων κύκλων των αμοιβαίων πιέσεων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν η Ουκρανία θα επιβιώσει και αναπτυχθεί, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «φυλάκιο» αλλά πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα

Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι για τη Ρωσία η Ουκρανία δεν είναι απλά μια ξένη χώρα. Η Ρωσική ιστορία ξεκίνησε σε αυτό που ονομάστηκε το Κράτος των Ρως. Η ρωσική θρησκεία εξαπλώθηκε από εκεί. Η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσίας για αιώνες και οι ιστορίες τους διαπλέκονταν από πριν. Μερικές από τις πιο σημαντικές μάχες για την ελευθερία των Ρώσων, αρχής γενομένης από τη Μάχη του Πολτάβα το 1709, έγιναν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας – με τον οποίο η Ρωσία προβάλλει τη δύναμή της στη Μεσόγειο – βασίζεται σε μακροχρόνια μίσθωση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Ακόμη και γνωστοί αντιφρονούντες όπως ο Αλεξάντερ Σολζένιτσιν και ο Γιόζεφ Μπρότσκι επέμειναν ότι η Ουκρανία ήταν αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας και, μάλιστα, της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναγνωρίσει ότι η γραφειοκρατική αναβλητικότητα και η υποταγή της στρατηγικής στην εσωτερική πολιτική, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της σχέσης της Ουκρανίας με την Ευρώπη, συνέβαλε για να γίνει η διαπραγμάτευση, κρίση. Η εξωτερική πολιτική είναι η τέχνη του καθορισμού προτεραιοτήτων.

Οι Ουκρανοί είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Ζουν σε μια χώρα με μια περίπλοκη ιστορία και πολύγλωσση σύνθεση. Το δυτικό κομμάτι της προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ενωση το 1939, όταν ο Στάλιν και ο Χίτλερ διαχώρισαν τα ιμάτια. Η Κριμαία, όπου το 60% του πληθυσμού είναι Ρώσοι, έγινε μέρος της Ουκρανίας μόλις το 1954, όταν ο Νικίτα Χρουστσόφ, γεννημένος Ουκρανός, δώρισε την περιοχή ως μέρος των γιορτασμών για τα 300 χρόνια της ρωσικής συμφωνίας με τους Κοζάκους.

Το δυτικό μέρος είναι κατά κύριο λόγο καθολικό, το ανατολικό ορθόδοξο. Η δύση μιλά ουκρανικά, η ανατολή κυρίως ρωσικά. Οποιαδήποτε προσπάθεια της μίας πλευράς της Ουκρανίας να κυριαρχήσει επί της άλλης, όπως ήταν το σχέδιο, θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο ή διάσπαση. Η αντιμετώπιση της Ουκρανίας σαν ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης θα εξαφανίσει για δεκαετίες οποιαδήποτε προοπτική να οδηγηθούν η Ρωσία και η Δύση- ειδικά η Ρωσία και η Ευρώπη- σε ένα διεθνές σύστημα συνεργασίας.

Η αντιμετώπιση της Ουκρανίας σαν ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης θα εξαφανίσει οποιαδήποτε προοπτική να οδηγηθούν η Ρωσία και η Δύση σε ένα διεθνές σύστημα συνεργασία

Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη μόλις 23 χρόνια. Πριν από αυτό ήταν κάτω από μια μορφή ξένης κυριαρχίας από τον 14ο αιώνα. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι ηγέτες της δεν έχουν μάθει την τέχνη του συμβιβασμού, ακόμα λιγότερο την ιστορική προοπτική. Η πολιτική στην ανεξάρτητη Ουκρανία δείχνει ξεκάθαρα ότι η ρίζα του προβλήματος είναι οι προσπάθειες των πολιτικών να επιβληθούν στα ανυπόταχτα τμήματα της χώρας, πρώτα από τη μία πλευρά, μετά από την άλλη. Αυτή είναι η ουσία της σύγκρουσης ανάμεσα στον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και τη βασική του πολιτική αντίπαλο Γιούλια Τιμοσένκο. Αντιπροσωπεύουν τις δύο πλευρές της Ουκρανίας και δεν έχουν δείξει προθυμία να μοιραστούν την εξουσία. Μία σοφή αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία θα αναζητούσε τον τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους αυτές οι δύο πλευρές της χώρας. Πρέπει να αναζητήσουμε τη συμφιλίωση και όχι την κυριαρχία της μίας πλευράς.

Η Ρωσία και η Δύση- και λιγότερο από όλους οι διαφορετικές πλευρές στην Ουκρανία- δεν έδρασαν στη βάση αυτής της αρχής. Ο καθένας έκανε την κατάσταση χειρότερη. Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να επιβάλει στρατιωτική λύση χωρίς να απομονώσει τον εαυτό της, τη στιγμή που μεγάλο μέρος των συνόρων της είναι ήδη επισφαλές. Για τη Δύση, η δαιμονοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι πολιτική. Είναι άλλοθι για την απουσία πολιτικής.

Ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως, όποια κι αν είναι τα παράπονά του, η πολιτική των στρατιωτικών επιβολών θα προκαλέσει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία ως μία δύναμη που παρεκτράπηκε και η οποία πρέπει να διδαχθεί με υπομονή τους κανόνες συμπεριφοράς που έχει καταρτίσει η Ουάσιγκτον. Ο Πούτιν είναι κάποιος που ασκεί σοβαρή στρατηγική στο πλαίσιο της Ρωσικής ιστορίας. Η κατανόηση των αξιών και της ψυχολογίας των ΗΠΑ δεν είναι στα ισχυρά του χαρτιά. Ούτε η κατανόηση της ρωσικής ιστορίας και ψυχολογίας είναι τα δυνατά σημεία εκείνων που χαράζουν την πολιτική των ΗΠΑ.

