Follow us

Στο ίδιο καζάνι βράζουμε...

Όσοι απασχολούν εργατικό δυναμικό επισημαίνουν το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη φθηνών μεροκάματων για την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η ανάδειξη από τη στήλη την περασμένη εβδομάδα του προβλήματος που δημιουργεί στην ελληνική οικονομία η φυγή Ασιατών από μουσουλμανικές χώρες, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από ποικίλες πλευρές προς πολλές κατευθύνσεις.

Όσοι απασχολούν εργατικό δυναμικό επισημαίνουν το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη φθηνών μεροκάματων για την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητα.

Οι εγχώριοι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι μίλησαν για τον ασύμμετρο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τους ξένους η απουσία των οποίων θα έχει ευεργετική επίδραση στην απασχόληση και τις αμοιβές τους.

Οι "εθνικίζοντες" φυλετικά αναφέρθηκαν στον κίνδυνο αλλοίωσης και άλωσης της χώρας μόλις 200 χρόνια μετά την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού...

Οι "φιλελευθεριζόντες ευρωπαϊστές" παλινδρομούν μεταξύ του κινδύνου πολιτικών ανατροπών και των οικονομικών οφελών.

Οι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να κατεβάσουν ρολά, αν φύγουν οι ξένοι, αφού οι Έλληνες αποφεύγουν τις παραγωγικές εργασίες.

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο.

Γεγονός είναι πως η εύκολη εξεύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού δεν ωθεί τις επιχειρήσεις στη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, αυτοματισμούς κ.λπ.

Διαβάστε Επίσης

Από την άλλη πλευρά, όσοι πιστεύουν πως αν το φθηνό εργατικό δυναμικό που απασχολείται στην Ελλάδα, μεταναστεύσει στην Ιταλία, θα αυξηθούν οι μισθοί εδώ, είναι αφελείς.

Οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες θα παράγουν ακριβότερα π.χ. από τις ιταλικές. Τα προϊόντα τους θα είναι ακριβότερα και θα μένουν απούλητα. Στο τέλος θα κλείσουν και όσοι θα μείνουν άνεργοι θα είναι περισσότεροι.

Μια σχετική λύση είναι να προτιμώνται μετανάστες από φτωχές μη μουσουλμανικές χώρες. Αν το ίδιο το κάνουν όλες οι δυτικές χώρες ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Ήδη είναι...

Επιπλέον, το ύψος αμοιβής συναρτάται και του στοιχείου της ευκολίας ενσωμάτωσης του εργαζόμενου στην τοπική κοινωνία. Άρα, όσο πιο "πρωτόγονος" και δύσκολος στην ενσωμάτωση είναι κάποιος, τόσο φθηνότερος είναι. Η αγορά γνωρίζει καλύτερα...

Από την άλλη πλευρά συμμερίζομαι τις ανησυχίες όσων πιστεύουν πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση από ισλαμικές χώρες φαλκιδεύει την κοινωνική και πολιτική συνοχή των ανοιχτών κοινωνιών της Δύσης.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής των κοινοτήτων αυτών και ο ασφυκτικός τους έλεγχος από μισάνθρωπα θρησκευτικά δόγματα που εχθρεύονται τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και τα ήθη τους, επωάζουν μελλοντικούς κινδύνους αλλοίωσης των κοινωνιών μας.

Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει πως συχνά κοινότητες μουσουλμάνων όχι απλώς δεν ενσωματώνονται στις δυτικές κοινωνίες αλλά οι νεότερες γενιές που έχουν γεννηθεί στη Δύση εμφανίζουν χαρακτηριστικά παλινδρόμησης και αναθέρμανσης ενός θρησκευτικού ζηλωτισμού. Οι θύλακες αυτοί μπορεί να εξελιχθούν σε "ωρολογιακές βόμβες".

Στοχαστές όπως ο Γάλλος Όλιβερ Ρόι διατείνονται πως η παλινδρόμηση αυτή αποτελεί μανδύα της συνηθισμένης αντισυστημικότητας που εμφανίζουν αρκετοί νέοι στις δυτικές κοινωνίες.

Στην περίπτωση των μουσουλμάνων όμως αυτή η αντισυστημικότητα χειραγωγείται από χώρες του εξωτερικού και ενίοτε λαμβάνει χαρακτηριστικά ενός πολέμου μεταξύ των πολιτισμών.

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική περίπτωση που προσπαθεί να χειραγωγήσει τους μουσουλμανικούς θύλακες στη Δύση.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο και αντιφατικό. Προβλέπεται να μας απασχολήσει για πολλές δεκαετίες...

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ενδεχομένως να οδηγήσουν στον "επαναπατρισμό" των Ασιατών που μας εγκαταλείπουν προκειμένου να αποκτήσουν στην Ιταλία άδεια παραμονής ταχύτερα. Ο αντίκτυπος όμως στην ιταλική οικονομία θα αναγκάσει τους γείτονες να το ξανασκεφτούν...

Στη Δύση βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Σεπ 2022 | 07:54

Είναι ψεύτες...

Ακόμη και οι λειτουργικά αναλφάβητοι σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν πως η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς και όχι στις κερδοσκοπικές προθέσεις της ΔΕΗ.

19 Σεπ 2022 | 06:47

"Θα έρθουν μια νύχτα Πέμπτης ξαφνικά..."

Διανύουμε μια περίοδο όπου ενώ οι προβλέψεις γίνονται όλο και περισσότερο αρνητικές, οι τρέχουσες επιδόσεις της οικονομίας αποδεικνύονται καλύτερες των αναμενομένων.

15 Σεπ 2022 | 08:42

O δύσκολος Χειμώνας του ’22

Το 2022 βιώνουμε ένα πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο πέρυσι. Επίσης, ζούμε ένα πληθωριστικό σοκ και αυξήσεις επιτοκίων που γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές.

14 Σεπ 2022 | 07:21

Ελληνοτουρκικά: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα...

Το πρόβλημα είναι πως το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς αν χάσει τις επόμενες εκλογές, που είναι το πιθανότερο, θα αντιμετωπίσει τις διώξεις αυτών που καταδιώκει σήμερα.

07 Σεπ 2022 | 07:13

Η επιτυχία και ο συναγερμός

Ο διπλασιασμός των εξαγωγών σαφώς αποτελεί σημαντική επιτυχία. Η παραμονή του ΑΕΠ όμως μετά από 11 χρόνια σε ένα επίπεδο περί το 25% χαμηλότερα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο...

05 Σεπ 2022 | 07:28

Το "μέρισμα" της αποφυγής του πολέμου...

Η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να ακολουθήσει από οικονομική σκοπιά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Δύσης, με αιχμή του δόρατος τον πόλεμο των άστρων του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

01 Σεπ 2022 | 08:26

Θα κάνει τα πάντα να ακυρώσει την Ελλάδα...

Η προσπάθεια του καθεστώτος της Άγκυρας είναι εμφανής. Επιχειρούν α καταδείξουν στη διεθνή κοινή γνώμη πως οι ΗΠΑ με τις υπόλοιπες ηγεσίες της Δύσης αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία με δύο μέτρα και δύο σταθμά...

31 Αυγ 2022 | 07:14

Από εκεί που δεν το περιμένεις, έρχεται...

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και καλά θα έκανε η πολιτική ηγεσία να προετοιμάζει την κοινή γνώμη κατάλληλα, όπως τόλμησε να κάνει πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος Μακρόν...

29 Αυγ 2022 | 07:14

Λάβετε τα μέτρα σας…

Η ιστορία των υποκλοπών με την τροπή που έχει λάβει περιορίζει τις πιθανότητες επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας να είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος.

28 Σεπ 2022 | 07:46

Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

Διάγουμε μια εποχή λοιπόν που οι δεξιοί μειώνουν τους φόρους αλλά όχι τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελλείμματα και οι αριστεροί αυξάνουν τις δαπάνες εκτινάσσοντας πάλι τα ελλείμματα και το χρέος...

26 Σεπ 2022 | 07:14

Ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει…

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να προκαλέσουν κραδασμούς στην Ευρώπη καθώς η Ένωση δεν αντέχει μετά το Brexit και μια προβληματική σχέση με μια χώρα του μεγέθους της γείτονος...

21 Σεπ 2022 | 07:54

Είναι ψεύτες...

Ακόμη και οι λειτουργικά αναλφάβητοι σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν πως η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς και όχι στις κερδοσκοπικές προθέσεις της ΔΕΗ.

19 Σεπ 2022 | 06:47

"Θα έρθουν μια νύχτα Πέμπτης ξαφνικά..."

Διανύουμε μια περίοδο όπου ενώ οι προβλέψεις γίνονται όλο και περισσότερο αρνητικές, οι τρέχουσες επιδόσεις της οικονομίας αποδεικνύονται καλύτερες των αναμενομένων.