Προφανώς είχε δίκιο ο Γεραπετρίτης

Πώς θα επιλέγαμε τη θερμή σύγκρουση με τον τουρκικό στόλο, σε θαλάσσια περιοχή -που στην παρούσα φάση- είναι ακόμα διεθνή ύδατα;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Ο καθηγητής Γεραπετρίτης είχε προφανώς δίκιο. "Η ΄κόκκινη γραμμή΄, δήλωσε, είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ (Alpha 14/10/20).”

Πώς θα μπορούσε δηλαδή να είναι διαφορετικά; Πώς θα επιλέγαμε τη θερμή σύγκρουση με τον τουρκικό στόλο, σε θαλάσσια περιοχή -που στην παρούσα φάση- είναι ακόμα διεθνή ύδατα; Επειδή στο μέλλον μπορεί να αποφασίσουμε, αν το κρίνουμε σωστό -όπως μας δίνει το δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο- να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια;

Η ίδια συζήτηση έγινε και με την υφαλοκρηπίδα, με ορισμένους να ζητούν δυναμική απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με τα ερευνητικά της σκάφη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πόσο δυναμικές να ήταν αυτές; Και σε ποια υφαλοκρηπίδα; Σε αυτήν που εμείς θεωρούμε ότι δικαιούμαστε; Ή σε αυτήν που θεωρούμε ότι οφείλουμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία; Ή σε αυτή που θεωρούμε ότι πρέπει να παραπέμψουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού την έκταση που εμείς θεωρούμε ότι δικαιούμαστε, την αμφισβητεί η Τουρκία; Το Διεθνές Δίκαιο δεν επιβάλει τη συμφωνία ανάμεσα στις αντικείμενες χώρες;

Η στέρεα νομικά επιχειρηματολογία του καθηγητή Γεραπετρίτη δεν φάνηκε να συγκινεί την αντιπολίτευση.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη (τσιγκουνιές...), προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι "μονόδρομος”, η δε Φώφη Γεννηματά ακολούθησε σημειώνοντας ότι "διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας". Το πώς θα το έκανε αυτό η ελληνική κυβέρνηση αφήνεται στην φαντασία του αναγνώστη.

Λίγα 24ωρα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε την εξής ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook:

"Ορισμένες φορές η δημόσια διατύπωση κάποιων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενισχύει τη θέση της χώρας και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του Πρωθυπουργού. Η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να δώσει προτάσεις διεξόδου, σε μια κυβέρνηση που φαίνεται να κινείται χωρίς πυξίδα.

Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις δηλώσεις του. Διότι όταν δηλώνει ότι η 'κόκκινη γραμμή' είναι τα 6 ναυτικά μίλια, τότε στην πραγματικότητα στέλνει μήνυμα ανοχής στην άλλη πλευρά.”

Η αλήθεια είναι ότι είχε προηγηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη συζήτηση για την εθνικιστική υπερθέρμανση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρη Βαλντέν να διατυπώνει ευθέως την απόλυτη συμφωνία του με τον καθηγητή Γεραπετρίτη και την απόλυτη διαφωνία του με τον κ. Τσίπρα:

"Επιτέλους μια σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των 6 μιλίων και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.”

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η πρότασή του ενισχύει τη θέση της χώρας θυμίζει την παλαιά δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου για το "Βυθίσατε τη Χώρα”. Να θυμίσουμε ότι ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε η δήλωση, ο αρχηγός τότε του ΠΑΣΟΚ, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έκανε την απίθανη δήλωσή του, σε συμφωνία με τον τότε Πρωθυπουργό, ώστε να σταλεί μήνυμα πυγμής και αποφασιστικότητας στην Αγκυρα.

Για την ιστορία να σημειώσουμε όμως, ότι ενδελεχής έρευνα από συναδέλφους τα επόμενα χρόνια, απέδειξε ότι ουδέποτε υπήρξε αυτή η συμφωνία. Ουδέποτε υπήρξε συνεννόηση ή επικοινωνία για το θέμα αυτό ανάμεσα στον Πρωθυπουργό τότε Καραμανλή και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου.

Αλλά αυτά ανήκουν στην ιστορία. Ας γυρίσουμε στο σήμερα. Μπορούμε να συζητήσουμε αν αυτού του είδους οι προτάσεις ενισχύουν όντως τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αν χρειάζεται η υπενθύμιση ότι το Διεθνές Δίκαιο μας δίνει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Ορεξη να έχουμε να συζητάμε.

Σίγουρα πάντως οι απόψεις αυτές, ενισχύουν την παράλογη (;) εκτίμηση - υποψία της τουρκικής ελίτ, εδώ και χρόνια, ότι η Ελλάδα έχει κρυφό σχέδιο για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις ανοιχτές θάλασσες και την ΑΟΖ και τον εγκλωβισμό της στα στενά όρια των χωρικών της υδάτων. Αυτό διατύπωσε πρόσφατα σε άρθρο του ο καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης επικαλούμενος προσωπικές μεν, αλλά αξιόπιστες διπλωματικές πηγές της γειτονικής χώρας.

πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

19 Νοε 2020 | 08:40

Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας.

18 Νοε 2020 | 08:45

Πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ.

17 Νοε 2020 | 08:16

Εμπόριο αριστεροσύνης...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

17 Νοε 2020 | 08:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά του Βαρουφάκη

Γενικώς, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Ούτε καν με τον εαυτό τους ορισμένοι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ 16 Νοε 2020 | 12:28

Πολυτεχνείο: Ψήφισμα διαμαρτυρίας από αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 σε Σακελλαροπούλου, Τασούλα και Γεραπετρίτη

Η αντιπροσωπεία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε αρχικά τον πρόεδρο της Βουλής, στο γραφείο του.

16 Νοε 2020 | 08:26

Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

Το εγχείρημα καταπάτησης αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Ν.Α. Μεσόγειο έχει βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης.

16 Νοε 2020 | 08:25

Το V της επόμενης μέρας

Ο εφιάλτης μιας επόμενης πανδημίας θα μας ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντολογικά.

11 Νοε 2020 | 08:35

Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία...

Οι εταιρείες τώρα θα περιμένουν περί τους 2 μήνες για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

11 Νοε 2020 | 08:35

Ο κορονοϊός, το εμβόλιο και η Αυγή

Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης, η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο τέτοιου ύφους κομματικού καυγά;