
Απάντηση ακόμα δεν έχουμε λάβει. Ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, συντάκτης με προτροπή του Σωτήρη Τσιόδρα που είχε την αρχική ιδέα της μελέτης για το ΕΣΥ και για τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ, δήλωσε, όταν πια η έρευνα δημοσιεύθηκε επιτέλους στα media- και παραδόξως όχι σε όλα, παρά την προφανή και αυτονόητη σημασία της μελέτης…- ότι ενημέρωσε για τα συμπεράσματα, "αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις". Ποιοι είναι αυτοί; Ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που όμως το διαψεύδει ή το Μαξίμου, που επίσης το διαψεύδει; Το μυστήριο παραμένει.
Αλλά η συζήτηση είναι λάθος. Πέφτουμε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπουμε μια επιστημονική μελέτη σε πανδημική ντουντούκα. Προφανώς και η μελέτη εστάλη στους αρμοδίους- αργά η γρήγορα θα μάθουμε και σε ποιους- και απλώς καταχωρήθηκε (επίσης) αρμοδίως. Τι θα μπορούσε να συμβεί; Να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, με το ανάλογο προσωπικό που δεν υπάρχει; Να φτιαχτούν a la China νέα νοσοκομεία εν ριπή οφθαλμού, όπως βλέπουμε στα προπαγανδιστικά βίντεο που κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας το Πεκίνο;
Όχι, αλλά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το πώς πρέπει να αναδιαμορφωθεί το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το πρωτόκολλο των γιατρών για την εισαγωγή ή όχι στις ΜΕΘ, για τα νοσοκομεία της επαρχίας ή για την αναλογία γιατρών- νοσηλευτών. Τίποτα από αυτά δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε. Θα ψάχνουμε σε ποιο συρτάρι κατέληξε η έρευνα και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε τα συμπεράσματα της μελέτης, όταν δήλωνε στη Βουλή (ατυχώς), ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε σχέση με αυτούς που είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Θα ψάχνουμε να βρούμε γιατί ο Τσίπρας διέγραψε τον Κουρουμπλή και δεν διέγραψε τον Πολάκη. Μία από τα ίδια.
Τα συμπεράσματα της έρευνας χάθηκαν και αυτά μέσα στον ορυμαγδό της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι βρήκε ιδανική ευκαιρία (σε τελείως λάθος χρόνο), για μια πετυχημένη βολή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Που προφανώς και θα πρέπει να παραιτηθεί…όπως μας ενημέρωσε ο πάντα νηφάλιος Νάσος Ηλιόπουλος.
Πεθαίνουν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Σύμφωνα με τη μελέτη, το 87% του 5% των διασωληνωθέντων που έμειναν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν. Σε αντίθεση με τα πρωτοσέλιδα του τύπου της ριζοσπαστικής, το συμπέρασμα αυτό- που έγινε σημαία της αντιπολίτευσης- είναι το μόνο στο οποίο δεν επιμένουν οι δυο καθηγητές. Θέλει και άλλη μελέτη λένε. Αφού κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, αν οι διασωληνωμένοι που έμειναν εκτός ΜΕΘ, ήταν αυτοί που οι γιατροί έκριναν ότι ούτως ή άλλως, δεν θα τα κατάφερναν. Και επέλεξαν άλλους, για το πολύτιμο κρεβάτι.
Αντίθετα, τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι το ΕΣΥ δεν αντέχει την πίεση. Και σε αντίθεση με άλλες χώρες, ακόμα και οι μισές από τις διαθέσιμες κλίνες να είναι κατειλημμένες, η θνητότητα αυξάνεται δραματικά. "Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους, έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει, σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο" ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι ένας ασθενής, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει, αν διασωληνωθεί στην Αττική σε σχέση με την περιφέρεια. Η όπως το έθεσε και πάλι ο κ. Λύτρας, "το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις".
Αυτά θα έπρεπε να συζητήσουμε, αλλά δεν θα τα καταφέρουμε ούτε αυτή τη φορά. Η επιστημονική έρευνα, η συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στο ΕΣΥ, θάφτηκαν κάτω από τις κραυγές για τον "ψεύτη Μητσοτάκη" που ήξερε και το έκρυβε, για τις δολοφονίες που είπε ο ανεκδιήγητος Κουρουμπλής, για τις παραιτήσεις που δεν έρχονται.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr