Πού βρισκόμαστε; Πού πάμε;

Μετά την έξοδο από τρίτο μνημόνιο τίποτα δεν άλλαξε στην οικονομία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πού βρισκόμαστε; Πού πάμε;

Είναι αστείο να ονομάζει την διακυβέρνηση του ο ΣΥΡΙΖΑ, "Πρώτη φορά αριστερά". Η σημερινή κυβέρνηση προτάσσει το κράτος και το δημόσιο ως το κέντρο της πολιτικής της, συμβιβάζεται αμαχητί με τους δανειστές, συμμαχεί με την συντήρηση και ανέχεται ακροδεξιές και αναρχικές πρακτικές. Υπερφορολογεί την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, στραγγαλίζει την αγορά και συντηρεί ένα σπάταλο και ανίκανο κράτος. Είναι το ίδιο αναχρονιστικό κράτος που με τη απαράδεκτα χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα του, προκάλεσε την πολύχρονη κρίση.

Επτά μήνες μετά την έξοδο από τρίτο μνημόνιο τίποτα δεν άλλαξε στην οικονομία και την κοινωνία. Η οικονομία σέρνεται και η ανεργία καλά κρατεί. Ο πολίτης αντιμετωπίζει καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, την υπερφορολόγηση, την γραφειοκρατία και την απαράδεκτη λειτουργία των θεσμών.

Το επίσημο πόρισμα για την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι επιβεβαιώνει παταγώδη συστημική αποτυχία. Δεν είναι μόνο η ανευθυνότητα των προσώπων. Οι δομικές αδυναμίες του δημόσιου μηχανισμού είναι εξόφθαλμες. Μπορεί κανείς να συμπεράνει από αυτό την γενικότερη πραγματικότητα των τεράστιων θεσμικών κενών και ελλειμμάτων και την ανάγκη να προχωρήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση τους.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε. Με τρία πυροσβεστικά οχήματα και ένα μόνο αεροπλάνο, χωρίς να γνωρίζει το συντονιστικό που βρίσκεται η φωτιά, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος για τα επίγεια μέσα κατάσβεσης, χωρίς να γνωρίζουν ποιος συντονίζει τα εναέρια μέσα. Ένα απόλυτο χάος ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, το κλείσιμο από την τροχαία της λεωφόρου Μαραθώνος, απ' όπου διέφευγαν οι εγκλωβισμένοι από την πύρινη κόλαση. Η τραγωδία αυτή μας δίνει ανάγλυφη την γενικότερη εικόνα αποδιάρθρωσης κάθε θεσμικής λειτουργίας και την πλήρη οργανωτική απαξίωση του ελληνικού κράτους.

Στον οικονομικό τομέα είμαστε δέσμιοι των πλεονασμάτων, 3,5% μέχρι το 2023 και 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060! Και αυτό για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Οι υπερβολικοί αυτοί στόχοι θα πρέπει να μειωθούν στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών της ευρωζώνης περίπου στο 1 έως 1,5 % για να υπάρξει περιθώριο για επενδύσεις. Έτσι θα επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς. Η ΕΕ αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων της. Είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από μια ΕΕ που βυθίζεται στην οικονομική στασιμότητα και κλυδωνίζεται από το BREXIT.

Η ΕΚΤ τύπωσε από το 2015, «φρέσκο» χρήμα, 8.000 ευρώ για κάθε ευρωπαίο πολίτη (πλην Ελλήνων) και αυτό έγινε για να προωθηθούν οι επενδύσεις.

Εμείς λεβέντικα απορρίψαμε την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης και συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε ένα δαπανηρό "μαξιλάρι" ασφαλείας (37 δις). Ήδη η ελληνική οικονομία επιβραδύνεται μια που, τα πάντα στην χώρα μας γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απονομή δικαιοσύνης. Με περιορισμένη και ακριβή χρηματοδότηση από τράπεζες που αγκομαχούν, με μη φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, με εκτεταμένη γραφειοκρατία και το δημόσιο να απομυζά κάθε σταγόνα ρευστότητας.

Με προεκλογικές παροχές, επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, και προσλήψεις δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη, όταν διατηρείται το έλλειμμα στις επενδύσεις που διαιωνίζει την οικονομική στασιμότητα. Αντί για παροχές, η χώρα μας έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν περιμένει, να λυθεί το όποιο δομικό πρόβλημα με την αλλαγή πολιτικής φρουράς, να φύγει ο χωρίς πρόγραμμα Αλέξης, να έρθει ο Κυριάκος με την αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή.

Με την απουσία ευρωπαϊκής ατμομηχανής ανάπτυξης θα πρέπει να αντιληφθούμε που βρισκόμαστε. Να συνειδητοποιήσουμε το απειλητικό διεθνές περιβάλλον και να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από πουθενά.

Να επιστρατεύσουμε τα εθνικά ανακλαστικά επιβίωσης. Να σχεδιάσουμε αξιόπιστη, μακρόπνοη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Χρειάζονται ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις απέναντι στην αβεβαιότητα και στη χαμηλή δομική ανταγωνιστικότητα για να επιτύχουμε, ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία στη χώρας μας.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Ιαν 2022 | 07:19

Ο παθός μαθός;

Τα όσα επιχειρήθηκαν κατά την πενταετία 2015-2019, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, το μοίρασμα της πίττας σε "φίλους επιχειρηματίες", η κατασκευή σκανδάλων που θα καθήλωναν τους πολιτικούς αντιπάλους στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχουν ασφαλώς ξανασυμβεί.

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.