Follow us

Στο μυαλό του Ερντογάν

Τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος; Ποια είναι η συνωμοσία σε βάρος της Τουρκίας και ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας; Πότε αυτό συνέβη στο παρελθόν;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Στις τελευταίες του δηλώσεις για την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να πιστεύει ότι η χώρα μας μετέχει σε κάποια συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας, έστω και αν ο ρόλος της είναι αυτός του κομπάρσου. "Εχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας", ήταν η επίμαχη φράση του Τούρκου Προέδρου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα "δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει το ρόλο του κομπάρσου". Και εξήγησε: Στο παρελθόν αυτό συνέβη στην Ελλάδα και το πλήρωσε ακριβά...

Τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος; Ποια είναι η συνωμοσία σε βάρος της Τουρκίας και ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας; Πότε αυτό συνέβη στο παρελθόν;

Ας το εξηγήσουμε. Αυτό που εννοεί ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και αν σε μάς φαίνεταιτελείως παραλογισμός και εξωφρενικό, είναι ότι υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία για τον διαμελισμό της Τουρκίας και την απόσπαση εδαφών, όπως συνέβη το 1920 με τη συνθήκη των Σεβρών. Οταν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαμοιράστηκαν στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία), ενώ στην Ελλάδα αποδόθηκε η Ανατολική Θράκη και η ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Την κατάληξη την ξέρουμε… Η συνθήκη των Σεβρών πέρασε στην ιστορία και τη λήθη, με τη νίκη του Κεμάλ επί του πεδίου.

Στην Τουρκία όμως επιβίωσε και είναι αυτό που αποκαλείται το "σύνδρομο των Σεβρών” και που- επαναλαμβάνω- όσο και αν σε μάς μας φαίνεται μια απίθανη θεωρία συνωμοσίας, είναι πεποίθηση μεγάλου μέρους της τουρκικής ελίτ. Από τους εθνικιστές έως τους ισλαμιστές και από την άκρα δεξιά έως και την αριστερά. Το σύνδρομο συνδυάζεται με νέες σύγχρονες θεωρίες περί επιβουλής των ξένων, παλαιότερα της Σοβιετικής Ενωσης και σήμερα της Δύσης (δηλ των ΗΠΑ και της Ευρώπης) και η πεποίθηση των Τούρκων decision makers- διπλωματών, πολιτικών, δημοσιογράφων και διανοουμένων- είναι ότι οι Σέβρες του 1920, δεν ήταν μια ιστορία του παρελθόντος αλλά "η στιγμή που οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να πράξουν, αυτό που πάντοτε ήθελαν και αυτό επιδιώκουν να κάνουν ακόμα και σήμερα”.

Αν στην Ελλάδα, η δήθεν επιδίωξη του διαμελισμού της Τουρκίας και η επέκταση της Ελλάδας, είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας και όνειρο μόνο ορισμένων φρενοβλαβών "οπαδών του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου”, στην Τουρκία, είναι πεποίθηση σοβαρών ανθρώπων και μάλιστα διπλωματών που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά. Για παράδειγμα ο Τούρκος πρέσβης Sukru Elekdag, που είχε χρηματίσει υφυπουργός Εξωτερικών και πρέσβης στην Ουάσινγκτον, ο οποίος είναι ειδικός στα ελληνοτουρκικά- ήταν διαπραγματευτής στα θέματα του Αιγαίου με συνομιλητή τον πρέσβη Βύρωνα Θεοδωρόπουλο το 1978- 1979- σε εκτενές άρθρο του στα αγγλικά, το 1996, στην επιθεώρηση Perceptions, Journal of International Affairs, θεωρούσε δεδομένη μια από κοινού επίθεση κατά της Τουρκίας από την Ελλάδα και τη Συρία, σε συνδυασμό με στρατιωτική δράση από πλευράς PKK, με στόχο και των τριών τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Το σύνδρομο των Σεβρών, συνδυάζεται και με τη θεωρία ότι στην Ελλάδα έχει αναβιώσει η Μεγάλη Ιδέα, και συνεπώς οι Ελληνες θέλουμε μίνιμουμ την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, το Αιγαίο ελληνική λίμνη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και γιατί όχι, ακόμα και την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ή τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στον Πόντο.

Αν εμάς όλα αυτά μας φαίνονται παλαβά πράγματα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Τούρκους. Απόδειξη τα όσα γράφει στα απομνημονεύματά τουο σοβαρός διπλωμάτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πάλαι ποτέ ιερό τέρας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Ihsan Sabri Caglayangil, για τη Μεγάλη Ιδέα:

"Δέκα υψηλοί στόχοι απαρτίζουν τηη Μεγάλη Ιδέα: Η πλήρης ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους. Η προσάρτηση της Δυτικής Θράκης και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Η παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου στο ελληνικό κράτος. Η παραχώρηση στην Ελλάδα της Δωδεκανήσου. Η προσάρτηση της Κρήτης. Η παραχώρηση στην Ελλάδα της Δυτικής Ανατολίας. Η δημιουργία ελληνικού κρατιδίου στον Πόντο. Η προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Η προσάρτηση της Ιμβρου και της Τενέδου στην Ελλάδα. Η άλωση της Ισταμπούλ και η αναγέννηση επομένως της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πέντε από τους στόχους της Μεγάλης Ιδέας πραγματοποιήθηκαν,γράφει ο Τσαγλαγιαγκιλ. Οι προσπάθειες για την πραγμάτωση της υπολοίπων συνεχίζονται. Εδώ, κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναζητηθεί η κύρια αιτία των διενέξεών μας με την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να λύσουμε μια ώρα αρχύτερα και με τον μονιμότερο τρόπο τα μεταξύ μας προβλήματα, εκείνοι κυνηγούν το όνειρο της αναβίωσης της Μεγάλης Ελλάδας. Αυτό θέλουν.”

Πώς αντιμετωπίζεις έναν γείτονα που βλέπει φαντάσματα; Που ερμηνεύει την εξωτερική σου πολιτική με θεωρίες συνωμοσίας;Που παραλογίζεται; Είναι το ένα ερώτημα. Το δεύτερο είναι: Αρκεί αυτή η ανάλυση- ερμηνεία για να εξηγήσει τις παράλογες διεκδικήσεις και απαιτήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο; Την επιθετική ρητορική και τις απειλητικές δηλώσεις, τις παράλογες αξιώσεις και τον αναθεωρητισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ 28 Ιουν 2022 | 19:39

Πιο ακραίος ο Κιλιτσντάρογλου από τον Ερντογάν για την Ελλάδα: Κάνει τον νταή αλλά δεν είπε κιχ για τα νησιά υπό κατοχή

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι -δήθεν- έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, ενώ καταλόγισε ολιγωρία στον Ερντογάν.

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΕΤΟ 28 Ιουν 2022 | 19:26

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στους χώρους όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS 28 Ιουν 2022 | 14:03

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν ο Λευκός Οίκος

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ 28 Ιουν 2022 | 12:19

Επιμένει στο "Μητσοτάκης γιοκ" ο Ερντογάν: Δεν θα συναντηθούμε μέχρι οι Έλληνες να συνέλθουν

Νέες δηλώσεις του Ερντογάν αναχωρώντας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη - Καμία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ "ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ" 28 Ιουν 2022 | 12:11

Δένδιας για Τουρκία: Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί σε απόπειρες αναθεωρητισμού στον 21ο αιώνα

"Οι θεμελιώδεις Αρχές του διεθνούς δικαίου διαβρώνονται. Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί σε απόπειρες αναθεωρητισμού στον 21ο αιώνα" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 28 Ιουν 2022 | 12:03

"Turkaegean": Νέο ελληνοτουρκικό αγκάθι - Η Ελλάδα θα κάνει προσφυγή για το σήμα

Προσφυγή για το εμπορικό σήμα Turkaegean και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς πρόκειται να κάνει η Ελλάδα.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:54

Ο Τούρκος εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας" ζητά αποκλεισμό Λέσβου, Σάμου και Καστελόριζου [βίντεο]

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. και "θεωρητικός" της "Γαλάζιας Πατρίδας", Τζιχάτ Γιαϊτζί, αναφέρει πως ο αποκλεισμός αυτών των νησιών θα οδηγούσε σε εξέγερση των κατοίκων κατά των ελληνικών αρχών.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 28 Ιουν 2022 | 10:52

Μπακογιάννη: Να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ - "Ηταν μπαρούφα Τζανακόπουλου;"

"Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα να πει ξεκάθαρα αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ταυτίζεται με την ρωσική και την τουρκική θέση", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 28 Ιουν 2022 | 09:38

Σύνοδος ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Σενάρια για συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν και ανατολίτικο παζάρι για Σουηδία, Φινλανδία

Η Άγκυρα φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία - Ελπίδες Ερντογάν για συνάντηση με τον Μπάιντεν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 28 Ιουν 2022 | 07:22

Ελληνοτουρκικό πόκερ στη Μαδρίτη: Με χάρτες και στοιχεία για τις προκλήσεις ο Μητσοτάκης - Δείπνο με Ερντογάν

Ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά στη Μαδρίτη - Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ενότητα της Συμμαχία και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΑΥΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 22:42

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Μαδρίτη: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης - Ερντογάν - Ετοιμότητα για απαντήσεις σε κάθε τουρκική πρόκληση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς την Τρίτη το βράδυ στο παλάτι - Ο πλήρης φάκελος της τουρκικής προκλητικότητας στα χέρια του πρωθυπουργού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑ 27 Ιουν 2022 | 22:33

Τουρκία: Κατοχύρωσε στην ΕΕ τον όρο "turkaegean" - Τι απαντά η Επιτροπή που έκανε δεκτό το αίτημα

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο έως τον Ιούλιο του 2031.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27 Ιουν 2022 | 20:44

Προκαλεί ο Ερντογάν λίγο πριν τη Μαδρίτη: Δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Μεσόγειο και Αιγαίο

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν, με φόντο την αυριανή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη - Προανήγγειλε νέα εισβολή στη Συρία - Τι είπε για Σουηδία και Φινλανδία.