Τα γλυπτά, ποια γλυπτά;

Ο διάλογος είχε αλήθεια στοιχεία κωμικά, σχεδόν σουρεαλιστικά. Τα γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου της έλεγε εκείνος που είχε πάει λέει να επιθεωρήσει, τον διόρθωνε η Μενδώνη με μια ελαφρά δόση ειρωνείας, δεν υπάρχουν γλυπτά κύριε Πρόεδρε...

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Ο διάλογος είχε αλήθεια στοιχεία κωμικά, σχεδόν σουρεαλιστικά. Τα γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου της έλεγε εκείνος που είχε πάει λέει να επιθεωρήσει, τον διόρθωνε η Μενδώνη με μια ελαφρά δόση ειρωνείας, δεν υπάρχουν γλυπτά κύριε Πρόεδρε... Μετά εξηγούσε ο Τσίπρας... στη Μενδώνη, τη σημασία της Μέσης Οδού (για τους αρχαίους υποθέτω, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ), για τα ερείπια στον άλλο σταθμό του μετρό του έλεγε εκείνη, στην Αγία Σοφία κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η Αγία Σοφία έλεγε αυτός, δεν την ξέρω, ο επόμενος σταθμός έλεγε εκείνη, αυτός φυσικά το αγνοούσε, στο τέλος σκασμένος, της έλεγε ότι φοβάται ότι θα συμβεί ό,τι συνέβη με τον Μοροζίνη. Κάπου τον είχε ακούσει αυτόν.

Τώρα ποιος θέλει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη δεν έχει γίνει γνωστό, γιατί έμπλεξε την Ακρόπολη με τον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη επίσης δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: "Τι ζόρι τραβάει” ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, με τα αρχαία; Μήπως το γεγονός ότι ανέβηκε προ ημερών, για πρώτη φορά στην Ακρόπολη, τον συγκλόνισε;

Τη μία τους ενοχλεί η διάστρωση για τα ΑΜΕΑ -και ας συμφώνησαν οι ειδικοί και το ΚΑΣ με την παρέμβαση και το έργο του Μανόλη Κορρέ- μετά ανακάλυψαν ότι ένα κομπρεσέρ που δεν ήταν κομπρεσέρ, προκάλεσε ζημιά σε ένα μάρμαρο δεξιά από την είσοδο που τελικά την προκάλεσε το φτυάρι αφού δεν χρησιμοποιείται κομπρεσέρ, μετά ένας αναγνώστης της "Αυγής" δεν έβρισκε την ταμπέλα για την είσοδο των ΑΜΕΑ και μπερδεύτηκε και άρχισε να βρίζει τους αρίστους που δεν έβαλαν τη σήμανση εκεί που ήθελε αυτός, μετά τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλος δεν πρέπει να μετακινηθούν γιατί το λέει η Κουτσούμπα, μετά η Μενδώνη θέλει να βάλει λέει πλακέτα με το όνομά της, αλλά δεν θα τη βάλει, αλλά ευτυχώς που το εντόπισε η "Αυγή" πριν τη βάλει και γενικώς είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Τι ζόρι όμως τραβάνε στ΄ αλήθεια με τα αρχαία;

Μια εξήγηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απομακρυνθεί από την εξουσία, συρρικνωθεί και χάσει την επαφή του με την κοινωνία, μετατράπηκε σε απόλυτο κόμμα των στελεχών του. Οι apparatchik έχουν τον απόλυτο έλεγχο και κάνουν κουμάντο. Οι φωνές απ΄ έξω δεν ακούγονται και κανείς δεν δίνει σημασία.

Στο υπουργείο Πολιτισμού για παράδειγμα, όπου αγραναπαύονται εκατοντάδες υπάλληλοι με ευαίσθητη ταξική συνείδηση, το κόμμα έχει πέραση. Οφείλει συνεπώς να τείνει ευήκοο ους στις ανησυχίες του κοινού του. Με τι ασχολούνται οι υπάλληλοι-οπαδοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Πολιτισμού; Με τα αρχαία. Το ίδιο και στον σύλλογο Αρχαιολόγων. Δεν έχει τόση σημασία αν οι ανησυχίες τους ακούγονται -αν μη τι άλλο- υπερβολικές, έως και ακραίες στους υπολοίπους. Το κόμμα οφείλει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των όσων έχουν απομείνει. Στον στενό πυρήνα. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε συνιστώσα του συλλόγου Αρχαιολόγων και του συλλόγου εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει στην Ακρόπολη να συναντήσει τον Μοροζίνη. Ή τουλάχιστον να τον εμποδίσει.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι καθώς διαπιστώνεται μια ευρεία συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στα βασικά, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί σημείο διαφωνίας. Ακόμα και στο μάρμαρο, εκεί δεξιά από την είσοδο.

Όπως σωστά σημείωσε στο τελευταίο του άρθρο στα "Νέα" ο Γιάννης Βούλγαρης, παρά τις επιφανειακές διαφωνίες της τρέχουσας πολιτικής, παρά τις δήθεν κόντρες για τα μάρμαρα και τις πλατφόρμες, τις δήθεν τάχα μου σκληρές κόντρες και τους εμφυλίους στο twitter, υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό μια ευρεία συναίνεση στα βασικά. Δηλαδή στην οικονομική και στην εξωτερική πολιτική.

Στην οικονομική πολιτική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συνήλθε από τις αντιμνημονιακές του εμμονές και τις παιδικές ασθένειες, αποδέχεται και τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αγοράς και τις επενδύσεις. Οι διαφωνίες πλέον εντοπίζονται στις λεπτομέρειες. Στο πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για παράδειγμα. Αντε να κινητοποιήσεις το λαϊκό κίνημα για τα κονδύλια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Ευτυχώς που υπάρχει και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μπορείς να κατεβάσεις λίγα στρατά επειδή δήθεν κινδυνεύει το ωράριο.

Στην εξωτερική πολιτική, ακόμα και αν ο Νίκος Φίλης επιμένει στα ανοιχτά σύνορα και στην ελεύθερη άφιξη των παράνομων μεταναστών -στο όνομα ενός ξεπερασμένου δήθεν ανθρωπισμού που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις ελευθερίες των ευρωπαίων- ο Αλέξης Τσίπρας -λίγο ευφυέστερος- αντιλαμβάνεται ότι τα σύνορα έχουν σημασία, αντιλαμβάνεται ότι η εποχή της διεθνιστικής αλληλεγγύης μας άφησε χρόνους και οι ενστάσεις του εντοπίζονται στο αν έγιναν δεκτά και πότε θα υπογραφούν τα πρωτόκολλα με τη Βόρεια Μακεδονία και πώς απάντησε ο Δένδιας στον Donmez και λοιπές υποσημειώσεις. Βασικά συμφωνούμε σε όλα δηλαδή.

Και πώς θα κάνουμε λοιπόν ότι διαφωνούμε; Πώς θα εκφράσουμε την οργή μας για τις επιπλοκές του Νίκου Παππά και τα εκατομμύρια του συντρόφου που αναζητούνται; Πώς θα μαζέψουμε τον κόσμο που ονειρεύεται κανονικότητα και δεν ψάχνει την ανατροπή; Τι θα κάνουμε τώρα που ξεφούσκωσε ο θυμός;

Α εδώ σε έχω. Μενδώνη και ξερό ψωμί. Και γιατί δεν λειτουργεί το ασανσέρ για τα ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ "ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99FM" 26 Ιουλ 2021 | 12:58

Τσίπρας: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη ελαφρότητα μια πολύ σημαντική υγειονομική κρίση

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του στη Λέσβο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 26 Ιουλ 2021 | 11:22

ΝΔ: Γιατί, άραγε, δεν θα επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τη Μόρια;

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Ιουλ 2021 | 10:35

Γεωργιάδης για Αντετοκούνμπο: Να ζητήσω συγγνώμη επειδή έκανα σαρδάμ; Τώρα μιλάτε σοβαρά; [βίντεο]

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο υπουργός απέδωσε τη φράση του σε σαρδάμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 15:33

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνη: "Η χυδαιότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός συκοφάντης κ. Βαξεβάνης συνεχίζουν, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό και αναμενόμενο πλέον πόλεμο λάσπης", τονίζει η ΝΔ.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ» 24 Ιουλ 2021 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συνεχής αγώνας, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα"

"Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 20:04

Απίστευτη υπόσχεση Τσίπρα: Τάζει θέσεις σε ΑΕΙ στους μαθητές που κόπηκαν φέτος, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους φετινούς υποψηφίους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία ξανά, θα καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς, για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 19:14

Τραγωδία στο Μάτι: Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν περιμέναμε ούτε τώρα ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους"

"Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους" αναφέρει η ΝΔ για όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στο Μάτι

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 23 Ιουλ 2021 | 13:32

Το ΚΙΝΑΛ κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού - Σε δύο βάρκες ο ΣΥΡΙΖΑ, "χαϊδεύει" τους αντιεμβολιαστές

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών. Στον αντίποδα το Κίνημα Αλλαγής κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

ΣΤΑ ΜΑΤΟΓΙΑΝΝΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 17:53

Μύκονος: Ο Τσίπρας βρήκε παλιό συμμαθητή του - Θυμήθηκαν την 5ήμερη στη Ρόδο όταν πέταγαν καρέκλες [Βίντεο]

O Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα που έκανε στα στενά στα Ματογιάννια συνάντησε έναν παλιό συμμαθητή του και θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 17:15

Η Βίβιαν Ευθιομοπούλου σχολιάζει τον Νίκο Φίλη και την επίθεση στην Κεραμέως: "Το πιο σιχαμερό μισογυνικό σχόλιο…"

Η δημοσιογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου φωτίζει με το σχόλιό της την επίθεση Φίλη σε Κεραμέως

«ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΙΗΜΑ» 22 Ιουλ 2021 | 16:24

Τσίπρας από Μύκονο: Παταγώδης αποτυχία το lockdown- Πελώνη: Eπαναλαμβάνει λόγια του αέρα

"Όσο κι αν θέλει να το κρύψει, στην υπόθεση των εμβολιασμών, κάνει κουμάντο ο κ. Πολάκης", σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 15:22

Τσίπρας από Μύκονο: Το μίνι lockdown δίνει πολύ αρνητικό σήμα για τον ελληνικό τουρισμό [Εικόνες]

Η Μύκονος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας