Πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Μετά την οριστικοποίηση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ στη χώρα μας αυξάνονται οι προσδοκίες για παρέμβαση των ΗΠΑ και των λοιπών συμμάχων υπέρ της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι πως η στάση των ΗΠΑ θα γίνει περισσότερο προβλέψιμη σε σχέση με την κατάσταση όπου ο πρόεδρος τις μεταμεσονύκτιες ώρες έκανε εξωτερική πολιτική μέσω twitter και άλλαζε τους υπουργούς Eξωτερικών και Άμυνας σαν τα πουκάμισα...

Οι προσδοκίες της κοινής γνώμης όμως είναι υπερβολικές. Οι ΗΠΑ πριν κάνουν οτιδήποτε εναντίον της Τουρκίας θα εξαντλήσουν τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης της γείτονος, συμπαρασύροντας σε αυτήν τη στάση τις περισσότερες δυτικές χώρες, οι οποίες άλλο που δεν θέλουν...

Οι περισσότερες δυτικές χώρες δεν έχουν εδαφικές διαφορές με την Τουρκία και έχουν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές και οφέλη τα οποία δύσκολα θα θυσιάσουν επειδή η Ελλάδα έχει εδαφικές διαφορές και δεν συναινεί σε κάποιο είδος συνεκμετάλλευσης και αποδοχής της τουρκικής ισχύος.

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ. Πιστεύουν πως μέσω του κατευνασμού μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Τουρκίας και να διαμορφώσουν μια πορεία της γείτονος η οποία θα συμπλέει με τα συμφέροντα της Δύσης.

Ο Ερντογάν και η Τουρκία όσο μπορεί θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται αυτήν τη "στραβομάρα" της Δύσης και επειδή πιστεύει πως η Τουρκία είναι ήδη μια σημαντική περιφερειακή δύναμη θα τους εκμεταλλεύεται όσο μπορεί μέχρι που να μην τους χρειάζεται άλλο.

Η απώλεια της υποστήριξης του Τραμπ ενδεχομένως να αναγκάσει τον Ερντογάν να αναπροσαρμόσει την τακτική του. Σε κάθε περίπτωση όμως θα συνεχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά του λέγοντας στους δυτικούς αυτά που θέλουν να ακούσουν. Πως δηλαδή σε τρία θερμά μέτωπα τη Λιβύη, τη Συρία και την Αρμενία η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που βρίσκεται απέναντι στη Ρωσία. Το πιθανότερο είναι πως ο εφησυχασμός θα κάνει τους δυτικούς να παραβλέψουν πως σε αυτά τα μέτωπα η Τουρκία είναι δίπλα στην Ρωσία αφού κατόπιν συνεννόησης διαμοιράζουν τα ίματιά τους.

Η Ελλάδα αντί να συνεχίσει τον ύπνο του δικαίου εκτρέφοντας συνταξιούχους και πελάτες του Δημοσίου θα πρέπει να εντατικοποιήσει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων της δυνάμεων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία όπως π.χ. οι Πράσινοι που ζητούν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αλλά και ο Μάνφρεντ Βέμπερ που ζητάει επιβολή κυρώσεων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει πιο κοντά με δυνάμεις όπως το κόμμα του Αυστριακού πρωθυπουργού Κουρτς ο οποίος ζητάει μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας καθώς διαβλέπει το ρόλο της στη χειραγώγηση των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια πιέσεων προς αυτούς τους θεσμούς σε σχέση με την Τουρκία.

Θα πρέπει να συνεχίσει την εμβάθυνση των τοπικών συμμαχιών με Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ε.Α.Ε. κλπ που σε αυτήν τη φάση αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή.

Ο μοναδικός πραγματικός σύμμαχος επειδή η ενίσχυση της Τουρκίας πλήττει τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή είναι η Γαλλία. Η Γαλλία ακόμη με βάση το ισοζύγιο οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος είναι σε θέση να περιορίσει την Τουρκία. Η βασική επιδίωξη της Ελλάδας θα πρέπει να είναι μια αμυντική συμφωνία με την Γαλλία με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Η απάντηση στο δίλημμα τέσσερες φρεγάτες με βεληνεκές πλήγματος τα 100 χλμ ή δυο με βεληνεκές τα 400 χλμ είναι προφανής. Κάποτε ένα μόνο θωρηκτό το Αβέρωφ έκανε τη διαφορά στο Αιγαίο…

Η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει και να εξορθολογήσει τις αμυντικές δαπάνες ακόμη και σε βάρος βασικών άλλων κοινωνικών δαπανών. Είναι καλύτερα να το κάνει ορθολογικά στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής της ισχύος, παρά να το υποστεί αυτόματα μετά από μια εθνική ήττα.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται!

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ» 18 Ιαν 2021 | 17:23

"EDDIE’S ODYSSEY": Εντυπωσιακή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ με πραγματικά πυρά [Βίντεο-Εικόνες]

Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την ονομασία "EDDIE’S ODYSSEY" και στόχο την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ 18 Ιαν 2021 | 16:38

ΗΠΑ: Φρούριο η Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν [Εικόνες]

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

«ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 18 Ιαν 2021 | 16:34

Νέες απειλές Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας παρουσία και πάλι του Χάικο Μάας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες, διαφορετικά δε θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Ιαν 2021 | 09:49

Κορονοϊός: Επαναστατικό rapid test ανιχνεύει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Το rapid test μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να προβλέψει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο από κορονοϊό.

17 Ιαν 2021 | 15:45

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Φοίνιξ - Πυροβολισμοί με πολλούς τραυματίες

Αρκετοί τραυματίες εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2021 | 10:50

ΗΠΑ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν μόλις ορκιστεί πρόεδρος

Σειρά διαταγμάτων θα υπογράψει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 09:59

Διπλωματική ήττα της Τουρκίας εντός του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Το μόνο που κατάφερε ήταν να απομονωθεί αφού κανένα κράτος δεν την ακολούθησε στη αμφισβήτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 17 Ιαν 2021 | 08:26

Ορκομωσία Μπάιντεν: Συνελήφθη άνδρας κοντά στο Καπιτώλιο με όπλο και 500 σφαίρες

Οπλισμένος άνδρας συνελήφθη σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΑΣ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 16 Ιαν 2021 | 21:11

Την Δευτέρα στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα κοιτάσματα αερίου

Η Γερμανία επιχειρεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

16 Ιαν 2021 | 17:01

Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 15:57

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ υπό τον φόβο νέων ένοπλων διαδηλώσεων από υποστηρικτές του Τραμπ - Κρίσιμη η αυριανή ημέρα

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν για αύριο Κυριακή να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.