Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν και οι γερμανικές απαιτήσεις...

Τόσο ο Ερντογάν όσο και το τουρκικό καθεστώς έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις υλοποίησής τους...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν και οι γερμανικές απαιτήσεις...

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Nordic Monitor περί των προθέσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κανονικά δεν θα πρέπει να αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία"...

Τόσο ο Ερντογάν όσο και το τουρκικό καθεστώς έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις υλοποίησής τους...

Ο Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor αναφέρει πως ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του, προκαλώντας προβλήματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε αρκετά θέματα...

"Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόκειται να γ... τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ", φέρεται να είπε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, σε έναν κύκλο πιστών βουλευτών του κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης…

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον Bozkurt.

Για τους περισσότερους από εμάς εδώ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες που αισθάνονται την "καυτή ανάσα" των τουρκικών "νεοθωμανικών" φιλοδοξιών αυτό είναι περισσότερο από φανερό.

Δεν είναι το ίδιο φανερό όμως για τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές το σχέδιο ενεργειακού στραγγαλισμού της Ευρώπης αλλά ούτε το σχέδιο εσωτερικής υπονόμευσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αν με την παρουσία από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη, ο Ερντογάν σε συνεργασία με τη Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη εντός αυτής χτίζει τζαμιά και προσπαθεί να χειραγωγήσει εκατομμύρια μουσουλμάνων εναντίον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κοινωνιών.

"Το πραγματικό γερμανικό Ισλάμ, που είχε κατά νου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν υπάρχει" έγραφε το περασμένο Φθινόπωρο η "Die Welt": "Το κήρυγμα που γίνεται στα περισσότερα τζαμιά στη Γερμανία αποφασίζεται έμμεσα από το τουρκικό κράτος". "Ο Ερντογάν έχει κάνει την θρησκεία πολιτικό όπλο" έγραφε αντίστοιχα η γαλλική "Le Figaro".

Η επιδημία της Δύσης...

Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του σε τελετή της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε πως "η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ είναι επικίνδυνη όπως ο κορονοϊός και εξαπλώνεται μέσα στην Ευρώπη με μεγάλη ταχύτητα".

Ο ίδιος ανέφερε πως "στην Ευρώπη ζουν 6 εκατομμύρια Τούρκοι και 35 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και η Ευρώπη σήμερα για τα αδέλφια μας μετατρέπεται σε ανοιχτή φυλακή. Το σημείο που βρισκόμαστε η κατάσταση είναι τρομακτική. Είναι σοβαρή απειλή ασφάλειας για τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη...".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την εξάπλωση των ισλαμιστικών στοιχείων. Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας και δήλωσε πως "αυτό το νομοσχέδιο θα είναι η γκιλοτίνα στη Γαλλική Δημοκρατία".

Πριν δυο χρόνια όταν συστήνονταν η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις στη δημιουργία ενός "Επιτρόπου της ΕΕ για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής" με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να πρωτοστατούν.

Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί τον πολιτικό "στραβισμό" της Δύσης στα "νεοθωμανικά" σχέδια της Τουρκίας, τα οποία δεν αποτελούν παρά μια πιο καλά σχεδιασμένη απόπειρα αποδυνάμωσης της δυτικής ισχύος και κατάλυσης του δυτικού τρόπου ζωής...

Η περίοδος που η ιστορία αποκοιμήθηκε...

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί με επίκεντρο τη γενιά της "Χιλιετίας" έχουν μεγαλώσει τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν κόσμο ευημερίας και ασφάλειας εξασφαλισμένης από άλλους, με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των στρατηγικών εθνικών συμφερόντων.

"Για τρεις δεκαετίες, έχουμε αποκοπεί από τον σκληρό κόσμο της πολιτικής εξουσίας. Ο κόσμος εξαίρεση στον οποίο μεγαλώσαμε ήταν ο φυσιολογικός μας. Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν από το 1989 ήταν οι πεποιθήσεις μας. Τώρα που η γεωπολιτική, και συγκεκριμένα η πολιτική γεωπολιτικής εξουσίας, επέστρεψε, έχουμε χαθεί...

Οι γερμανοί millennials σκέφτονται για τη διεθνή πολιτική με βάση τις αξίες και τα συναισθήματα παρά τα συμφέροντα. Φυσικά, οι αξίες και τα ενδιαφέροντα δεν αλληλοαποκλείονται και συχνά συνδέονται με τρόπο που τους καθιστά δύσκολο να διαχωριστούν.

Όμως, ως Γερμανοί, έχουμε μάθει να απορρίπτουμε εντελώς αυτά τα μέρη της εξίσωσης. Η γενιά μου έχει αναπτύξει μια σχεδόν ρομαντική ιδέα των διεθνών σχέσεων… Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είναι κυρίαρχο ήδη στον γερμανικό πληθυσμό (και είναι πολύ ισχυρό μεταξύ του Πράσινου Κόμματος, το οποίο θα μπορούσε να μπει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου).


Τα παραπάνω τα έγραφε πρόσφατα η Ulrike Franke ανώτερη συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και μέλος της γενιάς "Χιλιετίας".

Η Ευρώπη εθελοτυφλεί γεωπολιτικά ενώ δημογραφικά γερνά και οικονομικά χάνει συνεχώς έδαφος από τις ΗΠΑ και την άνοδο της Κίνας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο η Ευρώπη από 41 που διέθετε το 2000, το 2020 διαθέτει μόνο 15.

2) Γερμανικές απαιτήσεις...

Οι απαιτήσεις (Target 2) της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) προς τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες της ζώνης του Ευρώ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Οι απαιτήσεις αυτές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά € 52 δισ. και στο σύνολο πλέον ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ με τις μεγαλύτερες οφειλές να αφορούν την Ιταλία απ΄ όπου είναι πιθανό να ξεκινήσει και μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη και τον Κόσμο...

Κατά την ΕΚΤ περισσότερες από 1.700 τράπεζες της Ευρωζώνης χρησιμοποιούν το σύστημα TARGET2 για να διενεργούν συναλλαγές σε ευρώ, είτε για δικό τους λογαριασμό είτε για λογαριασμό των πελατών τους.

Αν συνυπολογιστούν τα υποκαταστήματα και οι θυγατρικές, περισσότερες από 55.000 τράπεζες παγκοσμίως (και όλοι οι πελάτες τους) είναι προσβάσιμες μέσω του TARGET2.

Το TARGET2 είναι ένα σύστημα πληρωμών υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του Ευρωσυστήματος. Είναι η κύρια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την επεξεργασία πληρωμών μεγάλων ποσών και χρησιμοποιείται τόσο από κεντρικές τράπεζες όσο και από εμπορικές τράπεζες για την επεξεργασία πληρωμών σε ευρώ σε συνεχή χρόνο.

Με απλά λόγια, λειτουργεί ως εξής:

Η Τράπεζα Α και η Τράπεζα Β τηρούν λογαριασμούς σε κεντρική τράπεζα.

Πρέπει να διενεργηθεί πληρωμή σε ευρώ από την Τράπεζα Α προς την Τράπεζα Β.

Η Τράπεζα Α υποβάλλει την εντολή πληρωμής στο TARGET2.

Ο λογαριασμός της Τράπεζας Α χρεώνεται και ο λογαριασμός της Τράπεζας Β πιστώνεται – η πληρωμή διακανονίζεται.

Το TARGET2 μεταφέρει τα στοιχεία της πληρωμής στην Τράπεζα Β…

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 13 Ιουν 2021 | 19:12

Ανοιγμα Ερντογάν σε Μπάιντεν: Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα

Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα, διαμηνύει ο Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ ενόψει της συνάντησής τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ 13 Ιουν 2021 | 10:13

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν, την παραμονή της συνάντησής τους στο ΝΑΤΟ: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος…

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν την παραμονή του ραντεβού τους στις Βρυξέλλες

ΑΠΟ ΤΟ NORDIC MONITOR 13 Ιουν 2021 | 09:53

Αποκάλυψη: Η Τουρκία έδωσε σε σχέδιο πολεμικής άσκησης, το όνομα ναυμαχίας του 1560- Η ερμηνεία

Το σχέδιο αποκαλύπτει το αφήγημα Ερντογάν για τα προβλήματα της Τουρκίας, που δήθεν είναι αποτέλεσα χριστιανικής εχθρότητας

ΜΟΝΟ ΛΙΒΥΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ 12 Ιουν 2021 | 16:37

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη: Πήγε αλλά δεν τον υποδέχτηκε κάποιος πολιτικός

Ηχηρή ήταν η απουσία των Λίβυων πολιτικών στην αιφνιδιαστική επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη.

ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ Η "ΣΚΟΥΑΝΤΡΑ ΑΤΖΟΥΡΑ" 12 Ιουν 2021 | 00:04

Euro 2020-2021: Περίπατος για την Ιταλία στην πρεμιέρα, 3-0 την Τουρκία στη Ρώμη [Βίντεο]

Με εμφατική εμφάνιση, η Ιταλία δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να περάσει το εμπόδιο της Τουρκίας και να ξεκινήσει με νίκη στο Euro 2020-2021 - Κάτω του μετρίου οι Τούρκοι

ΣΤΗ ΡΩΜΗ 11 Ιουν 2021 | 23:21

Euro 2020-2021: Εντυπωσιακή έναρξη στο Ολίμπικο - Μποτσέλι και U2 τραγούδησαν για 16.000 θεατές [εικόνες]

Πυροτεχνήματα και χρώματα στον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2020-2021 μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 11 Ιουν 2021 | 17:22

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία όταν φέρνει τα προβλήματά της με την Τουρκία στην Ευρώπη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο ξανά για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 11 Ιουν 2021 | 12:30

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν λίγο πριν το τετ α τετ της Δευτέρας: Διάλογος με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Βαθμός αποκλιμάκωσης η έναρξη διαλόγου με Τουρκία, αλλά απαιτούνται αναλογικά βήματα, διαμηνύει ο Κ. Μητσοτάκης στην Τουρκία ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤO ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ 11 Ιουν 2021 | 09:12

Αδειάζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ: Κανένας συμβιβασμός για τους S-400 - Απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει έτσι ότι κλείνει την πόρτα σε όλα τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη παραμονή των S-400 στην Τουρκία μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα έχει τεχνικό χαρακτήρα.

11 Ιουν 2021 | 06:33

Τούμπα, Καμπότζη... Ρολάν Γκαρός...

Οι σημαντικές αθλητικές διακρίσεις (όπως και άλλες διακρίσεις...) τονώνουν την αυτοπεποίθηση ενός λαού, δηλαδή της κοινότητας την οποία αφορούν.

"ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" 10 Ιουν 2021 | 02:41

Τουρκία: Συλλήψεις μελών του φιλοκουρδικού HDP στην Κωνσταντινούπολη - Ο Ερντογάν πιέζει για το κλείσιμό του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 09 Ιουν 2021 | 18:39

Ακραίες δηλώσεις Ερντογάν: Παρελθόν ο κοινοβουλευτισμός για εμάς - Καμία υποχώρηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο λαός έχει αφήσει πίσω τις αβέβαιες μέρες του κοινοβουλευτικού συστήματος, δήλωσε απροκάλυπτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

09 Ιουν 2021 | 17:02

Η Τουρκία δεσμεύθηκε να σώσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά - Σοκάρει η έκταση της θαλάσσιας βλέννας [Εικόνες]

Η θαλάσσια βλέννα έχει εξαπλωθεί μέσω της θάλασσας νότια της Κωνσταντινούπολης καλύπτοντας λιμάνια, ακτές και τμήματα της επιφάνειας.