Πριν και μετά το σοκ...

To 2020 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά, παρά τις μάχες της οπισθοφυλακής.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Μετά από πολλούς μήνες, αναγκαστικά και λόγω καραντίνας τους τελευταίους δυο, προχθές επισκέφθηκα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στο εμπορικό κέντρο της γειτονιάς μου.

Καλές οι αγορές μέσω διαδικτύου αλλά για πράγματα που έχει ακουμπήσει, δοκιμάσει ή χρησιμοποιήσει ήδη κανείς.

Αρκετά συχνά μέσα στον χρόνο επισκέπτομαι τέτοια καταστήματα προκειμένου να παρακολουθώ από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς η επαφή με το προϊόν σου δίνει μια πιο άμεση εικόνα για τη σχέση ποιότητας - τιμής.

Η ανάγκη και υποχρέωση για τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού μετά από την επαφή με κάθε προϊόν έκανε όλην τη διαδικασία βασανιστική και συντομότερη από το σύνηθες...

Ανάλογη είναι και η εμπειρία από το σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες όπου ακόμη και όταν οι παραγγελίες γίνονται ηλεκτρονικά και τα ψώνια έρχονται στην πόρτα του σπιτιού, η διαδικασία απολύμανσης και τοποθέτησης στις θέσεις τους έχει πολλαπλασιάσει τον κόπο και τον χρόνο που πρέπει να ξοδέψει κάποιος.

Αν ο Covid-19 δεν εξαφανιστεί ξαφνικά όπως εμφανίστηκε πριν λίγους μήνες, οι νέες αυτές συνήθειες μάλλον θα μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό και αναμένεται να αλλάξουν κοινωνικές συμπεριφορές αλλά και να αυξήσουν το κόστος αρκετών οικονομικών δραστηριοτήτων...

Αν η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή η απολύμανση στις συσκευασίες των βασικών αγαθών που μπαίνουν στο σπίτι ή το ψυγείο μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε η ψυχαγωγία με μάσκες και αντισηπτικά είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν θα βρουν διασκεδαστικό και θα αποφύγουν...

Υπό αυτήν την έννοια η οπτική γωνία από την οποία θα πρέπει να υπολογίσουμε τις οικονομικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες, ειδικά σε ώρες όπως η Ελλάδα, είναι αυτή που προκύπτει από το προχθεσινό σχετικό ρεπορτάζ του Capital.gr.

"Ο ανταγωνισμός πάντως φέτος αναμένεται να είναι μεγάλος στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου, με την προσφορά κλινών να ξεπερνά κατά πολύ την αναμενόμενη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα τόσο των tour operators, όσο και των επιχειρηματιών του Τουρισμού, ήδη στρέφεται στις κρατήσεις για το 2021, οπότε θεωρείται πως θα έχει βρεθεί εμβόλιο και το φάρμακο για τον νέο κορονοϊό και η ταξιδιωτική "όρεξη" θα έχει επιστρέψει…"

To 2020 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά, παρά τις μάχες της οπισθοφυλακής που πρέπει να δώσουμε και το ζητούμενο είναι πώς θα σώσουμε το 2021.

Η λύση του προβλήματος της επιδημίας περνάει μέσω της απόκτησης ανοσίας ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού είτε με φυσικό τρόπο είτε με τεχνικό.

Ο φυσικός τρόπος όπως είναι γνωστό θα έχει ένα σοβαρό κόστος αφού ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό θα νοσήσουν βαριά και ένα 1-2% θα έχει οδυνηρές συνέπειες.

Η απόκτηση φυσικής ανοσίας από μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού θα απαιτήσει 1-2 χρόνια και περιλαμβάνει μια σημαντική κοινωνική και οικονομική αναστάτωση και ένα κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Η απόκτηση τεχνητής ανοσίας μέσω κάποιου εμβολίου, όπως διαφαινόταν τους προηγούμενους μήνες και παρά τις κατά καιρούς ιαχές αισιοδοξίας, δεν είναι κάτι που φαίνεται πως μπορεί να προκύψει πριν από 12-18 μήνες.

