Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...
Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου (ΓΑΠ) αντιλαμβανόμενος την ατυχία ως τύχη κέρδισε τις εκλογές του 2009 με το σύνθημα "Λεφτά Υπάρχουν" προσφέροντας "σανίδα" σωτήριας εξόδου στον έτερο πολιτικό κληρονόμο κ. Κ. Καραμανλή που είχε φέρει τη χώρα πέραν του χείλους της χρεοκοπίας με έλλειμμα που ξεπερνούσε το 15% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια ο ΓΑΠ καθυστέρησε αρκετούς μήνες να αντιληφθεί πως η χώρα τελούσε υπό χρεοκοπία αλλά όταν το αντελήφθη έκανε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αποφύγει τα "βράχια" και να αποβληθεί από την Ευρωζώνη.

Την ίδια περίοδο βέβαια ο κ. Σαμαράς στην αντιπολίτευση "λοξοκοιτούσε" προς το αντιμνημονιακό μέτωπο με τα Ζάππεια 1 και 2. Προς τιμήν της, η κ. Μπακογιάννη τότε στάθηκε πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Τούτο μάλλον το χρεώθηκε παρά το πιστώθηκε όπως έδειξε η συνέχεια...

Αρκετοί τότε ισχυρίστηκαν πως ο Γ. Παπανδρέου εκλήθη να διαχειριστεί μια χρεοκοπία την οποία μακροπρόθεσμα δρομολόγησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80 και ολοκλήρωσε με απαράμιλλη φροντίδα ο Κ. Καραμανλής της "Πασοκοποιημένης" στην ύστερη μεταπολίτευση Ν.Δ. την τετραετία 2004-2009.

Στις εκλογές του 2015 ο ΓΑΠ κατέβηκε στις εκλογές με το ΚΙΔΗΣΟ που απέσπασε 2,68% (περί τις 150.000 ψήφους) κόντρα στο ΠΑΣΟΚ που προσγειώθηκε στο 4,60% από 13,18% που είχε πάρει το 2012 υπό τον Ευ. Βενιζέλο.

Αυτό σημαίνει πως 150.000 άνθρωποι επέδειξαν απόλυτη πίστη στο όνομα Παπανδρέου. Δηλαδή πρόκριναν τον κληρονόμο από το κληροδότημα. Τούτο αποτελεί μια ισχυρή "προίκα" για τον ΓΑΠ στις επικείμενες εξελίξεις.

Τούτα όμως άπτονται περισσότερο του πεδίου της ψυχανάλυσης και δη της Φροϋδικής σχολής και δεν μας αφορούν επί του παρόντος.

Οι εξελίξεις
Μετά την ασθένεια και απόσυρση της κας Γεννηματά ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε λοιπόν να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Κάποιοι αντιμετώπισαν την απόφαση με τη θυμηδία που αντιμετωπίζουν τις εκ ματαιοδοξίας προσπάθειες εκπεσόντων ανάκτων να διεκδικήσουν τους οικογενειακούς τους τίτλους προκειμένου να βασιλέψουν έστω και στα ερείπια..

Κάποιοι άλλοι όμως διείδαν πως μια μερίδα της κοινής γνώμης παραμένει ιδιαίτερα προσκολλημένη σε σύμβολα και ονόματα, γεγονός που καθιστά την επάνοδο ενός Παπανδρέου ικανή να δημιουργήσει ανατροπές.

Το ερώτημα που έχει ουσία εν προκειμένω είναι αν η επάνοδος του ΓΑΠ μπορεί να βγάλει το ΚΙΝΑΛ από την κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στην οποία έχει περιέλθει και αν συμβεί αυτό ποιες είναι οι μετατοπίσεις που μπορεί να λάβουν χώρα στο πολιτικό σκηνικό.

Τουτέστιν: Από ποια κόμματα προς ποια άλλα μπορεί να υπάρξουν μετακινήσεις...

α) Ν.Δ. => ΚΙΝΑΛ

β) ΚΙΝΑΛ => Ν.Δ.

