Στο λαβύρινθο των «πελατών»

Η ελληνική πολιτική τάξη συντηρεί το εκλογικό της πελατολόγιο.

Στο λαβύρινθο των «πελατών»

Το νέο Μνημόνιο της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές ή Μνημόνιο 3 ή Τρίτο Πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, καταδεικνύει δύο σημαντικά και ταυτόσημα προβλήματα:

Πρώτον ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν άδραξε αποφασιστικά τον Μινώταυρο των πολυετών παθογενειών και στρεβλώσεων από τα κέρατα , εκμεταλλευόμενη τις έκτακτες συνθήκες. Δεύτερον ότι οι δανειστές –εταίροι απέτυχαν στους τομείς που η εμπειρία κα η τεχνογνωσία τους ήταν πράγματι σημαντική. Αντίθετα εξάντλησαν τις πιέσεις τους σε επιφανειακά και αμφιλεγόμενα μέτρα όπως η υπερφορολόγηση ή η υπερβολική δημοσιονομική λιτότητα.

Και οι δύο πλευρές για διαφορετικούς προφανώς λόγους, εστίαζαν και συνεχίζουν να το κάνουν στο να βγαίνουν κακήν –κακώς οι αριθμοί σε κάθε αξιολόγηση σχεδόν ανεξάρτητα του «πώς» βγαίνουν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η κοινή εν τέλει αντίληψη διατρέχει επι 5 και πλέον χρόνια τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να τολμήσει μια έστω παράλληλη- αφού δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν(;) μια επιμέρους ανατρεπτική – πολιτική που θα εστιάζει στις ρίζες κι όχι στα κλαδιά του προβλήματος. Αυτή θα ήταν μια κίνηση χαμηλού ρίσκου αν αποτύγχανε, αλλά εξαιρετικά δυναμική αν πετύχαινε.

Όμως η μεν ελληνική πλευρά ουδέποτε εκπόνησε ένα εθνικό σχέδιο σε αυτή τη βάση, ώστε να προσέλθει σε κάποια φάση με συγκεκριμένες στοχευμένες προτάσεις, η δε πλευρά των δανειστών, παρότι βλέπει καθαρά το αδιέξοδο, επιμένει σχεδόν αυτιστικά στο ίδιο και το ίδιο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι φταίει η εφαρμογή κι όχι η συνταγή.

Και οι δύο στρουθοκαμηλίζουν. Η ελληνική πολιτική εξουσία διότι δεν θέλει να αποχωριστεί την ισχύ , την εξουσία που της έδινε επι δεκαετίες η ανάμειξη του κράτους στο σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας. Η δαιδαλώδης διαδρομή εξυπηρετεί τον Μινώταυρο που σε αντάλλαγμα επιτρέπει στους πολιτικούς όχι απλά να εποπτεύουν και να ελέγχουν, αλλά να είναι οι παρεμβατικοί τοποτηρητές του λαβύρινθου.

Η παρέμβαση τους από το επίπεδο γειτονιάς ως το επίπεδο επένδυσης δις , είναι αυτή που τους τρέφει σε σχέση με τους ψηφοφόρους τους. Κάθε αλλαγή υπολογίζεται σε κόστος-όφελος όχι σε σχέση με το σύνολο αλλά σε σχέση με ειδικές ομάδες δυνητικών ψηφοφόρων. Το δίκαιο και το άδικο ενός νόμου μιας διάταξης, επίσης καθορίζεται από τον ίδιο κανόνα. Όλα από την Παιδεία ως τη Δικαιοσύνη κι από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα ως την Υγεία περνούν υποχρεωτικά από τους τοποτηρητές του λαβύρινθου που αποφασίζουν με στρεβλά ιδιοτελή συνήθως κριτήρια για την κατεύθυνση ή την ανακατεύθυνση τους.

Οι κανόνες είτε αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα ώστε οι πολίτες ενδιαφερόμενοι να προστρέχουν σε «βοήθεια» είτε παραμένουν απολιθωμένοι σαν τεράστια βουνά –εμπόδια οπότε πάλι οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν τρόπους παράκαμψης... Οι πολιτικοί είναι πάντα εδώ έτοιμοι να «εξυπηρετήσουν» το πελατολόγιο για να μη χαθεί στον λαβύρινθο που οι ίδιοι συντηρούν και επεκτείνουν.

Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο υστέρησης προόδου, καινοτομίας και διαφάνειας; Δείτε πού βρισκόμαστε στις σχετικές διεθνείς λίστες και θα καταλάβετε. Οσο για τους δανειστές; Αυτοί έχουν και το know how και τον τρόπο, την ισχύ να το επιβάλλουν προκειμένου να ανοίξει αυτό το περίκλειστο κατασκεύασμα. Προτιμούν όμως να μην περάσουν αυτήν την «κόκκινη γραμμή» που οι έλληνες πολιτικοί έχουν ορίσει και να αφήσουν σαν δεύτερη τρίτη προτεραιότητα την πραγματική αλλαγή που επιπλέον απαιτεί και χρόνο…

Ετσι απαιτούν π.χ εδώ και τώρα αλλαγές στις δόσεις των οφειλετών προς το δημόσιο αλλά αφήνουν το δημόσιο να παίζει κρυφτούλι με τη δομή και τις υπηρεσίες του 5 χρόνια τώρα…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ» 05 Οκτ 2021 | 18:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την κυβέρνηση για την... αποφυλάκιση του Φουρθιώτη και την απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη μετά από πέντε μήνες, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 08:38

To σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τα περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Σεπ 2021 | 22:46

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κόντρα κυβέρνησης - Τσίπρα - "Κουνάει το δάχτυλο αυτός που κυβέρνησε με την ακραία δεξιά του Καμμένου"

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ 29 Σεπ 2021 | 20:58

Τσίπρας για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς

Κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για την στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στην Σταυρούπολη άσκησε οο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΙΩΠΗ 28 Σεπ 2021 | 16:26

Η απάντηση της Ντόρας στον Αντώνη Σαμαρά: Οποτε η ΝΔ διευρύνθηκε, έγινε και κυβέρνηση

Απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννης στον Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε στα Νέα