Πώς πανδημία και φωτιές δρομολογούν εξελίξεις...

Καίτοι το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί κατά το επόμενο δίμηνο μέχρι τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι πλέον έχουν προετοιμαστεί για τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Πώς πανδημία και φωτιές δρομολογούν εξελίξεις...
Καίτοι το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί κατά το επόμενο δίμηνο μέχρι τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι πλέον έχουν προετοιμαστεί για τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες.

Σαν κρίσιμοι σταθμοί αυτής της πορείας θεωρούνται το άνοιγμα των σχολείων προσεχώς και η πτώση της θερμοκρασίας τα βράδια, η οποία θα οδηγήσει στο άνοιγμα των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης.Οι ημερήσιοι θάνατοι από "Covid-19” έχουν σταθεροποιηθεί κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τους 30, ενώ ενδιαφέρον έχουν και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Την περασμένη Παρασκευή π.χ. ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 364 από τους οποίους το 60,2% ήταν άνδρες.

Η μέση ηλικία τους ήταν περί τα 64 έτη. To 84,9% αυτών είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι οι 328 (90,11%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 36 (9,89%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.Με βάση τα στοιχεία αυτά κάποιος που είναι κάτω των 70 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα και είναι εμβολιασμένος ακόμη και αν κολλήσει τον ιό, οι πιθανότητες να νοσήσει σε βαθμό να χρειαστεί νοσοκομειακή υποστήριξη είναι μικρές.

Αντιθέτως κάποιος που είναι άνω των 70 ή έχει υποκείμενο νόσημα και παραμένει ανεμβολίαστος εγκληματεί εναντίον του εαυτού του και της κοινωνίας αφού αυξάνει τις πιθανότητες κάποιος να στερηθεί τις υπηρεσίες του Συστήματος Υγείας επειδή θα τις χρειαστεί ο ίδιος.

Ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα διαπράττει κάποιος που συνιστά σε άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να μην εμβολιαστούν είτε λόγω θρησκευτικής ή άλλης ιδεοληψίας, είτε λόγω κάποιων άλλων σκοπιμοτήτων...Η δε δημόσια υποστήριξη του αντιεμβολιαστικού συρμού από κάποιους αυτοσχέδιους ηγέτες οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πέραν από το ότι συνιστά ηθική εξαχρείωση, οφείλει να έχει και ποινικές προεκτάσεις καθώς αυτές οι συμπεριφορές προάγουν προσωπικά συμφέροντα με δόλιους τρόπους, που μπορεί να έχουν για κάποιους ολέθριες συνέπειες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για το τέλος της επιδημίας, στον βαθμό πάντα που δεν προκύψει κάποια μετάλλαξη, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.Αυτό που θα αναδυθεί στη συνέχεια είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της πρώτη μεγάλης πανδημίας του 21ου αιώνα, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν εν υπνώσει...

Η αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη (άρα η πυκνότητα και ο συγχρωτισμός των αναπνοών) και κυρίως του βιοτικού επιπέδου ενός σημαντικού μέρους του, δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με τη συχνότητα των επιδημιών και των ακραίων φυσικών φαινομένων, καταστάσεις που χρήζουν μιας συλλογικότερης αντιμετώπισης που απαιτεί ισχυρότερους κρατικούς αλλά κυρίως διακρατικούς θεσμούς.

Υπό αυτή την έννοια η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα σε συνδυασμό με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές ενδέχεται να δρομολογήσουν πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που ακόμη δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε...

Για όλα τούτα οφείλουμε να επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα στοιχεία και προβληματισμούς καθώς φαίνεται πως θα έχουν σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια.


2) Η Απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού...
Αγαπητέ Κώστα,

Έχουμε στο παρελθόν συζητήσει αρκετές φορές με την ιδιότητά μου ως μέλος του φόρουμ στο Capital.gr. Tα τελευταία χρόνια, έχω σταματήσει να γράφω λόγω έλλειψης χρόνου, τα άρθρα σου όμως τα διαβάζω τακτικά!

Υπηρετώ ως υγειονομικός (ιατρός) στο ΕΣΥ. Εμβολιασμένος!Παρά τις όποιες διαφωνίες μου με τα επιχειρήματα των ανεμβολίαστων συναδέλφων υγειονομικών σέβομαι την απόφασή τους να μην το κάνουν, για τους δικούς τους λόγους και να βγουν σε αναστολή χάνοντας το ψωμί τους.

Κατανόηση όμως δεν έχω καμία προς εκείνους τους συναδέλφους που την τελευταία στιγμή (μιλάω ουσιαστικά για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου) εμφανίστηκαν με πιστοποιητικά εμβολιασμού της Johnson & Johnson από Βουλγαρία ενώ ουσιαστικά στη Βουλγαρία δε πάτησαν ποτέ!

Γνωρίζω περίπτωση συναδέλφου μου που ενώ στο νοσοκομείο μας παρέχονταν το συγκεκριμένο εμβόλιο άμεσα και αυθημερόν εδώ και μήνες στους υπηρετούντες υγειονομικούς και ενώ ο ίδιος συμμετείχε σε όλες τις πρωτοβουλίες των ανεμβολιαστων συναδέλφων δηλώνοντας μάλιστα την πρόθεσή του να παραιτηθεί (ψεκασμένος που πίστευε σε βιοτσιπακια και κουταλάκια που μαγνητίζονται στο μπράτσο μετρά τον εμβολιασμό) τελικά την τελευταία μέρα κατέθεσε πιστοποιητικό εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο από Βουλγαρία! Το ακόμη πιο απαράδεκτο είναι ότι η διοίκηση το αποδέχτηκε κανονικότατα!Σε παρακαλώ και εσύ και άλλοι δημοσιογράφοι αναδείξτε το θέμα διότι είναι απαράδεκτο αρνητές υγειονομικοί να δείχνουν τέτοια αήθη συμπεριφορά τόσο απέναντι στους εμβολιασμένους συναδέλφους τους όσο και απέναντι σε αυτούς που έχουν το σθένος να βγαίνουν σε αναστολή για να μην εμβολιαστούν! Ακόμη πιο ανήθικη η στάση τους απέναντι στους ασθενείς τους οποίους θέτουν σε κίνδυνο!

