Στην παγίδα του Πούτιν και Ερντογάν...

Δεν γνωρίζω αν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 είναι επιτεύξιμοι και με πιο κόστος ή αν οι συνθήκες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμες...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Tον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030. Με βάση τη συμφωνία του Παρισιού, μέχρι το 2050 οι οικονομίες της Ε.Ε. πρέπει να έχουν απαλλαγεί πλήρως από τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή συμφώνησε να αυξηθούν οι φιλόδοξες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 40% σε 55% έως το 2030 συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990.

Δεν γνωρίζω αν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 είναι επιτεύξιμοι και με πιο κόστος ή αν οι συνθήκες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμες...

Αυτό που μπορώ να καταλάβω όμως είναι πως αν η Ευρώπη (και οι άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες) καταφέρουν να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στα επόμενα 10 χρόνια οι χώρες που "βιοπορίζονται" κυρίως στην εξαγωγή υδρογονανθράκων θα καταρρεύσουν οικονομικά εν μέσω κοινωνικών εκρήξεων...

Με βάση κάποιες μελέτες π.χ. περί το 50% του ΑΕΠ της Ρωσίας εξαρτάται από τις εξαγωγές κυρίως υδρογονανθράκων και άλλων πρώτων υλών.

"Το υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας εκτιμά ότι η συνολική αξία του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων πόρων της χώρας ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ.

Ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο, Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των πόρων της.

Αυτοί οι πόροι υπολογίζονται σε 55,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (844,58 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αξία το 2017, ή 60 % ΑΕΠ της Ρωσίας εκείνο το έτος, ανέφερε η RBC…"

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις οικονομίες του Περσικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής οι οποίες όμως διαθέτουν μικρότερες φιλοδοξίες ανάδειξής τους σε περιφερειακές δυνάμεις από τη Ρωσία.

To ΑΕΠ της Ρωσίας το 2019 ήταν περί τα 1,5 τρισ. δολάρια λίγο χαμηλότερο από τα επίπεδα της Ιταλίας που ήταν 1,8 τρισ. δολ. και αρκετά χαμηλότερα από αυτό της Γαλλίας που ήταν περί τα 2,6 τρισ. δολ. Βέβαια, η Ρωσία έχει πληθυσμό περί τα 150 εκατ. ενώ Ιταλία και Γαλλία αθροίζουν μαζί περί τα 120-130 εκατ.

Αν οι Ευρωπαίοι πιάσουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 και εκμηδένισης μέχρι το 2050, χώρες όπως η Ρωσία, οι χώρες του Κόλπου και πολλές της Βορείου Αφρικής θα πρέπει να αλλάξουν "επάγγελμα".

Στην παγίδα του Πούτιν και Ερντογάν...

Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Ρωσίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων. Αν εκμηδενιστούν ο λαός της χώρας είναι βέβαιο πως θα βιώσει μέρες χειρότερες από εκείνες που βίωσε τα πρώτα χρόνια της κατάρρευσης της "Σοβιετίας".

Τούτο σημαίνει πως το συμφέρον της Ρωσίας είναι να επιδιώξει να παρατείνει ή να διατηρήσει επ’ αόριστον τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και την εξάρτηση της Ευρώπης κατά πρώτο λόγο αλλά και των υπολοίπων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο..

Το προφανές είναι πως η Ρωσία θα επιδιώξει να τορπιλίσει την ενεργειακή μετάβαση και από αυτή την οπτική γωνία θα πρέπει τον ενεργειακά δύσκολο Χειμώνα που έρχεται να παρακολουθήσουμε όλες τις κινήσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα...

Η παρούσα ενεργειακή κρίση οφείλεται σε πολλούς λόγους με βασικότερο την προχειρότητα με την οποία η Ε.Ε. σχεδίασε την ενεργειακή μετάβαση με κύρια μεταβατική πηγή το φυσικό αέριο που την θέτει υπό την αιχμαλωσία της Ρωσίας, η οποία έχει τα ακριβώς αντίθετα συμφέροντα από τις επιδιώξεις της Ε.Ε.

Ήδη αρκετοί υποστηρίζουν πως η Ρωσία παίζει "παιγνίδια" τα οποία αναμένεται να εντείνει τους επόμενους μήνες του Χειμώνα.

Τι θα χρειαζόταν όμως για να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια;

Η ΕΕ έχει επίσης επικεντρωθεί στη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός γιγαντιαίου ενεργειακού έργου για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Με ικανότητα μεταφοράς περί τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως από το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των αναγκών.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε αν κάποτε ξεκινήσει και ολοκληρωθεί ο EastMed που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδας με την Ευρώπη ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει 20 bcm ετησίως.

Οι σταθμοί LNG δεν επαρκούν επίσης για να καλύψουν τις ανάγκες, χωρίς να υπολογίζεται η αυξημένη ζήτηση από την Ασία και τη Λατινική Αμερική η οποία έχει εκτοξεύσει την ήδη ακριβή τιμή του. Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο λοιπόν δεν είναι εφικτή πριν περάσουν αρκετά χρόνια.

Ο λογικότερος τρόπος προκειμένου η Ρωσία να υπερασπίσει τα συμφέροντά της μακροπρόθεσμα είναι να αναγκάσει την Ε.Ε. να αναστείλει προσωρινά και επ’ αόριστον τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.

Τούτο κατά τα φαινόμενα θα μπορούσε να πετύχει μόνο μέσω της διάλυσης της Ε.Ε. ή της ανάδειξης πολιτικών κομμάτων που αντιστρατεύονται στην κλιματική αλλαγή, όπως είναι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές που δήθεν ενδιαφέρονται για φθηνή ενέργεια για τον λαό και την οικονομική ανάπτυξη.

Ας μην μας ξενίζει λοιπόν η "ρωσοφιλία" των ρευμάτων αυτών που αποκτούν εύρος όσο αναζωπυρώνεται η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Κατά την έννοια αυτή οι εξελίξεις στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας ή Ελλάδας και Τουρκίας αποκτούν μια επιπλέον διάσταση.

Τουρκική "αλληλεγγύη"

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συγχαίρει την Πολωνία για την ημέρα επετείου της ανεξαρτησίας και παράλληλα στέλνει μέσω Λευκορωσίας χιλιάδες λαθρομετανάστες να τα περάσουν παράνομα...

Στούπας

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 6 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 20 Ιαν 2022 | 07:29

Η Ελλάδα με Rafale- Έξαλλος ο Ερντογάν: "Εμείς φτιάχνουμε δικά μας αεροσκάφη" - Στήριξη από Μακρόν και Βερολίνο

Για κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα έκαναν λόγω ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την ιστορική άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 18 Ιαν 2022 | 22:59

Ερντογάν: Μόνο μέσω Τουρκίας μπορεί να πάει αέριο στην Ευρώπη - Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Ισραήλ

Οι σχέσεις του Ερντογάν με το Ισραήλ ήταν τεταμένες από το 2010 - Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ "ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ" ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 13 Ιαν 2022 | 16:00

Πολιτικά "τερτίπια" Ερντογάν: Μετά τις απανωτές προκλήσεις ζητά απευθείας εποικοδομητικό διάλογο με την Αθήνα

"Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις", τόνισε ο κ. Ερντογάν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η GUBRETAS 12 Ιαν 2022 | 10:25

Νέο σκάνδαλο στην Τουρκία: Ο πρώην σπιτονοικοκύρης του Ερντογάν και η μυστηριώδης επένδυση τουρκικής εταιρείας στο Ιράν

Το 2008 η εταιρεία επένδυσε 681 εκατομμύρια δολάρια στο Ιράν, στη μεγαλύτερη ξένη εξαγορά στην ιστορία της Τουρκίας.

12 Ιαν 2022 | 09:30

Σάλος στην Τουρκία: Φήμες ότι ο Ερντογάν θέλει να βάλει... χέρι στα κοσμήματα των πολιτών για να εκδώσει ομόλογο

Φήμες που διέρρευσαν στη γειτονική Τουρκία θέλουν τον Ερντογάν να βάζει χέρι στα κοσμήματα των πολιτών.

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ 07 Ιαν 2022 | 09:32

Ερντογάν: Εγκαταλείπει οριστικά τα F-35 - Υπόσχεται στους Τούρκους εθνικό μαχητικό αεροσκάφος έως το 2023

Κλείνει οριστικά για την Τουρκία η υπόθεση της προμήθειας των αμερικανικών των F-35. Ο Ερντογάν υπόσχεται στον τουρικικό λαό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος έως το 2023.

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;