Τα data και το... χοιρινό!

Παραδοσιακά κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ξεκινά την χειμερινή πολιτική "σαιζόν", με κάποιο πακέτο παροχών.

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Παραδοσιακά κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ξεκινά την χειμερινή πολιτική "σαιζόν", με κάποιο πακέτο παροχών.

Άλλοτε μικρό κι άλλοτε μεγάλο, υπάρχει πάντοτε ένα "πακέτο". Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πακέτο!

Συνήθως, τα λεφτόδεντρα είναι μικρά και καχεκτικά. Ασχέτως εάν η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να τα παρουσιάσει ως γιγαντιαίες, υπεραιωνόβιες βαλανιδιές, τις περισσότερες φορές πρόκειται περί... θαμνώδους βλάστησης!

Εξαιρέσεις έχουν υπάρξει, αλλά λίγες. Με χαρακτηριστικότερη εκείνη του, αλήστου μνήμης, προγράμματος Θεσσαλονίκης, το οποίο "έκανε και γεφύρια, έκανε και θάλασσα, έκανε και παιδιά", σε όποιον (πίστευε ότι) τα ήθελε. Όμως προερχόταν από κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όπως τα περισσότερα αντιπολιτευτικά προγράμματα που ανακοινώνονται στη ΔΕΘ...

Από την κυβερνητική πλευρά (που είναι και η μόνη σοβαρή συνήθως), η εφετινή ΔΕΘ αποτέλεσε πράγματι εξαίρεση. Μεγάλο πράγματι "πακέτο", μεγαλύτερο ακόμη και από τ’ αναμενόμενα, ακόμη και απ’ τις (βολιδοσκοπικές) διαρροές. Με σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα συνηθισμένα, καθώς δεν περιλαμβάνει λαϊκιστικές παροχές (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος) αλλά μέτρα-κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη και αλλαγές, που είναι απόλυτα απαραίτητες για να μετατραπεί η Ελλάδα σε σύγχρονη χώρα. Π.χ. η επιδότηση της πρώτης εργασίας νέων με τρόπο που να "χτίζουν" βιογραφικό, μπορεί να "διορθώσει" σημαντικότατες ατέλειες και "ανωμαλίες" της αγοράς εργασίας, ειδικά απέναντι στους νέους. Και δεν είναι το μόνο "διαφορετικό" μέτρο, με σημαντική θετική επίδραση. Θα βρείτε πολλές και καλές αναλύσεις για όλη τη δέσμη, σε άλλες στήλες του Capital.gr.

Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ξεφεύγει από τους σκοπούς του άρθρου που διαβάζετε. Αν θα έπρεπε η στήλη να εκφράσει αναγκαστικά άποψη, αυτή θα ήταν θετική, αλλά λίγη σημασία θα είχε. Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα θα κριθούν πραγματικά, μόνο από τους επηρεαζόμενους άμεσα ή έμμεσα, στη διάρκεια του χρόνου! Όχι τώρα! Όπως συμβαίνει πάντα για κυβερνητικά μέτρα. Αυτήν τη στιγμή, απλά οι εντυπώσεις είναι (πολύ;) θετικές. Μέχρι εκεί...

Από εκεί και πέρα, μόνο δύο σημεία χρειάζονται διερεύνηση. Πρώτον εάν υπάρχει, έστω μικρή, πιθανότητα αυτό το πακέτο μέτρων, να είναι προάγγελος πρόωρων εκλογών (συνηθίζεται στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα) και δεύτερον εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας το αντέχουν.

Στο πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Οι πρόωρες εκλογές αυτήν την στιγμή, ανήκουν στη σφαίρα του ανύπαρκτου. Όπως πολύ σωστά διευκρίνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τη δεδομένη ώρα δεν έχει κανένα λόγο να τις πραγματοποιήσει και πολλούς για να μην το πράξει. Ο δε σαρκασμός του σχετικά με τις γαλοπούλες και τη βιασύνη τους να έρθουν τα Χριστούγεννα, δεν ειπώθηκε απλά χάριν αστεϊσμού. Είχε στόχο. Στόχο ξεκάθαρο: τον Αλέξη Τσίπρα! Ο οποίος πλέον, έχει δύο μόνο επιλογές:

α. είτε ν’ αρχίσει να ζητά εκλογές, διακινδυνεύοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία του ο κύριος Μητσοτάκης κάποια στιγμή και να έχουμε… δράματα (η πλέον πρόσφατη μέτρηση, της Opinion Poll μόλις την Παρασκευή, δίνει προβάδισμα μεγαλύτερο των 13 μονάδων στη ΝΔ ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κύριος Τσίπρας υστερεί ακόμη και από τον... Κανένα, κατά καμιά δεκαριά μονάδες)
ήβ. να μεταμορφωθεί σε μια ακόμη… γαλοπούλα του Αρκά και να διατυμπανίζει τα οφέλη του χοιρινού!Στο δεύτερο, σαφώς πιο σημαντικό και σοβαρό ερώτημα, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ο προϋπολογισμός έχει σαφώς σημαντικά περιθώρια, αλλά όχι όσα χρειάζονται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Στην καλύτερη περίπτωση, "λείπουν" περί τα €500 εκατομμύρια, στη χειρότερη κοντά στα 700. Καθόλου αμελητέα μεγέθη. Αυτό δείχνουν τα data.


Όμως επειδή είναι γεγονός ότι:

Ι. στην Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης κατά 2,3 μονάδες στο 5,9%,

ΙΙ. η κυβέρνηση γνωρίζει (με μία ακρίβεια της τάξης του 80-90%) τις επιδόσεις της οικονομίας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ εμείς απλά γνωρίζουμε ότι η πορεία ήταν πολύ καλύτερη της αναμενόμενης, κι αυτό δεν είναι αρκετό για ακριβείς υπολογισμούς

και

ΙΙΙ. το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου και άρα έχει πλήρη επίγνωση της πορείας του εκτελούμενου,

μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας!

Σε κάθε περίπτωση, το… μυστήριο θα λυθεί στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θ’ ανακοινώσει τα μεγέθη του ΑΕΠ για το Γ’ τρίμηνο του έτους.

Πιθανότατα, η απάντηση θα είναι θετική. Πιθανότατα όμως, δεν σημαίνει σίγουρα!
Οπότε ίδωμεν...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:38

Παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα Κούλογλου: Το τηλεφώνημα για να τα... μαζέψει και το παρασκήνιο της σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του τηλεφώνησε για εξηγήσεις, οφείλεται η μερική αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ KONTRA CHANNEL 21 Σεπ 2021 | 10:44

Νέα σφαγή στην Κουμουνδούρου: ΦιλοΣΥΡΙΖΑ σάιτ καταγγέλλει τον πρώην γραμματέα της νεολαίας που ρωτούσε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ

Γνωστό για τις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις του σάιτ "καρφώνει" τον πρώην γραμματέα του κόμματος που ρώτησε ως δημοσιογράφος τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΕΣΠΑΓΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΕΣ 20 Σεπ 2021 | 15:37

Τελευταία βραδιά του Gameathlon στη ΔΕΘ: Οι gamers τα έκαναν όλα "γυαλιά καρφιά" [βίντεο]

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο έπεσε η αυλαία στον χώρο των gaming στην 85η ΔΕΘ. Οι συμμετέχοντες τα έκαναν "γυαλιά καρφιά".

ΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 19 Σεπ 2021 | 21:24

Πλεύρης: Αδιάβαστος στα θέματα υγείας ο κ. Τσίπρας

Στα θέματα του υπουργείου Υγείας ο κ. Τσίπρας πιάστηκε αδιάβαστος σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

"ΜΕΤΡΑ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" 19 Σεπ 2021 | 17:24

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ο κ. Τσίπρας θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης.

"ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ" 19 Σεπ 2021 | 12:59

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δεν υπάρχει στη σκέψη μου η ήττα - Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Γιατί είπε, αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές.

19 Σεπ 2021 | 08:07

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Νέα αρχή" με διαγραφή χρεών και καταργήσεις νόμων – Μαξίμου: Το ημερολόγιο έδειχνε 2014

Για πρόγραμμα χωρίς κοστολόγηση κατηγορεί το Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα που υποσχέθηκε αυξήσεις, προσλήψεις και επιδόματα

18 Σεπ 2021 | 20:11

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ - Θα καταργήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 18 Σεπ 2021 | 12:22

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της ΔΕΘ

ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17 Σεπ 2021 | 11:52

Ηλιόπουλος: Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα αποδομήσει το πρόγραμμα-κοροϊδία του Μητσοτάκη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ 16 Σεπ 2021 | 22:08

Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Έχει καταρρεύσει ο μύθος της "ανάπτυξης για όλους"

Δριμεία κριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 16 Σεπ 2021 | 19:55

Βαρουφάκης στη ΔΕΘ: Η κυβέρνηση κλέβει το μέλλον των νέων κι ο Μητσοτάκης τους προσφέρει ψίχουλα και bytes

Τα 5 μέτρα του ΜέΡΑ25 για την ακρίβεια που πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 16 Σεπ 2021 | 13:54

Κωστής Χατζηδάκης: Από 160 έως και 691 ευρώ, το όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, από τον Κ. Χατζηδάκη. Τι θα ισχύσει για την επιδότηση των 1.200 ευρώ.