Όλα αυτά θα ήταν εύκολο να λυθούν με μια οδηγία από το υπουργείο, ότι όσοι εμφάνισαν πιστοποιητικά από τρίτες χώρες μετά την ανακοίνωση του νόμου περί υποχρεωτικοτητας για εμβόλια που παρεχονταν και στη δική μας θα πρεπει να υποβληθούν προληπτικα σε τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθει αν έχουν αναπτυξει επαρκεις τιτλους! Πίστεψε με τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν!!!

Σε ένα κράτος τσίρκο που μιλάει περί υποχρεωτικοτητας αφήνοντας ορθάνοιχτα τα παράθυρα για κλασσικές απατεωνίστικες συμπεριφορές, πρέπει κάποιος να βάλει κάποια στιγμή τάξη. Είναι δε τουλάχιστο γελοίο στη προσπάθεια του να δείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμών το υπουργείο υγείας να κάνει τα στραβά ματιά σε όλα αυτά τα έκτροπα αν τα γνωρίζει! Σε ένα σοβαρό κράτος θα αναλάμβανε δράση ο εισαγγελέας και όλοι αυτοί οι αναιδέστατοι απατεώνες θα απολύονταν! Φτάσαμε στο σημείο οι έντιμοι αρνητές να μπαίνουν σε αναστολή και οι ανέντιμοι να λειτουργούν ως "stealth" υγειονομική βόμβα μέσα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας

Σου στέλνω ένα Line από δημοσίευμα που καταγγέλλει συγκεκριμένα κυκλώματα που στέλνουν το νόμιμο πιστοποιητικό σπίτι έναντι 500 ευρώ.

Αναδείξτε το θέμα, είναι ζήτημα ηθικής τάξης και προστασίας της δημοσίας υγείας!

Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με έκδοση κεντρικής οδηγίας από το υπουργείο καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι καλύπτονται μέσα από της σχέσεις διαπλοκής με τις διοικήσεις των νοσοκομείων!

Με εκτίμηση

Γιώργος Γεωργίου

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Σεπ 2021 | 06:55

Το τελευταίο σοκ κυοφορεί και ανατροπές

Δύο κομβικές αλλαγές τις επόμενες μέρες είναι το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού που θα αυξήσει τη χρήση εσωτερικών χώρων όπου η μετάδοση είναι πολύ ευκολότερη.

13 Σεπ 2021 | 07:31

Γιατί χρυσοπλήρωσαν τον ΔΕΔΔΗΕ οι Αυστραλοί…

Αναμφίβολα η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,116 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

10 Σεπ 2021 | 07:15

Η μητέρα όλων των "φουσκών"...

Λίγες μέρες πριν, ένας μεγάλος τυφώνας έπληξε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Μέχρι και το Μετρό της Νέας Υόρκης σε κάποια σημεία τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω πλημμυρών και διακοπών ηλεκτροδότησης.

09 Σεπ 2021 | 06:55

Γιατί μας εγκαταλείπουν οι μετανάστες…

Η κοινή πεποίθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, είναι πως η παρούσα άνοδος των τιμών είναι προσωρινή καθώς οφείλεται στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία τόσο μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης αλλά και κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

08 Σεπ 2021 | 07:21

Ενός λάθους μύρια έπονται

Ο τελευταίος ανασχηματισμός δεν είχε καμιά σχέση με τους προηγούμενους και πολύ περισσότερο με το πνεύμα και τα κριτήρια του αρχικού κυβερνητικού σχήματος το καλοκαίρι του 2019.

07 Σεπ 2021 | 06:59

Το τυρί το είδανε, την φάκα όχι

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα πολιτικών αναταράξεων, κατά αντιστοιχία με εκείνες της "Αραβικής Άνοιξης" όταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποσταθεροποίησε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή...

03 Σεπ 2021 | 07:03

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι "ψεκασμένοι"...

Σήμερα η "αντιεμβολιαστική" έκφραση των "ψεκασμένων" έχει κυρίως πηγή προέλευσης της Άκρα Δεξιά και του θρησκόληπτους.

01 Σεπ 2021 | 06:59

Μηδενική σοβαρότητα...

Τα καλύτερα μυαλά δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν τέτοια, οι εταιρείες θα τα προσλάμβαναν αμέσως.

31 Αυγ 2021 | 12:08

Με τη Νίκη ή τον Αλέξη;...

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει χώρα, έστω με δειλά βήματα, στη Δημόσια Παιδεία.

30 Αυγ 2021 | 07:00

Εκτός από μάσκες φορέστε και ζώνες ασφαλείας...

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το επόμενο δίμηνο θα βιώσουμε την κορύφωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως τη χειρότερη κατάσταση που έχουμε βιώσει από την επέλαση αυτής της πανδημίας στις αρχές του 2020.

27 Αυγ 2021 | 06:55

Τι προμηνύει η ατιμωτική πτώση της Καμπούλ…

Οι σκηνές της πτώσης της Καμπούλ πριν λίγες μέρες στα χέρια των Ταλιμπάν με τα ελικόπτερα πάνω από την αμερικανική πρεσβεία, έφερε στη μνήμη σκηνές από την Πτώση της Σαϊγκόν στους Βιετκόνγκ τον Απρίλιο του 1975.

26 Αυγ 2021 | 06:53