Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία...

Οι εταιρείες τώρα θα περιμένουν περί τους 2 μήνες για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία…

Αναμφίβολα τα νέα για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι θετικά. Τούτο δεν σημαίνει πως οι ακόμη θετικότερες αντιδράσεις των αγορών και των πολιτικών δεν ήταν υπερβολικές.

Κατά τις αναφορές στελεχών των εταιρειών η ομάδα δοκιμών που έλαβε 2 δόσεις σε τρεις εβδομάδες παρουσίασε 90% λιγότερες περιπτώσεις να παρουσιάσουν συμπτώματα του "Covid-19".

Οι εταιρείες τώρα θα περιμένουν περί τους 2 μήνες για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρουν όμως οι ειδικοί, οι πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι πολύ λίγες προκειμένου να αποκομίσει κάποιος μια σαφή εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και τον χρόνο ευρείας κυκλοφορίας του.

Αναμφίβολα όμως μαζί με τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca επιταχύνουν τον χρόνο που απομένει μέχρι το σημείο καμπής που η επιδημία θα τεθεί σε φάση αποδρομής.

Το γεγονός πως το εμβόλιο χρειάζεται συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης περί τους -70 βαθμούς Κελσίου καθιστά το εγχείρημα της διανομής και του εμβολιασμού μεγάλων πληθυσμών δύσκολο και δαπανηρό.

Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα εμβόλιο που δεν θα εκτελείται από τους φαρμακοποιούς στα 10.000 φαρμακεία της Ελλάδας αλλά σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία από τα οποία θα πρέπει να περάσουν εκατομμύρια άνθρωποι από δύο φορές σε διάστημα μερικών μηνών τουλάχιστον.

Με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί το καλύτερο σενάριο προβλέπει κάποια ικανοποιητική σε εύρος κυκλοφορία του εμβολίου περί τα τέλη της ερχόμενης Άνοιξης όταν ούτως ή άλλως η επιδημία θα τεθεί σε φάση ύφεσης όπως έγινε φέτος.

Ουσιαστικά το δεύτερο κύμα της επιδημίας το οποίο προαλείφεται να είναι και το ισχυρότερο και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη δεν αναμένεται να ανακοπεί ή να περιοριστεί από κάποιο από τα εμβόλια.

Απομένουν μόνο οι περιορισμοί της "καραντίνας". Ο δύσκολος προσεχής Χειμώνας παραμένει όσο δύσκολος προβλεπόταν και πριν τις ανακοινώσεις των δυο ευρωπαϊκών (γερμανικών) εταιρειών στις οποίες επικεφαλής είναι ένα πρόσωπο ελληνικής καταγωγής και ένα τουρκικής.

Οι οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που προβλέπονταν για το 2020 και το μισό 2021 δεν αλλάζουν και πολύ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις. Αν τα εμβόλια αρχίζουν να κυκλοφορούν μαζικά περί τα τέλη του επόμενου Χειμώνα θα έχουμε εμβολιάσει επαρκή πληθυσμό μετά από 6 με 12 μήνες.

Τούτο σημαίνει πως δύσκολα θα αποφύγουμε την ύφεση και το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του 2021. Συνολικά το 2021 κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μικρότερη από αυτή του 2020 η οποία στην Ελλάδα πλέον προβλέπεται να ξεπεράσει το 10%.

Το αισιόδοξο σενάριο λοιπόν παραμένει πως τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα τα δούμε πριν το 2022 και αυτό στον βαθμό που σε κάποιο από τα εμβόλια δεν θα εμφανιστούν εκ των υστέρων ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες θα κάνουν διστακτικούς τους ανθρώπους στον εμβολιασμό.

Αν φέτος η ύφεση ξεπεράσει το 10% όπως φαινόταν από την Άνοιξη, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα πέσει κάτω από τα 165 δισ. ευρώ όσο ήταν περίπου το 2002. Το 2002 όμως το χρέος ήταν περί το 98% του ΑΕΠ και σήμερα είναι πάνω από το 200%.

Το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε στα 242 δισ. ευρώ όπου είναι και το ιστορικό υψηλό του. Με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν ξεχαστεί λόγω και της επιδημίας, το ασφαλιστικό να παραμένει άλυτο, τις τράπεζες στον "πάγο" δεν βλέπω να ανακτάται το χαμένο έδαφος όσο γρήγορα υπόσχεται η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Ας αισιοδοξούμε λοιπόν αλλά συγκρατημένα και τούτο όχι γιατί συνηγορούν ατράνταχτα στοιχεία, αλλά γιατί προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμιά άλλη ρεαλιστική επιλογή στάσης...

2) Λίγη αισιοδοξία...

Καλησπέρα σας κε Στούπα. Μια αισιόδοξη εκτίμηση δεν θα αναρτήσετε κάποια στιγμή. Όλα μαύρα πια. Σας παρακολουθώ αδιαλείπτως. Έγκυρος και έγκριτος κατά τα λοιπά... Αυτή όμως η απαισιοδοξία σας...ακαταμάχητη.

Με εκτίμηση.

ΑΜ

Απάντηση: Καλησπέρα, Όπως θα παρατηρείτε όμως κάθε φέτος είναι χειρότερο από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανα πέρυσι...

Ανταπάντηση: Είναι γεγονός κ. Στούπα. Δείτε λίγο όμως την έστω και εύθραυστη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, με την θετική αξιολόγηση, ενός κατά τα λοιπά αυστηρού οίκου αξιολόγησης, τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού της χώρας, που δίνουν πιστεύω μια νότα αισιοδοξίας, στο κατά τα λοιπά ζοφερό περιβάλλον που βιώνουμε. Σας ευχαριστώ για την ευγενή σας ανταπόκριση.

Απάντηση: Υπάρχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας... αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και τη Δύση.

Τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα όταν:

α) θα προκύψει μια νέα γεωπολιτική ισορροπία μεταξύ Ασίας και Δύσης με ορίζοντα δεκαετιών,

β) οι δυτικές κοινωνίες βρουν μια βιώσιμη λύση με τις πολιτισμικές τριβές που δημιουργούν εντός τους οι μεταναστευτικές ροές και

γ) υπάρξει μια ρύθμιση του ζητήματος του παγκόσμιου χρέους η οποία θα επιτρέψει στα επιτόκια και το κόστος του χρήματος να αρθεί σε φυσιολογικά επίπεδα... Τα μηδενικά επιτόκια είναι το πρόβλημα δεν είναι η λύση. Τα μηδενικά επιτόκια σε μια χώρα με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ μου θυμίζουν την ιστορία που έλεγε ένας γιατρός: "Αν είσαι πάνω από 50 και κάποιο πρωί ξυπνήσεις χωρίς κάποια ενόχληση δεν είναι καλό σημάδι, μπορεί και να έχεις …αποδημήσει!

Απέχουμε πολύ από το σημείο μηδέν και στα τρία αυτά σημαντικά ζητήματα...

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας και να προοδεύουμε σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμη και εντός της "καραντίνας" υπάρχουν ευκαιρίες...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 22 Ιαν 2021 | 15:22

Κορονοϊος: Αυτοί είναι οι επτά μύθοι για το εμβόλιο που καταρρίπτουν οι επιστήμονες

Η γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχει γεννήσει προβληματισμούς. Οι ειδικοί απαντάνε σε βαυτός και διαλύουν τους μύθους που κυκλοφορούν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ SPIEGEL 22 Ιαν 2021 | 15:03

"Βόμβα" από τον Γερμανό "Τσιόδρα": Φοβάμαι για 100.000 κρούσματα την ημέρα το καλοκαίρι, παρά τους εμβολιασμούς

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται έως και 100.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως στη Γερμανία την άνοιξη και το καλοκαίρι, παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 22 Ιαν 2021 | 11:32

Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 και έγινε έτσι η πρώτη χώρα της ΕΕ που το αγοράζει.

22 Ιαν 2021 | 09:17

Το 2020 δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Όσα ζήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες οι περισσότεροι, ακόμη και των μεγαλύτερων ημών σε ηλικία, δεν τα έχουμε ζήσει συσσωρευμένα ούτε τα προηγούμενα 50 και πλέον χρόνια.

400.000 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ 22 Ιαν 2021 | 07:36

Εμβολιασμοί: Aνοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού για ηλικίες 80-84 ετών

Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Ιαν 2021 | 21:25
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 21 Ιαν 2021 | 18:47

Κορονοϊός: Στις 27 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο - Το πλάνο για τη νησιωτική Ελλάδα

Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα γίνει στο Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Χανιά: Ηλικιωμένος 106 ετών, ο πρώτος που εμβολιάσθηκε στο δημοτικό γηροκομείο [Βίντεο]

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο Γηροκομείο Χανίων με ένα ηλικιωμένο 106 ετών

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑ 21 Ιαν 2021 | 15:20

Κορονοϊός: Η απίστευτη ατάκα 93χρονου κατά τον εμβολιασμό - "Πέρασα πολέμους και Χούντα το εμβόλιο θα φοβηθώ;"

Τι απάντησε 93χρονος στα Χανιά όταν ρωτήθηκε αν φοβάται το εμβόλιο για τον κορονοϊό

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 14:10

Κορονοϊός: 52 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα από την αρχή της πανδημίας - Εχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί

Από την πρώτη καραντίνα μέχρι και το τέλος του 2020 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 52 εκατ. ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

SERUM INSTITUTE 21 Ιαν 2021 | 14:08

Ινδία: Στις φλόγες το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στον κόσμο - Πέντε νεκροί

Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Serum Institute στην Πούνε.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 7ΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 21 Ιαν 2021 | 13:43

Μίνα Γκάγκα: Το εμβόλιο της AstraΖeneca θα μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία

Στη διαβεβαίωση ότι τα νοσοκομεία "αντέχουν" να σηκώσουν το βάρος με τους εμβολιασμούς, εξέφρασε η διευθύντρια της 7ης κλινικής του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.