Πού βρισκόμαστε; Πού πάμε;

Μετά την έξοδο από τρίτο μνημόνιο τίποτα δεν άλλαξε στην οικονομία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πού βρισκόμαστε; Πού πάμε;

Είναι αστείο να ονομάζει την διακυβέρνηση του ο ΣΥΡΙΖΑ, "Πρώτη φορά αριστερά". Η σημερινή κυβέρνηση προτάσσει το κράτος και το δημόσιο ως το κέντρο της πολιτικής της, συμβιβάζεται αμαχητί με τους δανειστές, συμμαχεί με την συντήρηση και ανέχεται ακροδεξιές και αναρχικές πρακτικές. Υπερφορολογεί την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, στραγγαλίζει την αγορά και συντηρεί ένα σπάταλο και ανίκανο κράτος. Είναι το ίδιο αναχρονιστικό κράτος που με τη απαράδεκτα χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα του, προκάλεσε την πολύχρονη κρίση.

Επτά μήνες μετά την έξοδο από τρίτο μνημόνιο τίποτα δεν άλλαξε στην οικονομία και την κοινωνία. Η οικονομία σέρνεται και η ανεργία καλά κρατεί. Ο πολίτης αντιμετωπίζει καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, την υπερφορολόγηση, την γραφειοκρατία και την απαράδεκτη λειτουργία των θεσμών.

Το επίσημο πόρισμα για την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι επιβεβαιώνει παταγώδη συστημική αποτυχία. Δεν είναι μόνο η ανευθυνότητα των προσώπων. Οι δομικές αδυναμίες του δημόσιου μηχανισμού είναι εξόφθαλμες. Μπορεί κανείς να συμπεράνει από αυτό την γενικότερη πραγματικότητα των τεράστιων θεσμικών κενών και ελλειμμάτων και την ανάγκη να προχωρήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση τους.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε. Με τρία πυροσβεστικά οχήματα και ένα μόνο αεροπλάνο, χωρίς να γνωρίζει το συντονιστικό που βρίσκεται η φωτιά, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος για τα επίγεια μέσα κατάσβεσης, χωρίς να γνωρίζουν ποιος συντονίζει τα εναέρια μέσα. Ένα απόλυτο χάος ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, το κλείσιμο από την τροχαία της λεωφόρου Μαραθώνος, απ' όπου διέφευγαν οι εγκλωβισμένοι από την πύρινη κόλαση. Η τραγωδία αυτή μας δίνει ανάγλυφη την γενικότερη εικόνα αποδιάρθρωσης κάθε θεσμικής λειτουργίας και την πλήρη οργανωτική απαξίωση του ελληνικού κράτους.

Στον οικονομικό τομέα είμαστε δέσμιοι των πλεονασμάτων, 3,5% μέχρι το 2023 και 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060! Και αυτό για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Οι υπερβολικοί αυτοί στόχοι θα πρέπει να μειωθούν στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών της ευρωζώνης περίπου στο 1 έως 1,5 % για να υπάρξει περιθώριο για επενδύσεις. Έτσι θα επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς. Η ΕΕ αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων της. Είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από μια ΕΕ που βυθίζεται στην οικονομική στασιμότητα και κλυδωνίζεται από το BREXIT.

Η ΕΚΤ τύπωσε από το 2015, «φρέσκο» χρήμα, 8.000 ευρώ για κάθε ευρωπαίο πολίτη (πλην Ελλήνων) και αυτό έγινε για να προωθηθούν οι επενδύσεις.

Εμείς λεβέντικα απορρίψαμε την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης και συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε ένα δαπανηρό "μαξιλάρι" ασφαλείας (37 δις). Ήδη η ελληνική οικονομία επιβραδύνεται μια που, τα πάντα στην χώρα μας γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απονομή δικαιοσύνης. Με περιορισμένη και ακριβή χρηματοδότηση από τράπεζες που αγκομαχούν, με μη φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, με εκτεταμένη γραφειοκρατία και το δημόσιο να απομυζά κάθε σταγόνα ρευστότητας.

Με προεκλογικές παροχές, επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, και προσλήψεις δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη, όταν διατηρείται το έλλειμμα στις επενδύσεις που διαιωνίζει την οικονομική στασιμότητα. Αντί για παροχές, η χώρα μας έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν περιμένει, να λυθεί το όποιο δομικό πρόβλημα με την αλλαγή πολιτικής φρουράς, να φύγει ο χωρίς πρόγραμμα Αλέξης, να έρθει ο Κυριάκος με την αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή.

Με την απουσία ευρωπαϊκής ατμομηχανής ανάπτυξης θα πρέπει να αντιληφθούμε που βρισκόμαστε. Να συνειδητοποιήσουμε το απειλητικό διεθνές περιβάλλον και να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από πουθενά.

Να επιστρατεύσουμε τα εθνικά ανακλαστικά επιβίωσης. Να σχεδιάσουμε αξιόπιστη, μακρόπνοη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Χρειάζονται ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις απέναντι στην αβεβαιότητα και στη χαμηλή δομική ανταγωνιστικότητα για να επιτύχουμε, ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία στη χώρας μας.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 27 Ιαν 2021 | 13:42

Σήφης Βαλυράκης: Drone που πετούσε στην περιοχή ίσως ρίξει φως στον θάνατό του

Kάτοικοι είδαν ένα drone να πετάει στην περιοχή όπου βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιαν 2021 | 10:20

Θάνατος Βαλυράκη - Ο Πολάκης θυμάται τη δική του περιπέτεια στη θάλασσα: "Θα είχα πεθάνει"

Με αφορμή τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, ο Παύλος Πολάκης περιγράφει πώς μια εξόρμησή του για ψαροντούφεκο στάθηκε η αιτία να κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 27 Ιαν 2021 | 07:46

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Η μαρτυρία - φωτιά για άγριο καυγά με άλλο σκάφος - Ο απίστευτος διάλογος με τις βρισιές

Το Λιμενικό όρισε πραγματογνώμονα για τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη - Το DNA και τα στοιχεία που προκαλούν ερωτηματικά.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 27 Ιαν 2021 | 07:43

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: "Κλειδί" το DNA στην προπέλα του σκάφους - Δολοφονία καταγγέλλει η σύζυγός του

To DNA ανθρώπινου ιστού από την προπέλα του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη, αναμένεται να ξεδιαλύνει τις συνθήκες θανάτου του. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εξετάζουν αν πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα ή υπάρχει εμπλοκή και άλλου σκάφους που το προκάλεσε

26 Ιαν 2021 | 19:55

Ραγδαίες εξελίξεις για Βαλυράκη: Πραγματογνώμονας για τις συνθήκες του θανάτου του - DNA από την προπέλα του σκάφους του

Οι Αρχές θα δουν αν ο Σήφης Βαλυράκης χτυπήθηκε από την προπέλα του δικού του σκάφους ή άλλου, μετά την καταγγελία της συζύγου του.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 26 Ιαν 2021 | 18:37

Επικοινωνία Πλακιωτάκη με τη σύζυγο Βαλυράκη: "Θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος" για τον θάνατο του πρώην υπουργού

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η εμπειρία του Λιμενικού Σώματος σε τέτοιες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΛΕΟΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2021 | 17:22

Δικηγόρος οικογένειας Βαλυράκη: Μάρτυρας είδε καυγά ανάμεσα στον πρώην υπουργό και ιδιοκτήτη αλιευτικού

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη Γιώργος Σπύρου εμφανίστηκε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 16:42

Μυστήριο ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη- "Εγκλημα" καταγγέλλει η σύζυγός του Μίνα - Αυτή είναι η επιστολή

Σε μυστήριο εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εμπλοκή και δεύτερου σκάφους

ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ο ΠΝΙΓΜΟΣ 26 Ιαν 2021 | 13:24

Σήφης Βαλυράκης: Το χτύπημα της προπέλας η αιτία θανάτου, λέει ο ιατροδικαστής

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, η σορός του οποίου εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Ερέτριας

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ 26 Ιαν 2021 | 09:43

Σήφης Βαλυράκης: Εν αναμονή για το πόρισμα του ιατροδικαστή - Τα πιθανά σενάρια του θανάτου του

Η ιατροδικαστική εξέταση θα δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο Σήφης Βαλυράκης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Ιαν 2021 | 14:35

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας για το Σήφη Βαλυράκη- Για το ραντεβού τους που δεν έγινε

Η ανάρτηση του Λουκά Δημάκα για το χαμό του Σήφη Βαλυράκη και το κείμενο πρώην υπουργού για τις διερευνητικές επαφές

ΑΝΤΙΟ ΣΗΦΗ ΜΟΥ 25 Ιαν 2021 | 14:10

Ο Κάρολος Παπούλιας για τον Σήφη Βαλυράκη- Του έχω θυμώσει που έφυγε πρώτος

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΠΕΖΟΝΗΣΙ 25 Ιαν 2021 | 11:06

Σήφης Βαλυράκης: Αυτό είναι το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης [εικόνες και βίντεο]

Ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στις 20:30 την Κυριακή το βράδυ ένα μίλι μακριά από το φουσκωτό του.