Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη

Αν ψήφιζαν μόνον ιστορικοί το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο «Bremain».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη

Υπάρχει ένας μύθος τον οποίο περιέγραψαν συνοπτικά κάποτε οι Times σε ένα άρθρο με τη φράση «Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη για τρεις μέρες». Στην πραγματικότητα ήταν ένα ανέκδοτο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα για να αποδειχθεί η αφόρητη αγγλική υπεροψία και η «παράλογη πίστη ότι το μικρό νησί μπορεί να αποκοπεί από την ηπειρωτική Ευρώπη».

Αυτές τις μέρες η φράση «Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη» ξανάγινε ανέκδοτο εις βάρος εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι «θα ήταν καλύτερα» για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι αν ψήφιζαν μόνον ιστορικοί αυτήν την Πέμπτη το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο «ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Στα τέλη Μαΐου έγινε μια συνάντηση περίπου 70 ιστορικών στην Downing Street 11, στην οποία επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. «Η συμμετοχή μου ίσως να ήταν για ορισμένους μια έκπληξη, δεδομένου ότι στη δεκαετία του ΄90 ήμουν κατά της σύνδεσης της αγγλικής λίρας στο γερμανικό μάρκο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αργότερα ήμουν κατά της βρετανικής συμμετοχής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Αλλά σήμερα επιχειρηματολογώ υπέρ της συνέχισης της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. από την σκοπιά της εφαρμοσμένης ιστορίας».

Η Ε.Ε. πόρρω απέχει από το να είναι ένα ισχυρό «υπερκράτος». Η πραγματική λειτουργία της είναι η εφαρμογή των πολλών κανόνων κατά των τελωνειακών φραγμών, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι είναι πραγματικά μια κοινή αγορά. Και ποια κυβέρνηση πίεσε στη δεκαετία του ΄90 για να δημιουργηθεί αυτή η κοινή αγορά; Ήταν η βρετανική κυβέρνηση υπό την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στη δεκαετία του ΄90 ουτοπιστές ήταν οι υπέρμαχοι της Ευρώπης με τις ιδέες τους για ένα φεντεραλιστικό σύστημα. Σήμερα αντιθέτως ουτοπιστές είναι οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την Ε.Ε. Για μας τους αγγλοσκεπτικιστές το μάθημα από την βρετανική ιστορία είναι ότι ο βρετανικός απομονωτισμός συμπίπτει με την ευρωπαϊκή κατάρρευση. Δεν έλαβαν σοβαρά τον πρωθυπουργό όταν έθεσε στο λόγο του το ερώτημα στις 9 Μαΐου «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι εξασφαλισμένη χωρίς καμιά αμφιβολία;». Το επιχείρημά του ήταν ότι η ιστορία πρέπει να μας αποτρέψει από το να υπερτιμήσουμε την σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Μέχρι της 23 Ιουνίου, φοβάμαι ότι θα υπάρχει ομίχλη στη Μάγχη. Αλλά δεν θα είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος απομονωμένη αν φύγει η Μ. Βρετανία από την Ε.Ε και δεν υπάρχει τίποτα το ωραίο στη απομόνωση στην οποία κινδυνεύουμε να βρεθούμε, αν αγνοήσουμε τα διδάγματα τα της ιστορίας».

Υ.Γ: Άρθρο του Βρετανού καθηγητή ιστορίας στο Χάρβαρντ Nάιαλ Φέργκιουσον, στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου που αναδημοσίευσε η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

19 Νοε 2020 | 08:40

Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας.

18 Νοε 2020 | 08:45

Πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ.

18 Νοε 2020 | 08:22

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα λάθος

Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.

17 Νοε 2020 | 08:16

Εμπόριο αριστεροσύνης...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

17 Νοε 2020 | 08:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά του Βαρουφάκη

Γενικώς, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Ούτε καν με τον εαυτό τους ορισμένοι.

16 Νοε 2020 | 08:26

Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

Το εγχείρημα καταπάτησης αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Ν.Α. Μεσόγειο έχει βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης.

16 Νοε 2020 | 08:25

Το V της επόμενης μέρας

Ο εφιάλτης μιας επόμενης πανδημίας θα μας ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντολογικά.