Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει τις έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον φέρελπι σουλτάνο να αναμένει στο ακουστικό ένα τηλεφώνημα από τον νέο Πρόεδρο...

Η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ωθεί και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να ευθυγραμμιστούν μαζί τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη αλλαγή στάσης της Ιταλίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι με τις οποίες χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας "δικτάτορα".

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες προσπαθεί αγωνιωδώς να σπάσει τον "πάγο" με τις ΗΠΑ, προσφέροντας πιθανές υπηρεσίες στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τις μουσουλμανικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ προκειμένου να δείξει πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της στο δυτικό στρατόπεδο.

Τα δυο μεγάλα "αγκάθια" όμως που εμποδίζουν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη γείτονα είναι οι σχέσεις της με τη Ρωσία, το σύστημα των "S-400" και η καταστρατήγηση των δημοκρατικών λειτουργιών στο εσωτερικό της.

Ακόμη και αν πιεσμένο από τις περιστάσεις και το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κατάρρευσης το καθεστώς Ερντογάν αποφασίσει να επιστρέψει τους "S-400" στη Ρωσία, "εξευτελιζόμενο" στο εκλογικό του ακροατήριο, η επαναφορά των δημοκρατικών λειτουργιών δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Τούτο συμβαίνει γιατί υπάρχει πλέον ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ δυτικόστροφων κεμαλιστών, ισλαμοεθνικιστών και Κούρδων, ο πληθυσμός των οποίων αυξάνεται ταχύτερα από άλλες ομάδες.

Η απόκλιση μεταξύ αυτών των κατηγοριών του πληθυσμού αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα την ανάγκη ενός όλο και περισσότερο αυταρχικού κράτους, για τη συγκράτηση των φυγόκεντρων δυνάμεων.

Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και η Προεδρία Μπάιντεν η οποία στηρίζεται σε μια ισχυρή αριστερή πτέρυγα "δικαιωματιστών" του Δημοκρατικού Κόμματος θα δέχεται πιέσεις να κρατήσει αποστάσεις.

Τα προβλήματα του Ερντογάν δεν τελειώνουν όμως στο "ψυχρό" κλίμα που έχει επιβάλει στις σχέσεις η Προεδρία Μπάιντεν.

Οσονούπω έρχεται και άλλη δυσμενής εξέλιξη στη χώρα η οποία μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει το ισχυρότερο στήριγμα της Τουρκίας στη Δύση, τη Γερμανία.

Περί τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θα διενεργηθούν εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο και οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν πτώση της συμμαχίας CDU-CSU (που ακολουθούν μια ρεαλιστική πολιτική) κάτω από το 30% και άνοδο των "Πρασίνων" (που ακολουθούν μια γραμμή αυστηρής προσήλωσης σε αρχές και Ε.Ε.) στη δεύτερη θέση με ποσοστά περί το 23%.

Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Τα εκλογικά σενάρια, με βάση αυτήν τη δυναμική, δίνουν αυξημένες πιθανότητες οι "Πράσινοι" να μετέχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο επόμενος Καγκελάριος να προέρχεται από αυτούς.

76543

Η παρουσία των "Πρασίνων" στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα μεταβάλλει αρκετά τη στάση της χώρας έναντι της Τουρκίας με πιθανό το ενδεχόμενο η Γερμανία να επιβάλει ακόμη και εμπάργκο όπλων...

Η θέση του κόμματος των "Πρασίνων" στο ζήτημα αυτό είναι σαφής: "Στην ομιλία της στη βουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ, καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει τον στόχο του, επισήμανε η κ. Κόιλ. Εκτός αυτού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια -ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: "Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται."

Στο κείμενο της πρότασής τους οι Πράσινοι αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν "παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο." Δεν απείλησε όμως μόνο "στρατιωτικά" την Ελλάδα - "έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", τονίζεται στην πρόταση…"

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να φέρουν την Τουρκία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση σε σχέση με την θέση της στο Δυτικό στρατόπεδο.

Τα "καλύτερα" λοιπόν, έπονται Ταγίπ...