Το ζήτημα δεν είναι η απόλυτη ικανοποίηση, αλλά μια ισορροπημένη δυσαρέσκεια

Οι ηγέτες όλων των πλευρών πρέπει να επιστρέψουν στην εξέταση των αποτελεσμάτων και όχι να ανταγωνίζονται για το θεαθήναι. Αυτή είναι η άποψη μου για μία λύση συμβατή με τις αξίες και τα συμφέροντα όλων των πλευρών:

1. Η Ουκρανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαλέξει ελεύθερα τις πολιτικές και οικονομικές της συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

2. Η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μία θέση που είχα εκφράσει πριν από επτά χρόνια όταν προέκυψε το ζήτημα τελευταία φορά.

3. Η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη να σχηματίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση συμβαδίζει με τις επιθυμίες του λαού της. Στη συνέχεια, σοφοί Ουκρανοί ηγέτες θα πρέπει να επιλέξουν την πολιτική της συμφιλίωσης ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της χώρας τους. Διεθνώς, πρέπει να επιδιώξουν την υιοθέτηση μίας θέσης ανάλογης με εκείνη της Φινλανδίας. Αυτή η χώρα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ανεξαρτησία της και συνεργάζεται με τη Δύση στους περισσότερους τομείς, αλλά αποφεύγει προσεκτικά να αναπτύξει εχθρότητα με τη Ρωσία.

4. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι ασύμβατη με τους κανόνες της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης. Αλλά είναι δυνατό να μπει η σχέση της Κριμαίας με την Ουκρανία σε μία λιγότερο συμπαγή βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας επί της Κριμαίας. Η Ουκρανία θα πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της περιοχής με εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει και την αφαίρεση κάθε ασάφειας για το στάτους του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Αυτές είναι αρχές, όχι συνταγές. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα της περιοχής θα ξέρουν ότι δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτές από όλα τα μέρη. Το ζήτημα δεν είναι η απόλυτη ικανοποίηση, αλλά μια ισορροπημένη δυσαρέσκεια. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση βασισμένη σε αυτές, ή σε ανάλογες αρχές, τότε η κατάσταση θα οδηγηθεί στην αντιπαράθεση ταχύτερα. Η στιγμή για αυτό θα έρθει αρκετά σύντομα.

* Ο Χένρι Κίσσιγκερ είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

ΠΗΓΗ: Washington Post


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 25 Νοε 2021 | 11:27

Bloomberg: Πρόταση της ΕΕ να λήγει στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμών για τα ταξίδια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ 25 Νοε 2021 | 09:43

Τραγωδία στη Σιβηρία: Τουλάχιστον ένας νεκρός, δεκάδες εγκλωβισμένοι μετά από πυρκαγιά σε ανθρακωρυχείο

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες παγιδεύτηκαν έπειτα από φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη σε ανθρακωρυχείο στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας στη Ρωσία,

22 Νοε 2021 | 09:37

Στο ευρωπαϊκό φρενοκομείο

Η πανδημία θα μπορούσε εύκολα να σημαίνει την πλήρη καταστροφή, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΚΠΡ. ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 21 Νοε 2021 | 19:48

Το Κρεμλίνο "αδειάζει" τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν: Το κέντρο του τουρανικού κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι το κέντρο του τουρανικού κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 18 Νοε 2021 | 19:03

Πούτιν: Η Δύση δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας να μην περάσει τις "κόκκινες γραμμές"

Ομιλία Πούτιν σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα - Τι είπε για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και την κατάσταση σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρμενία

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ 17 Νοε 2021 | 14:01

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την αγορά και τέταρτου γεωτρύπανου

Η Τουρκία πρόσθεσε και τέταρτο γεωτρύπανο για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σκάφος θα αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΙΔΙΑ 17 Νοε 2021 | 11:24

Αννα Διαμαντοπούλου: Ορκίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και εργασίας.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 15 Νοε 2021 | 08:12

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

Nέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας αναμένεται να υιοθετήσουν Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Λευκορωσίας.

ΖΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ» 14 Νοε 2021 | 19:39

Πολωνία: Ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την "υβριδική επίθεση" της Λευκορωσίας

"Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα" διαμηνύει ο Μπορέλ για την κρίση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ 13 Νοε 2021 | 11:10

Ρωσία - Οργή Πούτιν: Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα είναι σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα

Ο Πούτιν λέει ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα είναι σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα. "Η Ρωσία δεν έχει σχέση με την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας".

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ 11 Νοε 2021 | 22:43

Λευκορωσία: Χιλιάδες συνοριοφύλακες και αστυνομικούς αναπτύσσει η Ουκρανία στα σύνορα

Η Ουκρανία, που μοιράζεται ένα μέρος των συνόρων με τη Λευκορωσία και με την Πολωνία, στο δυτικό, προσπαθεί να αποφύγει μια ανάλογη κατάσταση στα σύνορά της

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 09 Νοε 2021 | 16:12

ΕΜΑ: "Πράσινο φως" τις επόμενες ημέρες για δύο θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα

Θα είναι η πρώτη φορά που ο EMA εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες - μονοκλωνικών αντισωμάτων - γιατη θεραπεία του κορονοϊού

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 05 Νοε 2021 | 17:33

Βερολίνο: Ρώσος κατάσκοπος της FSB ο διπλωμάτης που έπεσε στο κενό- Την ταυτότητά του αποκαλύπτουν ξένα ΜΜΕ

O Ρώσος διπλωμάτης που βρέθηκε νεκρός κοντά στην πρεσβεία της χώρας στο Βερολίνο ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.