γ) ΣΥΡΙΖΑ=> ΚΙΝΑΛ

δ) ΚΙΝΑΛ => ΣΥΡΙΖΑ

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να επισημάνουμε πως η απόφαση του ΓΑΠ να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν είναι άσχετη από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν απώλειες για τη Ν.Δ. τις οποίες όμως δεν καρπούται ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στο ίδιο μήκος κύματος ερμηνεύονται και οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την πορεία της πανδημίας.

Ορισμένοι θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ υπό τον ΓΑΠ θα εξελιχθεί στον εταίρο που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έχουν μεταπηδήσει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που από κάποιους ερμηνεύτηκε ως ενέργεια που απέρρεε από οδηγίες του ιδίου.

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως το ΚΙΝΑΛ υπό τον Παπανδρέου θα μπορέσει να επανασυσπειρώσει τους "Πασόκους" του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύονται γιατί δεν βλέπουν προοπτική επανόδου στην εξουσία.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί από τους όψιμους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισθανθούν πως διαπράττουν ιεροσυλία ψηφίζοντας εναντίον ενός Παπανδρέου.

Δεν πρέπει να ξεχνάνε πως ένα από τα ατού του Αλέξη Τσίπρα ήταν η μίμηση της φωνής και του τρόπου ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία όσων έχουν ψηφίσει ΚΙΝΑΛ στις εκλογές βρίσκεται εγγύτερα στις θέσεις του κ. Μητσοτάκη παρά του κ. Τσίπρα.

Μια μετακίνηση του ΚΙΝΑΛ υπό τον Παπανδρέου εγγύτερα στις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί παρά να χαροποιεί τον κ. Τσίπρα. Τούτο γιατί μπορεί να αφαιρέσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ προς τη Ν.Δ.

Δηλαδή: Αντί για α + γ να έχουμε β + δ ή α-β > γ-δ...

Σε κάθε περίπτωση όμως στο σύμπαν μας ισχύουν οι ταυτότητες όπως: (α - β)2 = α2 - 2αβ + β2 και α2 - β2 = ( α + β ) · ( α - β ) αλλά το ζήτημα έγκειται πως ο μέσος ψηφοφόρος δεν αποφασίζει με ορθολογικά ή έστω μαθηματικά κριτήρια.

Μια σαφέστερη εικόνα θα έχουμε σε μερικές εβδομάδες ή μήνες όταν οι εξελίξεις αποτυπωθούν στο συναισθηματικό πεδίο του εκλογικού σώματος και δρομολογήσουν ανάλογες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Τότε θα αντιληφθούμε πού ποντάρει ο Γιώργος και κυρίως ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

2) Κρύος Χειμώνας...
Οι ελλείψεις σε κάρβουνο συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κίνα τόσο λόγω καιρικών προβλημάτων όσο λόγω "πράσινων" πολιτικών.

Με πάνω από το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από άνθρακα οι επόμενοι μήνες μπορεί να αποδειχτούν μήνες εξελίξεων... Απλώς μια μικρή κεντρική βλάβη σχεδιασμού, σχολίαζε ο καθηγητής Steve Hanke...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 06:55

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

19 Νοε 2021 | 07:06

Η επόμενη κρίση σε 9 εικόνες…

Αυτή η ψευδαίσθηση συνοψίζεται στη φράση "η νέα εποχή".

18 Νοε 2021 | 06:52

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

17 Νοε 2021 | 06:59

Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

16 Νοε 2021 | 08:16

Δυστυχώς ο Ερντογάν δείχνει τον δρόμο...

Αναμφίβολα η ενέργεια αποτελεί το βασικότερο συστατικό μιας οικονομίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

12 Νοε 2021 | 06:55

Στην παγίδα του Πούτιν και Ερντογάν...

Δεν γνωρίζω αν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 είναι επιτεύξιμοι και με πιο κόστος ή αν οι συνθήκες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμες...