Ψέματα και αλήθειες για την ΕΕ

Να μην αφήσουμε τα ψέματα για την Ευρώπη αναπάντητα...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψέματα και αλήθειες για την ΕΕ

Είναι κοινό το γνώρισμα των φιλο-ευρωπαϊστών: αφήνουμε τα ψέματα που λέγονται για την Ευρώπη αναπάντητα γιατί πιστεύουμε πως είναι τόσο αυτονόητη η αλήθεια που μιλά από μόνη της! Τι ψέμα και αυτό! Και μάλιστα, με τεράστιες συνέπειες. Το βλέπουμε, στις μέρες μας, με την παγιωμένη αντίληψη πως οι αντι-ευρωπαϊστές ενδέχεται να τα πάνε καλά στις επικείμενες Ευρωεκλογές επειδή, όσο να’ναι, έχουν πιάσει τον σφυγμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στην πραγματικότητα, πλασάρουν τα ψέματα για αλήθεια και ας ψεύδονται αυτοί περισσότερο απ’όλους τους άλλους.

Α) Λένε πως η Ευρώπη βγήκε από τον δρόμο της και οι πολίτες δεν την αισθάνονται κοντά τους

Είναι ψέμα:

Γιατί η ΕΟΚ ήταν δημιούργημα της οικονομίας και μόνο μετά το 1992 προσπάθησε να γίνει η Ε.Ε. των πολιτών. Όμως, η προσπάθειά της ανακόπηκε από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα γεγονότα του 1989 που έβαλαν τέλος στον διπολικό κόσμο, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και στην συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν επιφέρει τόσα προβλήματα και εμπόδια, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που αποδείχτηκαν αξεπέραστα.

Όμως, τώρα οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω των αυξημένων αρμοδιοτήτων που διεκδικούνται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Β) Λένε πως η Ευρώπη έχει πάντα χρήματα για τις Τράπεζες και ποτέ για τους πολίτες.

Είναι ψέμα:

Γιατί η Ευρώπη, όχι μόνο δεν ασκεί την οικονομική πολιτική εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά τουναντίον εκπόνησε και χρηματοδότησε πλειάδα ευρωπαϊκών κοινωνικών προγραμμάτων.

Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (http://ec.europa.eu/esf/main.jsp?catId=35&langId=el) σίγουρα θα το αποδείκνυε Σε κάθε περίπτωση και μόνο η αναφορά στο από πολλά χρόνια χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς» μας φέρνει κοντύτερα στην κοινωνική πολιτική της Ε.Ε.

Όσο για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, η «Επιτροπή των Περιφερειών», πιστεύω πως ελάχιστα σας την έχουν αναφέρει, γιατί ως γνωστό «όλα τα καλά τα κάνει η εθνική κυβέρνηση και τα άσχημα η Ευρώπη».

Θα πρέπει ακόμη να προτείνουμε την υιοθέτηση ενός κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος ανά χώρα και την αύξηση των οικονομικών πόρων για τα κοινωνικά προγράμματα που καλύπτουν τις ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας, καθώς και πρωτοβουλίες για τους νέους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και άρα είναι λιγότερο εκπαιδευμένοι για τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Γ) Λένε πως η Ευρώπη δεν μας αφορά γιατί εμείς, η Ελλάδα, έχει περισσότερα στοιχεία από την Ανατολή παρά από τη Δύση.

Είναι ψέμα:

Γιατί η Ευρώπη είναι παιδί του ελληνο-ρωμαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη είναι η εγγύηση της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία επινοήθηκε εδώ.

Και τώρα, για 1η φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, πρέπει να διεκδικήσουμε ο τομέας του Πολιτισμού να καθιερωθεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ε.Ε.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από αυτή την πολιτική επιλογή.

Η διαμορφούμενη πολιτική για τους νέους καλλιτέχνες, η χρηματοδότηση των σπουδών τους με υποτροφίες, η χωροθέτηση των «δρόμων του πολιτισμού» μέσα σε κάθε κράτος-μέλος και η ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, θα έλεγε κάποιος πως φωτογραφίζει την ίδια την Ελλάδα.

Δ) Λένε πως η Ευρώπη είναι μόνο ένας τεχνοκρατικός κόσμος, πως το συναίσθημα της λείπει και πως όλα τα βάζει σε μία ζυγαριά με νούμερα.

Είναι ψέμα:

Γιατί το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό, αφορά την πιο ρομαντική ηλικία των νέων και διαμορφώνει ευρωπαϊκή συνείδηση.

Και τώρα, πρέπει να επιδιώξουμε η ευρωπαϊκή εμπειρία να κατοχυρώνεται για όλους τους νέους από το στάδιο της βασικής εκπαίδευσης έως την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών σπουδών, ο προϋπολογισμός του Erasmus να τριπλασιαστεί, ενώ επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία 20 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, έως το 2024, που θα επιτρέψουν στους νέους να έχουν πρόσβαση σε κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διπλώματα, ελεύθερη κινητικότητα και κατ’έπέκταση πρόσβαση με ίδια προσόντα στην αγορά εργασίας.

Ε) Λένε πως η Ε.Ε. δίνει παχυλούς μισθούς στους Ευρωβουλευτές που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι κάνουν.

Αυτό είναι ένα ντεμί-ψέμα:

Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάσεις δεδομένων που ενημερώνει τους πολίτες για όλα όσα αφορούν τους 700 και πλέον ευρωβουλευτές της.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει, αφενός να μπει ένα όριο στις θητείες των ευρωβουλευτών και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγχει τόσο τη διαχείριση των μισθών των ευρωβουλευτών, όσο και τις εν γένει οικονομικές δραστηριότητές τους με τα λόμπυ, τις ΜΚΟ και την αποτροπή, εκ μέρους τους, της χρηματοδότησης των κομμάτων τους, όπως έχει αποδεχτεί ότι συνέβη σε άλλες χώρες.

Στ) Λένε πως η Ευρώπη δίνει ελάχιστο ρόλο στις γυναίκες και την ανάδειξή τους σε θέσεις εξουσίας.

Αυτό είναι ντεμί-ψέμα:

Αφενός γιατί οι λίστες των ευρωεκλογών συντάσσονται από τα εθνικά-κράτη και αφετέρου εξαρτάται από τους ψηφοφόρους ποιους και ποιες θα σταυροδοτήσουν για να εκλέγουν.

Όμως, θα πρέπει τώρα να προτείνουμε σε όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. να υπάρξει αριθμητική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και μάλιστα αυτή η ισοκατανομή να γίνει δεσμευτική με την καταγραφή της στις ιδρυτικές πράξεις της Ε.Ε.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, ένας κακοπροαίρετος αναγνώστης θα έλεγε: μα! όλα είναι τέλεια στην Ευρώπη σας;

Στην κρίσιμη ευρωπαϊκή ατζέντα, έτσι όπως την έχει διατυπώσει και ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν, χρειάζονται νέα και καινοτόμα μέτρα για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε. γιατί δεν είναι όλα τέλεια σ’ αυτήν. Πρέπει να κάνουμε το πρώτο καθοριστικό βήμα: να αποδείξουμε ότι η θέληση των πολιτών δεν θα αφήσει την Ευρώπη να είναι μόνο αγορά!

*Η Ξένη Δ. Μπαλωτή είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥΣ 01 Δεκ 2020 | 14:58

FT: Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Οι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πιθανόν να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο αναφέρουν οι Financial Times

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 26 Νοε 2020 | 14:18

Κορονοϊός - Σουηδία: Η ανοσία της αγέλης απέτυχε - Αυξάνονται οι νεκροί, αυστηροποιούνται τα μέτρα

Αυξάνονται οι νεκροί από κορονοϊό στη Σουηδία που αυστηροποιήσει τα μέτρα και βάζει τέλος στο αφήγημα της ανοσία της αγέλης.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 25 Νοε 2020 | 22:49

Κορονοϊός: Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα - Οι ΗΠΑ σπάνε ρεκόρ κρουσμάτων

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά λόγω του κορονοϊού.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΗΠΑ 25 Νοε 2020 | 17:54

Εμβόλια για κορονοϊό: Εγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - "Ελπίδες για θετική γνωμοδότηση πριν τα Χριστούγεννα"

"Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση για τα εμβόλια πριν από τα Χριστούγεννα", λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

25 Νοε 2020 | 15:23

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Είναι επίσημο - Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις

AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24 Νοε 2020 | 10:16

Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά "Ευρωπαίος"" - Τι κρύβει η αλλαγή στάσης του "σουλτάνου"

Μήπως πρόκειται για τέχνασμα Ερντογάν προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΩΝ 23 Νοε 2020 | 20:39

Σαρλ Μισέλ σε Τζο Μπάιντεν: "Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους" - Τα "πιεστικά" μέτωπα

Ο Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ 22 Νοε 2020 | 16:34

Κορονοϊός: 1.381.915 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας - 4.634 στην Κίνα, 255.905 στις ΗΠΑ

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Βρετανία. Το Βέλγιο μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

22 Νοε 2020 | 11:14

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ φοβάται και τρίτο κύμα - "Ελλιπής η αντίδρασης της Ευρώπης"

Δυσοίωνη πρόβλεψη για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 έκανε ειδικός του ΠΟΥ

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 17 Νοε 2020 | 21:06

Κορονοϊός: Πάνω από 15 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη