Τα εμβόλια αποτελούν λύση, όχι πανάκεια...

Η ανάσχεση της πανδημίας στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως μετά τα μέτρα "καραντίνας" που περιόρισαν την ανεξέλεγκτη έκρηξη της διασποράς, τα εμβόλια εξελίσσονται στην πλέον αποτελεσματική λύση.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Τα εμβόλια αποτελούν λύση, όχι πανάκεια...

Η ανάσχεση της πανδημίας στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως μετά τα μέτρα "καραντίνας" που περιόρισαν την ανεξέλεγκτη έκρηξη της διασποράς, τα εμβόλια εξελίσσονται στην πλέον αποτελεσματική λύση.


Οι μέχρι τώρα συνέπειες των παρενεργειών θεωρούνται ελάχιστες καθώς είναι πολύ κάτω από τα όρια του αποδεκτού ρίσκου σε σχέση με το όφελος αυτής της διαδικασίας.

Ο θόρυβος που είχε αναπτυχθεί εδραζόταν κυρίως στις αντιδράσεις "ψεκασμένων", "συνωμοσιολόγων" και κατηγοριών με συμπεριφορές ρηχής αντισυστημικότητας...

Παρά την έξαρση του τελευταίου διμήνου λόγω της χαλάρωσης των μέτρων "καραντίνας" που επέφερε η κόπωση της κοινωνίας αλλά και οι εγκληματικές τακτικές των μαζικών συναθροίσεων και διαμαρτυριών από κόμματα και κινήσεις, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των απωλειών ως ποσοστό του πληθυσμού στην Ε.Ε.

Επιτυχής μπορεί να θεωρηθεί και η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών οι οποίοι κινούνται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. καίτοι η Ελλάδα είναι, εκτός μιας εκ των φτωχότερων και μία από αυτές με την πλέον αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση...

Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που έχει επισκεφθεί και κλείσει ημερομηνίες εμβολιασμού μέσω του σχετικού "πόρταλ" έχει εκπλαγεί με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος προγραμματισμού αλλά και της διαδικασίας εμβολιασμού.

Το επίπεδο είναι τέτοιο που πολλές χώρες του Βορρά οι οποίες αποτελούν υπόδειγμα οργάνωσης και αποτελεσματικότητας, θα ζήλευαν.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της εξόδου των κατοίκων των πόλεων στην επαρχία θεωρούνται λογικά καθώς μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στο ιικό φορτίο.

Η έξοδος των κατοίκων των πόλεων θα εκτόξευε τη διασπορά του ιού με κίνδυνο, λίγο πριν τα εμβόλια δημιουργήσουν ένα τεχνητό τείχος ανοσίας, να βιώσουμε άλλο ένα κύμα έξαρσης νοσήσεων και θανάτων σε περιοχές μακριά από τις μονάδες υγείας που δέχονται ασθενείς με "Covid-19".

Παράτολμη όμως απόφαση μπορεί να θεωρηθεί η υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της συμμετοχής του κοινού στις θρησκευτικές συναθροίσεις εκτός των εκκλησιών το βράδυ της Ανάστασης.

Η πρόσφατη εμπειρία της Ινδίας σε ένα ανάλογο ζήτημα συνωστισμού θρησκευομένων στις όχθες του Γάγγη αποδείχτηκε παράγων δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης με αποτέλεσμα η χώρα να βιώνει τις τελευταίες μέρες μια καταστροφική έξαρση της επιδημίας.

Ας ελπίσουμε πως ο πληθυσμός που έχει ήδη εμβολιαστεί θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε μια παρόμοια εξέλιξη.

Το καλό, το ρεαλιστικό και το κακό σενάριο...

Με βάση το ρεαλιστικό σενάριο από τα μέσα του Καλοκαιριού θα υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση της επιδημίας και αποφόρτιση της πίεσης του συστήματος Υγείας. Η μη επάνοδος ενός τέταρτου κύματος το Φθινόπωρο θα οδηγήσει σε μια θετική μεταβολή της ψυχολογίας της κοινωνίας και κατά πάσα πιθανότητα σε μια έκρηξη της καταναλωτικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η διάρκεια αυτού του κλίματος ευφορίας θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Το κλίμα ευφορίας που αναμένεται να ακολουθήσει αποτελεί μια καλή ευκαιρία για εκλογικό αιφνιδιασμό, καθώς αργότερα θα έρθει ο οικονομικός λογαριασμός της επιδημίας και θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα λιτότητας.


Η ανάσχεση της επιδημίας θα μπορούσε να ματαιωθεί ή να αναβληθεί από μια πιθανή νέα μετάλλαξη του ιού την οποία δεν θα αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Τούτο παρότι δεν είναι το πιθανότερο σενάριο δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Μπορεί οι ανεπτυγμένες χώρες εντός του 2021 να έχουν ολοκληρώσει με τους εμβολιασμούς ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο των 4-5 δισ. ανθρώπων.

Καθώς ο εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να πάρει χρόνια να ολοκληρωθεί αναμένεται να προκύψουν αρκετές μεταλλάξεις. Κάποια μπορεί να αποδειχτεί άτρωτη από τα εμβόλια και να χρειαστούν εκ νέου μέτρα αποστασιοποίησης κλπ.

* Η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας (ή βοτανοθεραπείας) επί πάσας νόσου. Φέρεται ως κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφή της θεάς Υγιείας, της Ιασούς, του Μαχάωνα και του Ποδαλείριου, Ιατρών του Τρωικού Πολέμου κατά τον Όμηρο. Λατρευόταν κυρίως στον Ωρωπό Αττικής, στην Κάλυμνο, στην Κω κ.α

Επειδή θεωρείτο ως θεά ικανή να θεραπεύει κάθε νόσο, το όνομά της διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις ελληνικές πόλεις, ειδικότερα σε φάρμακα ικανά να θεραπεύουν αν όχι όλες τις νόσους τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές.

Ακόμη και σήμερα, κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε νόσο σωματική, οργανική ή ψυχική, ονομάζεται πανάκεια.

Η πίστη στην ύπαρξη τέτοιων φαρμάκων οφείλεται στην πανάρχαια ανθρώπινη έφεση της αναζήτησης ενός μόνου φαρμάκου που να θεραπεύει τα πάντα.

Η αντίληψη αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται από πρακτικούς γιατρούς, όπου μέσω της υποβολής δημιουργεί επί το πλείστον ψευδείς εντυπώσεις, ακόμη και θύματα. Μέχρι σήμερα ούτε η εμπειρία ούτε η επιστήμη έχει φθάσει στο επίτευγμα της πανάκειας.

2) "Ψεκάζουν" τα στοιχεία;

Κύριε Στούπα,

Αίνιγμα: κάθε μέρα πεθαίνουν 70-80 αλλά στο τέλος της χρονιάς οι θάνατοι είναι περίπου όπως κάθε χρονιά...

Με εκτίμηση.

Μαρία Ν.

Απάντηση: Το 2020 δεν είχαμε ποτέ 80 θανάτους την ημέρα. Για φέτος που έχουμε τόσους θανάτους για μερικούς μήνες δεν έχουνε ακόμη τα συνολικά στοιχεία... Όπερ, άρες μάρες...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 1.315 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ 14 Ιουν 2021 | 10:06

Κορονοϊός: Θετικά αποτελέσματα από πειραματική θεραπεία αντισωμάτων στη Νότια Κορέα

Πειραματική θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορονοϊού είναι ασφαλής και μειώνει την περίοδο θεραπείας κατά σχεδόν πέντε ημέρες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΓΑΜΩΝ 14 Ιουν 2021 | 09:44

Σκαρμούτσος: "Πολύ λάθος" να κάνουμε αστυνόμευση ποιος έχει εμβολιαστεί

"Θεωρώ ότι θα είναι πολύ λάθος να μας βάλουν εμάς να κάνουμε την αστυνόμευση" αναφέρει ο Δ. Σκαρμούτσος για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Ιουν 2021 | 09:27

Κορονοϊός: Προήλθε από εργαστήριο, νυχτερίδες ή ορυχείο; - Τα τρία σενάρια

Η συζήτηση για το αν ο κορoνοϊός SARS-CoV-2 διέφυγε από εργαστήριο έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα σενάρια.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Ιουν 2021 | 07:36

Πότε καταργούνται οι μάσκες: Τα σενάρια για Ιούλιο, οι εμβολιασμένοι και πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές

Μετά την εξαίρεση όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self test, με τις μάσκες θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

14 Ιουν 2021 | 06:43

Ο ναρκισσισμός των απολιθωμάτων

Σταυρώνοντας τα δάχτυλα, δαγκώνοντας τη γλώσσα μας για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος εξαιτίας των μεταλλάξεων και της αντιεμβολιαστικής δυστροπίας, νιώθουμε πάντως βαθιά ανακουφισμένοι.

14 Ιουν 2021 | 06:32

Φόβοι για νέο κύμα το Φθινόπωρο...

Είναι προφανές πως χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιθετικότερες αναζωπυρώσεις.

ΜΕΛΕΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 13 Ιουν 2021 | 13:59

Περισσότεροι από 7 στους 10 Ελληνες τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 13 Ιουν 2021 | 12:45

Αξιωματούχος EMA: Nα σταματήσει η χορήγηση εμβολίων AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Ο EMA θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες, ωστόσο αρκετά κράτη έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 17:15

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε γάμους και γεννήσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στους γάμους και την γαμηλιότητα την τετραετία 2020-2023 στη χώρα μας θα είναι σημαντικές.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12 Ιουν 2021 | 12:38

Συναγερμός στην Πάτρα: 15 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές - Θετικός και ο Νίκος Παλαιοκώστας

Συναγερμός έχει σημάνει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ» 12 Ιουν 2021 | 10:17

Πέτσας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: "Όπου χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση, θα γίνει" [Βίντεο]

Έχει ξεκινήσει συζήτηση από τον πρωθυπουργό, πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει από το φθινόπωρο, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 10:07

ΗΠΑ: 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουν 2021 | 09:29

Γκάγκα: Θέμα κοινής λογικής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.