Σκέψεις κατά της ομοφοβίας

Σκόρπιες σκέψεις με αφορμή την ημέρα κατά της ομοφοβίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκέψεις κατά της ομοφοβίας

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, μιλάμε όλο και περισσότερο για το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Τα αποτελέσματα των πολιτικών ταυτοτήτων και το πρόταγμα για επικύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν τα ορατά αποτελέσματα των κινηματικών δράσεων. Για ποιο πράγμα όμως μιλάμε;

Για τη φοβία μας απέναντι στην ομοφυλοφιλία; Για τη φοβία μας απέναντι στους ερωτεύονται άντρες; Για τις γυναίκες που ερωτεύονται γυναίκες; Για όσ-ους, –ες, -α κλίνουν το φύλο σε όλες τις πτώσεις; Αν η ομοφοβία είναι όπως η υψοφοβία, είτε επιδιώκουμε να συνανστρεφόμαστε με άτομα που είναι (;), δηλώνους (;) φαντάζουν (;) ομοφυλόφιλα, ώστε να εξοικειωθούμε με την «ανθρώπινη» διάστασή τους και να καταπολεμήσουμε τον ατεκμηρίωτο φόβο που αισθανόμαστε γι αυτά ή τα αποφεύγουμε, για να απομακρύνουμε τον αποτροπιασμό μας. Η ομοφοβία λοιπόν, αφορά εμάς που φοβόμαστε, είναι προσωπική, ψυχολογική διάθεση, ατομική κατάσταση, για την οποία δεν ευθυνόμαστε. Ευθυνόμαστε αν φοβόμαστε το σκοτάδι;

Στα σχολεία, όταν τα αγόρια δεν κλωτσάνε και δε χοροπηδάνε «μας φοβίζουν», ενώ τα «αγοροκόριτσα» θα μάθουν… Αφού μας φοβίζουν, τα χλευάζουμε, τα δέρνουμε και συχνά τα απομονώνουμε. Δεν τα αναγνωρίζουμε και τα εμποδίζουμε να αναγνωρίσουν και τα ίδια τους εαυτούς τους. Αφού δεν αυτό-αναγνωρίζονται, δεν μπορούν να ζητήσουν καταφύγιο ούτε στην «αγία» οικογένεια ούτε στις ομάδες ομηλίκων. Απομονώνονται, βουτάνε στο διαδίκτυο ή «φεύγουν» (άγνωστο για πού…). Στα σχολεία δε φοβόμαστε τα όχι-ακριβώς- αγόρια γιατί ερωτεύονται αγόρια. Τα φοβόμαστε γιατί φαίνεται να μη μας μοιάζουν. Ποιός θα κατηγορήσει τους φοβικούς άλλωστε; Αν πρόκειται για «φοβία» λοιπόν, αφαιρείται η ευθύνη: ευθύνεται το σκοτάδι αν εγώ το φοβάμαι; Ούτε εγώ, βέβαια…

Η ομοφοβία, όμως δεν είναι ούτε προσωπική ούτε ψυχολογική υπόθεση. Είναι πολιτικό διακύβευμα, που εκκινεί από την παγιωμένη ετροκανονικότητα και το σεξισμό. Αν θέλουμε να σκεφτούμε λόγο βαθύτερα, η ομοφοβία θεμελιώνεται στο μισογυνισμό. Για να μας αναγνωρίζουν και να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, οφείλουμε να είμαστε κορίτσια κι αγόρια, γυναίκες και άντρες (αποκλειστικά) σε συμφωνία με τους τρόπους της επιτακτικής κοινωνικότητάς μας. Αν είμαστε δε κορίτσια, είμαστε εξ αρχής λίγο «λειψές» και ολοκληρωνόμαστε όταν γινόμαστε μανούλες. Οι άντρες που ερωτεύονται άντρες γίνονται «λιγότερο» άντρες και μας «φοβίζουν». Όσο για τις γυναίκες που ερωτεύονται γυναίκες, όταν τις βλέπουμε, ή μας μοιάζουν φιλενάδες ή δε μας ενοχλούν, γιατί όλες κάποτε μπορεί να «ολοκληρωθούν».

Ας μην ξεχνάμε την τραγική κατάληξη του Γιακουμάκη: όσο «έπαιζε» αγορίστικα παιχνίδια με τα αγοράκια της Κρήτης και δε μίλαγε, δεν τον φοβόταν κανείς. Όταν μίλησε όμως, άρχισε να «λερώνει» τα παλληκάρια, τα «φοβήθηκε» και αποχώρησε…

*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ, Υποψήφια για την Ευρωβουλή με το Ποτάμι

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
03 Δεκ 2020 | 08:44

Πεταμένα λεφτά...

Τα ΕΛΤΑ ως επιχείρηση απασχολούν τη δημοσιότητα κατά τακτά διαστήματα όταν ζητούν κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά.

02 Δεκ 2020 | 08:24

Μάλλον δεν μετράμε σωστά...

Μια σύντομη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανώς υποκαταγράφονται.

02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:36

Μην κοιτάς τα μαύρα χέρια, κοιτά τα άσπρα στα κεμέρια

Το να σε αποκαλούν "μάστορα" λογιζόταν κάποτε η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Είθε να ξαναγίνει.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

29 Νοε 2020 | 20:05
27 Νοε 2020 | 08:31

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...