Πού το πάει ο Κυριάκος;

Το στρατηγικό σχέδιο που διαφαίνεται πίσω από αυτές τις κινήσεις είναι η περιφερειακή άλωση του λαϊκίστικου μετώπου.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρά ήδη τον πρώτο χρόνο από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και φαίνεται πως διατηρεί την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Σε δυο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν διατηρεί απλώς το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει μια διαφορά που είναι μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

Στη δημοσκόπηση της MRB της 2ας Ιουλίου του 2020 η N.Δ. προηγείται με 40,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 21,9%. Στη δημοσκόπηση της Prorata στις 29 Ιουνίου 2020 η Ν.Δ. συγκεντρώνει 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ περί το 24%.

Πάνω κάτω αντίστοιχες διαφορές δείχνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων μηνών.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει το προβάδισμα στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης.

Στη δημοσκόπηση της MRB στις 18 Φεβρουαρίου του 2016 η Νέα Δημοκρατία είχε περάσει μπροστά με 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 23,2%.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και στην έρευνα της Alco στις 19 Μαρτίου του 2016 όπου η Ν.Δ. προηγούνταν με 21,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει στο 17,3%.

Το 2015 βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες κέρδισε τρεις-τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (με τις ευρωεκλογές και το δημοψήφισμα) μέσα σε λίγους μήνες. Στην πολιτική όμως από τη σκοπιά της διάρκειας νομής της εξουσίας είναι πιο σημαντικό να κερδίζεις δυο εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερα χρόνια παρά δέκα αναμετρήσεις σε ένα μήνα...

Από πλευράς προκλήσεων ούτε το 2015 αλλά ούτε το 2019-20 ήταν εύκολες χρονιές.

Το 2015 ήταν η "περήφανη" διαπραγμάτευση και η "κωλοτούμπα" ενώ αμέσως μετά προέκυψε η προσφυγική κρίση τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε χειριστεί με απογοητευτικό τρόπο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχασε τις εκλογές του 2019 το 2015...

Το 2019 και το 2020 αντίστοιχα η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίστηκε επιτυχώς την κρίση στον Έβρο και την επιδημία του "κορονοϊού". Τούτο δεν σημαίνει πως η κατάσταση στην οικονομία μετά την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος και το κλείδωμα λόγω "πανδημίας" δεν θα μπορούσε σε λίγους μήνες να ανατρέψει την θετική εικόνα που έχει η κυβέρνηση στην κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά ένα χρόνο μετά εμφανίζει αξιομνημόνευτα σημάδια αντοχής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απογοήτευσε όσους περίμεναν ριζικές μεταρρυθμίσεις, σε κομβικούς τομείς του κρατικοδίαιτου συμπλέγματος εξουσίας που λυμαίνεται τη χώρα για δεκαετίες.

Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις με οργανωμένες ομάδες συμφερόντων όπως ήταν η περίοδος διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες είχαν παραλύσει τη χώρα.

Αντιθέτως με τη διακυβέρνηση της περιόδου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η περίοδος διακυβέρνησης του Κυριάκου εμφανίζει στοιχεία που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης.

Δυστυχώς για τη χώρα όσοι επιζητούν μεταρρυθμίσεις και ριζική αναδιάταξη της οικονομίας με λιγότερο κράτος και ισχυρό ιδιωτικό τομέα είναι μειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς αντίστοιχες μειώσεις στις κρατικές και συνταξιοδοτικές δαπάνες. Αυτό στην αρχή δημιουργεί μόνο ευχαριστημένους πολίτες. Αν υπήρχε μια περίπτωση να μην δημιουργηθούν ελλείμματα θα ήταν αν ακολουθούσαν επενδύσεις και επιθετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Τούτο όμως μέχρι στιγμής μοιάζει απίθανο...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο προσπάθησε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που συγκεντρώνουν την αποδοχή της ευρείας πλειοψηφίας και δεν δημιουργούν συγκρούσεις με μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες. Προσπαθεί να δημιουργήσει το ψηφιακό κράτος, να μεταρρυθμίσει την παιδεία, να επαναφέρει την αίσθηση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Το στρατηγικό σχέδιο που διαφαίνεται πίσω από αυτές τις κινήσεις είναι η περιφερειακή άλωση του λαϊκίστικου μετώπου της οπισθοδρόμησης, με πιθανό στόχο τη μακροπρόθεσμη αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία.

Δεν ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ αλλά σπάει σε μικρότερα κομμάτια όπως οι θυγατρικές των δικτύων τα οποία ιδιωτικοποιούνται. Με τους ιδιώτες να έχουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και τη ΔΕΗ να συρρικνώνεται το "βαθύ" κράτος της ΓΕΝΟΠ αποτελεί σκιά της ισχύος του παρελθόντος. Το ίδιο έγινε με την ΟΜΕ-ΟΤΕ και άλλες κραταιές "παρακρατικές" συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο κίνδυνος αυτής της στρατηγικής είναι η εκτόνωση και η απονεύρωση της διάθεσης για μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα την αφομοίωση και το τέλμα... Από την άλλη πλευρά και η κατά μέτωπο σύγκρουση όποτε επελέγη απέτυχε.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 03 Αυγ 2020 | 07:33

Μαξίμου - Επιχείρηση "αφύπνισης" για τον κορονοϊό: Ο στόχος των τηλεδιασκέψεων με επιστροφή Τσιόδρα "στο τραπέζι"

Σήμερα στις 10:30 τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό - Η κυβέρνηση εξετάζει και τη λήψη νέων μέτρων - Σενάριο για επιστροφή Τσιόδρα στην ενημέρωση.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 06:55

Συνεδριάζει στις 11 το Υπουργικό Συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και αποτίμηση της άρσης των μέτρων στην ατζέντα

Από τα βασικά θέματα της σημερινής ατζέντας του Υποργικού Συμβουλίου είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

30 Ιουλ 2020 | 20:56

Ο χρυσός και η τέλεια καταιγίδα...

Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός; Για πολλούς και ποικίλους λόγους

29 Ιουλ 2020 | 14:24

Κι όμως ο Ερντογάν την "πάτησε"...

Από ελληνικής πλευράς υπήρξε μια πρωτοφανής διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση η οποία θύμισε ανάλογες καταστάσεις με το "Χόρα" και το "Πίρι Ρέις" τη δεκαετία του ‘80.

29 Ιουλ 2020 | 12:10

Ένα, δυο, τρία ελληνοτουρκικά παράδοξα

Η Αθήνα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» 27 Ιουλ 2020 | 16:09

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ισχύει ότι ο Μητσοτάκης δέσμευσε όχι ένα αλλά τρία στρατιωτικά ελικόπτερα;"

"Ο κ. Μητσοτάκης για τις διήμερες διακοπές του δέσμευσε τρία στρατιωτικά ελικόπτερα εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης και γενικής επιφυλακής στο Αιγαίο;"

27 Ιουλ 2020 | 12:15

Οι δικαστές δεν παράγουν πλούτο

Τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των αναμενομένων των συνταξιούχων του Δημοσίου, δεν είναι στραγάλια για μια χώρα με δημόσιο χρέος οσονούπω 200% του ΑΕΠ.

24 Ιουλ 2020 | 13:33

Βρέχει λεφτά, προσοχή στις "σφαλιάρες"!

Όταν βρέχει εύκολα λεφτά, η χρεοκοπία παραμονεύει στην γωνία…

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 24 Ιουλ 2020 | 07:32

Κρίση με Τουρκία: Μέρκελ και Μακρόν μπλοκάρουν τον Ερντογάν - Μυστήριο οι κινήσεις του Oruc Reis

Αλληλεγγύη Μακρόν με ανάρτηση στα ελληνικά. Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τις τουρκικές κινήσεις. Ρυμουλκό κοντά στο "Oruc Reis".

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 16:58

Μαξίμου για συναντήσεις Μητσοτάκη με τους αρχηγούς: "Γόνιμος διάλογος παρά τις επιμέρους διαφορές"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις με την Τουρκία

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ "URUC REIS" 23 Ιουλ 2020 | 07:25

Κρίση με Τουρκία: Στο "κόκκινο" για τρίτη ημέρα Αθήνα και Άγκυρα - Σε επιφυλακή οι στόλοι στο Αιγαίο

Νέες απειλές και προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα. Σημάδια εκτόνωσης μετά την παρέμβαση Μερκελ.

22 Ιουλ 2020 | 11:59

Τι σχεδιάζει η Τουρκία...

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να το τραβήξει η Τουρκία.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 22 Ιουλ 2020 | 07:26

Φόβοι για θερμό επεισόδιο: Σε επιφυλακή ο στόλος μετά την τουρκική Navtex στο Καστελόριζο

Η Τουρκία στέλνει το "Oruc Reis" για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις.