Σοσιαλδημοκρατία με τη νέα γενιά στο προσκήνιο

Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού χώρου θα κριθεί στο κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει στις ανησυχίες και στα προβλήματα της νέας γενιάς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Ψυχογυιός

Στην πολιτική, η πλέον συνηθισμένη κουβέντα, είναι αυτή για την νέα γενιά και τις ανάγκες της. Η νέα γενιά πάντα μπαίνει στο μικροσκόπιο της ανάλυσης των πολιτικών κομμάτων, προσπαθώντας να εντάξουν ή να οικειοποιηθούν το πλέον δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.

Τις περισσότερες φορές βέβαια την σύγχρονη εποχή μπαίνει στην ατζέντα της συζήτησης προσχηματικά και εργαλειακά, μιας και οι πολιτικές που ασκούνται και οι πρακτικές βρίσκονται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των νέων. Ενδεχομένως να προτιμάται από τις ηγεσίες το εκλογικό βάρος να πέφτει στην γένια άνω των 40, μιας και η επιρροή της στην κοινωνία στις μέρες μας, θεωρείται μεγαλύτερη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας, προσέγγισε το πρόβλημα όσο κανείς άλλος και υποστήριξε ότι για το "νέο άνθρωπο που τελειώνει το πανεπιστήμιο έχομε ιερή υποχρέωση να του εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην δουλειά". Με την νέα γενιά στο επίκεντρο ως μοχλό για την αναδόμηση της χώρας, πορεύτηκε και εκπόνησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που παρείχε στους νέους ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, απασχόληση και κοινωνική ανέλιξη. Οραματίστηκε την νέα γενιά προοδευτικών πολιτών μετά από τα δύσκολα χρόνια της συντήρησης, επένδυσε στην διαπαιδαγώγηση τους ,αφουγκράστηκε τα προβλήματα τους και έδωσε χειροπιαστές λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον, κυβέρνησε με την νέα γενιά της εποχής στο προσκήνιο και συνετέλεσε αποφασιστικά στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Η νέα γενιά στην Ελλάδα του σήμερα είναι μια γενιά κρίσεων. Μια γενιά που όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα έζησε χειρότερα από την προηγούμενη. Βιώνει την κρίση ως μοναδική συνθήκη γιατί δεν έχει βιώσει κάτι διαφορετικό. Έχει προσαρμόσει τον τρόπο ζωής της στο χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης, καθιστώντας το δημογραφικό ως ένα από τα κυρίαρχα πλέον προβλήματα της χώρας. Η επίδραση της κρίσης στην καθημερινότητα και οι όροι διαβίωσης πολλές φορές την οδηγεί μακριά από τους παραδοσιακούς κομματικούς σχηματισμούς.

Παρόλα αυτά, είναι μια γενιά άκρως πολιτικοποιημένη, με υψηλά επίπεδα μόρφωσης και τεχνολογικής εξοικείωσης. Ζητά και γεννά τις μεγάλες αλλαγές του σήμερα. Σε όσους την χαρακτήρισαν επαναστάτες του καναπέ ή του facebook, απάντησε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα με μεγάλες κινητοποιήσεις όχι μόνο διαδικτυακά, αλλά και στους δρόμους.

Είναι ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, παλεύει για περισσότερο κοινωνικό κράτος και κοινωνικά δικαιώματα, ζητάει ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική αλληλεγγύη και δημοκρατία. Είναι μια γενιά που αντιστέκεται στον αποκλεισμό της από τα δημόσια πανεπιστήμια και αντιδρά στους όρους της επισφαλούς εργασίας που επιβάλλει η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι οι νέες και οι νέοι που τέτοιες μέρες πέρυσι ενώθηκαν και σχημάτισαν αντιφασιστικά κινήματα και πανηγύρισαν την καταδίκη του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, και είναι οι ίδιοι που κινητοποιήθηκαν απέναντι στα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Παρολ’ αυτά, πολλές φορές ο θυμός με την απογοήτευση λειτουργούν αντίστροφα. Ειδικά όταν αυτά είναι απότοκα της οικονομικής ανέχειας, της περιθωριοποίησης, της εργασιακής επισφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Χρέος της Σοσιαλδημοκρατίας είναι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα των νέων, να οδηγήσουν σε κινητοποίηση και όχι σε παραίτηση και απαξίωση της πολιτικής. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που οι πολιτικές επιλογές βάλλουν ευθέως κατά των δικαιωμάτων τους και αποτελούν αίτιο κινητοποίησης. Για να συμβεί αυτό η πολιτική πρέπει να ασκείται όχι μόνο εξ’ ονόματι της νέας γενιάς, αλλά με την νέα γενιά στο προσκήνιο. Οι ανάγκες και τα αιτήματα της νέας γενιάς πρέπει να είναι πρώτη ιδεολογική, πολιτική και επικοινωνιακή προτεραιότητα. Να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος προγραμματικός λόγος και θέσεις, που θα δώσουν όραμα αλλά και θα απαντούν αποφασιστικά στα πραγματικά προβλήματα των νέων ανθρώπων ,θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και στο τέλος δεν θα την προδώσουν.

Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής τίθεται το δίλλημα της ανανέωσης και της αναδιάρθρωσης του χώρου, που παραδοσιακά εκφράζει την Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Η ηλικιακή ανανέωση σίγουρα από μόνη της δεν είναι ικανή συνθήκη για να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Είναι όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αναγκαίο, για να υπάρξει η κοινωνική γείωση με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα που εκφράζει ο χώρος, και την νέα γενιά. Στο σύνολο της η ανανέωση που επικαλούμαστε έχει να κάνει με ζητήματα που υπερβαίνουν το ηλικιακό. Μιλάμε για μια πολιτική πράξη και σκέψη, ένα πολιτικό διακύβευμα, που σχετίζεται με την λειτουργία της παράταξης, τις πολιτικές θέσεις και πρακτικές, το νέο πολιτικό ήθος. Και όλα αυτά σε μια συγκυρία ευνοϊκή για την ανασύνταξη του χώρου , μιας και σε όλη την Ευρώπη όλα τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και κυρίως η νέα γενιά, γυρίζουν την πλάτη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βαλτώνουν τις ζωές τους και αναζητούν την λύση στις προοδευτικές πολιτικές.

Σε αυτή την πορεία και στην χώρα μας μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι επιλογές των νέων ανθρώπων. Επιλογές που θα ταυτιστούν με αυτόν που θα δώσει ένα άλλο νόημα στην πολιτική, και θα τον ακολουθήσουν για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα της Σοσιαλδημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της νέας ηγεσίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ
Οικονομολόγος
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2021 | 19:56

Φώφη Γεννηματά: Συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα για τον θάνατό της - Εθνικό πένθος για την κηδεία της την Τετάρτη

Πανελλήνια συγκίνηση για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά - Εθνικό πένθος την Τετάρτη - Θλίψη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και το σπίτι της στη Βούλα

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΣ 25 Οκτ 2021 | 19:19

Φώφη Γεννηματά: Η άγνωστη ιστορία του Θανάση Χειμωνά που αποκαλύπτει το ήθος και την ευγένεια της ψυχής της

Η συγκλονιστική ανάρτηση του Θανάση Χειμωνά για τον τρόπο που αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στον θάνατο της μητέρας του

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 25 Οκτ 2021 | 17:33

Συγκίνηση στη Βουλή: Αγκαλιασμένοι οι βουλευτές, θρηνούν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά [εικόνες]

Αγκαλιασμένοι οι βουλευτές, έδιναν ο ένας κουράγιο στον άλλο για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 25 Οκτ 2021 | 16:57

Φώφη Γεννηματά: Ολοι οι αγώνες της ζωής της - Η πορεία μέχρι την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και η σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Οι μάχες της Φώφης Γεννηματά στον πολιτικό στίβο, το ΚΙΝΑΛ, η ευγένεια της ψυχής, η συνέπεια στις αξίες, και ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο

ΘΛΙΨΗ 25 Οκτ 2021 | 16:36

Γέμισε λουλούδια το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή- Συγκινητικές εικόνες

Γέμισε με λουλούδια το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Οκτ 2021 | 15:02
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 25 Οκτ 2021 | 14:20

Ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει λουλούδια στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή {εικόνες]

Είμαι συντετριμμένος δήλωσε αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 25 Οκτ 2021 | 14:08

Την Τετάρτη η κηδεία της Φώφης Γεννηματά - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

"ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" 25 Οκτ 2021 | 13:50

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας

"Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας", αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

25 Οκτ 2021 | 13:31

Βενιζέλος: Η Φώφη θα αναπαυτεί στην αγκαλιά των γονιών της

"Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρ", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

ΣΤΟ TWITTER 25 Οκτ 2021 | 13:29

Η τελευταία ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά- Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981

Η Φώφη Γεννηματά έγραψε για τελευταία φορά στο Twitter στις 18 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου της ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981.

ΣΤΙΣ 12:04 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 25 Οκτ 2021 | 12:51

Φώφη Γεννηματά: Η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού για τον θάνατό της

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 25 Οκτ 2021 | 12:16

Πέθανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 57 ετών

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά πέθανε ξαφνικά στις 12:04 της Δευτέρας στον Ευαγγελισμό.