2) "Οι προλετάριοι έχουν ελπίδα"

Αγαπητέ κ. Στούπα, με αφορμή το τελευταίο άρθρο σας "Οι προλετάριοι έχουν ελπίδα", θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Η θυγατέρα μου βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2019 στη Γαλλία, μετά από δική της απόφαση για καλύτερες ευκαιρίες δουλειάς και καριέρας. Εργάζεται σε μεγάλη διαδικτυακή εταιρεία παροχής τουριστικών υπηρεσιών με πλήρες ωράριο 4 ημέρες την εβδομάδα (Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη) και 3 ημέρες ρεπό (Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή). Επειδή το ωράριό της είναι απογευματινό και λήγει στις 23:00, λαμβάνει πρόσθετες αμοιβές τόσο για τις νυχτερινές ώρες, όσο και για τις Κυριακές. Με ελεύθερο χρόνο τις πρωινές ώρες, 3ήμερο συνεχόμενο ρεπό και 30% προσαύξηση μισθού, αποταμιεύει περισσότερα χρήματα ενώ απολαμβάνει μεγαλύτερα διαστήματα ανάπαυσης. Τόσο απλά!!!

Ρήμος Κων/νος

Υπάλληλος ΟΤΑ

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΨΑΡΕΥΑΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΑΡΙΔΑ 11 Μαϊ 2021 | 16:41

La Repubblica: Τουρκικά αλιευτικά εμβόλισαν ιταλικό ψαράδικο ανοιχτά της Συρίας - Σπεύδει ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο [Βίντεο]

Ιταλικό αλιευτικό εμβολίσθηκε από τουρκικά ψαράδικα στα ανοικτά της Συρίας, γράφει η εφημερίδα La Repubblica

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ VIEWS 11 Μαϊ 2021 | 09:18

Σάλος στην Τουρκία: Αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών, μαφίας και κρατικής ασφάλειας

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με έναν Αρχιμαφιόζος ο οποίος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών, μαφίας και κρατικής ασφάλειας.

20 ΝΕΚΡΟΙ, 610 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 07:59

Φλέγονται Ιερουσαλήμ και Λωρίδα της Γάζας: Ρουκέτες από Παλαιστίνιους, αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ όλη τη νύχτα

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους και τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση στα δύο μέρη να επιδιώξουν αποκλιμάκωση.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ 11 Μαϊ 2021 | 06:24

Eμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πράσινο φως από το FDA στις ΗΠΑ για χρήση σε παιδιά 12-15 ετών

Επεκτάθηκε στους έφηβους 12-15 ετών η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την COVID-19.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 19:45

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

Μήνυμα Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα - Αιχμές κατά της Τουρκίας για Κυπριακό και μεταναστευτικό.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 18:54

Παρέμβαση Ερντογάν για Ιερουσαλήμ: Κινητοποίηση του ισλαμικού κόσμου να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 08:17

Χέλμουτ Γιαν: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας

Ο γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας Χέλμουτ Γιαν, γνωστός κυρίως για μεταμοντέρνα δημιουργήματά του, κτίρια από χάλυβα και γυαλί, σκοτώθηκε σε ηλικία 81 ετών .

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 06:43

Ο Φάουτσι για τα πραγματικά νούμερα των νεκρών από κορονοϊό: Πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί

Η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα είναι χωρίς "καμία αμφιβολία" υποτιμημένη, είπε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19 09 Μαϊ 2021 | 17:21

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς, καθώς υποχωρεί η υγειονομική κρίση

Στόχος των ΗΠΑ είναι να έχουν αρκετούς Αμερικάνους που θα έχουν εμβολιαστεί για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και των παραλλαγμένων στελεχών του.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 09 Μαϊ 2021 | 16:24

Ερντογάν: Δεν υπάρχει ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς την ύπαρξη της Τουρκίας.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΛΑΒΑΡΟ 09 Μαϊ 2021 | 13:27

Σόου της Τουρκίας με επιγραφή στην Αγιά Σοφιά: "Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ" [εικόνες]

Στην Αγιά Σοφιά, σύμβολο της Ορθοδοξίας που πρόσφατα μετετράπη σε τζαμί, οι Τούρκοι έστησαν ένα πρωτοφανές σόου.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ 08 Μαϊ 2021 | 13:00

O Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση – "Δεν θα φτάσουμε πουθενά έτσι"

Ο Ακάρ άφησε αιχμές για τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τις προκλητικές.