Follow us

Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

Όταν αναζητήσαν τα αίτια ανακάλυψαν πως η θέρμανση του σπιτιού με ηλεκτρικές θερμάστρες δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή στην εποχή της ενεργειακής κρίσης με την τιμή της παραγωγής κάθε ΜWh από φυσικό αέριο από τα 50 ευρώ πάνω από τα 250.

Ένας επαγγελματίας της εστίασης μου έλεγε επίσης πως από 1.500-2.000 ευρώ ο λογαριασμός του ηλεκτρικού έχει εκτοξευθεί στις 5 με 6.000 ευρώ...

Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι βέβαιο πως τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση προκάλεσαν στεναγμούς ανακούφισης...

Βέβαια η επιδότηση της ακριβής κατανάλωσης ηλεκτρικού μοιάζει με προσωρινή λύση και αν δεν προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες εξελίξεις που θα μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη για την εκτόξευση, τα πράγματα σε μερικούς μήνες ενδέχεται να γίνουν ακόμη χειρότερα...

Η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού δεν πρόκειται να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού. Μάλλον στο αντίθετο μπορεί να οδηγήσει.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων που χρησιμοποιούν για θέρμανση τα ηλεκτρικά σώματα θα συνέφερε ακόμη και η προσφορά και δωρεάν τοποθέτηση ενός καυστήρα πετρελαίου και των απαραίτητων σωμάτων καλοριφέρ...

Αν συνέβαινε αυτό βέβαια η μισή Ελλάδα θα φρόντιζε να αυξήσει την κατανάλωση προκειμένου να τύχει της ίδιας επιδότησης...

Θέλω να τονίσω λοιπόν πως οι επιδοτήσεις μοιάζουν με τα ισχυρά παυσίπονα. Μειώνουν το σύμπτωμα του πόνου αλλά δεν θεραπεύουν την αιτία. Αντιθέτως όσο τα παυσίπονα καλύπτουν τον πόνο η ασθένεια εξαπλώνεται.

Η βασική αιτία της ανόδου των τιμών των υδρογονανθράκων είναι η αυξημένη διεθνής ζήτηση, μετά το καλοκαίρι του 2021, σε συνδυασμό με τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μια βιώσιμη λύση του ζητήματος θα ήταν είτε η υποκατάσταση της προσφοράς από τη Ρωσία με άλλες πηγές, είτε η μείωση της κατανάλωσης συνολικότερα από την Ευρώπη σε αυτή τη φάση.

Η υποκατάσταση της ρωσικής προσφοράς που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης με LNG δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, το LNG είναι ακριβότερο από το ρωσικό αέριο που έφτανε μέσω αγωγών...

Άρα στις προ 2021 τιμές δεν προβλέπεται να γυρίσουμε στον ορατό χρονικό ορίζοντα.

Η επιδότηση της κατανάλωσης ακριβής ενέργειας προκειμένου αυτή να μοιάζει με φθηνή θα διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Αν την ίδια πολιτική ακολουθήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (που είναι το πιθανότερο) η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Αν η αντιπαράθεση με τη Ρωσία συνεχιστεί, το πλέον πιθανό είναι να επαναληφθεί αυτό που έγινε πρόσφατα με τη Βουλγαρία και την Πολωνία όταν η Ρωσία τους διέκοψε αυθαίρετα την τροφοδοσία με φυσικό αέριο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βιώσουμε διακοπές ρεύματος.

Στην Ελλάδα π.χ. η συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει το 30% τη συνολικής κατανάλωσης. Από τη συνολική κατανάλωση τα 2/3 αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο 1/3 πάει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου είναι περί 6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η μονάδα της Ρεβυθούσας αν δουλέψει στο 100% μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας αρκεί να βρεθούν στη διεθνή αγορά οι διαθέσιμες ποσότητες, κάτι που δεν είναι βέβαιο...

Επιπλέον η Ελλάδα θα χρειαστεί να τροφοδοτήσει και τη Βουλγαρία που έχει ετήσια κατανάλωση περί τα 3,5 δισ. κ.μ. αλλά και ενδεχομένως και άλλες βαλκανικές χώρες.

Όταν κατασκευαστεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης της Αλεξανδρούπολης θα προστεθεί μια επιπλέον ετήσια δυναμικότητα 5-6 δισ. κ.μ. τον χρόνο.

Τότε η απεξάρτηση από ρωσικό αέριο θα είναι εφικτή. Στο ίδιο σχέδιο θα μπορούσε να συμβάλει η αύξηση της παρεχόμενης ποσότητας του ΤΑΡ ( αζέρικο αέριο) προς την περιοχή. Για να συμβούν αυτά όμως θα χρειαστούν επενδύσεις και περί τα 2 έτη κατασκευαστικών έργων...

Η επάνοδος των λιγνιτικών μονάδων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί είναι μια λύση. Μια λιγνιτική μονάδα δεν είναι γεννήτρια που πατάς το κουμπί και λειτουργεί.

Μια λιγνιτική μονάδα που έκλεισε για να λειτουργήσει πρέπει να βρει εργολάβους που θα την τροφοδοτούν με λιγνίτη και εργαζόμενους οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί. Οι εργολάβοι που έκαναν αυτή τη δουλειά, δεν έμειναν άπραγοι να περιμένουν. Οι περισσότεροι έχουν αναλάβει άλλες υποχρεώσεις και δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι.

Οι ΑΠΕ και τα Υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν αλλά η συμμετοχή τους έχει απρόβλεπτες διακυμάνσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η επιδότηση της ακριβής ζήτησης λοιπόν ενέχει δύο ρίσκα: α) Να παραμείνει η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα και να υπάρξουν ελλείψεις που αυξάνουν τον κίνδυνο μείωσης της κατανάλωσης μέσω οριζόντιων διακοπών.

β) Να αυξήσουν το έλλειμμα και το χρέος ή να στερήσουν πόρους από άλλους τομείς της οικονομίας αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει "λεφτόδενδρο".

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Κούβα και σε άλλους σοσιαλιστικούς "παραδείσους" θα έχουν προσέξει πως, τόσο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όπως και η κατανάλωση άλλων βασικών αγαθών επιδοτούνται. Οι ίδιοι αποκλείεται να μην έχουν προσέξει πως ακόμη και στο κέντρο της Αβάνας τα σπίτια και οι επιχειρήσεις έχουν ηλεκτρικό μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Για την επάρκεια τροφίμων ας μην μιλήσουμε...

Προσοχή με τις επιδοτήσεις λοιπόν, αν το παρακάνετε προκαλούν ελλείψεις και επειδή εδώ δεν είναι Κούβα κοινωνικές εκρήξεις...

2) Λογική και όχι συναίσθημα...

Οι αγορές φαίνεται πως έχουν εισέλθει για τα καλά στη φάση ενός πτωτικού κύκλου. Τους τελευταίους μήνες τα νέα χαμηλά είναι χαμηλότερα από τα προηγούμενα και οι νέες κορυφές χαμηλότερα από τις προηγούμενες. Κατά διαστήματα προκύπτουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες αλλά για τον συγχρονισμό με τις διακυμάνσεις απαιτείται εμπειρία δεκαετιών και κυρίως τύχη...

Κατά τα άλλα ισχύει αυτό έχει γράψει ο κάποτε Χάουαρντ Μαρκς.

"Στις καλές εποχές σκεπτικισμός σημαίνει να καταλαβαίνει πως τα πράγματα είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και αντίστροφα. Στις κακές στιγμές, χρειάζεται να καταλαβαίνουμε πότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για να είναι αληθινά...".

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενθουσιαζόμαστε και πανικοβαλόμαστε μαζί με το πλήθος. Πριν ένα μήνα όλοι περίμεναν νέο υψηλό και προχθές όταν όλα είχαν βαφτεί "κόκκινα" νέο χαμηλό...

Ο επιτυχημένος επενδυτής όμως είναι αυτός που είναι σταθερός. Αυτός που εμπιστεύεται περισσότερο τη λογική και ελέγχει τα συναισθήματα...

Ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας παραμένει πτωτικός. Ο μακροπρόθεσμος προς το παρόν δεν έχει σημασία καθώς μεσολαβεί ο μεσοπρόθεσμος ο οποίος και θα τον καθορίσει...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

27 Απρ 2022 | 08:00

Η αναβάθμιση και το "σαπάκι" της "Θεσσαλικής"...

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s από τη βαθμίδα ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook έφερε τη χώρα μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Τούτο αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη…

26 Απρ 2022 | 09:14

Ο Μακρόν και η έλευση του Χειμώνα...

Πανηγυρίστε λοιπόν τη νίκη Μακρόν ως τις τελευταίες "λιακάδες" του Φθινοπώρου γιατί ο "Χειμώνας Έρχεται"...

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Το δόγμα Πούτιν, Ερντογάν…

Οι "αναθεωρητές" του status quo προετοιμάζουν επί μακρόν την κοινή γνώμη των κοινωνιών τους πάνω κάτω με τους ίδιους τρόπους.

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

09 Μαϊ 2022 | 07:18

Τα χειρότερα πίσω;

H διεθνής χρηματιστηριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαθέτει πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για ένα οικονομικό κραχ με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.