Η τελευταία ιαχή αισιοδοξίας αφορούσε την εβδομάδα που πέρασε την αμερικάνικη εταιρεία Moderna (MRNA) η οποία αποκάλυψε τα αισιόδοξα αποτελέσματα από οκτώ ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε ένα εμβόλιο για τον Covid-19.

Μιλάμε όμως για ένα πολύ μικρό δείγμα ανθρώπων της πρώτης από τις τρεις φάσεις δοκιμών που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες ενός νέου σκευάσματος.

Η μετοχή της εταιρείας έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες από τα 15 στα 70 δολάρια και η εταιρεία με τζίρο 60 εκατ. έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 20 δισ. δολάρια, κάτι που είναι υπερβολικό και ενδεχομένως δικαιολογεί τη σπουδή να κοινοποιούνται τόσο αισιόδοξες εκτιμήσεις με τόσο μικρό δείγμα σε τόσο πρώιμο στάδιο.

Το πλέον πιθανό είναι πως κάποιες από τις 100 περίπου έρευνες για το εμβόλιο θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τούτο όμως μάλλον θα προκύψει αφού ένα δεύτερο και τρίτο κύμα της επιδημίας θα έχει καταφέρει να ανεβάσουν το επίπεδο φυσικής ανοσίας στο επίπεδο που ο γενικός πληθυσμός θα αισθάνεται ασφαλής για να επιστρέψει σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Με βάση αυτό το σενάριο το σοκ για την οικονομία δεν είναι πίσω μας αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 07 Ιουλ 2020 | 08:42

Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα βόρεια σύνορα - Παίζουμε με τη φωτιά με τον συνωστισμό στα πανηγύρια

"Είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων" είπε για τα πανηγύρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20.000 ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 07:54

Βραζιλία - Μεξικό: Εκατοντάδες θάνατοι και χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού

Το επίκεντρο της πανδημίας είναι η Λατινική Αμερική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:52
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:50
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:49

Κορονοϊός: Ο πλανήτης θρηνεί για 535.025 θανάτους από τον Δεκέμβριο

Περισσότερα από 11.522.750 κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:45

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ με 54.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 130.248 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού.

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:49

ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύουν οι ξένοι φοιτητές αν συνεχιστούν τα μαθήματα από απόσταση

Για να συνεχίσουν να σπουδάζουν απαιτείται φυσική παρουσία.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:40

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα

Έκλεισαν μπαρ, νυκτερινά κέντρα, γυμναστήρια, συναγωγές και αίθουσες εκδηλώσεων.

07 Ιουλ 2020 | 00:22

Ελλάς, Σερβία... πανδημία: Στοπ από την Ελλάδα στους Σέρβους τουρίστες, ανησυχία για τα 20 εισαγόμενα κρούσματα

Στη Σερβία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές Αρχές να απαγορεύσουν τη σύνδεση των δύο χωρών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 22:16

"ΕΡΓΑΝΗ": Απογοητευτικά στοιχεία - Ο κορονοϊός στοίχισε 253.000 θέσεις εργασίας το α' εξάμηνο του 2020 [Βίντεο]

Πάντως, φέτος τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, δημιουργήθηκαν 6.000 νέες θέσεις εργασίας

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΝΤΟΥΣΑΝ 06 Ιουλ 2020 | 21:12

Λονδίνο: Ξέφρενα πάρτι και συνωστισμός - Οι Βρετανοί γιόρτασαν έξαλλα την άρση της καραντίνας [Βίντεο+εικόνες]

Τραγούδι, χορός, και ποτό μέχρι πρωίας στους δρόμους του Λονδίνου, όπου οι κάτοικοι γιόρτασαν την ελευθερία τους με μαζικά υπαίθρια πάρτι

ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ 06 Ιουλ 2020 | 20:54
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Ηράκλειο: Θετική στον κορoνοϊό και η φίλη της 20χρονης Γερμανίδας

Oι θετικοί στον κορoνοϊό τουρίστες που μένουν στο ξενοδοχείο της καραντίνας, θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βγουν αρνητικά τα τεστ τους.