Πολλές ταχύτητες ή σίγουρη διάλυση

Η διαδικασία ενοποίησης πάντα με δύο ή περισσότερες ταχύτητες προχωρούσε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πολλές ταχύτητες ή σίγουρη διάλυση

Βλέπω πολλούς να εξανίστανται επειδή η ΕΕ θα προχωρήσει με δύο ή πολλαπλές ταχύτητες. Οι ενστάσεις θα ήταν κατανοητές άν μέχρι τώρα η ευρωπαϊκή ενοποίηση, προχωρούσε με διαφορετικό τρόπο και σήμερα ο τρόπος αυτός άλλαζε. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Η διαδικασία ενοποίησης πάντα με δύο ή περισσότερες ταχύτητες προχωρούσε και στη συνέχεια ακολουθούσαν και όποιοι το επιθυμούσαν.

Έτσι δεν δημιουργήθηκε η ΕΕ; Δεν προχώρησαν 28 χώρες μαζί. Ξεκίνησαν 6 (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) και δημιούργησαν την Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και στη συνέχεια την ΕΟΚ. Οι 6 στην πορεία έγιναν 9, 10, 12 για να φθάσουν στους 28. Κάποιοι προχωρούσαν και οι υπόλοιποι στη συνέχεια χτυπούσαν την πόρτα. Το ίδιο δεν έγινε με την Νομισματική Ενωση;

Ξεκίνησαν 11 μέλη, αμέσως εντάχθηκε η Ελλάδα ως το 12ο κι ακολούθησαν Σλοβενία (2007), Κύπρος, Μάλτα (2008), Σλοβακία (2009), Εσθονία (2011), Λετονία (2014), Λιθουανία (2015). Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), συνεδριάζουν και σε χωριστές συνεδριάσεις από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) που απαρτίζεται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όλων των κρατών-μελών. Επίσης σε πολλούς τομείς τα κράτη-μέλη κινούνται σε άλλες ταχύτητες (πχ Συνθήκη Σένγκεν).

Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υπάρχει και υπήρχε από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας για ευρωπαϊκή ενοποίηση. Διαφορετικά δεν θα είχε προχωρήσει τίποτα απολύτως. Έτσι συζητείται να προχωρήσει και τώρα η ΕΕ. Με βάση τα σενάρια που παρουσιάζονται στη Λευκή Βίβλο, αυτοί που θέλουν να κάνουν περισσότερα, μπορούν να το κάνουν. Η ΕΕ των 27 (η Βρετανία ξεκινά τις διαδικασίες εξόδου) προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, να κινηθούν πιο αποφασιστικά.

Δεν θα ήταν καλύτερα να προχωρήσουν όλοι μαζί; Θεωρητικά ναι, αλλα πώς; Η Ενωση αν συνεχίσει να προχωρά με πολύ αργά βήματα, ώστε να ακολουθούν όλοι στον ίδιο ρυθμό, αυτό μαθηματικά οδηγεί στη διάλυση. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ομοσπονδία, με ηγεσία που θα εκλέγεται από τους λαούς της Ευρώπης, ομοσπονδιακές δομές, ενιαίο νόμισμα για όλους, κοινό προϋπολογισμό. Αυτό σήμερα δεν είναι εφικτό. Είναι η Γαλλία έτοιμη να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση; Είναι η Γερμανία; Είναι η Ιταλία; Είναι η Ελλάδα; Η απάντηση είναι αρνητική.

Οι μόνοι που μιλούν για πολιτική ενοποίηση και ομοσπονδιακή Ευρώπη είναι κάποιοι ρομαντικοί. Κατά τα λοιπά, από τις κυρίαρχες δυνάμεις ακούμε διαρκώς για οικονομική διακυβέρνηση, περισσότερη Ευρώπη, Ευρώπη της αλληλεγγύης μπλα μπλα μπλα.... Η πλειοψηφία των κρατών θέλει να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία και ταυτόχρονα να υπάρξει κάποιας μορφής ενισχυμένη διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο της Ενωσης. Η όλο και στενότερη συνεργασία κάποιων κρατών και στη συνέχεια η ένταξη όσων το επιθυμούν, είναι ο τρόπος που ξέρει η Ευρώπη. Αυτό επιχειρείται και τώρα. Η κίνηση είναι πολύ πίσω από αυτό που θα έπρεπε να γίνει: πολιτική ενοποίηση. Αλλά δεν μπορεί να προωθηθεί αυτή τη στιγμή.

Ο άλλος δρομος είναι η στασιμότητα και η σίγουρη διάλυση. Ως εκ τουτου μια ΕΕ διαφορετικων ταχυτήτων είναι το μόνο που είναι ρεαλιστικό. Οσο για την Ελλάδα; Δυστυχώς κινδυνεύει με υποβιβασμό. Να προχωρήσουν δηλαδή οι υπόλοιποι της ευρωζώνης, που θα αποτελέσουν και το βασικό πυρήνα της νέας Ευρώπης, χωρίς εμάς. Εμείς να βρεθούμε από το πρώτο, στο δεύτερο βαγόνι. Ο χρόνος δεν μας βοηθάει. Μείναμε πολύ πίσω. Είναι αυτό που δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που νομίζει ότι μπορεί να σχεδιάζει όχι με βάση την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά με βάση τον ελληνικό εκλογικό κύκλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Ιουλ 2020 | 20:56

Ο χρυσός και η τέλεια καταιγίδα...

Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός; Για πολλούς και ποικίλους λόγους

29 Ιουλ 2020 | 14:24

Κι όμως ο Ερντογάν την "πάτησε"...

Από ελληνικής πλευράς υπήρξε μια πρωτοφανής διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση η οποία θύμισε ανάλογες καταστάσεις με το "Χόρα" και το "Πίρι Ρέις" τη δεκαετία του ‘80.

29 Ιουλ 2020 | 12:10

Ένα, δυο, τρία ελληνοτουρκικά παράδοξα

Η Αθήνα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

27 Ιουλ 2020 | 12:15

Οι δικαστές δεν παράγουν πλούτο

Τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των αναμενομένων των συνταξιούχων του Δημοσίου, δεν είναι στραγάλια για μια χώρα με δημόσιο χρέος οσονούπω 200% του ΑΕΠ.

27 Ιουλ 2020 | 11:28

Αχ και να 'χα μια πρόσκληση...

Η δεξίωση της Δημοκρατίας έχει -για όσους τουλάχιστον πρώτη φορά προσέρχονται- κάτι από παιδική χαρά.

24 Ιουλ 2020 | 13:33

Βρέχει λεφτά, προσοχή στις "σφαλιάρες"!

Όταν βρέχει εύκολα λεφτά, η χρεοκοπία παραμονεύει στην γωνία…

22 Ιουλ 2020 | 11:59

Τι σχεδιάζει η Τουρκία...

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να το τραβήξει η Τουρκία.

22 Ιουλ 2020 | 09:36

Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά είναι "κυνικά κτήνη"

Μήπως είναι πολλά για να μας πείσει η κ. Γεροβασίλη ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα και όλα έγιναν με πρωτοβουλία του κ. Ματθαιόπουλου;

21 Ιουλ 2020 | 12:19

Ποιος τελικά επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής;

Εθνική επιτυχία ή αιματηρός συμβιβασμός; Τι άλλαξε μετά την υπογραφή;

20 Ιουλ 2020 | 09:30

Οι επόμενες 100 κρίσιμες ημέρες...

Από σήμερα μέχρι την 3η Νοέμβρη απέχουμε 106 ημέρες ακριβώς.

20 Ιουλ 2020 | 08:57

Αγρανάπαυση

Ο Ξένιος Ζευς δεν πέθανε. Ήρθε όμως ίσως ο καιρός να αλλάξει ρούχα.

20 Ιουλ 2020 | 08:46

Ο τραγικός θάνατος του Βασίλη και ο (τραγικός) ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται δημοσκοπικά και επιστρέφει στις ρίζες του λαϊκισμού του 4%. Η γραμμή του κόμματος ανταποκρίνεται στην εναπομείνασα πελατεία.