Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Σε δίνη εκλογών...
Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Υπό τον Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν στάση απέναντι στη στρατηγική στροφή προς τον Ειρηνικό και την ανάδειξη της αναδυόμενης υπερδύναμης της Κίνας ως βασικού ανταγωνιστή. Άλλαξαν στάση όμως έναντι του Ερντογάν ο οποίος φαίνεται πως έχασε τον δίαυλο στήριξης που είχε εξασφαλίσει στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φαίνεται πως ευνοεί την Ελλάδα στη χρόνια διαμάχη της με την Τουρκία.

Επιπλέον η συμφωνία AUKUS δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την επιλογή των γαλλικών φρεγατών που δημιουργούν νέα δεδομένα για το Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο.

Ακόμη και αν ο Ερντογάν απομακρυνθεί από την εξουσία, επανέλθουν οι Κεμαλιστές και η Τουρκία επανακάμψει στο δυτικό στρατόπεδο, η Γαλλία δύσκολα θα πάψει να την βλέπει σαν ανταγωνιστή στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Θα έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει τις χώρες που λειτουργούν ανασχετικά στην ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη.

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία δεν πρέπει να παραμεληθεί και να αδρανοποιηθεί. Πρέπει να λειτουργήσει, να δοκιμαστεί και να εμπλουτιστεί περαιτέρω.

Το συμπέρασμα είναι πως το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών είχε καθοριστικές συνέπειες για την Ελλάδα.

Οι γερμανικές εκλογές
Οι επόμενες εκλογές που έλαβαν χώρα είναι οι γερμανικές και σ’ αυτή την περίπτωση ως έκπληξη εμφανίστηκε η "ανάσταση" του SPD. Όμως με το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μόνο 25% και τα δύο μεγαλύτερα κάτω από 50% η είδηση δεν είναι η "ανάσταση" των σοσιαλδημοκρατών που μπορεί να αποδειχτεί και πρόσκαιρη, αλλά ο κατακερματισμός της πολιτικής σκηνής.

Κατακερματισμός της πολιτικής σκηνής και πολυκομματικές κυβερνήσεις σημαίνει συμβιβασμοί και υποχωρήσεις και αυτό δεν είναι καλό για τη Γερμανία και την Ε.Ε. σε μία κρίσιμη καμπή γεωπολιτικών ανακατατάξεων που χρειάζονται δυναμικές και σαφείς αποφάσεις.

Επιπλέον, ο κατακερματισμός και οι πολυκομματικές κυβερνήσεις αυξάνουν την επιρροή ομάδων εκλογέων όπως των τούρκικης καταγωγής που ψηφίζουν στη Γερμανία.

Τούτο δεν είναι καλό για τις ελληνικές επιδιώξεις σε σχέση με τη γείτονα.

Από την άλλη πλευρά η πρωτιά των σοσιαλδημοκρατών δημιουργεί περιθώρια άμβλυνσης των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα ζητήσουν οι χώρες του Νότου.

Οι γαλλικές εκλογές...
Τον ερχόμενο Απρίλιο θα λάβουν χώρα οι γαλλικές εκλογές και τούτο σημαίνει πως για μερικούς μήνες η γαλλική πολιτική σκηνή θα είναι απασχολημένη με τις εσωτερικές εξελίξεις, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί από την Τουρκία σαν "παράθυρο ευκαιρίας" δημιουργίας τετελεσμένων.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία εμφανίζουν μετατοπίσεις μεταξύ του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και νεοεμφανιζόμενων προσώπων όπως ο Έρικ Ζεμούρ. Από τη διάσπαση των εθνικιστών ευρωσκεπτικιστών κερδίζει ο Ρεπουμπλικάνος Μπερτράντ ο οποίος αυξάνει τις πιθανότητες να μπει στον δεύτερο γύρο.

Αν τα καταφέρει ο Μπερτράντ έχει περισσότερες πιθανότητες από τη Λεπέν να κερδίσει τον Μακρόν.

Βέβαια η πιθανή επικράτηση του Μακρόν θα ενισχύσει το προφίλ του ως ηγέτη της Ευρώπης λόγω της απουσίας της Μέρκελ.

Η Γαλλία δεν έχει πάψει να προωθεί την περαιτέρω πολιτική, οικονομική και αμυντική ενοποίηση της Ευρώπης. Το κόστος της ενεργειακής κρίσης για την οποία σημαντικές ευθύνες φέρει η Γερμανία και η φιλοευρωπαϊκή σύνθεση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης ενισχύουν τις επιδιώξεις του Μακρόν.

Η Γαλλία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε. αλλά παραμένει πολύ μικρότερου βεληνεκούς από δύναμη σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και ενδεχομένως τη Ρωσία. Ένας ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας με αρχικό πυρήνα τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και τους οικονομικούς πόρους της Γερμανίας και των άλλων πλούσιων χωρών του Βορρά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη...

Τούτο σημαίνει όμως πως η Γαλλία πρέπει να αποδώσει συγκυριαρχία ακόμη και σε στρατηγικής σημασίας οπλικά της συστήματα αλλά και τη θέση που κατέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου οι υπόλοιποι να διαθέσουν τους οικονομικούς πόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Μια ενιαία αμυντική δύναμη της Ε.Ε. προϋποθέτει και αναδιάρθρωση των εκατοντάδων αμυντικών βιομηχανιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αυτό σημαίνει πως αρκετές μονάδες σε διάφορες χώρες και περιοχές θα πρέπει να κλείσουν. Τούτο δεν θα αρέσει σε πολλούς...

Οι γαλλικές εκλογές θα έχουν σίγουρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις ελληνικές επιδιώξεις και προσδοκίες.

Εκλογές στην Τουρκία...
Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι το 2023, αλλά το γεγονός πως η δημοφιλία του Ερντογάν έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά αθροίζουν μεγαλύτερη δύναμη από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δημιουργεί εκνευρισμό στο καθεστώς.

Μια παγκόσμια οικονομική κρίση ως απόρροια της ενεργειακής θα μπορούσε να δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση της τούρκικης οικονομίας.

Κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ το καθεστώς Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε το κενό και κλιμάκωσε τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας στον Έβρο και τη Ν.Α. Μεσόγειο.

Κάτι ανάλογο είναι πιθανό να βιώσουμε και κατά την προεκλογική περίοδο στη Γαλλία.

Το καθεστώς Ερντογάν αν χάσει τις επόμενες εκλογές δεν θα χάσει μόνο την εξουσία αλλά θα βρεθεί υπόλογο για τις διώξεις που άσκησε τα τελευταία χρόνια. Λογικά θα προσπαθήσει να αντιστρέψει τις τάσεις του εκλογικού σώματος στην Τουρκία.

Τα ελληνοτουρκικά προσφέρονται για την επίτευξη εθνικιστικού παραληρήματος.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά από χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία...) μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουν ενδεχομένως για την Ελλάδα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που είχαν ποτέ ξένες εκλογές σε σχέση με εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας...

2) Κατάρρευσης συνέχεια…
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται αμείωτη ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει. Με τα καύσιμα να πληρώνονται σε δολάρια όπως και οι μισθοφόροι που χρησιμοποιεί σε διάφορα μέτωπα ο Χειμώνας προβλέπεται δύσκολος ειδικά αν είναι βαρύς...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.